perjantai 2. maaliskuuta 2012

Odotettu Canon Mark 5D3 -- kuin täyden kennon 7D

Canon julkisti tänään pitkään odotetun kameran. Oma odotukseni on kestänyt yli neljä vuotta. Nyt vihdoin Canonilla on järjestelmäkamera, jossa on kaikki: täyskokoinen kenno, hyvä tarkennus, riittävä sarjakuvausnopeus ja suhteellisen kompakti koko (verrattuna 1-sarjalaisiin).

Vielä vuosi sitten Canonin ainoat täyskennoiset mallit olivat studiokäyttöön tarkoitettu (ja hinnoiteltu) 1D3s sekä 3,5 vuotta sitten julkistettu 5D2. Tähän väliin jäi lehti- ja urheilukuvaajille suunnattu 1D3 ja sen seuraaja 1D4 (molemmissa 1,3-kroppikenno). Niiden alapuolelle putosi 7D, joka oli teknisesti edistynyt, mutta perustui 1,6-kroppikennoon. Ja sen alapuolella oli sitten rivistö 1,6-kropin harrastajamalleja: 550D, 600D, 50D, 60D, 1100D ja niin edelleen.

Puolessa vuodessa on tapahtunut paljon. Talvella julkistettu (ei vieläkään myynnissä) täyden koon 1Dx korvasi ensin 1,3-kroppimallit ja nyt saatiin vihdoin 5D:lle odotettu seuraaja. Jatkossa Canonilla on vain täyden koon sekä 1,6-kropin kennoja, mikä selkeyttää oleellisesti mallistoa.

5D3:n tekniikassa ei ole mitään mullistavaa. Siinä on vähän enemmän megapikseleitä kuin edeltäjässä (ennen 21, nyt 22,3), mutta muilta osin kamera on kuin täyskennollinen 7D. Tekniset speksit löytyvät lehdistötiedotteesta.

5D2 oli jo julkistushetkellä 3,5 vuotta sitten oudon rajoittunut kamera, aivan kuin Canon olisi halunnut suojella kalleimpia ammattimallejaan. Erityisen vaatimaton oli automaattitarkennus. Myös valotus erehtyi helposti, jos kuvassa oli yksikin kirkas kohta. Kuvanlaatu oli kuitenkin loistava ja kohina aikoinaan ennätyksellisen vähäistä.

Pääsin kokeilemaan uutta 5D3-kameraa lyhyesti, vaikka testikuvia ei voinutkaan ottaa. Havainnot olivat myönteisiä. Painikkeet ja käyttöliittymä ovat kuin 7D:sta. Kamerassa on vihdoin sekä cf- että sd-korttipaikat, mainiota. Uusi rate-painike antaa kuville 1-5 tähteä jo kamerassa, mistä lienee hyötyä tapahtumia kuvattaessa. Etsinkuva on käytännössä sama kuin 5D2:ssa.

Myös akku on sama. On mielenkiintoista nähdä, säilyykö akkukesto 5D2:n hyvällä tasolla vai laskeeko se 7D:n luokkaan. Valotuskorjailu on -5...+5, mistä etsimessä näkyy alue -3...+3 eli sama kuin 7D:ssä. Sisäänrakennettu HDR-toiminto on enemmän kuin tervetullut, samoin 1-sarjasta tuttu hiljaisen suljinäänen toimintatila. Katselutilassa voi verrata kahta kuvaa rinnakkain, mainio toiminto sekin.

Valikkoon on tullut niin paljon lisää toimintoja, että se on pitänyt jakaa kahteen tasoon pystyvierityksen välttämiseksi. Yksin tarkennukseen liittyviä säätömahdollisuuksia on niin paljon, että Canon on tehnyt niistä valmiita settejä, jotka on merkitty valikossa hauskasti eri urheilulajien kuvilla. Luistelu vaatii erilaiset tarkennusherkkyydet kuin vaikkapa jalkapallon kuvaaminen.

Videokuvausominaisuudet ovat nekin kehittyneet, mutta vähäisestä käytöstäni johtuen en lähde arvioimaan niiden uudistuksia. Sen sijaan gps-käytön tunnen kuin omat taskuni.

