Onecoin-maajohtaja Tommi Vuorinen
kutsuu videolla allekirjoittanutta satukirjailijaksi, joten katsotaanpa millaisista saduista on kyse.
|
Onecoin-markkinointitilaisuus Turussa 23.2.2016 |
16 minuutin kohdalla Vuorinen kertoo Ruja Ignatovan olleen "yksi pääpuhujista" The Economist -lehden
Itä-Euroopan talousfoorumissa. Todellisuudessa Ignatovalla oli lyhyt, maksettu sponsoripuheenvuoro.
17 minuutin kohdalla Vuorinen lupaa: "Kaikki jotka ovat tässä huoneessa: kun te otatte tämän asian tosissanne, te olette vuoden päästä taloudellisesti riippumattomia. Ymmärrättekö te?" - tämä on kova lupaus, etenkin kun tähän asti Vuorinen on neuvonut laittamaan Onecoiniin vain sen verran rahaa kuin voi hymyillen hävitä. Kuinka monella osallistujalla on varaa hävitä naureskellen sijoittamansa 5000 euroa?
27 minuutin kohdalla Vuorinen myöntää avoimesti, että
koulutusta käytetään lakien kiertämiseen. Sijoitusmyynti kuluttajille vaatisi (hyvästä syystä!) lupia ja tutkintoja, eli Vuorisen omin sanoin "kolikkojen myyntiin pitäisi olla sijoitusneuvojan pätevyys, FiVan hyväksymä rahoitusmarkkinaesite ja toimilupa".
32 minuutin kohdalla Vuorinen kertoo valuutan arvosta: "Se on nyt viisi euroa tällä hetkellä, parin vuoden aikajänteellä me mennään yli 100 euron kappaleelta… väistämättä. Omistaja on itse sanonut ettei hän voi sitä estää. Mitä sen jälkeen tapahtuu on aika mielenkiintoista. Sen vuoksi kannattaisi olla aika monta kolikkoa takataskussa." -- aika kovia lupauksia rikastumisesta.
Vuorinen ei näe mitään ristiriitaa siinä, että vaikka kolikon arvon luvataan 20-kertaistuvan, sitä käytettäisiin samanaikaisesti valuuttana. Jos todella uskoo rahan arvon nousuun, eihän sitä kannata käyttää mihinkään, koska jälkikäteen ostosten hinta nousee laskennallisesti moninkertaiseksi.
41 minuutin kohdalla Vuorinen kertoo saksalaisesta juristista, joka on "tutkinut lähdekoodin ja todennut, että se on aidon kryptovaluutan lähdekoodi". Juristi ei tasan tarkkaan tutki mitään lähdekoodia eikä ymmärrä siitä enempää kuin sika Bitcoinista. Näkemäni saksalaisen juristin paperi arvioi ainoastaan kryptovaluutan laillisuutta eri maissa. Jos samainen juristi on auditoinut myös lähdekoodia, näyttäkää paperi minullekin.
42 minuutin kohdalla Vuorinen korostaa, että tämä ei ole sijoitustoimintaa. Verkosto myy vain koulutusta, jonka kylkiäisenä tulevat maksuttomat optiot. "Ette lupaa mitään tuottoja kenellekään, se on laitonta", hän korostaa -- vaikka on juuri itse luvannut kaikkien rikastuvan.
47 minuutin kohdalla Vuorinen myöntää itsekin, että Onecoinin tämänhetkinen "arvo" on täysin keinotekoinen. "Kysyntä ja tarjonta määrää puhtaasti arvon, meillähän se on keinotekoista kunnes lähtökoodi vapautetaan, mutta siihen mennessä me ollaan rakennettu niin vankka käytettävyys tälle valuutalle että kurssi ei lähde alas vaan ylöspäin".
54 minuutin kohdalla Vuorinen esittää tutun palapelivertauksen, jonka mukaan kryptovaluutan luonti muistuttaa yhä vaikeamman palapelin ratkaisemista. Tämä on puhdasta satua.
58 minuutin kohdalla Vuorinen spekuloi, että koska Onecoinin 5 euron yksikköhinta on alhainen, sen arvo tuplaantuu helpommin kuin Bitcoinilla, jonka hinta on n. 400 euroa. Tällaista psykologista efektiä tosiaan nähdään joskus osakemarkkinoilla, mutta sen soveltaminen kryptovaluuttaan on satua.
