Esko Valtaoja näytti yleisölle kuvia maailmaa muuttaneista henkilöistä ja testasi, kuinka monet heistä yleisö tunnisti. Yksi kuvista oli e-pillerin keksijä, ilmeisesti Carl Djerassi (tästä on vuosia, en muista enää nimeä). Kukaan ei tunnistanut hänen kuvaansa.
E-pillerin yleistyminen 1960-luvulla käynnisti suuren yhteiskunnallisen muutoksen. Nyt on käynnissä vielä suurempi muutos, kun syntyvyys alenee kaikkialla. Syitä on monia, mutta yksi keskeinen niistä on i-pilleri eli älylaitteet ja internet.
Sosiaalinen media, pelaaminen ja nettipalvelut haukkaavat valtavasti aikaa nuorten elämässä ja haurastuttavat myös kolmikymppisten parisuhteita. Ihmisiä kohdataan netissä, ei enää oikeassa elämässä. Monet helpot työtehtävät ovat poistuneet digitalisaation myötä, mikä johtaa varsinkin nuorten miesten syrjäytymiseen. Melkein joka alalla vaaditaan nykyään vuosien koulutus, johon kaikilla ei ole edellytyksiä.
Netin valtavalla tarjonnalla on myös psykologisia vaikutuksia. Tinderin avulla on helppo tavoitella loputtomasti sitä oikeaa. Pienikin tyytymättömyys omaan kumppaniin riittää syyksi eroon. Netissä roikkuminen tai töiden tuominen kotiin aiheuttavat jatkuvasti kitkaa parisuhteissa.
Elämästä on tullut jatkuvaa suorittamista. Pitää raportoida someen omista saavutuksista, edetä koko ajan uralla, nähdä kaikki ne hienot lomakohteet joista on lukenut netissä, mitata omaa unta ja kuntoilun määrää, verrata jatkuvasti itseä muihin. Netti aiheuttaa loputonta tyytymättömyyttä ja riittämättömyyden tunnetta.
Kun oma elämä tuntuu kaikkea muuta kuin täydelliseltä, ei aika tunnu oikealta lapsillekaan. Lapsia varten pitäisi ensin hankkia täydellinen puoliso, hyvä työpaikka, pitkä CV ja tuntea itsensä henkisesti valmiiksi. Ajatellaan, että "jokaisella lapsella on oikeus syntyä toivottuna ja rakastettuna."
Jos kriteerit olisivat aina olleet tällaisia, ihmiskunta olisi kuollut sukupuuttoon tuhansia vuosia sitten. Valtaosa lapsista on aina syntynyt pyytämättä ja yllätyksenä, ja kuitenkin heistä on kasvanut kunnollisia kansalaisia. Vanhempien elämä ei ole koskaan valmis ja täydellinen.
Ruuhkavuodet voivat olla raskaita, mutta toisaalta juuri siksi ihmisen oma suorituskyky on huipussaan 30 ikävuoden tienoilla. Täydellisyyttä tavoittelevassa elämässä tuntuu, että pienet lapset haittaavat omaa elämää, mutta muutaman vuoden aika on pieni hinta siitä kaikesta, mitä lapset antavat ja opettavat vanhemmilleen seuraavien vuosikymmenten kuluessa. Lapset ovat vanhemmilleen jatkuva oppimisen lähde. Epävarmuus ja yllätyksellisyys ovat elämän ydintä.
Sitten on vielä pelko ilmastonmuutoksesta. Jos vanhemmat eivät halua lapsia maapalloa kuluttamaan, he eivät sitten varmaan itsekään matkustele ympäri maailman elämyksiä ja some-postauksia hankkimassa?
Helsingin Sanomien mainio juttu valotti laskevan syntyvyyden seurauksia. i-pillerin seurauksena syntyvyys laskee lähes kaikissa maissa, jopa Iranissa. Maapallon mittakaavassa se on hyvä asia, mutta pienille maille muutoksella on vakavia seurauksia.
Nykytahdilla sadan vuoden päästä kantasuomalaisten määrä on enää miljoona. Se vaikuttaa dramaattisesti suomalaisten elämään jo paljon aikaisemmin kuin 2100-luvulla. Muutokset eivät ole lineaarisia, vaan kiihtyviä.
Suomen ongelma on jo nyt se, että väestö keskittyy kasvukeskuksiin eikä koko maata voida pitää asuttuna. Moni nuori huomaa perinnöksi odottamansa asunnon, kesämökin tai tilan muuttuneen arvottomaksi. Syrjäseuduilla ei pystytä ylläpitämään terveys- ja kauppapalveluita, jolloin muuttoliike kasvukeskuksiin kiihtyy. Niitä palveluita, joita itse tulemme tarvitsemaan keski-iässä ja vanhuksina, ei pystytä tuottamaan.
Laskevan trendin maa ei kiinnosta myöskään sijoittajia. Yritykset eivät halua investoida Suomeen, johon on kaikkialta pitkä matka, ja jossa ei ole kotimarkkinoita.
