tiistai 31. elokuuta 2010

Mikä laite liikennevalotolpassa?

Sunnuntain pyöräretkellä kiinnitin huomiotani liikennevalojen viereen asennettuun laitteeseen, joka näytti aivan valvontakameralta:



Erikoista kyllä, laitteita oli kaksi ja molemmat oli suunnattu kohti pyörätietä.



Onko kameravalvonta laajentunut jo pyöräilijöihinkin?

Seuraavana päivänä otin kameran ja ajoin paikalle ottamaan pari kuvaa. Niiden perusteella laite näytti aivan valvontakameralta, mutta mikä se oli? Kyljessä oli isolla kirjaimet AGD. Googlailu johdatti lopulta AGD Systemsin sivuille.

Kaikesta päätellen kyseessä on "Pedestrian detection" -laite. Se pyrkii tunnistamaan, kuinka monta ihmistä on odottamassa tien ylitystä ja jouduttaa sen perusteella liikennevalojen vaihtumista vihreäksi.

Ilmeisesti laitteessa ei ole optiikkaa lainkaan, vaan se toimii 10,5 GHz:n taajuudella tutkana. Mahtaako laitteita olla käytössä muuallakin kuin Espoossa? Ja onko siitä vastaavaa hyötyä, kun kyseisissä valoissa on kuitenkin jalankulkijoita varten painike?

Ennen internet-aikaa tällainen tiedonhaku olisi ollut mahdotonta. On netin ja hakukoneen ansiosta, että utelias pystyy selvittämään kolmen kirjaimen perusteella, mikä on liikennevalotolppaan ilmestyneen laitteen tarkoitus.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Painike on sitä varten että jalankulkija tilaa vihreän. Tuo laite ainakin kuvauksen perusteella näyttää olevan vastaava "tilausnappi" *autoilijoille*. Eli kun populaa ei enää valu kadun yli, autoille voidaan vaihtaa saman tien vihreä eikä tarvitse autoilijan töllistellä tyhjää suojatietä punaisten valojen palaessa.

Anonyymi kirjoitti...

Lauttasaaressa on myös käytössä vastaavia tunnistimia ja nimenomaan jalankulkijoille. Jalankulkija ei kerkeä edes napille asti kun valot jo vaihtuvat hänelle suojatiellä vihreäksi. Näppärää. Edellyttää kevyenliikenteenväylää, joka päättyy suojatielle.

lasse kirjoitti...

Suomalaisen teknologian mekassa, Loimaalla, vastaavanlainen laitteisto on ollut käytössä aina ensimmäisten liikennevalojen asentamisesta lähtien, eli noin 15 vuotta. Käytettävästä tekniikasta minulla ei ole tietoa. Entisenä paikkakuntalaisena muistelisin järjestelmän toimivan melko hyvin, joskin yhdestä suunnasta kohti risteystä, ylämäkeen noustessa järjestelmä tunnistaa kävelijän niin kaukaa, että valot ehtivät vaihtua vihreiksi ja taas punaisiksi ennen kuin jalankulkija ehtii edes risteykseen.

Anonyymi kirjoitti...

Pyöräilijälle erittäin näppäriä laitoksia, hiljaiseen aikaan valot vaihtuvat vihreiksi vauhtia juuri hidastamatta. Näin ainakin Hollolassa jossa moisia on ollut käytössä niin kauan kun olen pöyräillyt liikennevalojen vaikutuspiirissä, eli ainakin kymmenisen vuotta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kiitos tiedoista kaikille kirjoittajille.

Kun melkein jokaisesta tolpasta roikkuu jonkinlaista anturia (poliisin kamerat, Destian kamerat, jalankulkijatutkat, joukkoliikenteen tunnistinlaitteet) ei ole ihmekään, jos jalankulkija alkaa tuntea olonsa vainoharhaiseksi.

OlliJT kirjoitti...

Kuvan laite on nimenomaan tarkoitettu suojatiellä olevien liikkuvien kohteiden havaitsemiseen. Tien reunassa odottavia tuollainen tutka ei havaitse, ja siihen tarvitaan nappulaa.

On hyvä, että liikennevaloihin on tullut lisää älyä, sillä se sujuvoittaa liikennettä huomattavasti. Luulen, että liikennevalojen tulevaisuutta on anturijärjestelmä, joka pystyy mittaamaan kaikki risteysalueella ja sen ympärillä olevat tielläliikkujat. Tällöin risteys olisi jatkuvasti tehokkaassa käytössä. Samaten valot eivät koskaan vaihtuisi vihreiksi, jos kulkutiellä on esteitä.

Tällainen järjestelmä voisi samantien aina lähettää sakotkin punaisia päin menemisestä!

Anonyymi kirjoitti...

Monessa paikassa on esimerkiksi liiketunnistimilla syttyviä valoja.

Joskus kannattaa miettiä olisiko parempi lääkitys vaihtoehto vainoharhaisuuteen.

Anonyymi kirjoitti...

Kyseisistä laitteista on hyötyä, liikenne toimii paljon paremmin! Outoa, jos et ole niitä ennen nähnyt. Petteri, toivottavasti et ole kieltämässä tai rajoittamassa niiden käyttöä eduskuntaan päästyäsi.

Anonyymi kirjoitti...

Ei liity liikenteen valvontaan, mutta mielenkiintoinen uutinen kuitenkin: http://vtt.fi/news/2010/090810.jsp

Anonyymi kirjoitti...

Näin sähköinsinöörinä hieman huvittaa, että jonkun mielestä mikroaaltotutka näyttää valvontakameralta. Mutta eivät kaikki voi olla kaiken asiantuntijoita :-).