59 minuutin kohdalla Vuorinen väittää, että useat pörssit saavat Bitcoinin hinnan heittelehtimään, koska pienestä pörssistä voi ostaa halvemmalla kuin suuresta. Onecoin on parempi, koska siinä on vain yksi pörssi (yhtiön oma). Ihan satua koko väite, suoranaista tuubaa.
1 h 2 minuutin kohdalla Vuorinen kertoo auditoinnista. Vuosi sitten luvattiin, että auditoinnin suorittaa kansainvälinen tilintarkastustoimisto. Se latistui Morrison Internationaliin, joka luopui nopeasti leikistä pyramidiepäilyjen vuoksi. "Morrison meni samaan halpaan alkuvaiheessa, kun sai liian paljon palautetta pyramidista...", Vuorinen myöntää ja kertoo, että nyt auditointia tekevän "pienen toimijan" S-Systemsin henkilöt ovat entisiä Morrisonin työntekijöitä.
Auditointi on Onecoinin oma keksintö, jolla yritetään todistaa lohkoketjun olevan aito ja olemassa. Mitään muuta kryptovaluuttaa ei tarvitse auditoida.
Yleisökysymyksissä
1 h 38 minuutin kohdalla "suurin huolenaihe on verottaja", kuten eräs kysyjä sanoo. Väittäisin, että huolenaiheet ovat ihan muualla kuin verotuksessa.
Tällä hetkellä OC-pörssi on kahden viikon huoltotauolla: "Because of its rapid growth, Onecoin needs to periodically do maintenance necessary because of the high number of miners and better integration with the blockchain".
High number of miners? Niitähän on Onecoinissa tasan yksi - yhtiö itse. Better integration with the blockchain? Voi, mitä satua. Huoltotauosta huolimatta louhinta jatkuu entisellään ja uusia jäseniä otetaan sisään koko ajan. Vain kolikkojen myynti on estetty.
Viime aikoina Onecoin on käynyt ahneeksi. Myyntiin on tullut yhä kalliimpia paketteja (tuoreimpana 25 000 euron hintainen Infinity), jossa ei ole koulutusta lainkaan. Onko tämä satua vai puhdasta sijoitustoimintaa? Lisäksi kaikkien pakettien hintoja nostetaan 10 prosentilla huhtikuun alusta "...thus aiming to maintain a stable price of the coin".
PS. Vuorinen vihjaa leikillisesti Burj Khalifan (maailman korkein rakennus Dubaissa) olevan pyramidi, koska lippu 124. kerroksen näköalatasanteelle maksaa 150 euroa. Nämä ovat pikalippuja, joilla pääsee jonon ohi. Normaalilipun hinta on 31-50 euroa. Ehkä Vuorisen ei tarvitse välittää näin pienistä summista, sillä
videolla hän kertoo viikkotuloikseen yli 35 000 euroa. Lähes parin miljoonan vuosituloilla pääsee jo Suomen parhaiten ansaitsevien listalle.
PS2. Kommentoidaan samalla Tampereen tilaisuuden videota, josta on tosin pelkkä ääniraita. Kohdassa
https://www.youtube.com/watch?v=I1HQfjFppI8&t=6m ääni yleisöstä kertoo veljen katkaisseen kaikki yhteydet, ilmeisesti Onecoinin vuoksi. Kysyjä on itse uskossa, mutta ihmettelee miksi ykkösverkostoitujaksi mainostettu (koulutukseltaan baarimikko) Juha Parhiala asuu Pattayalla ja poseeraa leikkirolexien ja netistä kopioitujen kuvien kanssa. Luulisi miehen, jolla on
yhden (joidenkin tietojen mukaan
neljän) miljoonan euron kuukausitulot pystyvän parempaan. Niinpä!
Lisäys 13.3.2016: Videolla Tommi Vuorinen
kertoo Rujan omistavan 90 % yhtiöstä. Ylen
taloustoimittaja selvitti yhtiön tietoja Bulgarian kaupparekisteristä ja kävi ilmi, että yhtiön rahat menevät kuitenkin toiselle yhtiölle, jonka omistajaksi on merkitty Veska Ignatova, Rujan äiti.