Viikko sitten Microsoft varoitti Windows gadget-ohjelmien (suom. työpöydän pienoisohjelmat) tietoturvariskistä. Tahallaan haitalliseksi tehty tai sopivan turva-aukon sisältävä ohjelma saattaa olla hyökkääjän kaapattavissa niin, että tämä pääsee koneelle käyttäjän oikeuksilla. Jos oikeudet ovat järjestelmätasoa, koko kone on hakkerin ulottuvilla.
Työpöytäohjelmat tulivat käyttöön Vistassa ja Windows 7:ssa tekniikkaa kehitettiin niin, että ohjelmat voi irrottaa sivupalkista ja sijoittaa työpöydälle vapaasti. Harrastajat sekä mm. media-alan yritykset ovat kehittäneet omia ohjelmiaan, jotka näyttävät tietoja työpöydällä.
Microsoftin "korjaus" turva-aukkoon on yksinkertainen: se poistaa pienoisohjelmat kokonaan käytöstä! Ja jos napsauttaa Windowsin ikkunassa olevaa linkkiä, Microsoft ei enää näytäkään tarjolla olevien apuohjelmien laajaa valikoimaa vaan tylyn ilmoituksen:
Teksti on tyypillistä jenkkiläistä markkinointi-diiba-daabaa, joka suomeksi käännettynä kuulostaa lähes loukkaukselta Windows-käyttäjää kohtaan. "Koska Microsoft haluaa keskittyä Windowsin uusimman version jännittäviin mahdollisuuksiin, Windows-sivustossa ei enää ole pienoisohjelmavalikoimaa".
Seiska on tällä hetkellä uusin Windows-versio. Kahdeksikko on vasta beetaversiona, ei vielä valmiina. On erittäin harvinaista, että valmistaja lakkaa tukemasta ominaisuutta, joka käytännössä esiteltiin vasta nykyisessä versiossa ja ennen, kuin seuraaja on ehtinyt valmistua.
Yllättävällä ja yksipuolisella ilmoituksella Microsoft lopettaa noin vain tuen pari vuotta vanhalle tekniikalle, eikä Windows 8:ssa edes ole vastaavaa ominaisuutta. Käyttäjien vanhat pienoisohjelmat toimivat jatkossakin, mutta miltä mahtaa tuntua sovelluskehittäjistä, joiden alta Microsoft vetää maton pois? Ei ainakaan lisää kiinnostusta "uusia, jännittäviä mahdollisuuksia" kohtaan.
Työpöytäohjelmat tulivat käyttöön Vistassa ja Windows 7:ssa tekniikkaa kehitettiin niin, että ohjelmat voi irrottaa sivupalkista ja sijoittaa työpöydälle vapaasti. Harrastajat sekä mm. media-alan yritykset ovat kehittäneet omia ohjelmiaan, jotka näyttävät tietoja työpöydällä.
Pari esimerkkiä netistä ladatuista työpöytäohjelmista (gadget). |
"Keskitymme uusimman version jännittäviin mahdollisuuksiin... pah!" |
Seiska on tällä hetkellä uusin Windows-versio. Kahdeksikko on vasta beetaversiona, ei vielä valmiina. On erittäin harvinaista, että valmistaja lakkaa tukemasta ominaisuutta, joka käytännössä esiteltiin vasta nykyisessä versiossa ja ennen, kuin seuraaja on ehtinyt valmistua.
Yllättävällä ja yksipuolisella ilmoituksella Microsoft lopettaa noin vain tuen pari vuotta vanhalle tekniikalle, eikä Windows 8:ssa edes ole vastaavaa ominaisuutta. Käyttäjien vanhat pienoisohjelmat toimivat jatkossakin, mutta miltä mahtaa tuntua sovelluskehittäjistä, joiden alta Microsoft vetää maton pois? Ei ainakaan lisää kiinnostusta "uusia, jännittäviä mahdollisuuksia" kohtaan.
14 kommenttia:
Jättisakot myös uhkaavat EU:lta
http://www.tietokone.fi/uutiset/paha_moka_microsoftilta_jattisakot_uhkaavat#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss
Milloinkas katkaisee yhteistyön Nokian kanssa noin vain....
Eikös tuo kasi ole jo ylittänyt betavaiheen?
