Viime viikolla näky Helsingin keskustassa oli synkkä: pitkä jono ihmisiä jonottamassa sateen keskellä Nordean konttoriin, johon koronaviruksen vuoksi otettiin sisään vain kymmenen ihmistä kerrallaan. Näinkö huonosti pankki palvelee? Mikseivät ihmiset asioi netissä?
Miksi näin moni jonottaa Nordean konttoriin? |
Pikainen johtopäätös on kuitenkin väärä. Nämä eivät ole Nordean asiakkaita, vaan todennäköisesti nostamassa veronpalautuksia. Tänä vuonna Verottaja teki Nordean kanssa sopimuksen, jonka mukaan ne, joiden tilinumero ei ole Verottajan tiedossa, saavat nostaa palautuksen käteisellä Nordeasta. Ellei summaa ole kuukauden sisällä haettu, se palautuu Verottajalle, joka ilmeisesti yrittää tavoitella saajaa itse.
Järjestely tuntuu hieman oudolta näin sähköisten pankkipalveluiden aikakaudella, mutta ehkä siihen on jokin historiallinen syy. Eikö palautuksesta voisi kertoa kirjeellä ja pyytää saajaa itse ilmoittamaan oikea pankkitili?
Jonotukseen voi olla toinenkin syy. Helsingin kaupunki on lopettanut oman rahatoimistonsa ja maksaa sosiaaliavustukset tämän Nordean konttorin kautta. Sieltä saajat voivat nostaa pienen summan kerralla ja saada rahat suoraan käteen. Suurempia summia ei kerralla jaeta, koska saajien elämänhallinta saattaa olla vajavainen.
Tuntuu silti julmalta seisottaa ihmisiä jonossa ulkosalla muutaman euron vuoksi. Eikä diili ole hyvä Nordeallekaan, värjöttelevien asiakkaiden pitkä jono Helsingin keskustassa on ilmeinen mainehaitta.
Luultavasti jonossa on myös aitoja Nordean asiakkaita, varsinkin vanhempia sellaisia. Viimeksi ohi kävellessäni mummuja ja pappoja oli jonossa ulos asti. Ehkä he halusivat nostaa eläkkeensä isompina seteleinä kuin mitä pankkiautomaatista saa, tai ehkei heillä edes ollut pankkikorttia tai verkkopalvelua?
Vanhanaikaista palvelua haluaville pankeilla on etukäteen sovittavia tapaamisaikoja. Tapaamisen voi sopia puhelimessa ja Nordean ilmoituksen mukaan jonotusaika puhelinpalveluihin on keskimäärin kaksi minuuttia.
Pankit ovat tehneet kovasti töitä saadakseen asiakkaat palvelemaan itseään verkossa, mutta sekään ei ole ongelmatonta. Viikoittain saamme lukea uutisia vanhemmista ihmisistä, joilta on huijattu säästöt nettipankista. Tämän viikon uutinen kertoo Maijasta, 72 vuotta, joka menetti 23 500 euroa Microsoft-puheluhuijarille. Ei ihme, jos moni seisoo mieluummin jonossa kuin siirtyy pelottavan nettipankin asiakkaaksi.
Olipa jono Annankadulla mistä syystä tahansa se kertoo, etteivät sähköiset palvelut tavoita kaikkia kansalaisia. Meillä on vielä paljon tekemistä, ennen kuin palvelut ovat riittävän turvallisia ja kaikkien saatavilla. Vaikka kyse olisi vain muutaman kympin avustuksesta, se pitäisi saada sähköisesti. Ihmisten seisottaminen avustusjonossa ei ole kunniaksi kenellekään.
Ei varsinkaan Suomen valtiolle.