tiistai 23. marraskuuta 2021

Nokia oli matkapuhelinyhtiö - puhelimet in memoriam

Olli-Pekka Kallasvuo julkaisi syksyllä kirjan Nokia-ajastaan nimellä "Puhelin soi öisin". Tv-haastattelussa hän tiivisti yhtiön vaikeudet matkapuhelimissa yksinkertaiseen lauseeseen: Nokia oli matkapuhelinyhtiö. En voisi olla enemmän samaa mieltä. Nokia huomasi, että uudet puhelimet myivät aina, joten se julkisti vähän toisistaan poikkeavia malleja koko ajan. Niiden tukeminen ja softien ylläpito kävi painajaiseksi, eikä lopulta mikään toiminut hyvin. Applella on myynnissä kerralla seitsemän erilaista puhelinta, mikä tekee tuoteperheen hallinnasta oleellisesti helpompaa. 

Jorma Ollila selitti muistelmissaan epäonnistumista sillä, ettei Suomessa ja Nokialla ollut riittävästi ohjelmisto-osaamista, ja että Suomi oli kaukana Piilaaksossa, jossa Google ja Apple kehittivät omat älypuhelimensa. Osaamista ei ollut, koska sitä ei hankittu ajoissa. Nokialla oli konttori myös Piilaaksossa ja maailman johtavana valmistajana se olisi voinut houkutella ketä tahansa osaajia palvelukseensa. 

Mutta kun kyseessä oli matkapuhelinyhtiö se ei nähnyt, mihin kehitys oli menossa. Luurien sijaan tärkeäksi nousivat sovellukset ja palvelut. Niissä Nokian Ovi-viritys oli kerrassaan surkea eikä toiminut kunnolla valtavassa laitevalikoimassa. Olisi pitänyt nähdä, sillä Nokia itse laneerasi ajatuksen älypuhelimesta ja puhelimesta tietoyhteiskunnan palvelujen päätelaitteena.

Nokia ei nähnyt edes laitepuolen tulevaa kehitystä. "Jossain vaiheessa ihmiset tajuavat, että erittäin suurella näytöllä varustettu puhelin on yksinkertaisesti tyhmä asia", sanoi Nokian matkapuhelinjohtaja Niklas Savander vuonna 2012. 

Huippuvuosista alkaa olla niin pitkä aika, etteivät nuoret tiedä ajasta, jolloin Symbian oli aikansa iPhone ja Nokia aikansa Apple, ihailtu ja kunnioitettu globaali markkinajohtaja. Toimittajat ympäri maailman lensivät Suomeen katsomaan maata, jossa lapsillakin oli oma puhelin ja jossa ostoksia saattoi maksaa automaatista tekstiviesteillä.

Olen kerännyt Nokian klassisia puhelimia ymmärtääkseni paremmin, mikä Nokiassa meni pieleen, ja säilyttääkseni jälkipolville tämän uskomattoman ajan Suomen teollisuuden historiassa.

Nokian ja muidenkin puhelimia.

Alemmalla hyllyllä on vasemmalla pino Lumia-malleja, Apple iPhone 2, 3 ja 4, Jollan ensimmäinen malli sekä oikeassa reunassa MyOrigo ja Nokian Vertu-replika. 

Toisella hyllyllä ovat mm. Communicatorit ja vanhimmat käsipuhelimet.

Lisää Nokiaa.

Olen kerännyt vain tärkeimmät mallit ja jättänyt suosiolla vanhat peruspuhelimet pois. Varsinkin 2000-luvun ensimmäisinä vuosina Nokia julkaisi suorastaan ällistyttävän määrän puhelimia. 

Voi vain ihailla sitä rohkeuden ja innovoinnin määrää, joka näihin puhelimiin on mennyt. Osa ideoista oli suorastaan hulluja, kuten "huulipunamallit", pyöreä numeronäppäimistö ja erikoisesti muotoiltu 7600, missä näppäimet olivat näytön ympärillä. Mutta silloin Nokialla oli varaa ja halua kokeilla.

Keräilyssä olen huomannut, että vaikka Nokiaa pidettiin helppokäyttöisinä ja kestävinä, älypuhelimet olivat usein kaikkea muuta. Joissakin malleissa on tyyppivikoja, joiden vuoksi ehjiä yksilöitä on liki mahdotonta löytää. 3650-puhelinten näppäimistä lähtee valkoinen väri, 9300 Communicatorin nurkat kuluvat puhki ja N95:n takakannen kiinnitys rikkoutuu helposti. 

