Nettihuijarien alhaisin laji ovat romanssihuijarit, sillä he rahastavat uhrejaan vetoamalla ihmisen yksinäisyyteen ja rakkauden kaipuuseen. Aiemmin luulin, että kyse on yksittäisistä tekijöistä, mutta huijausten mittakaava viittaa kokonaiseen kukoistavaan teollisuudenalaan. Ilmeisesti aiemmat nigerialaiskirjeiden lähettäjät ovat joukolla vaihtaneet romanssihuijauksiin.
Olen seurannut erästä tapausta ja yrittänyt puhua järkeä uhrille, mutta se on toivotonta. Kun huijari on saanut uhrin valtaansa, faktat menettävät merkityksensä.
Peruskuvio on aina sama. Huijari esiintyy jonkin alan ammattilaisena, joka on joutunut pulaan tehtyään huonon sopimuksen tai jouduttuaan maksuvelvolliseksi työssään aiheuttamasta vahingosta. Hän on kyllä varakas, mutta ei olosuhteiden vuoksi pääse käsiksi rahoihinsa. Välit sukuun ovat poikki tai sukulaiset ovat kuolleet.
Yllättävää kyllä, huijareilla ei näytä olevan mikään kiire. He voivat viestitellä uhrin kanssa kuukausia tai jopa vuosia, usein ihan tavallisia arjen asioita. Näin he luovat uskottavuutta ja mielikuvan suhteesta. Pieni imartelu ja vihjaus orastavaan rakastumiseen kuuluvat asiaan. Sekään ei haittaa, vaikka uhri kertoisi olevansa vähävarainen - pienetkin Bitcoin-lahjoitukset ovat avuksi (ja Afrikassa nekin ovat iso raha). Lisäksi uhri pystyy levittämään tietoa avuntarvitsijasta lähipiirilleen, josta ehkä löytyy varakkaampia auttajia.
Välillä täytyy melkein ihailla huijarien kekseliäisyyttä. Jos netistä löytyy huijarin käyttämä profiilikuva, sitä selitetään identiteettivarkaudella ja huijauksella, jonka seurauksena tekijä on luopunut some-käytöstä. Yhteydenpito tapahtuu vain Whatsappin tai jonkin some-sovelluksen kautta. Ei puheluita, ei videoita. Sovellukset mahdollistavat käännöskoneiden käytön, joten kielitaitokaan ei ole ongelma.
Nyt törmäsin ihan uuteen juttuun: huijari lähetti suomenkielisen ääniviestin, jossa hän puhutteli uhria nimeltä ja vakuutti lämpimiä tunteitaan. Uhri otti viestin täydestä, mutta itse huomasin jujun heti: viesti oli tekoälyn puhesyntetisaattorilla tuottama. Toinen lähetti kopion passistaan. Harmi vain, että passin järjestysnumero oli 12345678 eli se oli otettu viranomaisen sivulta ja henkilötiedot vaihdettu kuvankäsittelyllä.
Seuraamani tapaus on klassinen "lääkäri Jemenissä". Huijari ("A.") on pyörittänyt uhriaan jo kolmen vuoden ajan. Mies on kertomansa mukaan syntynyt San Franciscossa, mutta kun vanhemmat kuolivat auto-onnettomuudessa, ranskalainen setä adoptoi hänet ja hän opiskeli lääkäriksi ja ortopediksi Pariisin Sorbonnessa. Suku yritti kaapata hänen omaisuutensa, joten A. katkaisi välinsä sukulaisiin.
Huono onni jatkui. Vaimo petti A:ta tämän ystävän kanssa, jolloin mies otti eron ja teki sopimuksen UNDP:n alaisen sairaalan kanssa. Valitettavasti sopimus on viisivuotinen ja lääkäri voisi vapautua siitä vain hankkimalla tilalleen uuden lääkärin tai maksamalla jäljellä olevan sopimuskauden maksut, 39 000 euroa. Sopimuksen mukaan hän saa palkan vasta, kun koko aika on täytetty. Lääkäri tekee pitkiä työpäiviä ja pystyy viestimään vain iltaisin. Jemenin nettiyhteydet ovat niin huonot, ettei lääkäri pysty hoitamaan edes pankkiasioitaan.
Kaikki tämä on uskomatonta puppua ja siitä on varoitettu moneen kertaan. Uhri on kuitenkin vakuuttunut, että tällä kertaa kaikki on toisin ja että A. on todella lääkäri. Olen tarkistanut, ettei A. tietoja löydy Ranskan terveysalan ammattilaisten rekisteristä. Hänen ilmoittamansa terveydenalan ammatinharjoittajien numero ei edes pituudeltaan täsmää Ranskassa käytettyyn.
Asensin jopa Viber-ohjelman, jotta A. voisi ottaa suoraan yhteyttä minuun. Lupasin hoitaa maksun hänen puolestaan, jos hän vakuuttaa minut asiastaan. Varauduin tekemään muutamia kontrollikysymyksiä, joihin oikea lääkäri osaisi vastata välittömästi, mutta jotka huijari joutuisi googlaamaan. Ei niinkään yllättävää, ettei A. ole ottanut yhteyttä.
Lopuksi muutama oma havainto. Ilmeisesti huijarit ovat afrikkalaisia. Se selittäisi, miksi lääkärin väitetään valmistuneen juuri Sorbonnesta. Huijarit tuntevat ranskalaisen järjestelmän ja osaavat ehkä tarvittaessa puhuakin ranskaa.
Huijarit ovat paitsi kärsivällisiä myös taitavia käsittelemään ihmisiä. He tietävät, miten vedota ihmisen tunteisiin ja tuottaa onnellisuuden tunnetta.
Silti he ovat täysin säälimättömiä. Luultavasti rikkaina pidettyjen länsimaisten naisten huijaamista ei Afrikan perspektiivissä edes pidetä huijauksena. Se vain tasaa kohtalon epäoikeudenmukaisuutta, kun itse on syntynyt köyhiin oloihin ja toinen varakkaaseen länsimaahan. Omapahan on vikansa, jos uskoo tällaista!
Ilmeisesti huijarit toimivat ryhminä tai suorastaan yrityksenä. Eri henkilöt vastailevat vuorollaan eri uhreille, joten kirjoittajat eivät aina muista, mitä ovat jo aiemmin sanoneet. Selitykset muuttuvat koko ajan, kirjoitustyylikin voi vaihdella. Ja selityksiä tosiaan riittää! Sama huijari saattaa esiintyä yhdelle uhrille jopa useana täysin erillisenä tapauksena.
Vaikka järkipuhe tuskin koskaan auttaa, läheisten velvollisuus on kuitenkin yrittää. Päivän Helsingin Sanomien juttu kertoo huijatun rakkauden hinnasta, joka siinä tapauksessa oli 19 000 euroa. Vaikka suhde paljastuukin huijaukseksi, osa uhreista on rahojen menettämistä enemmän harmistunut siitä, että suhde päättyy. Niin vahva on ihmisen tarve tulla hyväksytyksi, huomatuksi ja rakastetuksi.
Lisätietoja romanssihuijareista on osoitteessa https://nettideittiturva.fi. Aiemmassa Maikkarin jutussa 80-vuotias kokemusasiantuntija Tuula Visa lupasi myös auttaa uhreja ja jutussa on puhelinnumerokin, johon voi soittaa.