1Dx:n mukana Canon julkisti ensimmäisen oman gps-moduulin. Moduli on saatavissa myös 5D3:een. Toivottavasti joku kehittää salamakenkään kytkettävän Bluetooth-vastaanottimen, koska erillinen gps-vastaanotin on ainoa käytännössä toimiva ratkaisu kuvien merkitsemiseen. Foolographyllä on jo vastaava laite Unleashed Dx000 Nikonia varten.

Kameran alle saa lisävarusteena laajennusyksikön, jossa on mm. Ethernet- ja wlan-yhteydet. Uutta siinä on Bluetooth, joka periaatteessa sopisi myös gps-käyttöön. Canon on kuitenkin siirtynyt mallikohtaisista laajennusyksiköistä yleiskäyttöisiin, joten 5D3:n pohjassa ei enää ole laajennusliitintä. Laajennus yhdistetään kameran usb-porttiin pienellä kaapelilla, mikä on ulkokäytössä kömpelö ja epäluotettava ratkaisu. Plussana on, että samaa laajennusyksikköä voi käyttää muissakin tulevissa DSRL-malleissa.

Viimeinen nurinan aihe on hinta: 3800 euroa on kova hinta pelkästä rungosta, etenkin kun Nikonin juuri julkistama 800D maksaa tonnin vähemmän. Canonin oma huippumalli 1Dx tullee maksamaan reilusti yli kuusi tonnia, joten yläpäässä eroa jää runsaasti. Alaspäin mentäessä teknisesti lähes vastaava 1,6-kroppikennon 7D maksaa noin 1300 euroa. Hyppy kroppikennosta täyteen kokoon maksaa siis ällistyttävät 2500 euroa.

Canon tietää, että pitkän odotuksen jälkeen kysyntää riittää ja kauppa käy tälläkin hinnalla. Vertailun vuoksi: 5D2 maksoi ilmestyessään "vain" 2400 euroa.

Vielä yksi harmi: 5D3 olisi ollut tänään alkavan Kuva & Kamera 2012 -tapahtuman tähti. Ajoitus olisi ollut täydellinen... paitsi, ettei Canon ole mukana messuilla :-(

=====
Nykyisen 5D2:n tarkennus on surkea, mutta kuvanlaatu edelleen loistava. Silloin, kun tarkennus osuu kohdalleen, jälki on tällaista.

Kissakuva otettu 5D2:lla, ISO 1600, F4, objektiivina 70-200 mm F2,8 II, koko ruutu:

Edellisestä kuvasta rajaus:


Jokainen karvakin on täysin terävä.

Jos 5D3 pistää tästä vielä paremmaksi, moni on valmis uhraamaan 3800 euroa. Mm. minä. Miau!

Lisäys 4.3.2012: Julkistustilaisuudessa jäi epäselväksi, onko lyhin salamatäsmäysaika tosiaan vain 1/200 kuten II-mallissa. Ilmeisesti on. Se kummastuttaa, sillä harrastajamalleissa (kuten 40D) on jo vuosia ollut rajana 1/250.

Toinen kiintoisa yksityiskohta on dof-painikkeen eli syväterävyyden tarkistuksen puuttuminen. Tämä taitaa olla ensimmäinen Canonin järkkäri, josta painike on jätetty pois. Silti en ole nähnyt kenenkään nettikommentoijan edes mainitsevan asiasta. Ehkä tämä filmiajan painike on tosiaan käynyt turhaksi. Syväterävyys kun tarkistetaan yksinkertaisesti ottamalla kuva ja tutkimalla sitä näytöltä :-)

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletko koskaan miettinyt, että mihin oikein tarvit noin tarkkoja kuvia kissan viiksistä!?

Anonyymi kirjoitti...

Verkkokauppa.comissa 5D3 on ennakkotilattavissa hintaan 2999,90.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kissanviiksistä en tietenkään tarvitse lähikuvia, mutta se osoittaa kuvan yleistä terävyyttä. Erottelukyvystä on hyötyä silloin, kun kuvasta joudutaan rajaamaan pienempi alue. Tälle on paljon käyttöä esim. silloin, kun zoomi loppuu kesken (vrt. Nokian Pureview) tai kamera on ollut vinossa ja kuva halutaan oikaista.

Anonyymi kirjoitti...

Joskus tuntuu mukavalta -- varsinkin kun on ostanut Canon 5Dmk2 + 24-105 kitin n. 2500 eurolla 2009 keväällä.