Osa puhelimista on täysin kuolleita, eikä edes uusi akku tai suora kytkentä virtalähteeseen saa niitä heräämään. Ilmeisesti piirilevyn elektroniikka on pettänyt. N95 sai jo tuoreeltaan kritiikkiä kotimaan lehdistössä. Vikoja oli myös softassa. N97 julkaistiin niin bugisena, että se vahingoitti yhtiön mainetta vielä pitkään, eikä päivitetty N97 mini ollut juuri parempi.

Käytettävyys onnistui välillä, toisinaan taas ei. Virtakytkintä saa etsiä, samoin sim-kortin paikka vaihtui joka mallissa. 7650-mallista en löytänyt sim-paikkaa ennen kuin etsin netistä sen käyttöohjeen. 

Ehkä tuotekehityksen ongelmien, ehkä kaupallisten syiden vuoksi Nokia rampautti puhelimia omilla valinnoillaan. Communicatoreissa ei ollut kameraa eikä kaikissa edes wifiä, 6210 Navigator-mallissa oli gps mutta ei wifiä. Vuonna 2006 julkistettu XpressMusic-mallissa oli vain 2G-yhteys, ei 3G:tä eikä wifiä. Nokia halusi suojella operaattoriasiakkaitaan ja vähätteli pitkään tarkoituksella langattoman lähiverkon merkitystä.

Entinen nokialainen kertoi viestissään, miten yhtiö halusi säästää tekniikan kuluissa, jotta kate maksimoitiin. Puhelimiin käytettiin vanhoja cpu- ja gpu-piirejä, jolloin työaika kului softan optimointiin. Itse softaa ei arvostettu, eri alustoille jouduttiin kehittämään rinnakkaisia sovelluksia, mikä söi tuotekehityksen resursseja ja johti yhteensopivuusongelmiin. 

Jossain vaiheessa Nokia omaksui erikoisen käytännön: se alkoi piilottaa puhelinten tyyppimerkintöjä. Tämän seurauksena nettikirppiksillä myydään puhelimia väärillä numeroilla. Joskus tyypin selvittäminen vaatii salapoliisityötä. Akun alta löytyvä RM-numero auttaa googlaamaan, mistä mallista oikein on kyse.

Nokialaisissa oli myös ominaisuuksia, joita kaipaa yhä vieläkin: erillinen kamerapainike, linssin eteen siirtyvä suojaläppä, mahdollisuus puhelun nauhoittamiseen (varoituspiippauksen kera) ja oikea näppäimistö, joka kääntyi esiin näytön alta. Varsinkin E7 on tästä syystä suosikkini. Communicator-malleilla olisi vieläkin kysyntää, jos jokin valmistaja tekisi ajanmukaisen Android-laitteen samalla idealla. Jarkko Sipilä kertoi kirjoittaneensa 9210 Communicatorilla jopa novellin. "Ei tarvinnut paljoa edes käsitellä, kun naputtelu oli niin hidasta. Syntyi heti hyvää tekstiä", hän kommentoi.

Seuraavassa postauksessa kuvia ja muistoja Nokian legendaarisista malleista. 

20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoititko mahdollisesti Olli-Pekka Kallasvuon kirjaa "Puhelin soi öisin"?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Juu, korjattu.

Anonyymi kirjoitti...

Nokia E7:n tyyppivika oli, että sen latausliitin ennen pitkää hajosi jotenkin. Huono tinaus varmaan syynä ja materiaalin säästö. Kikkailemalla usb-kaapelin oikeaan asentoon sitä saattoi edelleen latailla, mutta rasittavaksi se kävi pitkän päälle. Perinteinen virtaliitin olisi toiminut varmaan paremmin.

Viimeisen Belle-päivityksen jälkeen se oli kyllä ihan käytettävä. Se on ehkä nokialaista kuitenkin paras malli, kokemusta on noin 20 eri mallista. Käyttäjäkuntaa globaalisti Nokian puhelimilla on edellen ja youtubessa on runsaasti varsinkin aasialaisia käyttäjiä modaamassa ja kertomassa kokemuksiaan.

Kurssikavereista moni meni "noksulle" ja itse päätin jäädä vanhaan työpaikkaani ja se on osoittautunut viisaaksi tempuksi. Nokian huippuvuosina työvoiman vaihtuvuus oli hurja ja siihen ei koskaan oikein suhtauduttu suurena kustannustekijänä yhtiön talouteen. Sitä se kuitenkin oli.

Anonyymi kirjoitti...