Osaajat lähtevät Suomesta ensimmäisinä maihin, joissa on vielä kasvua ja uskoa tulevaisuuteen.
Maahanmuutto Suomeen voi korvata osan väestökadosta, mutta se tietää merkittävää muutosta suomalaisuuteen, ja koska laskeva trendi vallitsee muissakin maissa, Suomi joutuu kilpailemaan sellaisista tulijoista, joilla jo on perustaidot yhteiskunnassa pärjäämiseen.
Digilaitteiden valmistus kuormittaa ympäristöä ja maapallon resursseja. Olisi melkoinen yllätys, jos sen aiheuttama i-pilleri koituisikin väestöräjähdyksen taltuttajaksi ja sitä kautta koko maapallon pelastukseksi.
11 kommenttia:
Voisi kuvitella että aidon kyberpunk-dystopian hengessä jossain Kiinassa pistetään jossain vaiheessa ihmisiä ulos tuotantolinjalta keinokohduissa (tai kansalaispalvelusta suorittavien naisten sellaisissa) ja kasvatuslaitoksissa varttumaan. Diktaattorit voisivat rakastaa.
Joo, vaikka ei tuo e-pilleri saanut aikaan juuri minkäänlaista kehitystä suomalaisessa pelokkaan seksuaalikielteisessä tapakulttuurissa, 60 - 70 -luvuilla. Eikös se ollut itte Samuli Paronen, joka sanoa pöläytti (muistinvaraisesti), että "Suomessa siveellisyys on yhä ei!" Tuon i-pillerin kielteisiä vaikutuksia olisi kylläkin syytä pyrkiä rajoittamaan määrätietoisesti, mutta menetelmistä ei liene juuri minkäänlaisia yhteisiä käsityksiä - siitä nyt puhumattakaan, että feministien ohjelmat ja tavoitteet pikemminkin tukevat i-pillerin vaikutuksia kuin myönteistä väestöllistä kehitystä.
"Sperman laatu on jo niin heikkoa, että suurin osa halukkaista ei kelpaa luovuttajiksi"
-- Yle 27.3.24
Ftalaatit on pehmentänyt pallit. Taitaa ko. pilleri olla tarpeeton? Some-suorittajille, joiden päät on vaarassa pehmentyä...
Urban Dictionary (Social Media Whore)
Superäly tulee kohta ja ratkaisee nuo ongelmat. Lisäksi nykyään vallassa olevat ovat jokatapauksessa kuolleet vuonna 2100. Antaa nuorten ratkaista ongelmat. Itsehän ovat ongelmansa luoneet (Lue elokapina ja muu viherhörhöily.
http://jtalous.blogspot.com/2024/03/talouskasvu.html
Eikä asiaa yhtään todellakaan helpota kurttusten mummojen luoma oikeusjärjestelmä, joka vaatii kaiken maailman suostumuksia etukäteen (millä sellaisia koskaan voi todistaa), kun seksi pääasiallisesti aina on ollut spontaani sattumalta tapahtunut asia, johon etukäteen harvemmin on varautunut, varsinkaan siis teinivuosina. Oikeudessa käsitellään 14-15 vuotiaiden seksielämää, joka on noloa asianosaisillekin repiä henkilökohtaisia syviä asioita lähinnä "tulkinta"peräisissä kuulusteluissa. Ei sairaampaa yhteiskuntaa voi olla olemassa. Aikuiset ihmiset jossain oikeussalissa retostelee lasten seksielämää. Ne aikuiset pitäisi heittää linnaan sieltä kaikki. Oikeat raiskaukset tietysti erikseen, mutta nyt se kynnyt on ihan liian matalalla. Toinen asia mikä varsinkin pohjoismaissa on muuttunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on niinkin outo kuin tupakka ja alkoholi. Tämä voi kuulostaa todella hurjalta ja oudolta, mutta on täysin kiistämätöntä että sillä on vaikutusta näissä pimeissä ja synkissä maissa. Kaikilla pohjoismaalaisilla, jotka asuu pimeällä vyöhykkeellä, Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti on jonkinlainen sosiaalinen vammaisuus ollut aina. Se voi liittyä ympäristöön. Masentava pimeä ympäristö. Ei ole chitchat tai small talkia, ennemmin juostaan ihmisiä karkuun. Parikymmentä vuotta sitten oli kuitenkin pari "jään murtajaa". Tupakkaringit sekä alkoholi. Tupakkaringit oli sosiaalinen rinki kouluissa, työpaikoilla, taloyhtiöiden pihoilla ja nämä itse asiassa loi suhteita. Teineillä yhteinen salaisuus. Työntekijöillä tupakalla lusmuilu. Taloyhtiöissä tutustui ihmisiin. Sekä perjantai-lauantai (toivottavasti vain nuo päivät) baari-illat usein poisti alkoholin voimalla sen eston pääsemästä asiassa vähän pidemmälle. Alkoholi tilapäisesti hetken ajan pystyi poistamaan sen sosiaalisen estoisuuden - eli tapahtui tuo spontaani asia. Nyt voidaan tulkita, että nämä iLaitteet on jonkinlaisia korvikkeita asialle, ainakin olevinaan.
