keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Libra on lupaava, uusi kryptovaluutta

Facebook kertoi eilen ennakkotietoja Librasta, joka on tuorein tulokas kryptovaluuttojen markkinoille. Aihe on sen verran uusi, että pohdiskeluille on paljon tilaa.

Kryptovaluuttojen läpilyönti muodossa tai toisessa on ollut ilmeistä jo pitkään. Raha kokee samanlaisen disruption kuin paperi, viestintä tai kaupankäynti. Odotin, että Apple ehtisi ensimmäisenä isona talona julkistamaan oman kryptovaluuttansa, mutta Facebook näyttää olleen nopeampi.

Libra ei ole Facebookin "oma" kryptovaluutta, vaan sen takana on useita isoja yhtiötä, kuten Uber, Ebay, Paypal, Mastercard ja Visa. Libra ei tule vaatimaan FB-tunnuksia eikä Facebook kontrolloi sen käyttöä, ei vakoile tilitapahtumia eikä päätä valuutan tulevasta kehittymisestä. Facebookin ansiosta Libralla on kuitenkin heti 2,4 miljardin ihmisen potentiaalinen käyttäjäkunta ja valmis lompakkoinfrastruktuuri, mikä antaa sille mahtavat lähtökohdat.

Libra ei ole samanlainen kryptovaluutta kuin Bitcoin, joka on jäänyt nörttien puuhasteluksi ja jota hankitaan lähinnä sijoitusmielessä (arvo nytkin tuplaantunut muutamassa kuukaudessa). Libra sidotaan reaalivaluuttaan niin, että se toimii kuten digitaalinen euro tai dollari, ja on arvoltaan samaa luokkaa (ns. stablecoin).

Libran ansiosta rahaliikenne pystyy ohittamaan perinteisen pankkijärjestelmän. Asiakkaat voivat siirtää rahaa suoraan yrityksille tai toisilleen. Siirrot ovat nopeita ja kustannukset minimaalisia. Remittance on maailmalla isoa bisnestä, sillä ulkomaille töihin lähteneet ihmiset lähettävät jatkuvasti rahaa kotiväelleen, ja välittäjäyritykset keräävät niistä suhteettoman suuria palkkioita.

Librasta pitäisi tulla avoin järjestelmä, johon kuka tahansa voi valmistaa lompakko-ohjelmia. Facebookin lompakko tulee olemaan Calibra ja se on ilmeisesti integroitu Facebookin Messengeriin. Näin Facebookin sisältä voidaan hoitaa rahaliikennettä ja pankkiasiointia, mutta valuutan käyttöä ei silti ole rajoitettu Facebookiin.

Miltä tuntuisi tarkistaa pankkitilin saldo, maksaa laskuja ja nähdä graafinen erittely kuukauden tuloista ja menoista suoraan Facebookista? Se tulee joka tapauksessa mahdolliseksi, kun pankit joutuvat avaamaan rajapintansa kolmansille osapuolille. Amerikassa pankkien ei tarvitse avata palveluitaan, mutta Libra voisi tuoda samanlaisia mahdollisuuksia sikäläisille käyttäjille. Melkoinen loikka nykyaikaan USA:n vanhanaikaisista ja kömpelöistä "shekki on postissa" -rutiineista!

Libralla ei ole luottokorttiyhtiöiden eikä pankkien tapaan raskasta organisaatiota, joten se perii rahasiirroista vain mitättömän pienen palkkion. Siirrot tallentuvat Librassa mukana olevien yritysten yhteiseen lohkoketjuun ja ovat peruuttamattomia. Tästä syystä nimitys kryptovaluutta on oikeutettu.

Libran lohkoketju pysty käsittelemään 1000 tapahtumaa sekunnissa, kun nykyisissä lohkoketjuissa teho jää 10-20 tapahtumaan. Libra voisi mahdollistaa myös mikromaksut, esimerkiksi 0,1 sentin kokoisen veloituksen lehtiartikkelista tai lähetetystä sähköpostiviestistä (roskapostin torjumiseksi).

Apple, Amazon ja Google eivät vielä ole mukana Librassa. En usko, että niillä on varaa jäädä pois kehityksestä, joten edessä voi olla kilpailevien valuuttojen syntyminen.

Monet tekniset yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa, joten järjestelmän toimintaa ei voi arvioida kovin tarkasti. Yksi oleellinen seikka on kuitenkin hyvä huomata: Libra ei ole anarkistinen, kuten puhdas kryptovaluutta. Libra on pikemminkin vain keino siirtää rahaa osapuolelta toiselle, digitaalisesti, edullisesti ja globaalisti.

Perinteiseen luottokorttiin verrattuna Libran etuna ovat selvästi alhaisemmat kustannukset ja maksut käyttäjältä toiselle, globaalisti. Varjopuolena on käteisen luonne: toisin kuin luottokorteilla, kun rahan on kerran siirtänyt sitä ei voi palauttaa. Tämä houkuttelee varsinkin epärehellisiä kauppiaita ja huijareita. Toinen ongelma on lompakko-ohjelman turvallisuus. Kun pankkitiliä ei ole, kaikki varat ovat todellakin oman lompakko-ohjelman varassa. Calibran tapauksessa ne saattavat tosin olla Facebook-tunnuksen takana.

