torstai 30. kesäkuuta 2016

Havaintoja Saksan itäosista

Autoilin juhannusviikolla entisen Itä-Saksan alueella. Ensimmäinen havainto oli, että 25 vuotta yhdistymisen jälkeen itäpuolelta on vaikea löytää merkkejä DDR:n ajoista. Vain suurten kaupunkien isot laatikkomaiset kerrostalot kertovat menneistä ajoista. Maan tasalle tuhotun Dresdenin keskusta oli rakennettu vanhoine kirkkoineen entiseen loistoonsa. Eikä yhdistymisen kustannukset ole ainakaan pilanneet maan taloutta, ehkä päinvastoin.

Sodassa tuhottu Frauenkirche on entisöity, DDR-aikaan tässä oli kiviläjä (Dresden).
Muutoin itä on ainakin ulkoisesti tavoittanut lännen elintason. Autot, tiet, rakennukset ja palvelut ovat liki samaa tasoa. Hotelleissa huomaa vielä eron -- kokolattiamatot ovat vanhoja ja design 70-lukua, mutta esimerkiksi kylpyhuoneet oli kaikissa uusittu aivan moderneiksi.

Maaseutua täyttävät korkeat tuulivoimalat. Eivät ne mitään silmäniloja kyllä ole, vaan rumia kuin mikä. Katot on päällystetty aurinkopaneleilla, kuten tässä hotelliin kuuluvassa hevostallissa:

Aurinkopaneleita on joka paikassa.
Kyseinen hotelli Reit- und Freizeithotel Friesenhof Pohjois-Saksan Trassenheidessä oli rakennettu vasta muutama vuosi sitten, mutta silti huoneissa ei ollut wlan-verkkoa (wifi) lainkaan. Sitä ei yksinkertaisesti oltu rakennettu. Aulassa kuului hotellin avoin verkko, samoin ravintolan aamiaisella.

En ole ainakaan 10 vuoteen osunut hotelliin, jonka huoneissa ei olisi wlan-verkkoa, joskin sen kuuluvuus on joskus ollut heikko. Ja kun seurasin ihmisiä aamiaisella, kukaan ei räplännyt kännykästään uutisia eikä sähköposteja. No, tämä hotelli onkin profiloinut itsensä vapaa-ajan harrastuksia varten, mutta silti asia pisti silmään.

Wlan-kattavuus oli todella heikkoa. Suurissa kaupungeissakin oli alueita, joissa ei näkynyt ainuttakaan verkkoa.

Harvinainen näky Saksassa: Free wi-fi hotspot
Ilmaiset wifi hotspotit olivat harvinainen näky. Saksan taloudellinen menestys ei siis ole ainakaan uuden tekniikan ansiota.

Käteinen on könig Saksassa.
Käteisellä on edelleen vahva rooli. Esimerkiksi hotellin käyttämän parkkitalon automaattiin kelpasi vain käteinen. Yön yli pysäköinnin hinta oli 23 euroa. Suomessa juuri kenelläkään ei olisi tällaista summaa lompakossaan.

Naisen Lambo.
Samaisen parkkihallin 1. tasossa (sallittu vain naisille) katse kiinnittyi valkoiseen Lamborghiniin. Kadun toisella puolella oli autokauppa, jonka ikkunassa komeili mm. Porsche Carrera GT ja 870 000 euron hintalappu.

Entinen Karl-Marx-Stadt
Chemnitzin (entinen Karl-Marx-Stadt) maamerkkinä toimiva Marxin patsas on yhä paikallaan. Muutoksen tuulet ovat olleet rajuja, sillä kulmana takana olevan hotellin edusta oli täynnä uusia Porscheja.

Porsche ja sen kaverit.
Yhtään Lähi-idän pakolaista tai kaapuun/huntuun pukeutunutta ei näkynyt, vain suurkaupungeissa muutama romanialaiskerjäläinen. Valtava pakolaisvirta on päätynyt jonnekin muualle. Itä-Saksassa olisi kyllä tilaa, sillä kaupungeissa näkyi suuria autiotaloja, joiden ikkunoita oli rikottu ja talot hylätty.

Checkpoint Charlie pilailee menneisyydelle.
Brexit oli juhannuksen puheenaihe. Entinen portti Itä- ja Länsi-Berliinin välillä, kuuluisa Checkpoint Charlie, kertoo hyvin Euroopan muutoksesta. Vielä runsas 25 vuotta sitten paikalla vartioivat sotilaat ja muurin yli pakenevat ammuttiin. Nyt turistit ottavat itsestään pilakuvia näyttelijöiden kanssa. Paluuta 1980-luvulle ei (toivottavasti) ole.

Yllätys oli, miten moni saksalainen tupakoi. Aiemmin en ole liioin huomannut, miten ylipainoisia monet olivat.

Jos Saksan vahva talous herättääkin meissä ihastusta, ainakin terveys- ja digiasioissa olemme selvästi edellä.

Vielä bonuksena Peenemunden rakettikeskuksen museossa otettu kuva, jonka vanha kirja ennakoi tulevia kuvapuheluita kännykässä. Tupakka kädessä, tietenkin! (Löytyy näköjään myös netistä).

