Laura Poitrasin elokuva
CitizenFour voitti odotetusti Oscar-palkinnon dokumenttielokuvien sarjassa. Elokuvana CitizenFour
ei ole kummoinen, mutta sen dokumentaarinen arvo on huikea. Kesäkuun 2013 dramaattisten paljastusten tapahtumat näkyvät kameran tallentamina aivan, kuin katsoja olisi Mira-hotellin huoneessa 1014 Edward Snowdenin kanssa ja jännittäisi yhdessä tämän kohtaloa. Milloin Yhdysvaltojen agentit syöksyvät ovesta sisään ja vievät miehen mukanaan? Onko Snowdenilla tulevaisuutta missään maassa? Näkeekö hän 30-vuotispäiväänsä, joka oli tuolloin vain muutamien viikkojen päässä?
|
Mira-hotelli helmikuussa 2015. |
Oscar-palkinto on tervetullut, koska se parantaa elokuvan saatavuutta. Tähän asti CitizenFourin on voinut nähdä vain elokuvafestivaaleilla, sitä ei ole saanut ostaa mistään (edes piraattina) eikä elokuva ole ollut teatterilevityksessä. Jatkossa on toisin.
|
Hotellin 10. kerros. Oikealla Snowdenin huoneen 1014 ovi. |
Palkinto tulee mainioon aikaan. The Intercept
julkaisi viime viikolla Snowdenin dokumentteja, joista käy ilmi NSA:n ja GCHQ:n tekemä tietomurto puhelinten sim-kortteja valmistavaan Gemaltoon.
Vaikka paljastukset ovat jatkuneet kesän 2013 jälkeenkin, ne eivät enää ole suuren luokan uutisia. Tavallinen kansa on unohtanut NSA-urkinnan ja Snowdenin henkilökohtaiset uhraukset. Toivottavasti palkinto palauttaa asian taas jokaisen mieliin ja muistuttaa oman tietoturvan merkityksestä.
|
Kowloon Park oli Snowdenin viimeinen näköala ennen Moskovaa. |
Pisteet Yhdysvalloille siitä, että kaupallinen elokuvateollisuus uskaltaa palkita maan omia intressejä vastaan kohdistuvan elokuvan. Vastaavaa ei ikinä tapahtuisi USA:n kanssa kilpailevissa suurvalloissa, tuskin edes sen liittolaisissa. Norjan Nobel-komitea ei palkinnut Snowdenia, vaikka sillä olisi ollut tilaisuus olla ajan hermolla ja korostaa digimaailman merkitystä tulevaisuuden rauhantyössä.
Ehkä komitea arvioi Snowdenin paljastusten todellisten vaikutusten jääneen vähäisiksi. Siinä se valitettavasti oli oikeassa. Kohun mentyä ohi kaikki on jatkunut melkein entiseen tapaan. Toivottavasti Oscar-palkinto laajentaa Snowdenin työn merkitystä ja antaa komitealle syyn palkita Snowden tulevina vuosina.
11 kommenttia:
"Vastaavaa ei ikinä tapahtuisi USA:n kanssa kilpailevissa suurvalloissa"
Niinkuin esimerkiksi siinä, johon Snowden loikkasi?
Esimerkiksi siinä.
Luulen, että Snowdenia harmittaa kuin pientä oravaa Venäjän nykymeno.
Hän ei itse halunnut Venäjälle, mutta jäi sinne vangiksi kotimaansa saarrettua ulos lähtevät lennot.
Hei Petteri!
Tämä kommentti ei liity blogitekstiin, mutta ajattelin rohjeta kommentoida saadakseni yhteyden sinuun.
Olen lähettänyt sinulle viestiä FB:n kautta, viesti on varmaankin mennyt muut -kansioosi. Asia koskee oikeustieteen opiskelijoiden training -iltaa, jonne yhdistyksemme pyytää sinua puhujaksi.
Terveisin, Elina
Elina: viestisi on varmaan mennyt vanhaan FB-profiiliini. Laita sähköpostia petteri@jarvinen.fi niin palataan asiaan.
Kiitos! Laitoin viestin.
Petteri Järviselle juttvinkki, jonka aihe liittyy tietoturvaan.
Tee juttu Lenovosta, esiasennetuista roskaohjelmista ja Superfishistä.
Tähän asti CitizenFourin on voinut nähdä vain elokuvafestivaaleilla, sitä ei ole saanut ostaa mistään (edes piraattina) eikä elokuva ole ollut teatterilevityksessä.
Kyllähän tuo löytyy streaminä aika helpolla. Onko oikein vai väärin katsoa siten...ainakin käytännössä ollut ainoa tapa...
Järkevä teksti Petteri Järviseltä. Arvostan ehdottomasti Järvisen huomiota siitä, että Snowdenin paljon arvosteltu kotimaa kuitenkin antaa julkaista elokuvan, jossa kyseistä maata arvostellaan rajusti.
Mitä tulee Venäjän tilanteeseen, niin toki tilanne on nyt viime aikoina huonontunut, mutta ei se koskaan ole mikään demokratia ollut.
USA on tehnyt virheitä paljonkin. Lähtökohtaisesti se on kuitenkin pyrkinyt aina demokratiaan ja yhteiseen hyvään. Keinot vain eivät ole ehkä olleet oikeita.
Mitä jos vaihteeksi puhuttaisiin USAn hyvistä ja onnistuneista teoista: Hitlerin pysäyttäminen toisessa maailmansodassa, Japanin pysäyttäminen toisessa maailmansodassa, Saddan Husseinin hallitseman Irakin ajaminen pois Kuwaitista 90-luvun alussa, Balkanin sodan rauhoittaminen eli Serbien kuriin laittaminen 90-luvulla jne. On paljon hyvääkin saatu aikaan.
Redditissä filmin tekijöiden haastattelussa vastikään ilmeni, että Citizenfour on vapaasti levitettävissä, koska se on Saksassa käytävän oikeudenkäynnin todistusaineistoa. Myös tekijät suosittelivat yleisöä käyttämään tätä tilaisuutta hyväkseen.
"Oikeaa" linkkiä en muista, mutta se löytyy mm. tuosta Redditin AMA-ketjusta.
http://t3n.de/news/citizenfour-oscar-gekroente-595416/
Mainittakoon vielä, että sivu on saksankielinen ja latauslinkit artikkelin alareunassa. Pakattu .7z-muotoon. Latausnopeus Suomeen tällä hetkellä 1 MB/s eli kestää.
Lähetä kommentti