First Man -elokuvan jälkeen oli tarkoitus kirjoittaa kuulentojen lavastamiseen liittyvistä salaliittoteorioista, mutta pääministerin bilekohu tuli väliin.
Maailmassa on monta erikoista salaliittoteoriaa. Niistä 9/11 on hölmöimpiä, mutta ajallisesti lähin ja siksi monella on tapahtumista omakohtaisia muistoja. Sitten on uskomuksia litteästä maapallosta ja liskoihmisistä, jotka lienevät lähinnä pelleilyä.
Yksi erikoisimmista on epäily siitä, että Yhdysvallat lavasti vuosien 1969-1972 kuulennot. Teorian mukaan lento kuuhun ei olisi ollut teknisesti mahdollista sen ajan tekniikalla, joten ne lavastettiin studiossa. Ja tottahan se on: kuuhun mentiin käytännössä kupla-volkkarilla. Temppua ei ole pystytty toistamaan 50 vuoteen, vaikka nyt vihdoin onkin uusia suunnitelmia aiheesta.
Kuulentohuijaus ei ole internetin levittämä, vaan se sai alkunsa jo 1970-luvulla. Oleellinen osa oli vuonna 1978 ilmestynyt elokuva Capricorn One, jonka itsekin kävin nuorena katsomassa elokuvateatterissa. Olikin kiinnostavaa löytää leffa Elisa Viihteen valikoimasta ja katsoa se nyt, vuosikymmeniä myöhemmin.
Capricorn One vuodelta 1978 |
Elokuva kertoo Yhdysvaltojen ensimmäisestä Mars-lennosta. Juuri ennen raketin laukaisua kolme astronauttia haetaan pois kapselista ja viedään sivuhuoneeseen. Hankkeen johtaja selittää, ettei lento olisi onnistunut, mutta se lavastetaan yleisölle. Raketti lentää tyhjänä ja kuvat marsista lähetetään studiosta.
Tämä kuva on syöpynyt salaliittoteoriaan uskovien mieliin. |
Lento menee ikävällä tavalla pieleen, kun kapseli tuhoutuu palatessaan maahan. Nyt USA:lla on ongelma, koska kolme astronauttia onkin yhä elossa autiomaan salaisessa rakennuksessa.
Siitä eteenpäin elokuva muuttuu tavanomaiseksi seikkailufilmiksi. Astronautit tietävät, että heidän henkensä on uhattuna ja pakenevat. Elokuva tehtiin aikana, jolloin toimittajat olivat vielä sankareita - nyt hänen tilallaan olisi ehkä jokin somevaikuttaja. Toimittaja saa vihiä huijauksesta ja alkaa penkoa tapahtumia henkensä uhalla.
Elokuva ei synnyttänyt salaliittoteoriaa, mutta se vahvisti epäilyjä, joita 70-luvun yhteiskunnassa tunnettiin valtiota kohtaan. Takana oli mm. Vietnamin sota ja Watergate-skandaali. Voitiinko edes NASAan luottaa, vai oliko suuri tarina kuulennoista sekin valhetta?
Netin ansiosta kaikki salaliittoteoriat ovat saaneet uutta eloa. Kuulentojen 50-vuotisjuhlan lähestyessä aiheesta ilmestyi useita kirjoja, sekä puolesta että vastaan. Tässä pari.
Apollo moon hoax vs. Moon hoax: debunked! |
"A generation deceived by NASA" on kirjoista kevyempi, siinä on iso fontti ja vähemmän sivuja. Kuten aina, teorioita on helppo esittää, mutta niiden kumoaminen vaatii paljon enemmän aikaa ja vaivaa. Moon hoax: Debunked! on kirjana paksumpi ja perusteellisempi. Yksi hullu kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata.
On jotain ajalle tyypillistä siinä, että nojatuolietsivät luulevat paljastavansa jättimäisen salaliiton tutkimalla vanhoja valokuvia kuvankäsittelyohjelmilla ja etsivänsä salattua totuutta keskustelupalstoilla toisiaan innostaen ja ideoita jakaen.
Vuonna 2002 Buzz Aldrin mottasi Los Angelesissa hotellin edessä Bart Sibrel -nimistä salaliittoteoreetikkoa, joka on tehnyt huijausväitteistä bisnestä. Hänen "dokumenttinsa" A Funny Thing Happened on a Way to Moon" (2001, Youtubessa) on alan klassikko.
Voin hyvin ymmärtää Aldrinin reaktion. Kun on pannut oman henkensä peliin ja nähnyt kaverien kuolevan, tehnyt jotain ainutkertaista, ja sitten joku nettiviisas tulee väittämään kaikkea valheeksi "tehtyään omaa tutkimusta" Youtube-videoita katsellen, kenen tahansa maltti olisi koetuksella.
NASA on vuosien aikana julkaissut kuvia kuulennoilta, ehkä rajannut ja parannellut niitä hieman, ehkä vastannut ylimalkaisesti joihinkin kysymyksiin ja ehkä tiedottajat ovat antaneet vääriä vastauksia, kun eivät ole ymmärtäneet teknisiä yksityiskohtia. Nyt nettietsivät tarttuvat näihin ja pitävät niitä todisteina suuresta salaliitosta. Viranomaisten ja yritysten kannattaa siis olla äärimmäisen tarkkoja viestinnässään ja mieluummin vaieta kuin julkaista jotain, mitä joutuvat myöhemmin korjaamaan. Virheet jäävät eloon ja kasvavat vuosien varrella.
Salaliittoon uskovilla on monia "perusteluita". Tekniikka ei ollut riittävän kehittynyttä, kuvissa näkyy vääriä heijastuksia, avaruuspuvun mikrofonista kuuluu ääniä ja niin edelleen. Kuulentojen lavastukseen osallistui Stanley Kubrick, joka noihin aikoihin kuvasi Avaruusseikkailu 2001 -elokuvaa (1968).
Eikö lasersignaalin paluu kuuhun jätetystä heijastimesta ole todiste käynnistä? Ei, sillä signaali heijastuisi myös kuun pinnasta. Eikö Neuvostoliitto olisi paljastanut Yhdysvaltojen huijauksen? Ei, sillä se huijasi itsekin omissa lennoissaan. Eivätkö mukana olleet ihmiset olisi huomanneet huijauksen, eiväthän kaikki voi olla mukana juonessa? No joo, mutta vain harva heistä oikeasti näki lennon ja omin silmin varmisti, että kaikki tapahtui kuten kerrottiin. Entä kuukivet? Ne saattavat olla meteoriitteja, mistä edes tiedämme millaisia oikeat kuukivet ovat?
Ihmisen mielikuvitus on rajaton. Mielikuvitus, liika vapaa-aika ja internet ovat vaarallinen yhdistelmä.
Lisätty Sibrel ja maininta videosta 28.8.2022