torstai 22. elokuuta 2019

Putin kävi, sekosiko GPS?

GPS-ohjatut pommit ja droonit ovat uhka suurten maiden johtajille, samoin puhelimella räjäytettävät tienvarsipommit. Siksi Venäjän ja Yhdysvaltojen presidenttien saattueessa uskotaan olevan elektronisia häirintälaitteita, jotka sotkevat paikannussignaalit ja mykistävät matkapuhelinverkot.

Vuoden 2018 heinäkuun tapaamisessa mahdollisesta häirinnästä spekuloitiin runsaasti ennen Putinin ja Trumpin kohtaamista. Iltalehti kertoi lenkkeilijän puhelimen mykistyneen, kun Trumpin kone lähestyi, ja karttojen hävinneen urheilusuoritusta tallentavasta ohjelmasta.

Asian selvittämiseksi kävin mittaamassa signaalia Trumpin saattueen lähtiessä Kalastajatorpalta aamulla 16.7.2018.

Normaali 4G-signaali Trumpin autosaattueen lähellä heinäkuussa 2018.
Kuvassa Trumpin autosaattue näkyy taustalla, mutta signaali näytti normaaleja arvoja.

Putinin eilisen 21.8.2019 vierailun yhteydessä uutisoitiin jälleen, miten Putinia ympäröi häirintäkupla, sillä "Venäjä häiritsee rutiininomaisesti GPS-signaalia suojellakseen Putinia". Toisen uutisen mukaan lukijan älypuhelin oli seonnut, kun Putinin saattue liikkui kohti Presidentinlinnaa. Miehen molemmat puhelimet näyttivät väärää sijaintia: toinen Viikin sijasta Espoota, toinen Helsingin Itäkeskusta. Lisäksi toimittajan puhelimestaan katsoma video oli katkennut, kun Putinin auto saapui linnaan. Ilta-Sanomien uusin juttu aiheesta ("Putinin saapuminen sekoitti suomalaisten puhelimet") käyttää jopa termiä "GPS-surma".

Spekuloinnin ja toisen käden tietojen sijaan kävin jälleen itse kokeilemassa asiaa. Seurasin Putinin autosaattueen kulkua Mannerheimin ratsastajapatsaan luona ja pidin auki reitin tallentavaa ohjelmaa kahdessa eri puhelimessa (iPhone ja Samsung S9). Teoriani oli, että jos signaalia häiritään tietoja väärentämällä, puhelimen pitäisi näyttää se virheellisenä reittinä.

Pettymys oli kuitenkin suuri: ei taaskaan mitään.
Normaali paikannussignaali Putinin ajaessa ohi.

Ohjelma oli päällä 24 minuuttia, eikä siinä näkynyt muuta liikettä kuin poliisin pyyntö siirtyä jalkakäytävällä hieman kauemmaksi ennen saattueen tuloa kohdalle.

Mitä tästä voi päätellä? Ei juuri mitään. Ainakaan GPS-häirintä ei ole rutiininomaista eikä sen pitäisi häiritä arjen toimintoja, jotka perustuvat paikannukseen tai mobiiliverkkoihin.

On mahdollista, että GPS-signaali ainoastaan pimennettiin häirintälähettimellä, sitä karttaohjelman tallentama reitti ei kertoisi. Toinen vaihtoehto on, että Venäjä häiritsee vain amerikkalaista GPS-järjestelmää. Puhelinten piirisarjat kuuntelevat nykyään vähintään kolmea satelliittijärjestelmää (GPS, Galileo, Glonass), joten yhden häiritseminen ei välttämättä näkyisi sijaintitiedossa. Mutta miksi silloin vaivautua häirintään? Jos se ei tehoa älypuhelimiin, se tuskin tehoaa drooneihin tai pommeihinkaan.

Ehkä häirintä on päällä vain ajoittain, mutta Putinia seuraavasta kilometrin digitaalisesta "kuplasta" on turha puhua, ainakaan ulkomaanvierailujen aikana.

Asia jää siis arvoitukseksi. Kokeillaan uudelleen seuraavalla suurvaltavierailulla.

Teitkö sinä havaintoja aiheeseen liittyen heinäkuun 2018 tai elokuun 2019 vierailujen aikana?

Lisäys 11.30: Tivi-uutisen mukaan Traficom ei havainnut mitään poikkeavaa.