Jos oikein muistan niin jo yliopistossa opetettiin että tietoliikennetekniikasta 70% on ohjelmistoja. Tämä siis jo ennen kuin iPhonea oli edes olemassa. Tietääkseni myös Nokialla on ollut ohjelmistoalan työntekijöitä jossain määrin samassa suhteessa, tai ainakin enemmistö tuotekehityksen henkilöstöstä. Voi olla että tämä ei näkynyt yrityksen johdossa. Yrityksen johdon pitäisi kyllä tietää että harva ohjelmoija haluaa käyttää epämiellyttävää ohjelmistoalustaa, ja esim. minä olen kuullut tämän Symbianin osalta vaikka en ole mitään sille ohjelmoinut. Eikö Nokia olisi voinut vaikka palkata 20 ohjelmistoinsinööriä joiden ainoa tehtävä olisi ollut vertailla Androidin, iPhonen ja Nokian tuotteiden soveltuvuutta ja helppokäyttöisyyttä ohjelmistokehityksessä? Jos Nokia tulee viimeisenä niin olisi ollut aika tehdä radikaaleja ratkaisuja. Samoin Androidista olisi pitänyt olla tietoinen jo sen alkuaikoina ennen kuin Google osti sen.

Zarr kirjoitti...

Communicatoreista, voisin jopa suositella Cosmoa, olen nyt käytellyt puolitoista vuotta, vaikka onkin tosin niche-tuote. Joukkorahoituksella saatu alkupaukku noihin koska ovat niin nicheä. Astroslide on tilauksessa. Suunnittelijoina entisiä Psionin kavereita, joten osaamista ainakin löytyy.

https://www.indiegogo.com/projects/cosmo-communicator/ ja https://www.indiegogo.com/projects/astro-slide-5g-transformer/. On se vaan kivaa kirjoitella meilejä tien päältä oikealla näppiksellä.

Ainoa mikä Cosmossa on isommin pielessä on ollut tuo kannen pikkuruutu, joka on valitettavan heikkolaatuinen. Astrossa ei ole sitäkään ongelmaa.

(Planet computersilla on nyt Black Friday/Cyber Monday-ale noihin. Onhan noi arvokkaita luureja jos vain prossutehoja katsoo, mutta no, kun se näppis nyt vaan on tärkeintä...)

Ja on noita muitakin, vaikka FxTecin tuotteet, https://www.fxtec.com/.

Teemu kirjoitti...

Onko kaikissa puhelimissa akku paikallaan?

Löysin joskus kaapin kätköistä vanhan nokialaisen jonka akku oli pullistunut. Sen jälkeen jokaisesta käytöstä poistuneesta puhelimesta lähti akut kierrätykseen. Osa Lumioista meni sellaisenaan serriin, koska niistähän ei akkua saa pois rikkomatta puhelinta (pl. joku vähän parempi malli).

Anonyymi kirjoitti...

Blogissa on edelleen virhe. Heti alussa puhutaan Anssi Vanjoesta, vaikka kirjan on kirjoittanut Olli-Pekka Kallasvuo.

Petteri Järvinen kirjoitti...

No permanto... sen siitä saa, kun kirjoittaa junassa. Kiitos.

Onko kaikissa puhelimissa akku paikallaan?

On, ja yritän ladata kaikki kerran, pari vuodessa.

paappa kirjoitti...

Muista N9, toimii edelleen ainoana matkapuhelimenani. Ensimmäinen akkukin kesti 9,5 vuotta. Kesällä vaihdoin akun vähemmän käytetystä.
Taas pelaa, siis soittamiseen ja viestien lähettämiseen, muistiinpanokuvaamiseen ja sen sellaiseen. Google tykkää ettei ole turvallinen joten gmailit ei enää pelaa.

Markus kirjoitti...

N9 on harvinainen poikkeus. Sen meego-käyttis on tällä hetkelläkin propellihattujen ylistämä. Samoin sen täysin saumaton moniajo, joka on erikoisen hyvin toimiva ottaen huomioon vielä laitteiston rajoitteet. Monissa nykypäivän tuhat kertaa järeämmänkin prosessorin ja muistin omaavissa laitteissa ole yhtä hyvin ja saumattomasti toimivaa moniajoa.

N9 on siten myös hyvin arvokas laite. Sääli vain, että menettää ensi vuoden loppuun mennessä verkon, 3G laite kun on. Sitten ei mobiilidataa enää ole saatavilla kuin GSM-tasona. Wifi tietysti toimii.

