keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

James Bond, aina yhtä suuri tv-suosikki

Bond-elokuvia alettiin näyttää Suomen televisiossa joskus 1980-luvun lopussa. Sitä ennen elokuvia näki vain teattereissa, joihin vanhatkin leffat saapuivat yhä uusille esityskerroille. Nyt niitä esitetään noin kolmen tai viiden vuoden välein (elokuvasta riippuen) yhä uudelleen ja uudelleen.

Onkohan Suomessa ketään aikuista, joka ei olisi nähnyt ainakin muutamaa Bondia? Silti tv-esitykset keräävät ällistyttävän paljon katsojia. Tällä hetkellä Bondit pyörivät Nelosella lauantain primetime-aikaan klo 21 alkaen. Viikosta riippuen Bond-leffa on kanavan 2-7. katsotuin ohjelma.

Muutaman viimeksi nähdyn leffan katsojaluvut ovat Finnpanelin mukaan seuraavat (tuhansia):

Elä ja anna toisten kuolla 304 (839)
Kultainen ase 364 (885)
Rakastettuni 299 (884)
Kuuraketti 190 (653)
Erittäin salainen 354 (950)
Älä kieltäydy kahdesti 276 (795)
Kuoleman katse 277 (784)

Ensimmäinen luku on varsinainen katsojamäärä, suluissa ns. tavoittavuus (montako katsojaa katsoo ainakin jonkin aikaa).

Sarasvuon talk-show lopetettiin, kun sen katsojamäärä putosi sataan tuhanteen (= 1 Sv). Näistä elokuvista laskien Bondin suosio on ollut vähintään 1,9 ja korkeimmillaan jopa 3,6 Sv:tä. Kilpailu katsojista on tietysti erilaista lauantai-iltana verrattuna torstai-iltaan, mutta luulisi jokaisen kanavan esittävän parastaan juuri tuolloin.

Ylen Ykkösestä ei tosin ole kilpailijaksi, Morsen uusinnat 1980- ja 1990-luvuilta ovat nykykatsojan mielestä verkkaisia ja liiankin brittimäisiä. Lisäksi niiden kuvanlaatu on nykystandardien mukaan perin kehno. Morse ei yllä Yle 1:n top 20 -listalle, mutta toisaalta se loppuu 4,1 Sv:n kohdalle. Ylellä 20. katsotuin ohjelma sai lähes yhtä paljon katsojia kuin Nelosen katsotuin.

Miksi ihmiset katsovat samoja Bondeja yhä uudelleen? Sen täytyy kertoa elokuvien suosiosta. Hyvin tehtyä sisältöä katsoo uusintoinakin useaan kertaan. Kotimainen sisältö joutuu kilpailemaan tämän kanssa. Kanavalle on halvempaa näyttää vanhoja bondeja ja myydä niihin mainoksia kuin ostaa kotimaisia tuotantoja ja toivoa, että niistä tulee menestyksiä. Harvoista tulee. Mustat lesket on ilahduttava poikkeus, katsojia viime viikolla 5,0 Sv (tavoittavuus 7,2 Sv) ja kanavan katsotuimman ohjelman titteli.

Vaikka bondit ovat ties monennellako uusintakierroksella, niitä kelpaa nytkin katsella. Tarjolla on nimittäin ensi kertaa elokuvien teatteriversiot digitaalisesti restauroituina.

Edellisellä esityskerralla 2.5.2009 Kuoleman katse näytti tältä:

Bond 2011.
Viime lauantaina 12.4.2014 esitetty versio tältä:

Bond 2014.
Ero on tuntuva. Vielä suurempi ero on 90-luvun esityskertoihin, jolloin tarjolla oli leffojen kapeat 4:3 versiot. Niissä kaikki päähenkilön ympärillä oleva rajautui pois. Kamalaa.

Restauroinnin vaikutus näkyy hyvin vanhoissa 1960-luvun elokuvissa, kuten tässä helmikuussa esitetyssä Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa:

Bond 2008 ja 2014.
Ehkä vuoden 2017 kierrokselle saamme jo HD-versiot ja monikanavaäänet?

Lisäys 30.8.2017: Ei, emme saaneet. Kesällä 2017 Nelonen esitti standardit Bondit, mutta ei enää Craigin tähdittämiä. Katsojaluvut olivat jälleen ällistyttävän korkeat (Finnpanelin sivulta):

Bondit keräävät aina katsojia.
Olisi kiinnostava tietää, kuinka moni katsojista näki leffat ensimmäistä kertaa. Tuskin kovinkaan moni. Mutta kun elokuva on hyvin tehty ja alansa klassikko, sen katsoo uudelleen aina muutaman vuoden välein - etenkin, kun muilta kanavilta tulee laaduttomia tosi-tv-sarjoja tai uusintoina paljon huonompia elokuvia.

Katsotaan miten käy vuoden 2020 esityskierroksella.

8 kommenttia:

hdmi kirjoitti...