Lisäys 23.8.2019 klo 8: Huomasin vasta nyt eilisessä Ilta-Sanomissa olleen laajemman jutun, jossa on kuva toimittajan omasta puhelimesta.

Toimittajan puhelin paikantui.... Okinawalle?
Kuvan mukaan sijainti on suurin piirtein Okinawan saaren kohdalla. Kiinnostavaa. Miksi Putinin hämäysjärjestelmä osoittaisi amerikkalaiseen sotilastukikohtaan? Voisiko olla niin, että toimittajan puhelin olikin napannut sijainnin wifi-paikannuksella lähistöllä olleista puhelimista tai tukiasemista? Oliko asialla turisti vai oliko paikalla Yhdysvaltojen henkilökuntaa? Hmm...

14 kommenttia:

Brainleak kirjoitti...

Otin kuvakaappauksen omasta aikajanastani, kun sen eilistä janaa aamulla katselin. Olin mukamas kävellyt tunnissa Espoon Lippajärvelle ja takaisin. En väitä, että se olisi seuraus Putinin vierailuista, mutta olin kolmisen tuntia Uspenskin katetraalin kalliolla kuvaamassa ja "Lippajärven matkani" osui juuri sille ajankohdalle, kun Putin saapui.

Brainleak kirjoitti...

Nyt kun tuli tämä puheeksi, niin muistan viime kesän, kun kävin monta kertaa Helsingin saarilla (Villingissä, Isosaaressa, Kuninkaansaaressa, Vartiosaaressa), niin monta kertaa aikajana näytti minun kulkeneen kymmeniä kilometrejä suuntiin, joissa en ollut. Esitän, että Suomen armeija tekee Santahaminassa jotain testejä GPS-häirintään liittyen. Se on niin ikävää korjailla aikajanaa :-) Haluan, että aikajana olisi sellainen, jota voisin käyttää jopa alibina, mutta se todellakin tietyissä kohtaan heittää jopa satoja kilometrejä.

Terveisin nimimerkillä otus,
jolla on aikajanaa jo kahdeksan vuotta.

PS. Kävin viime lauantaina Isossaressa ja kun nyt tarkistin, niin taas aikajanassa oli lisätty reitti, jota en kulkenut. Isosaaren lautta tuskin on ajanut Lapinlahdelle.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo GPS häirintä itsessään on jo hyvin mielenkiintoinen aihe. Ykinkertaisin menetelmähän sen toteuttamiseksi on GPS jammeri, jolla GPS taajuudelle pusketaan häiriösignaalia niin voimakkaasti ettei vastaanottimet yksinkertaisesti toimi. Tämän huomaa helposti sillä ettei vastaanotin näytä sijaintitietoa.

Kehittyneempi menetelmä on tuottaa aidon GPS signaalin tapaista lähetettä siten, että vastaanotin lukittuu tähän väärennettyyn signaaliin. Tässä menetelmässähän häirintäsignaali tuotetaan yhdellä antennilla yhdestä pisteestä siten, että siihen on etukäteen muodostettu eri satelliittien lähetettä sopivasti viivästettynä toistensa suhteen niin että vastaanotin saa sieltä halutunlaisen paikkatiedon. Tämän menetelmän haittapuoli on se, että kaikki vastaanottimet näkevät täsmälleen saman paikkatiedon. Häirintä on siis tunnistettavissa yksinkertaisesti siten, että jos kävelet ympäriinsä GPS päällä, paikka ei muutu miksikään puhelimen näytöllä.

Sama lopputulos tulee myös silloin jos jossain sisätiloissa on käytössä GPS vahvistin. Itse paikkatieto tulee puhelimeen kyllä, mutta se näyttää sijainniksi GPS vahvistimen oman vastaanotinantennin sijaintia, ei puhelimen todellista sijaintia. Niin kauan kuin käyttäjä liikkuu GPS vahvistimen kantaman sisällä, ei käyttäjän pysty näkemään omaa liikettään vastaanottimestaan.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Puhelimen paikannustieto voi olla pielessä myös siksi, että käyttöjärjestelmä nappaa jostain syystä kiinni wifi-paikannukseen ja lähistöllä on jokin puhelin tai tukiasema, joka on aiemmin sijainnut toisessa paikassa.

Tuntuu mahdottomalta, että Venäjä pystyisi spoofaamaan kaikkia neljää satelliittijärjestelmää, joita puhelin käyttää. Lentokoneiden spoofaus on helpompaa, koska siellä käytetään vain GPS:ää.

