keskiviikko 17. elokuuta 2011

Mobiili nettiradio on näppärä toimiessaan

Nettiradiot ovat näppärä tapa kuunnella radiota. Oikeastaan nettiradio on todeksi muuttunut DAB, jonka Yle lopetti digihuuman hiipuessa vuonna 2004.

Ellei kotona ole hyvää keskusantennia, tavallisen analogisen radion äänessä kuuluu kohinaa ja muita häiriöitä. Silloin kannattaa kytkeä tietokone vahvistimeen ja kuunnella radiota netin kautta. Lista suomalaisten radiokanavien nettilähetyksistä on sivulla http://www.mediamonitori.fi/index.php/nettiradiot (kiitos vain anonyymille kommentoijalle linkistä).

Nettiradion kanavat kuuluvat koko Suomessa ja jopa ulkomailla. Jos siis koti-ikävä yllättää, voi kuunnella vaikka Ylen paikallisradion aamuohjelmaa. Melkein kuin olisit Suomessa! Netin kautta voi kuunnella niitäkin asemia, joiden normaali signaali ei kanna riittävän vahvana omaan kotiin asti.

Kaupallisilla kanavilla nettiradion www-sivu näyttää parhaillaan soivan biisin nimen ja tarjoaa muita vuorovaikutteisia palveluita.

Vielä näppärämpiä nettiradiot ovat matkapuhelimessa -- silloin kun ne toimivat. Aseman www-sivua ei kannata yrittää, ne eivät toimi kunnolla puhelinten selaimilla, kuten sain kesällä huomata.

Erityisesti mobiilikäyttöön tarkoitetut sivut kuitenkin toimivat. Itse olen käyttänyt iPhonella Ylen sivua http://yle.mobi/w/areena/iphone.


Tietokoneissa sivu ei toimi, vaan Ylen palveluihin on mentävä Areenan nettiradioiden kautta. Sama pätee Android-puhelimiin, joskin Huaweissa näyttö jää ikävän mustaksi.

Mobiilikuuntelu edellyttää liittymää, joka sallii rajattoman datasiirron. Volyymiveloituksella kuuntelusta voi tulla äkkiä puhelimen hinnan arvoinen lasku.

Kaikissa älypuhelimissa ei ole FM-radiota, joten nettiradio on ainoa vaihtoehto. Niissäkin, joissa on perinteinen radio, nettiradio on usein parempi.

Ensinnäkin se kuuluu ilman häiriöitä, joskin kuuntelussa saattaa esiintyä muutaman sekunnin katkoja datasiirron keskeytyessä. Jostain syystä itselleni käy näin Lehtisaaren sillalla pyöräillessäni. Kyse ei voi olla tukiasemien kuormituksesta, koska radio mykistyy myös sunnuntaisin. Yleensä toisto jatkuu automaattisesti, mutta joskus kuuntelu täytyy aloittaa uudelleen selaimesta.

Toinen etu on käyttö ilman kuulokkeita. FM-radiossa kuulokkeet toimivat antennina, joten ilman niitä radio ei kuulu. iPhonessa kaiuttimet ovat laitteen alareunassa. Kun puhelimen laittaa rintataskuun ylösalaisin, pienet kaiuttimet osoittavat suoraan ylöspäin kohti korvia. Äänenvoimakkuus riittää juuri sopivasti omaan käyttöön eikä häiritse muita.

Radiokuuntelu koettelee puhelimen moniajoa. Vaikka iPhonea on kritisoitu huonosta moniajosta, ainakin nettiradiossa se toimii hyvin. Puhelimessa voi käyttää muita sovelluksia ja radio soi tausta-ajossa. iPhonessa nettiradio toimii jopa yhdessä RunKeeper-kuntoiluohjelman kanssa. Jälkimmäinen lukee väliaikoja ja kilometrilukemia vaimentaen sopivasti nettiradion äänen. Erinomainen yhdistelmä juostessa tai pyöräiltäessä!

Huawein halvassa Android-luurissa selaimesta käynnistetty Yle Areenan radio ei toiminut taustalla. Monilla kaupallisilla asemilla on omat sovelluksensa niin iPhonea kuin Androidiakin varten. Ne näyttävät myös soivan kappaleen nimen ja toimivat Androidin tausta-ajossa.


Vielä yksi muistutus: kelloa ei kannata täsmäyttää nettiradion perusteella. Iphonen selaimella kuultuna Ylen aikamerkki tulee 44 sekuntia viivästyneenä johtuen reaaliaikaisen äänenpakkauksen tarvitsemasta ajasta. Joskus tästä voi olla hyötyäkin: jos tavallisesta radiosta menee jotain tärkeää ohi korvien, sen ehtii kuulla uudelleen avaamalla nopeasti nettiradion :-)

10 kommenttia:

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Mutta tuleeko höyryradiosta mitään kuuntelemisen arvoista?