Sääli, ettei jollan virityksestä oikein koskaan tullut mitään sellaista mitä olisi voinut tulla. Sehän on tuo meegon "lapsi".

Meego olisi voinut kääntää nokian kurssin. On eri asia, olisiko nokialla ollut enää siinä vaiheessa aikaa luoda kokonaista ekosysteemiä. Tosin eipä se onnistunut myöskään windowsin ja microsoftin henkseleillä. Meego kuitenkin käyttöjärjestelmänä oli todella hyvin toimiva, ottaen huomioon vielä kiireen. Meegosta olisi ollut symbianintappajaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Nokian matkan kummallisuuksiin kuuluu ehdottomasti tuotantolinjallla jo olleen tablettityyppisen tietsikan valmistuksen keskeyttäminen. Siis jo tuotannossa olevan. En muista tarkkaa mallia, mutta tuo tulee aina mieleen kun Nokian typeryyksistä puhutaan. Nokian johtajat ottivat mielellään kunnian menestymisestä, mutta vastuuta mokista ei tunnu olevan samalla tavalla suosittu. Nokian matkapuhelintuotannon tuhosi vain ja ainoastaan "kädetön" johto, joka keskittyi epäolennaisuuksiin kuten jatkuviin organisaatiomuutoksiin, jotka ovat kyllä joskus tarpeellisia, mutta ei niitä vuoden välein tarvitse tehdä.

Markus-nimimerkille sanoisin, että Sailfish OS elää ja kehittyy. Tuossa ylempänä oli pari esimerkkiä perinteisistä näppiscommunicatoreista, joihin saa, ainakin toiseen, asennettua Sailfishin. Jollaa voi kyllä kritisoidakin, koska sillä tuntuu olevan strategiana "pitkä päätyyn ja perään". Ja nokialaisena perintönä tietty ylimielisyys uskollista kannattajakuntaa kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Aika kova raapasu ja johtopäätelmä miten Nokia kaatui.
Itse yli 10v siellä töissä olleena ja sisältä nähneenä johtopäätokset on ehkä hiukan hatarat jonkun kirjan perusteella, tai ettei ollut osaavaa työvoimaa.
En tänne avaa enempää julkisesti muuta kuin ongelma oli talon sisällä ja kilpaulusta, joka koko paska meni pieleen.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymille klo 14.14 voisi sanoa, että teitä tiedän-mutta-en-kerro-tyyppejä on kuultu ihan riittävästi. Uskon tälläkin kertaa liikkeellä olevan jonkinasteisen huulten pärisyttäjän, jolla ei mitään oikeaa tietoa ole. Kunhan päristelee.

Pistäpä kuule pystyyn blogi ja kerro kaikki poislukien tiedot josta voi tunnistaa, kuten oma nimi ja henkilötunnus. Yhtiöllä oli kymmeniä tuhansia insinöörejä joten ei kukaan a) löydä b) tunnista c) onko sillä väliä?

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymille klo 1.17, aiemmin itse tähän keskusteluun mitenkään osallistunut, huudan vain täältä takarivistä mielipiteeni.

Useinmiten isoissa firmoissa tuoteryhmät eivät yleensä ole niin isoja, että paikalla olleet muut eivät yleensä varsin helposti pysty yksilöimään yhtä ihmistä tai ainakin hyvin pientä joukkoa joista sitten yksityiskohdista paljastuu kuka on kertoja.

Minä en ole koskaan Nokian puhelimiin liittyen työskennellyt, muuten kyllä Nokialle kumppanilla -80 luvulla ja -90 luvun alussa ennen lamaa. Puhelinhuuma tapahtui vasta paljon tämän jälkeen, mutta sen kanssa samanaikaisesti toisessa varsin isossa siihen aikaan moninkertaisesti Nokiaa suuremmassa firmassa, ei toki Suomessa.

Viittaamallasi Anonyymillä on varmasti syynsä olla menemättä yksityiskohtiin.

Omat syyni liittyvät siihen, että allekirjoitetut vaitiolosopimukset ovat valittettavan yleistäviä ja kattavia silloisen asiakkaan vuoksi, eikä niissä ole parasta ennen päivää jonka jälkeen voisi ilman pelkoa kertoa kaikesta tapahtuneesta, niin että samalla riskeeraisi kertyneet eläkesäästöt ym. maallisen kertyneen omaisuuden. Lain koura on pitkä ja miljardiluokan firmojen lakiosastojen budjetti lähes ehtymätön verrattuna omaan varallisuuteen.