Tieteiskuvitelma, joka osui kohdalleen: langattomat kuvapuhelut.
Lisäys klo 13.25: Jussi lähetti Twitterissä linkin, jonka mukaan Wlanin tilanne Saksassa on vapautumassa, sillä vastuu verkon käytöstä siirtyi vasta hiljattain ylläpitäjältä käyttäjälle itselleen. 

6 kommenttia:

Logiikka kirjoitti...

"Ilmaiset wifi hotspotit olivat harvinainen näky. Saksan taloudellinen menestys ei siis ole ainakaan uuden tekniikan ansiota."

No kyllähän esim. Siemens (ja monet muut saksalaiset)pukkaa uutta tekniikkaa jatkuvasti teollisuuteen. Taitavat saksalaiset olla fiksua kansaa, kun eivät lääpi kännyköitään ja läppäreitään joka paikassa. Suomessa homma on mennyt pahasti överiksi varsinkin naisten osalta, kävellään katse suunnattuna kännykkään kelviä pitkin napit korvilla. Linja-autopysäkillä ja linja-autossa lääpitään kännykkää.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Näkisitpä millaista on jenkeissä tai Aasiassa :- ) Mobiili on mennyt hulluksi kaikkialla. Vain saksalaiset muuttuvat niin hitaasti, että osaavat vastustaa sitä, ja silti taloudessa menee hyvin.

Tosin pieni Augsburg on jo ylittänyt uutiskynnyksen tässäkin: German city installs traffic lights in pavements to protect texting pedestrians

Anonyymi kirjoitti...

Saksalaiset ovat ottaneet opikseen siitä, mitä seuraa kun kaikkia valvotaan. Siksi käteinen. Varmaankin siksi myös pitävät tervettä etäisyyttä viimeisimpiin hömpötyksiin. Voisi ollakin rentouttavaa pitkästä aikaa taas matkustaa Saksaan.

Markus kirjoitti...

Luulisi Petteri Järvisen tietävän syyn, miksi saksassa ei ole kovin paljoa wifi-verkkoja. Syyhän on saksan lainsäädäntö, jota ovat nyt viimeinkin muuttamassa länsimaiseen suuntaan syynä juuri takapajuisuus. Saksan lainsäädännön mukaan WiFi jakaja on vastuussa kaikesta laittomasta mitä verkossa tapahtuu. Eli toisin kuin vaikka suomessa, vain tekijä on vastuussa tekemisistään, ei verkon jakelija. Niin tai näin, saksa on nyt muuttamassa lainsäädäntöään ja näin ollen ilmaiset wifit voivat ilmestyä saksankin katukuvaan. Nyt tässä lainsäädännössä harva yksinkertaisesti uskaltaa pitää verkkoa jakelussa.

Lisätietoja asiasta: http://www.ts.fi/uutiset/maailma/2669341/Vapaa+verkko+on+muuttumassa+tarusta+todeksi+Saksassa

henris42 kirjoitti...

Saksa on kuitenkin niitä maita missä yksityisyydensuojaa kunnioitetaan, toisin kuin esim englantia puhuvissa maissa. Niissä valtioiden tekemä vakoilu on arkipäivää, ja kukaan ei tiedä kenen laskuun.

Olin joskus tekemässä FT500 firmalle projektia missä katsottiin paikkoja turvallisille datacentereille. Saksa ja Hollanti kelpasivat. USA ja UK hylättiin.


Anonyymi kirjoitti...

"Yön yli pysäköinnin hinta oli 23 euroa. Suomessa juuri kenelläkään ei olisi tällaista summaa lompakossaan."

Mitä ihmettä, minulla ainakin on aina vähintäin 100euroa lompakossa yleensä 200-300.
Käteistä käytän sen takia, ettei sitä poisteta sen takia, ettei sitä kukaan käytä.
Vähintään tupakat ja viinat pitää saada ostaa anonyymisti. Oravan nahkojako sitten käytetään tulevaisuudessa. Bitcoineissakin pitäisi aina olla joku tietokone matkassa.

Enkä ole mikään rikollinen, palkkatöissä jo yli 35-vuotta.

Pankkikorttejakin on kaksi. Lähinnä siksi on kahdessa pankissa tili kun Nordeassa ei pysty käymään pörssikauppaa vilkkaina päivinä, aina on joku tekninen häiriö.

Olen aina ollut tekniikan ystävä "Kalle kotipsykiatri"kin tuli naputeltua koneeseen kun oli niin hauska ohjelma. ABC80 taisi olla ensimmäinen kone 70-luvulla jota käytin. Nordean sähköiset palvelut otin heti käyttöön kun ne olivat yksityisasiakkaille saatavissa.

Tietysti nytkin on älypuhelin ja tabletti, MUTTA kaikenlainen tiedunkeruu on jo mennyt liian pitkälle ja käteinen on se viimeinen linnake joka poistuessaan merkitsisi sitä, että ihminen menettää yksityisyytensä lähes täysin.

No, onhan tietysti ne pyhät lupaukset, ettei sitä ja tätä tietoa käytetä mihinkään, mutta ne ovat vain tyhjänpäiväisiä lupauksia.