maanantai 30. heinäkuuta 2012

Outo rajoitus iPadin kuvakatselussa

iPadin kuvien katselutoiminnassa on erikoinen rajoitus, johon törmäsin siihen valmistellessani automatkaa Eurooppaan.

Ajattelin tehdä tarpeelliset kartat kuvatiedostoiksi Google Mapsin näytöltä ja tutkia niitä ilman nettiyhteyttä. iPadissäni on myös Navigonin karttaohjelma, joka ajaa lähes saman asian, mutta Googlen kartta on havainnollisempi ja sille on helppo merkitä kiinnostavat kohteet sähköisinä nuppineuloina. Näyttöresoluutio 2560 x 1440 olisi tuottanut mukavankokoisia karttakuvia (puhumattakaan kahden rinnakkaisen näytön 3328 pikselin leveydestä!).

Yllätyin huomatessani, ettei idea toimi, sillä jostain syystä iPad ei anna katsella isoja kuvatiedostoja niiden alkuperäisellä resoluutiolla. Jos kuva on tarkempi kuin mitä näytölle kerralla mahtuu, yksityiskohdat häviävät kuvaa suurennettaessa. En keksi mitään teknistä syytä tälle rajoitukselle -- ilmeisesti Jobs vain päätti ettei sitä tarvita.

Esimerkiksi tällainen 500x500 pikselin png-kuvatiedosto Strasbourgin keskustasta näkyy vielä terävänä:

500x500 pikselin png-karttakuva ei vielä tuota ongelmia iPadille.
Näin kuva näkyy iPadissä:

500x500 karttakuva iPadissä.
Mutta jo 1000x1000 pikselin kuva sumentuu suurennettaessa, joten karttakuvan yksityiskohdat eivät lisäänny, vaikka kuvan koko kasvaisi:

1000x1000 karttakuva on sumea, eikä kuvaa saa  mitenkään teräväksi.
Karttaongelma ratkeaisi tietenkin online-karttoja käyttämällä, mutta datasiirto ulkomailla on edelleen kallista eikä kaikilla ole iPadin 3G-versiota.

Jos kuvien katselu toimisi kunnolla, sillä olisi muutakin käyttöä. Esimerkiksi kirjan sivut voisi valokuvata etukäteen ja lukea niitä matkalla iPadistä. Hyllyssäni on Rune Lagerqvistin mainio Euroopan tiekirja, Automatkailijan opas (WSOY 1987), joka esittelee Euroopan kiinnostavat kohdat maittain ja teittäin. Kirja on niin vanha, että Länsi- ja Itä-Saksa (anteeksi, Saksan liittotasavalta ja Saksan demokraattinen tasavalta -- kumpi olikaan kumpi?) on käsitelty erikseen. Euroopan nähtävyydet eivät ole juurikaan muuttuneet 25 vuodessa (jos joku tuntee uudemman kirjan samasta aiheesta niin antakaa vinkkiä).

Kirja painaa 1,15 kiloa, joten ajattelin valokuvata vain matkareitille osuvat sivut ja tutkia niitä tarpeen mukaan tien päällä. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään, sillä myöskään jpeg-kuvaa ei voi zoomata niin että tekstiä pystyisi lukemaan. Pah!

Yksi kiertotie sentään löytyy. Png- ja jpeg-kuvat voi tallentaa pdf-tiedostoiksi. Niitä iPad antaa suurentaa ja vierittää tarpeen mukaan, joskin alkuperäisellä iPadillä vieritys ja kuvanpäivitys on todella hidasta. Ei prosessoritehoa peleihin tarvita vaan näytön päivittämiseen.

Oletan, että uusissa retina-näyttöä käyttävissä iPadeissä tarkasti näkyvän kuvatiedoston koko on kasvanut 2048x1536 pikseliin. Se olisi tuntuva parannus, mutta miksei kuvaa voi suurentaa pikselitasolle asti kuten kaikissa tietokoneissa voi?

Lisäys 3.8.2012: Kommenttien perusteella ongelman syyksi paljastui Dropboxin jpeg/png-katseluohjelma, joka ei näytä tiedostoja riittävällä tarkkuudella. iPadin oma valokuvasovellus aiheuttaa saman ilmiön, mutta syynä on iTunes, joka laskee jpeg-kuvien tarkkuutta niitä laitteeseen siirrettäessä. Ilmeisesti on niin, että jokainen sovelluksen tekijä joutuu koodaamaan itse jpeg-, png- ja pdf-katseluohjelmat, eikä niitä ole tarjolla käyttöjärjestelmän puolesta kuten Windowsissa ja Macissä?