On todella naiivia olettaa, että aina voi kaiken kertoa jälkikäteen ilman että siitä seuraisi ongelmia. Ja jos ei voi on pelkkä huulten pärisyttelijä. Se, että et ole itse ollut töissä tai tilanteissa etkä osaa siksi kuvitella miten se voisi vahingoittaa kertojaa ei tarkoita, että sellaisia ihmisiä ei olisi jotka taloudellisten tai vaikka uraan liittyvien syiden vuoksi eivät halua ryhtyä sellaiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa lukaista kirja "Nokian jalokivi, tarina DX200 puhelinkeskuksesta". Se oli alkupamaus Nokian telekommunikaatioliiketoiminnalle ja siinä oli kysymys juurikin ohjelmoinnista. Nokia on verkkolaitevalmistajana palannut juurilleen. Matkapuhelinliiketoiminta oli ohikiitävä hurmio, jossa äkkirikastuminen tuhosi innovaatiot. On kohtalon ivaa, että mikkisofta tuhosi Linux-pohjaisen Meegon ja kompastui itse Linux-pohjaiseen Androidin. Nyt mikki yrittää muistuttaa Androidia sen kun kerkiää. Epähuomiossa jätin wintoosan kiinni verkkoon yöksi ja aamulla siihen oli tullut pakolla käyttöön otettava pin-koodi... Hohhoijaa... Minullakin on aina ollut Nokia ja ne on kaikki tallella. Tämä HMD Globalin Nokia 5 on parempi, kuin yksikään Nokian tekemistä älypuhelimista. Puhelinpuhelimet on luku sinänsä. Varsinaiset puhelut puhun edelleen 6131 flippikansivehkeellä. Se kestää ja kestää, uudella akulla toista viikkoa. Älypuhelimissa ollaan palattu vuoteen Tecnophone, jossa akku kesti 12 tuntia. Repussa piti olla monta ladattua akkua, jos halusi olla pidempään sähköverkon ulkopuolella. Kotiväki tottui helppoon tavoitettavuuteen ja jos jostain syystä en vastannut tai se meni vastaajaan, oltiin jo soittamassa etsintäpartiota. Oi niitä aikoja

Anonyymi kirjoitti...

"allekirjoitetut vaitiolosopimukset ovat valittettavan yleistäviä ja kattavia silloisen asiakkaan vuoksi"

Apple ei ole tainnut käyttää vaitiolosopimuksia hyväkseen? Netissä on esim. Apple rumors-sivustoja, jotka tarjoavat ilmaista mainosta Applen tuotteille.

Appien ohjelmoijalle on aika ikävää jos puhelin on musta laatikko, jonka toiminnasta ei tiedä mitään eikä kukaan uskalla kertoa. Ehkä tuo salailu toimii paremmin puhtaan tietoliikenteen puolella.

Unelma kirjoitti...

http://jtalous.blogspot.com/2021/11/nokia-unelmia.html

Unelmia

Anonyymi kirjoitti...

"Nokia oli matkapuhelinyhtiö"

Tuohan nyt ei pidä paikkansa kun tarkemmin ajattelee.

Nokia Mobile Phones yhtiö oli matkapuhelin yhtiö mutta NMP ei ollut koko Nokia.

Vai miten selitätte että Nokia on yhä yksi suurimmista yhtiöistä Suomessa vaikka matkapuhelin liiketoiminta myytiin pois?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Muistelen, että matkapuhelinten loiston päivinä Nokia halusi myydä verkkopuolen pois, tai ainakin siitä spekuloitiin. Kun puhelimet sitten romahtivat ja myytiin 2013 Microsoftille, verkkopuoli olikin se tärkeämpi. Vuonna 2015 Nokia osti Alcatel-Lucentin 15 miljardilla, ilman sitä Nokia olisi nykyään yhtiönä paljon pienempi.

Anonyymi kirjoitti...

Nokialla ei tosiaan ollut riittävästi softaosaamista, esimerkiksi Maemo oli alihankintaa ja Qt ostettiin Norjasta, eikä edes Symbian ollut Nokian väkertämä...

Sitä suuremmalla syyllä Nokian olisi pitänyt hypätä Androidin kelkkaan: Google olisi hoitanut ilmaiseksi alustan+softat ja Nokia olisi saanut olla puhtaasti laitevalmistaja, jossa Nokian osaaminen oli maailman parasta! Mutta ei kelvannut, vaan piti alkaa "ekosysteemien sotaan" Microsoftin kanssa. Typeryyden huipentuma ja Suomen taloushistorian karmein munaus oli se.