Tämän ei pitäisi olla varsinainen yllätys, mutta monelle kuitenkin on: Applen iPadin 3G-versio toimii huonosti maaseudulla. Datasiirto putoaa helposti 2G-verkkoon ja muuttuu tuskallisen hitaaksi.
Syy on yksinkertainen: iPadin ensimmäinen, se viime vuoden malli, ei tunne 900 MHz:n taajuutta, jolla kaupunkien ulkopuoliset 3G-verkot on rakennettu. iPhone tuntee, mutta sekin vasta iPhone 4 -mallissa.
Myös uusi, tänä keväänä julkistettu iPad 2 tukee 900 MHz:n datakäyttöä. Alkuperäisen iPadin käyttäjän on tyydyttävä mökillä etanavauhtiseen 2G-dataan, tai sitten vaihdettava WLAN-verkkoon. Matkapuhelimen saa toimimaan WLAN-tukiasemana, jolloin iPadin yhteys kulkee sen kautta 3G-verkkoon. Vaatii pientä virittelyä ja syö matkapuhelimen akkua, mutta puhelin voi olla käytön ajan kiinni laturissa.
WLAN-tukiasemaohjelma on vakiona uudessa iPhonen käyttöjärjestelmässä ja uusissa Android-puhelimissa. Vanhempiin Symbian-luureihin sen saa Joikuspot-ohjelmalla.
Näillä eväillä vanhakin iPad saadaan yhteyteen ulkomaailman kanssa, kunhan vain 3G-verkko toimii. Sekään ei ole varmaa kaikkialla Suomen kesälaitumilla.
6 kommenttia:
Ensimmäisen sukupolven iPadin ehti hankkia varsin moni tietämättä tästä rajoitteesta. Itselleni tuo ei tullut yllätyksenä, koska käytössä on iPadin lisäksi vielä myös iPhone 3GS, joka sekään ei tue 900MHz 3G:tä.
Ohessa pari lisävaihtoehtoa alkuperäisen iPadin saamiseksi 3G-verkkoon.
-"MiFi"-tyyppiset laitteet ovat yleistymään päin nyt myös Suomessa ja soveltuvat liikkuvaan käyttöön. Kyseessä on siis akkukäyttöinen 3G-reititin WLAN-tukiasemalla. Matkapuhelinoperaattorit myyvät näitä esim. nimellä Huawei E5 ja DNA Mokkula MF60. Olen käyttänyt reilun vuoden Huawei E585-modeemia, joka on edellä mainitun E5:n sukulainen.
-Useat muutaman kympin WLAN-reitittimet tukevat 3G-tikkuja yhteytenä ulkomaailmaan. Verkkovirtakäyttöisinä nämä soveltuvat hyvin kiinteämpään käyttöön, eli esimerkiksi kesämökille. Omalla kesämökilläni on käytössä A-Linkin WNAP yhdistettynä Huawei 1820-tikkuun.
Molemmat edellä mainitut vaihtoehdot vaativat toki oman SIM-korttinsa datapaketilla.
=)juha
Ostat halvan Android 2.2 puhelimen ja käytät sitä Mifinä Apple iPadille.
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/13753/cxkjc/Samsung-Galaxy-Mini-S5570-Android-puhelin-harmaa
Android 2.1 ei ole mifiä eli pitää olla 2.2. Erilliset mifit ovat kalliimpia kuin tavalliset android puhelimet.
Kannattaa varmistaa että puhelimessa on mifi. Android 2.2 pitäisi olla mutta ainahan valmistaja on voinut sen kytkeä pois.
Ebay UK:sta saa Huawein MiFi-laitteen n. puoleen hintaan tuohon mainittuu Galaxy Mini Android-puhelimeen verrattuna.
Tosin Galaxy Minin saa myös samaan hintaan kuin MiFi-laitteen ottamalla sen 24kk sopimuksella DNA:lta, 2.66e/kk.
MiFi-laitteiden puolesta puhuu sinällään yleensä parempi akunkesto ja laitteet on tehty tähän tarkoitukseen, esimerkiksi APN-profiileita voi olla valmiina useampi eri käyttötilanteita varten. Toisaalta maailmalla sitä prepaid-sim-korttia ihmetellessä on kiva jos kortti on tavallisessa luurissa kiinni..
Mac-käyttäjien kannattaa myös muistaa Internet sharing -tuki asetuksista eli jos oma kannettava on vaikkapa USB-tikulla kiinni verkossa, saa sen helposti jaettua WLAN:iksi muille laitteille.
Onko kokemusta MiFi-laitten nostamisesta puuhun, onkivapaan tms. mökkiliittymän toiminnan parantamiseksi?
Lisäksi MiFi-mokkulalla saa todella kätevästi netin autoon myös takapenkkiläisten Nintendoihin (muista WPS!) ja suunnistusjärjestelmän karttahakuihin. Ei tarvitse ostaa sitä uusinta katumaasturia jossa netti on vakoina.
Lähetä kommentti