Ehdotetuista sovelluksista ainakin Goodreader ratkaisee ongelman. Ohjelma maksaa muutaman euron ja on kaikkein teknisimmän (lue: hankalimman) näköinen iPad-sovellus, mitä olen koskaan tavannut:

Goodreader osaa näyttää lukuisia tiedostoformaatteja, mutta iPadin arkkitehtuuri tekee sen toteuttamisen hankalaksi.
iPad-sovellukset voivat lukea vain omia työtiedostojaan, mikä tekee yleisen katseluohjelman toteuttamisen hankalaksi. Goodreaderin käyttöliittymä muistuttaa enemmän dos-aikaa kuin iPad-sovellusta. Mutta se toimii -- esimerkiksi alla olevan Pariisin kartan (2556x1211 pikseliä) voi lukea tarkasti.

Google Mapsista otettu kuva, joka toimii Pariisin karttana (iso!).
Karttojen tapauksessa parempi vaihtoehto on offline-karttojen käyttö, joita löytyy myös ilmaisina. Ne ovat vektoripohjaisia ja portaattomasti suurennettavissa. Googlen pikselikartat ovat nopeita ja yksinkertaisia, niihin voi etukäteen merkitä nuppineuloja kiinnostaviin kohteisiin ja ne näkyvät samalla tavalla kaikissa päätelaitteissa läppäreistä älypuhelimiin.

Lisäksi joskus on tarve digitoida muitakin kuvia, kuten kirjan sivuja, rakennuspiirustuksia, kaavioita jne.

17 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Ei nyt ruudunkuvaongelmaa ratkaise, mutta voi olla oikeastaan parempi: latasin iPadiin 'Europe offline map' ilmaissovelluksen, josta näkyi viime viikolla Budapestin kadut hienosti.

Osasipa jopa näyttää oman paikan kartalla kohtuutarkasti ilman datayhteyttäkin. Kartta on jotain ilmaismateriaalia eli esim Kurikan larvamailla ei kaikki pikkutiet löydy, mutta kaupunkilomalla ihan riittävän hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Reilun puolen vuoden koekäytöllä iPad2 on täynnä kummallisuuksia ja yllätyksiä, jotka eivät ole pelkästään sattumaa - eikä Jobs'in hämäriä aivoituksia, VAAN tehty ja toteutettu bisneksen ehdoilla. Osta sitä tai tätä, voit kiertää ongelman - tai sitten et ehkä sittenkään. Tästä syystä Apple palaa marginaaliin - ja varmaan elää/voi hyvin siellä. Toivottavasti Android ei päädy sulkemaan omia rajapintoja/liityntöjä samaan tapaan (mm. USB host, ulkoinen SD kortti, jokasuuntaan toimiva rajoittamaton Bluetooth yms).

Unknown kirjoitti...

Itse olen käyttänyt pitkään IPhonessa OffMaps ohjelmaa. Perustuu ilmaiseen kartastoon. Sitä voi tarvittaessa ladata niin paljon kuin haluaa eri puolelta maailmaa. Myös oppaita mukana. Joku pieni maksu oli rajattomaan käyttöön. Toimii GPS kanssa hyvin.

Uskon että voi käyttää myös IPadissa.

http://www.offmaps.com/

Osmo kirjoitti...

Tuo sama on käsittääkseni myös iPhonessa. Asiaan on appseja, mm.

http://itunes.apple.com/om/app/full-res-zoom-high-resolution/id304213043?mt=8

Lisäksi, jos kuvia siirtää laitteeseen siinäkin kai tapahtuu jotain skaalaamista.

Erno kirjoitti...

Sama ongelma kääntäen oli Windows XP:n (uudemmista en tiedä) oletuksena tulevassa kuvannäyttimessä. Se ei osannut näyttää pieniä (vaikka 16x16 pikseliä) kuvia pikselitarkasti vaan zoomaili niitä miten sattui.

Kummia ovat tietotekniikan ihmeet.

Jussi kirjoitti...

Oiskohan jonkinlainen muistinkäytön tai energian käytön optimointi kyseessä.

Jussi kirjoitti...

Oiskohan jonkinlainen muistinkäytön tai energian käytön optimointi kyseessä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Asiaan on appseja, mm.

Full-Res (Zoom High Resolution Viewer) on käyttökelvoton, koska a) se käyttää vain iPhone-tarkkuutta ja b) sillä voi katsoa kuvia vain iPadin valokuvakansioista, joihin taas ei voi mitenkään siirtää omia png-kuvia.

>Lisäksi, jos kuvia siirtää
>laitteeseen siinäkin kai tapahtuu
>jotain skaalaamista.

Ei tapahdu, jos kuvat ovat sovelluskohtaisissa hakemistoissa.

Yksinkertaisesta asiasta on jostain syystä saatu kovin vaikea.