En kyllä juurikaan ole innostunut noista widgeteissä. Puhelimessa (N900) ne olivat hyviä. N9:kin niitä kaipaisi. Ainut työäpöytäwidgetti mitä käyttelen on KDE:n sarjakuvanäyttäjä Fingerporia varten... ja sekin vain työkoneessa ;)
Voi kun tuossa olisikin jotain uutta. Viimeisen muutaman vuoden aikana olen huomannu samoja ilmiöitä lähes kaikessa elektroniikassa mitä oon ostanu.
Ostin kalliin, siis oikeasti KALLIIN älypuhelimen Windows mobile 6.5 käyttöjärjestelmällä. Laite oli vain puolen vuoden vanha, kun tuli jo ensimmäisiä orastavia merkkejä, että alkaa olla "vanhentunutta tekniikkaa". Ensin lakkasi facebook-kikkare toimimasta. Eikä korjausta tullut. Sen jälkeen tuli ilmoitus että sen aikanen windows phone käyttöliittymä vaihdetaan skydriveen- tosin sillä erotuksella, että yhteystiedot ja kalenteri ei enää synkronoidu. Sitten yhtäkkiä ilmoitetaan, että marketplace muutetaan niin, että sovelluksia ei voi enää hakea. Eli VUODEN vanha puhelin, jossa on KAKSI VUOTTA takuuta, muuttui käytännöllisesti katsoen verkonpainoksi. Ei se muuten mitään haittaisi, mutta jotta windows mobile olisi kunnolla toiminut, se tartti aina noin neljän kuukauden välein resetoida. Ja alussa se ei haitannut mitään, kun varmuuskopiot soljui kätevästi verkosta ja uudet ohjelmistoversiot sai marketplacesta.
Toinen esimerkki on yle-areena televisio, joka yhtäkkiä lakkasi tukemasta yle-areenaa. Käytin ominaisuutta jatkuvasti. Ja muistaakseni myyjäkin hehkutti ominaisuutta hampaat valkoisena. Tästäkään laitteesta ei kerinnyt kahden vuoden takuu umpeutumaan.
Symbian alkaa näyttää myös orastavia kuoleman merkkejä. Mitään uutta sovellusta ei enää symbianille selkeästi tehdä, vaikka symbian luureja on, varsinkin meillä yrittäjillä hyvin paljon käytössä. Ei meidän yrittäjien tarvitsemia kalenteri-kontakti- yms palveluita vain OLE missään android hirvityksessä.
Ja eikös Windows Phone seiskastakin tullut jo ilmoitusta, että ei ole enää yhteensopivuutta Windows phone kahdeksaan. Eli nämäkin vanheni taskuun yhdessä yössä.
Siinä missä meego/maemo laitteetkin.
Tuntuu, että nykysin on jokin järjetön juoksu eteenpäin (todellisuudessa tuntuvat harppauksilta taaksepäin). Sännätään sinne sun tänne, vailla mitään päämäärää. Mitään ei saada kunnolla valmiiksi kun hanke on jo lakkautuslistalla.
Jostain syystä kaipaa niitä vanhoja hyviä bugisia aikoja, kun softatalot edes YRITTI. Nykyisin markkinavoimien ehdoilla ei enää edes yritetä...
Microsoftille ja Nokialle on luvassa kovat ajat.
En ole ikinä ymmärtänyt noiden widgettien, gadgettien yms 100 pikakuvakkeen pitämistä työpöydällä? Kuka sitä desktoppia tuijottaa? En minä ainakaan koska ohjelmat peittävät työpöydän.
No trendi näyttää menevän läppäreissä ja desktopeissa suuntaan yksi full screen ohjelma kerrallaan käytössä. Näin jo OSX:ssä ja näköjään tulevassa metrossa.
Pitää varmaan alkaa vihkiytyä Linuxin mysteereihin. Vaikka se onkin tehty tolkuttoman työlääksi (jos et ole 110% nörtti, annamme sinulle vain pilkkamme, emme apuamme).
@anonyymi joka ihmetteli työpöydän tuijottamista
Kaikille asia ei ole niin mustavalkoinen. Katsos, työpöydällä olevia pienoisohjelmia voi vaikka vain nopeasti vilkaista. ;) Itse teen niin esim. siirtämällä hetkeksi hiiren osoittimen alhaalla oikealla alakulmassa olevan Näytä työpöytä -painikkeen päällä (Windows 7).
Itse asiaan, taas vain yksi syy lisää käyttää Windowsia normaalilla käyttäjätilillä. Olisi järjen köyhyyttä ajaa maailman yleisintä ja sitä kautta hyökätyintä käyttöjärjestelmää järjestelmänvalvojan oikeuksin.