Anonyymi kirjoitti...

Vähän vanhemmat puhelimet käyttävät vain gps:ää. Voi olla, että piirisarjoista huolimatta jokin sovellus käyttää yksistään gps:ää. Jos häirintä ei ole täysin peittävää, gps saattaa jäädä kahden tai kolmen satelliitin varaan. Silloin se jatkaa paikannusta virheellisesti jonkin aikaa muiden satelliittien "hävittyä".

Jos gps-häirintä olisi kovin yleistä, luulen, että siitä olisi enemmän hälyä. Jos häirintä tulisi satelliitista, USA älähtäisi aika pahasti. Jos se tulisi lentokoneesta, konetta olisi kovin yksinkertaista seurata suunta-antennilla. Sen signaalinhan pitäisi olla voimakkaampi kuin keskimääräinen gps-signaali. Valtiot seuraisivat sellaista toimintaa varmasti. Harrastajat tekevät muutenkin kaikkea hullua, niin kyllä harrastajatkin sen selvittäisivät. Uskon siis, että gps-häirintä ei ole kovin yleistä, kun siitä ei näytetä enempää todisteita.

Brainleak kirjoitti...

Köyhänä mulla ei ole ollut varaa halpoihin puhelimiin, enkä anna niiden vanhetakaan.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Glonass-tuki on ollut puhelimissa jo monta vuotta. Gps-satelliin lähetystä on verrattu taskulamppuun avaruudessa, joten signaali on äärimmäisen heikko ja pienikin lähetin riittää peittämään sen.

Mutta totta on, että gps:n häiriöt vaikuttaisivat niin moneen paikkaan, että laajasti tehtynä se paljastuisi todella nopeasti. Gps:n tarkkaa aikasignaalia käytetään muuallakin kuin paikannuksessa.

Pertti Kiira kirjoitti...

Tervehdys

Minä seurasin Putinin lentokonetta Moskovasta lähtien aina perille tänne Helsinki-Vantaalle. Koko ajan homma toimi hyvin, mutta kun kone ylitti Sipoon ja kääntyi suuntaamaan kiitoradalle, niin silloin meni sotkuksi. Selkeästi näky häirintätavat. Valokuvasin homman ja hyvältä näyttää.

Terveisin Pertti Kiira

Petteri Järvinen kirjoitti...

Siis mikä meni sotkuksi? Mitä valokuvasta näkyy?

Anonyymi kirjoitti...

Käyttäjien kertoman perusteella näyttää, että paikannus on sikäli ihmeellinen teknologia, että siinä ei koskaan ole teknisiä häiriöitä. Jos paikannus ei joskus kuitenkaan toimi, kyse on aina ihmisen aiheuttamasta häirinnästä. ;)

Teemu kirjoitti...

Niin. Olisi kiva tietää, että miten ns. normaali häiriö vaikuttaa paikannukseen. Tuo wifi-paikannukseen hyppääminen tuntuisi uskottavalta, koska esim. auton navigaattori ei sekoile koskaan tai en ainakaan ole koskaan sellaista havainnut (ei wifiä) pl. reittiopastuksen mahdolliset virheet. Kyllä kai joku Putinin käynnin aikana käytti autonavigaattoria joten sielläkin häirintä olisi pitänyt havaita.

Anonyymi kirjoitti...

GPS:n häirintä on todella helppoa paikallisesti heikon lähetystehon, 20mW johdosta. Siksi paikannus ei toimi sisätiloissa. Signaali voidaan peittää kokonaan häirintäsignaalilla. Sofistikoituneempi tapa on paikannuksen siirto, kuten edellä on kuvattu. Kremlistä en tiedä, mutta Washingtonin keskustassa autonavigaattorit yleensä menee jumiin, eikä paikka päivity...

Anonyymi kirjoitti...

Dronet, ei droonit.

Petteri Järvinen kirjoitti...

https://www.kielikello.fi/-/drone-vai-drooni-:

"Tällä hetkellä drone ja drooni esiintyvät Kielitoimiston sanakirjassa rinnakkaismuotoina. Kumpikin on siis yleiskielen mukainen. Helpon taivutuksen ja sanahahmon selkeyden vuoksi olisi toki suotavaa, että asu drooni yleistyisi käytössä."