Miika Isotalo kirjoitti...

Ei taida tuohon karttaongelmaan auttaa mutta tuohon mainitsemaasi kirjojen valokuvaamiseen soveltuu JotNot Pro http://itunes.apple.com/us/app/jotnot-scanner-pro/id307868751?mt=8

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin Androidin selaimen WebKitissä on muistinsäästöominaisuus, joka automaattisesti skaalaa muistaakseni yli 1024x1024 resoluution kuvat pienemmiksi vähämuistisimmilla alustoilla. Safarin WebKitissä varmaankin käytetään samaa säätöä, ehkä hieman eri kynnysresoluutiolla.

jeejee kirjoitti...

"Zoomaus yksityiskohtaan" ei ole oikein muodissa webissäkään. Uudet responsiiviset webbisivut jotka skaalautuvat käyttäjän lukulaitteen mukaan pääsääntöisesti estävät zoomaamisen isommaksi.

Pieni ongelma johon normaali käyttäjä harvoin törmää, mutta silloin kun sitä yrittää tehdä eikä onnistu niin ketutuskäyrä nousee nopeasti korkealle.

Anonyymi kirjoitti...

Rajoitus on varmastikin tehty laitteen toiminnan nopeuttamiseksi. Jobs ja kumppanit lienee ajatellut, että kuvan zoomaaminen on suurelle osalle Apple-käyttäjistä liian vaativa operaatio ja jos joku siinä onnistuu, ei kuitenkaan tajua, että osa kuvainformaatiosta on kadonnut.

Järviselle Android-tabletti soveltuisi paremmin. :)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kokeilkaapa joku uusimman iPadin omistajista asiaa. Olisi outoa, jos kuvaa ei pysty katsomaan vähintään näytön natiivitarkkuudella.

iPad 64 gigan muistilla tuskin voi kuulua "vähämuististen alustojen" joukkoon :-)

Jarno Heikkinen kirjoitti...

Jos kuvat on synkattu iTunes:lla, niin iTunes tiputtaa resoluution max 2048x2048 ja samalla konvertoi kuvat omaan väriavaruuteensa. iPad3:lla rajoitusta on nostettu, testatessani aiemmin asiaa 6 megapikselin kuvat menivät ihan oikean kokoisina.

jlaiho kirjoitti...

Kyseessä ei ole iPadin tai sen kuvakatselun ominaisuus. Esimerkiksi iPadin kuvat-sovelluksessa tai vaikkapa iPhotossa kuvia voi suurentaa 1:1-kokoon asti. Riippuu ihan kuvasta, mitä sen kokoisessa suurennuksessa näkyy.

Kirjoittajan pulman syynä lienee se, että iTunesin kautta tietokoneelta synkronoitaessa koneella olevat isot kuvat konvertoidaan iPadin näytön koon mukaiseen optimikokoon. Uudessa iPadissa ko. optimikoko on luonnollisesti tuplasti suurempi kuin vanhemmissa. Pienentämisessä on itua, kun ajattelee nykykameroiden kuvien kokoa. Pelkkään kuvien selaamiseen ja katseluun riittää näytön resoluution kokoinen kuva mainiosti.

iTunesilla synkronointi sopii siis mainiosti katselukuviin. Jos kuitenkin haluaa tallettaa iPadiin tarkempia kuvia, esim. kirjan sivuista, kuvat voi vaikkapa siirtää suoraan kameran muistikortilta Applen kameraliittimen avulla. Toinen vaihtoehto on käyttää jotain tarkempien kuvien käsittelyyn tarkoitettua sovellusta. Itse olen tavallisesti tallettanut lomadokumenttieni kopiot iPadiin GoodReaderilla, joka tuntee monenlaisia tiedostomuotoja ja on oikein suositeltava tähänkin tarkoitukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Itsekin olen tyytyväinen OffMaps:in käyttäjä iPadilla. OpenStreetMap-kartoissa on myös jonkin verran kohteita merkittynä, lisäksi sovelluksella voi alueelta ladata myös Wikipedia-artikkelit mikä on ihan hauska ominaisuus. Vuokra-autoa palauttessa bensiiniasemat lentokentän läheisyydestä saa helposti näkyville, samoin muut tarpeelliset palvelut.

Miinusta sovellus saa lähinnä siitä että kartat on jaettu alueisiin ja aivan kaikki paikat ei ole katettuna.

Ainakin Dropboxista kun selailin tarkkoja kuvia zoomaus onnistuu kyllä Retina-iPadin näyttöä tarkemmaksi.

Antti Kiiskinen kirjoitti...

Olen samaa mieltä Jarno Heikkisen kanssa. Muistaakseni Photo Sync-appsilla pystyy kiertämään iTunesin tekoset.