Sosiaalisesta vammaisuudesta johtuenhan Internet aikoinaan levisi kulovalkean lailla juuri pohjoismaissa. Kaikissa pohjoismaissa (Tanskaa lukuunottamatta, joka on jo manner-eurooppaa ja alempana leveysasteella) ihmiset on aina etsinyt jotain tekosyytä sille, että ihmisiä ei tarvitisi nähdä. Ironista on nyt se, että rengistä tuli isäntä ja some sotki nämä kuviot ihan täysin. Vanhaan irc/irc-galleria aikaan Internet oli alullepistäjä oikeille tapaamisille. Nyt asia menee päinvastoin, some estää uudet tapaamiset ja on luonut elämän ympärille eräänalaisen kuplan, jossa olet vain tekemisissä ihmisten kanssa jotka olet jo tavannut. Eli eräänlaisena vankila. Tämän havaitsin jo facebookin tullessa, että kuka hitsi haluaa oman mumminsa kanssa olla internetissä yhteyksissä? Sama mummi kyttää vielä kaikkea mitä teet, mutta samalla traagisesti facebook tuhoaa ne kaikki paremmat vanhat palvelut. Eihän sielä tapaa uusia ihmisiä kun tapaaminen tapahtuu aina automaattisesti omalla nimellä. Ircin hyvä puoli oli "alias-identiteetti", oli jopa tietyissä määrin suojattu nimimerkki, jonka turvin saatoit tutustua ihmiseen digitaalisessa maailmassa ennen kuin tapaat oikeassa. Ne miitit oli aikoinaan todella hauskoja. Sekä myös yksi jään murtaja, tosin usein nuo kaksi muuta jään murtajaa oli kuvioissa myös mukana. Kyllä mua surettaa nuorison tulevaisuus. Itse sai olla nuorena maailmassa, jossa kaikki katsoi eteenpäin, ei niinkään taaksepäin. Oli hirveästi kaiken maailman rakentamista ja tekemistä. Valtava pöhinä ympärillä. Optimismia ja tulevaisuudenuskoa. Oltiin maailman parhaita oikeasti. Nyt tämä maailma on pelkkää savuavaa rauniota, sotaa, rähinää, ammuskeluja, eikä tietoakaan mistään rakentamisesta tai eteen päin menemisestä. Kaikki vain kehittelee vuoronperään ideoita, jolla saadaan tehtyä asia vielä entisestään halvemmalla. Mitään oikeasti uutta ole tullut enää aikoihin. Nuoret on "tyhjässä maailmassa", jossa kaikki vain rähjää keskenään. Ironista on se, että edes nuo viinamäen ukot rähjänny yhtä paljon aikoinaan kuin nykyisin rähjää ihan selvinpäin olevat.
Lisäksi vielä, kun en tiedä luetko noita vanhoja kuinka paljon. Mutta tuolla nordea-kohdassa olen kirjoittanut vinkin, että kyllä sieltä ihan saa alkuperäiset laskut pdf:nä itselleen tiedostona. Jopa XML:n saa edelleen.
Heh, keinokohtuja, dystopiaa. Noista puhuttiin meidän hörhöporukoissa 10v sitten, mutta eipä ajateltu Kiinaa tai diktaattoreja, vaan korporaatioita. Ehkä nykyään kiinalaista korporaatiota?
Mutta ehtiikö AI ja robotit ensin, että keinotekoista eläintä ei edes tarvita?
"ihmiset on aina etsinyt jotain tekosyytä sille, että ihmisiä ei tarvitisi nähdä."
Ei tuo mitään tekosyitä kaipaa. Itse olen kysyttäessä sanonut suoraan, että minulla ei ole tarvetta tai kiinnotusta käyttää aikaani sosiaalisen kanssakäymiseen ihmisten kanssa. Varsinkaan tuntemattomien ihmisten kanssa. Jätän ne asiat sellaisille miehille, joilla moinen tarve on.
"Pitää raportoida someen omista saavutuksista"
Tuota en ole koskaan ymmärtänyt. Miksi niin monella meistä on tarve mainostaa somessa omia tekemisiään? Minulla ei ole koskaan ollut siihen mitään tarvetta tai halua. No toki teen muutamia somepäivityksiä vuoden aikana. Nämä voi kuitenkin laskea sormilla. Yleensä toisen käden sormet riittävät. Jos jotain todella merkityksellistä tapahtuu, kuten vaikkapa uusi työpaikka tai rakas koira joudutaan lopettamaan, niin se on sitten jo somepäivityksen arvoista. Mutta jos vaikka olen käynyt risteilyllä, niin ketä kiinnostaa.
Lisääntyminen ei ole velvollisuus.
Lähetä kommentti