Käyttäjän henkilökohtainen tietoturva saattaa nousta esteeksi digitaaliselle käteiselle. Toinen kysymysmerkki on Facebookin maine: vaikka Libran keskuspaikka sijaitsee Sveitsin Genevessä ja vaikka Facebook on vain yksi monista hankkeessa olevista yrityksistä, sen maine urkkijana ei ainakaan lisää luottamusta digirahaa kohtaan. Yhdysvalloissa vaaditaan teknojättien pilkkomista, joten Facebookin ilmoitus laajentaa pankkipalveluihin osuu huonoon saumaan.

Mutta viime kädessä raha puhuu. Parasta siis opetella jo hyvissä ajoin Libran tunnus. Dollarin me jo tiedämme ($), samoin euron (€). Tässä tulee libra:
Libran valuuttasymboli.
Kymmenen vuoden päästä tämänkin tekstin lataaminen olisi saattanut maksaa yhden milli-Libran eli noin 0,1 eurosenttiä.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei vaikuta tekstisi perusteella kryptovaluutalta. Mutta se voi olla hyödyllinen jos bitcoineja voi vaihtaa helposti libroiksi ja takaisin.

Vähän tulee mieleen Onecoinin tarina: kryptovaluutat ovat vähän tyhmiä, joten teemme oman jutun, mutta kutsumme sitä kryptovaluutaksi. Mutta Onecoinin tapaan Libra ei tietenkään ole puhdas huijaus.

Zarr kirjoitti...

Ei tosiaan ole kryptovaluutta.

Tai joo, onhan siinä "LOHKOKETJU", mutta tosiassa tuo on lähinnä valuuttakori-ETF:ään verrattava sijoitustuote. Mitä valuuttoja siinä on (oletettavasti dollaria, jeniä, euroa, puntaa jne) jää nähtäväksi.

jeejee kirjoitti...

Facebook on tosiaan niin iso peluri että tämä voi jopa saada tuulta alleen.

FB:n kautta n puolet maailman asukkaista ainakin näkee sen. Jos se valtaa aluksi tilaa vaikka FB:n sisäisissä kaupantekoryhmissä niin sieltäkin jo kertyy (satoja?)miljoonia valuutankäyttäjiä.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.bbc.com/news/technology-48688359?fbclid=IwAR3pxlbuBV4wMXXMWJBIaIXqFBLjKrzhxLUilO2XnRFS3TGFY0SmiYRVr_k

Anonyymi kirjoitti...

"Miltä tuntuisi tarkistaa pankkitilin saldo, maksaa laskuja ja nähdä graafinen erittely kuukauden tuloista ja menoista suoraan Facebookista?"

Olenkin aina halunnut tietää saldosi ja mihin rahasi menevät. ;-)

Ja_e kirjoitti...

Kryptoguru Tommi Vuorisen kirjoitelma aiheesta: Ajattelemisen aihetta.

Keskuspankit ympäri maailmaa sanovat odottavansa Facebookilta vastauksia sääntelykysymyksiin uuden virtuaalivaluutan osalta. Libra, joka julkaistiin aiemmin tällä viikolla, on tuettu pankkitalletusten ja lyhytaikaisten valtion arvopapereiden korilla.

Fedin puheenjohtaja Jerome Powell sanoo myös puhuneensa Facebookin kanssa digitaalisesta valuutasta. Asia ei ole helppo edes jättiläismäisten yritysten kohdalla, sillä viranomaisten on tiedettävä kaikki ja annettava hyväksyntänsä. Ja sitten ihmiset kysyvät: Miksi Onecoin ei ole vieläkään julkinen? Jos se olisi niin helppoa, niin kaikki tekisivät sen.

Maailmassa on paljon ns. pörssejä ja vain pieni osa niistä on hyviä ja jopa niillä hyvillä on paljon hakkerointihyökkäyksiä ja ihmiset menettävät niissä omaisuuksia.

Siksi OneCoin pyytää avoimesti yleisöä ja viranomaisia ​​keskinäiseen yhteistyöhön uuden rahoitusjärjestelmän rakentamiseksi ammattimaisesti ja toisia kunnioittaen. Kiitos yrityksen, tämä toimintatapa on edelleen voimassa, ja meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että olemme olemassa jo viidettä vuotta.

#Yhdessä enemmän!

Ja_e kirjoitti...

Hän ilmeisesti tosissaan uskoo onecoiniin , kaiken tapahtuneen jälkeen, tai sitten annetaan hyväuskoisille vielä toivoa ja kerätään eurot parempaan talteen.

Ari Widell kirjoitti...