Aamukuudelta kun ajan hakemaan vaimoa sairaalan yövuorosta, sieltä on jo puolen vuoden ajan tullut 30-luvun kotimaista musiikkia. Vanhahan minäkin olen, mutten niin vanha,että jaksaisin innostua Erkki Junkkarisesta. Groovelta nyt joskus vähän parempaa.

Georgiassa USA:ssa tulee sen läpi ajaessa Atlantasta Floridaan muutamalta asemalta tosi hyvää 1950-60 luvun musiikkia. Tuollaista toivoisi meilläkin aamun virkistykseksi,Frank Sinatraa ja Barbara Streisandia.

Anonyymi kirjoitti...

Asensin (vai olikohan se päivitys) Nokialaiseeni Internet Radion, testasin että toimii - ja unohdin koko asian pitkäksi aikaa.
Kuuntelen usein FM radiota koiralenkillä tai pyöräillessäni.

Vajaa kuukausi sitten kokeilin tuota internet radiota. Jumankekka.
Asemia on tuhansia! Löytyy asemia musiikkityyleille, joita ei Suomessa kuule, niitäkin on satoja. Äänen ja tuotannon laatu vaihtelee.. Kokeilemalla ei löydy tasaisen hyvää, MISTÄ löytäisi jonkin ranking listan?

Poikkean hetkeksi aiheesta, mutta mielestäni tässä on monia muitakin alueita vaivaava globaali ongelma, jonka kanssa ihan jokainen tietotekniikkaa käyttävä painii! Mikä on Nokialaiseen, Omppukoneeseen (tai PC) paras musiikki/mediasoitin, mikä paras kuvankatseluohjelma? Kokeilemalla me kaikki päädymme johonkin - kun ei ole tuhansien käyttäjien tuottamaa ranking systeemiä.
Olen harjoitellut Twitterin käyttöä ja arvalla olen ottanut joitakin seurantaan. Vaikka Twitter osaa ehdottaa valintojeni perusteella samankaltaisia seurattavia - tässäkin kohtaa yritin kaivella eri aihealueiden jonkinlaista ranking'ia, EI sellaista ole.

Aiheeseen;
Internet radio on kerrassaan mainio, 3.5G yhteyden vaihtuessa G tai E moodiin, alkaa pätkimään. Sen olen huomannut, että akkua syödään kiivaaseen tahtiin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Mutta tuleeko höyryradiosta
>mitään kuuntelemisen arvoista?

Musiikkia saa joka kanavalta (Haloo maailman toiselta puolen on soinut kaupallisilla kanavilla koko kesän monta kertaa päivässä), mutta vain Ylen kanavilta saa asiallisia ja fiksuja puheohjelmia. Suosittelen lämpimästi! Todella sivistävää, aitoa Ylen julkisen palvelun tehtävän toteuttamista.

Ennen puheesta ja asiasta oli ylitarjontaa ja musiikista puutetta. Nykyään on päinvastoin: musiikista on jatkuva ylitarjonta, asiaa ei lainkaan.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Eikös ne "asiaohjelmat" ole jonkun poliitikon tai muun julkun haastatteluja tai ilmastohartautta?

Minua on kolmasti haastateltu radioon, ensimmäinen meni jonnekin poromiehille, kun pidin esitelmää Utsjoen kunnan päättäjille joskus 1988-89. Toinen tapahtui Kemia-näyttelyssä messukeskuksessa, kukaan tuttuni ei ollut kuullut ja kolmas oli tuo surullisenkuuluisa Radio Rockin "haistattelu", josta saivat Julkisen Sanan Neuvoston tuomion, sitäkään onneksi kukaan tuttu ei ollut kuullut.

Eli tyhjän saa pyytämättäkin!

jeejee kirjoitti...

Itse kuuntelen live-radion sijaan podcasteja. Kotimainen tarjonta vähän vaatimatonta, mutta mm Yleltä saa muutaman hyvän radio-ohjelman jälkitallenteena.

Petteri Järvinen kirjoitti...

MTV3:n uutinen 13.9.2011 kertoo autojen nettiradioista.

Anonyymi kirjoitti...

Paras radio-sovellus mobiiliin: TuneIn (http://www.tunein.com). Löytyy usemmille mobiilialustoille.

Anonyymi kirjoitti...

Menee vähän ohi aiheen, mutta tää on varmaan parhain kotimainen nettiradiohakemisto. Kiinnostava.
http://www.makela.info/nettiradio/

Anonyymi kirjoitti...

Kiva kirjoitus. Meikä on jazzin suurkuluttaja. Harmi että Suomessa ei ole ainuttakaan todellista jazz-radiota ja muutenkin kotimainen radiomusiikkitarjonta on huonontunut vuosi vuodelta. Asemat säästävät musiikista jo liikaa.

Täältä olen parhaimmat nettiradiot löytänyt
http://www.nettiradiomaailmalla.com

Anonyymi kirjoitti...

Täällä kaikki nettiradiot: nettiradiot