Nelonen HD ei minulla näy, mutta olen kyllä ymmärtänyt että nämä ovat HD-laadulla.
Elonetistä selviää sellainenkin kiinnostava seikka että kahdenkymmenen vuoden jälkeen MTV3 luopui Bondien esitysoikeuksista. Nämä katsojaluvut ovat siis suuria Nelosella mutta Maikkarilla vain keskinkertaisia.
Esim Tohtori No on näkynyt ruudussa seuraavasti:


19.08.1991
MTV1
30.08.1992
TV3
12.12.1996
MTV3
10.05.1997
MTV3
15.09.2000
MTV3
08.12.2003
MTV3
13.01.2007
MTV3
19.12.2008
MTV3
08.01.2011
Sub
12.11.2012
Nelonen
Viimeisin esitys ei näy kun nämä tietokannat on jostain kumman syystä pitänyt sählätä uuteen uskoon.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei näy minullakaan, joten en voi tarkistaa. Ehkä joku kaapeli-tv-verkon katsoja tietää?

Elonetistä käy ilmi, että View to a kill esitettiin viimeksi 16.4.2011 (ja sitä edellinen kerta oli 2.5.2009) eli noin kahden - kolmen vuoden välein.

Osmo kirjoitti...

Kuten jo todettiin, Bondit näytettiin ekan kerran vasta 1991. Muistan, kun se oli jotenkin kova juttu silloin. Aikaisemmin niitä toki näki videovuokrina. Ne olivat 1980-luvun alussa videovuokraamojen suosikkeja, joita vuokrattiin, vaikka vuokra nykyrahassa oli n. 15-25 euroa (suurempi summa on suhteessa palkkoihin). Kyllä maailma on muuttunut.

Onko nykyäänkin Nelosella ja Maikkarilla suuria eroja katsojissa? En näe mikä niiden sisällössä vaikuttaisi asiaan. Onko ihmiset niin kaavoihinsa kangistuneita, että kääntävät sen maikkarin aina näkyviin?

Ilkka R. kirjoitti...

Ostin kaikki Bondit sisältävän bluray-boksin. Useiden elokuvien lopputeksteissä vilahti: "4K scanning". Eli odotettavissa on taas uusi kierros entistä komeampana.

Jari Ahlgren kirjoitti...

Noista elokuvien 4:3 versioista tein kerran mielenkiintoisen huomion. Olin välillä ihmetellyt, miten elokuva saadaan rajatuksi 4:3 -suhteeseen niin, ettei mitään oleellista näytä rajautuneen pois. Minulle selvisi miten, kun kerran aloin verrata yhden elokuvan kahta eri versiota. Huomasin,että 4:3 -suhteen kopiossa ei ollut rajautunut mitään pois verrattuna 16:9 -versioon. Päinvastoin siinä oli enemmän, pystysuunnassa. Esim. Bondin pää ei ollut ns. katossa kuten noissa esimerkkikuvissa.

Näköjään elokuvia on kuvattu hieman lopullista kuvaa väljemmällä rajauksella, jolloin on ollut helppo valmistaa kopioita erilaisilla rajauksilla. En voi nyt tehdä lisää vertailuja, kun videonauhurini ei enää toimi, mutta epäilen, että tuo saattoi olla aikoinaan yleinen käytäntö.

Muuten en ole aina kovin innoissani tuosta kuvan levenemisestä. Urheilussa ja muussa toiminnassa se on hyvä, mutta ei kaikessa muussa. Ihmisen näkökenttähän on aika pyöreä, ja näemme tarkasti vain pienelle alueelle. Miksi tarvitsemme tilaa leveyssuunnasssa, mutta ketään ei tunnu häiritsevän se, että lähikuvissa ihmisten päälaet leikkautuvat?

hdmi kirjoitti...

Ainakin Super 35 formaatti salli varsin väljät rajaukset. Onneksi sentään 4:3 kuvasuhteesta on päästy eroon.
http://en.wikipedia.org/wiki/Super_35

Nelonen ja Yle näyttävät käyttävän alkuperäistä kuvasuhdetta, MTV3 ja muut kaupalliset kanavat 16:9 suhdetta laajakangaselokuvissakin.

Anna-Liisa kirjoitti...

Blogi-isännän vertailukuvat ovat kiintoisat, mutta eivät kaikkein parhaiten kerro sitä mitä erilaiset näyttöformaatit näyttävät. Ei juuri noilla kuvilla dramaattista eroa ole.

Kaikkein hurjin esimerkki tulee siitä, kun laajakankaalla kaksi henkilöä keskustelee siten, että molemmat näkyvät profiilikuvina kuvan reunoilla. Typistetyssä tv-formaatissa joko kumpaakaan ei näy tai näkyy vain nenät (kuva keskitetään) tai näkyy vain toinen (jolloin kuva saattaa vaihdella toisesta toiseen).

Anonyymi kirjoitti...

Näköjään tekstitystyö tehty uusiksi myös versioiden välillä, jotta suomalaisilla kääntäjilläkin olisi työtä nyt ja jatkossa. :)

Tämä on aina kivaa katsottavaa, kun huomaa, että jokaiseen uusintapainokseen tehdään sama käännöstyö uudestaan. Tuskin missään muulla alalla hakataan päätä seinään näin typerästi paitsi no tietysti tekijänoikeusasioissa aina.