Liekö Canonilla hintapaineita jenin kurssin takia? Kun itse tuota 5Dmk2:sta ostin, kertoi myyjä että hinnat muuttuvat melkein viikottain silloisten valuuttakurssiturbulenssien takia.

Jos/kun alkaa kameramuutoksia ihmetellä, 5Dmk3:n hinta tuntuu hiukan show-stopperilta -- melkein menee siihen että miettii 7D:tä toiseksi rungoksi tai laskeskelee kannattaisi siirtyminen Nikoniin.

Anonyymi kirjoitti...

DOF-nappi on jättikokoisena siinä oikean keskisormen ulottuvilla, ilmeisesti heikkonäköisiä varten ;)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ahaa, se onkin siirtynyt kameran toiselle puolelle. Mutta onko napille enää digiaikana todellista tarvetta?

Ainakin tällaiset ohjeet 10 käyttöä dof-napille tuntuvat aikansa eläneiltä.

Anonyymi kirjoitti...

Valokuvauksesta sen kummemin tietämättä en oikein ymmärrä "täyskennon" tärkeyttä; eihän se ole kuin aikojen saatossa (sattumalta?) standardiksi muodostunut kuvakoko joka itsessään ei anna mitään etua. Vertailukohtana tulevat mieleen lähinnä innoikkaimmat jenkkiautoharrastajat jotka suu vaahdossa parjaavat "puolimoottoreita".

Petri Lopia kirjoitti...

Ei bluetooth GPS mutta GPS kuitenkin ja salamakenkään: http://www.jobo.com/web/photoGPS.447.0.html

Its tosin luotan yhä pieneen gps loggeriin joka kulkee kameralaukussa tai hihnassa mukana josta sitten yhdistän trackin aikatiedon ja valokuvien aikatiedon exif datan perusteella.

Anonyymi kirjoitti...

Tekstistä poimittua: "kuin täyden kennon 7D", "täyskokoinen kenno", "täyden koon sekä 1,6-kropin kennoja". Pitäisiköhän vähän tarkentaa?

Petteri Järvinen kirjoitti...

GPS-loggeri on yksinkertainen ratkaisu, mutta siinä on monia rajoituksia. Jälkikäteen tapahtuva yhdistely on virhealtista etenkin, jos lokitiedostot ovat useassa osassa eikä kaikkia kuvia vastaavia gps-tietoja ole. Lisäksi paikantimen mittausväli on esimerkiksi ilmakuvausta varten liian pitkä. Kun koordinaatit saa kuviin heti kuvaushetkellä näkee heti, miten paikannus toimii. Koordinaatit näkyvät kameran takanäyön kuvissa.

Kameran hinta Verkkokauppa.comissa muuten nousi eilen maanantaina 300 eurolla.

Anonyymi kirjoitti...

Siis kamerahan keksittiin juuri kissojen kuvaamista varten! Miau =^..^= sait Petteri yhden (kissa)fanin lisää.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Totta, jostain syystä kissat ovat kuvaajien suosiossa. Harrastajien foorumit ovat täynnä uusilla kameroilla otettuja testikuvia kissoista, eikä se johdu pelkästään siitä, että viikset ja karvat ovat sopiva kohde arvioida objektin piirtoa ja kennon erottelukykyä :-)

Kissakuvista vielä tämä.

Anonyymi kirjoitti...

Oh, ihania kissoja halutessa kotiin... Mahtaakohan Dubaista olla hankalaa vain kuljettaa kissoja. Ainakin varsin hyvinvoivan näköisiä kyllä ovat.

Mikael kirjoitti...

Petteri kyseli että onko dof-napille enää digiaikana todellista tarvetta.

On. Maisemavalokuvia tilt/shift-objektiiveilla kuvatessa tarkennustaso (tilt) ja tarkennus säädetään LCD-näytön avulla. Dof-nappia tarvitaan tarkennuksen arvioimiseen / säätämiseen himmennettynä.

Mikael kirjoitti...

Petteri kyseli että onko dof-napille enää digiaikana todellista tarvetta.

On. Maisemavalokuvia tilt/shift-objektiiveilla kuvatessa tarkennustaso (tilt) ja tarkennus säädetään LCD-näytön avulla. Dof-nappia tarvitaan tarkennuksen arvioimiseen / säätämiseen himmennettynä.