Käytän edelleen pienoisohjelmia, enkä ole uhattuna mitenkään sen enempää kuin ennenkään. Pienoisohjelmani ovat luotetusta lähteestä ladattuja. Lisäsin tosin sidebar.exen EMET-ohjelman alaisuuteen.
Kellä tällä nykyajan liitinpatteristo-näytönohjainten kaudella ei ole vähintään kahta näyttöä, jolloin toisella näytöllä voi työskennellä ja toisella pitää auki pikaviestimiä ja pienohjelmia auki?
Onhan mulla kaksi näyttöä, kummankin ruudun täyttävät ohjelmat (mm. se pikaviestin jota en lue pienohjelmaksi).
Mitäs pienohjelmia teillä sitten on käytössä?
Noihan tulivat suunnilleen siihen aikaan, kun näytöt levenivät. Ilmeisesti idea oli, että kun leveää näyttöä ei muuten voi käyttää hyväksi, pannaan sinne sivulle jotain turhaa.
@neko: Katsos, työpöydällä olevia pienoisohjelmia voi vaikka vain nopeasti vilkaista. ;)
Ongelma on se että työpöytä on tavallisesti ikkunoiden takana. Sivupalkki aiheuttaa puolestaan omia ongelmiaan. Esim. vie näyttötilaa.
@Anonyymi: Mitäs pienohjelmia teillä sitten on käytössä?
Tällä hetkellä oma apps-evoluutioni on johtanut siihen, että olen tehnyt omat sovellukset natiivisti Qt:llä, ja käyttänyt "vilkaisutietokanavana" Windowsin taskbaria. Taskbarin ohjelmakuvakkeilla voi ilmaista mm. progressbarin, tilan (vihreä/keltainen/sininen) ja pikkukuvakkeen. Sen lisäksi ohjelman voi tietysti pakottaa aktiiviseksi, jos sillä on sanottavaa. Minusta nämä riittävät hyvin ilmaisemaan "vilkaisutietoa". Tieto näkyy aina, ja mitään tilan menetystä ei tapahdu, koska taskbar vie oman tilan joka tapauksessa.
Ennen ohjelmien tilaa ilmaistiin system tray:ssa (kuvaruudun oikeassa alakulmassa), jossa oli vaihtuvia kuvakkeita ja puhekuplia. Siitä on luovuttu.
Toivottavasti Windows ei lopeta taskbarin uusia ilmaisutoimintoja. Toki se on hyvin epätodennäköistä, koska silloin monet nykyiset Windows-ohjelmat toimisivat kehnosti.
@Jari
Et tainnut lukea ajatuksella, tai en osannut selittää (todennäköisempää), mutta nimenomaan, sinne ikkunoiden taakse on helppo kurkistaa Peekillä (kts. oheinen video, jos toiminto ei todellakaan ole tuttu ;). Puhun luonnollisesti Windows 7:stä, Vistassa tosiaan on tuo ongelma että palkki vie tilaa sivusta.
@neko
Ymmärsin kyllä. Olen tietoinen peek-toiminnosta, mutta en koskaan tottunut käyttämään sitä. Se on jotenkin epälooginen tai sitten vika on minussa.
Mutta ennen kaikkea on epäloogista, että moisia javascript-pohjaisia työpöytäohjelmia tarvitaan erikseen. Miksi samoja pikkuikkunoita ei voisi toteuttaa tavallisilla natiiveilla windows-ohjelmilla?
Itselläni on pienoisohjelmina "analoginen" kello, sää, kalenteri, sekä näppärä 7Sidebar, jolla pienoisohjelmat saa takaisin Windows Vista tyylisen sivupalkkiin (ominaisuus jonka Microsoft jostakin käsittämättömästä syystä poisti Windows 7:sta).
Sivupalkkia käytän kahdesta syystä:
Ensinnäkin se pitää pienoisohjelmat kokoajan näkyvillä siistissä järjestyksessä.
Nähdäkseni kellonajan, kalenterin ja säätilan, minun tarvitsee vain kääntää hieman katsettani. Ei tarvitse painella ja sihtailla mitään.
Toisekseen sivupalkki hyödyntää turhan leveää laajakuvanäytön pinta-alaa paremmin kuin jos sen näytön täyttäisi ohjelman ikkunalla kokonaan.
Lähetä kommentti