Tommi Vuorisen markkinoima OneCoin on todettu viranomaistenkin puolesta kansainväliseksi rikollisjärjestöksi ja ponzi-pyramidi-huijaukseksi.

Konstantin Ignatov ja Sebastian Greenwood kertoivat OneCoinin verkoston menestyksen reseptiksi, ettei se toimisi, jos jäsenet olisivat älykkäitä.

Tommi Vuorinen omalla toiminnallaan myös kyseenalaistaa jäsenien älykkyyden, koska eihän kukaan vähäisilläkään älyn lahjoilla siunattu voi enää tässä vaiheessa uskoa tätä sontaa.

Ja_e kirjoitti...

Kun lukee OneCoinin fb sivua , kukaan ei siellä kyseenalaista tätä ”valuuttaa” , kukaan ei voi tai uskalla esittää eriäviä mielipiteitä koska Tommi uhkaa tilin blokkauksella ja olemattomien OneCoinien menetyksellä. Pitävät edelleen idiootteina ihmisiä jotka eivät ole älynneet lähteä mukaan tähän vedätykseen. Konstantin Ignatov on Jumalasta seuraavaa, hänen vapautumista vankilasta odotetaan kuin Jeesuksen ylösnousemusta. Tätä ihmetttä odotellessa , tai jo ennen sitä, kaikki pyramidin yläpäässä olevat ovat paenneet uusiin maisemiin, vain Tommi uskossaan vahvana jaksaa pitää ihmisten toivoa yllä ja julistaa OneCoinin tulevaa maailmanvalloitusta.

henris42 kirjoitti...

Tämä Libra ilmeisesti ei ole OneCoinin tapainen epämääräinen juttu, vaikka siinä OneCoinissakin saatiin mukaan Mastercard... Se kertoi lähinnä että isotkin firmat saadaan huijattua mukaan hyvällä myynnillä.

Toinen asia kokonaan on, onko Libralla kuinka paljon potentiaalia tulla merkittäväksi alternatiivikseksi rahanvälitysjärjestelmäksi?

Se toki vaikuttaa paljon että face on takana, se antaa tiettyä uskottavuutta - enkä itse uskalla ainakaan dissata konseptia tässä vaiheessa. Voi olla että Libra tai joku muu samantapainen muodostuu ihan oikeaksi nettirahaksi tulevaisuudessa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mastercardin osallisuudesta Onecoiniin ei ole muuta tietoa kuin yhtiön oma ilmoitus.

Anonyymi kirjoitti...

Joo hei hienoa lisää valtaa facebookille! ja arvattavasti tuo on suljetun koodin kehitelmä. Kuinka iso kehittäjä facebook tässä on ollut, ja onko tuosta mitään teknistä paperia julkaistu. Avoimen koodin nörttiä rupeaa ahdistamaan. Toisaalta mielenkiintoista kuinka moni ihminen haluaa nähdä tilitapahtumansa ja maksuliikenteensä facebookissa ja samalla romuttaa raha ja maksuliikenteensä yksityisyyden. Kasvoton jenkkifirma saa sinusta vielä enemmän ja enemmän tietoa. Ota käyttöön jo tänään!

Anonyymi kirjoitti...

Suurenluokan huijaus. Vaikeuksia tiedossa.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan Apple ja Google maksupuolta kehittelemässä. Applella on applepay, jota itsekin käyttänyt jo niin kauan kun nordea asiaa tarjonnut. Googlepay uudempi tulokas, mutta ymmärtääkseni toimii ihan yhtä hyvin. Samoin apple julkisti jo oman luottokorttinsa, tosin vasta jenkkimarkkinoilla. Luottokortti on siitä erikoinen applen tuote, että sen juuret ulottuu jo applen alkuaikoihin asti ja oli Steve Jobsin suurin haave. Applella on ollut jo muinoin erinäisiä kokeiluja, mutta nyt vasta applepay ja luottokortti-yhdistelmä on eka katu-uskottava sellainen. Eikä vain nörttijuppien erikoistuote. Tiedä sitten kumpi on parempi lähestymistapa. Hivuttautua pikkuhiljaa nykyisiin, mutta jo kaikkialla toimiviin maksutapoihin mukaan ja muuttaa asioita ja käyttäytymismalleja pikkuhiljaa varkain (apple, google), vai luoda jokin ihan uusi viritys, mikä toimii tai ei toimi (bitcoin, facebook). Asiakkaan näkökulmasta tärkeää on tietysti se, että maksutapa toimii luotettavasti. Hyvä esimerkki hirveästä toimimattomasta virityksestä on s-ryhmän mobilepay-kokeilut. Ennustin jo asian julkistettua, ettei tule toimimaan. Mut lynkattiin ja kyseltiin, mistä sen jo voi tietää. Sanoin vain yhden sanan ”bluetooth”. Se kun ei koskaan ole luotettavuudellaan loistanut. No nyt tiedetään vuotta myöhemmin, että se ei toimi kunnolla ja pääongelmana on bluetooth-paritus.