Applen edesmennyttä perustajaa on kutsuttu neroksi. Ainakin markkinoinnissa se pitää paikkansa: Jobs oli itse yhtiönsä paras tuote.
Omalla insinööritaustalla voi vain ihmetellä, miten Apple pystyi kehittämään elämää suurempia tuotteita toimimalla täysin eri tavoin kuin muut.
Mikä tahansa muu yritys olisi joutunut kuluttajien hampaisiin esitellessään matkapuhelimen, jonka akkua ei voi vaihtaa, ja jonka kuori kiinnitetään erikoisruuveilla. Puhelimen ei ole tarkoituskaan kestää pitkään, vaan saada asiakas ostamaan uusi malli.
Mikä tahansa muu yritys olisi saanut kielteistä julkisuutta, jos se olisi haastanut bloggaajia oikeuteen ja yrittänyt kaikin tavoin sulkea heidän suunsa.
Mikä tahansa muu nettiyritys ajaisi itsensä nurkkaan kieltäytymällä tukemasta Flash-tekniikkaa ja pakottamalla palvelujen tekijät kehittämään sen sijaan erillisversiot omille laitteilleen.
Mikä tahansa muu teknologiayhtiö joutuisi vaikeuksiin, jos sen tuotekehitysbudjetti olisi vain runsaat 2 % liikevaihdosta (vrt. Microsoft 14 %, Google 12 %, Intel 15 %, Nokia 14 %).
Mikä tahansa muu yritys saisi kielteistä julkisuutta kiinalaisten työntekijöiden surkeista työoloista, samalla kun tilaaja itse tahkoaa huikeita voittoja.
Mikä tahansa muu yritys olisi joutunut markkinaoikeuteen iTunesin monopolista tai kilpailua rajoittavista App Storen ehdoista.
Mikä tahansa muu yritys... mutta ei Apple. Päinvastoin, Jobsin kuoleman jälkeen ihmiset ylistivät tv-haastatteluissa Applea juuri siitä, miten hyvin yhtiö huomioi tuotteidensa käyttäjät.
Markkinointi on nerokasta silloin, kun yritys pystyy rahastamaan asiakkaitaan ja nämä vieläpä kiittävät siitä.
Applen brändi kotimaassaan on vailla vertaa. Apple on amerikkalaisten Nokia, maan viimeinen menestyvä kulutuselektroniikan brändi -- ainoa, joka on pystyy vastustamaan aasialaisten ylivaltaa. Apple on kansallisen ylpeyden ja amerikkalaisen osaamisen symboli, aivan kuten Nokia on meille suomalaisille.
Apple opetti amerikkalaiset käyttämään kehittyneitä puhelimia. Vielä 1990-luvulla jenkit käyttivät lankapuhelimia, hakulaitteita ja pda-koneita. Harvalla oli edes analogista kännykkää. Tänään moni jenkkikuluttaja pitää Applea suorastaan mobiilin internetin ja kamerapuhelimen keksijänä.
Kun iOS 5:een tulee kohta ominaisuus, jolla iPhonen saa ottamaan valokuvan fyysisellä painikkeella, jenkkikuluttajat pitävät sitä jälleen Steve Jobsin nerokkaana innovaationa. Vähänpä he tietävät (tai välittävät), että Nokian puhelimissa on ollut sama jo 10 vuoden ajan.
Asiakkaat ovat tietenkin oikeassa. Meidän insinöörien pitäisi ottaa oppia tästä kaikesta ja muistaa, mitä Jenna Jameson sanoo omasta elämästään kertovassa kirjassa: "opin nopeasti, että se mitä luullaan, on todellisuutta".
Kuluttajat haluavat elämyksiä, eivät hienoa tekniikkaa. Avoimilla standardeilla voi menestyä, mutta todella rahakas bisnes on edelleen suljetuissa tuotteissa ja monopoleissa. "Cool" on tärkeämpää kuin "good".
14 kommenttia:
"Apple on kansallisen ylpeyden ja amerikkalaisen osaamisen symboli, aivan kuten Nokia on meille suomalaisille."
Valitettavasti kuin olisikin noin. Applen kohdalla asia pitääkin paikkansa, mutta Nokian kohdalla vähän kyseenalaista. En sitten tiedä kuinka paljon erilaisiin keskusteluaiheisiin kannattaa asiassa luottaa, mutta tuntuu siltä että tämä on hyvin julma ja vahingoniloinen kansa. Itse näen julkisuudessa Nokiasta puhuttavan pääsääntöisesti negatiivista. Hyvin harvoin näkee positiivista. Sitten kun tämä negatiivinenkin on vielä jotenkin vahingoniloista. Jos joku koittaa piipahtaa jotain positiivista, niin se lytätään moukarilla keskustelun edetessä. "eehei kyl HTC/apple/samsung on paras ja nokia täyttä pas.. en koskaan ikinä osta nokiaa".
Suomalaiset tuntuu täysin unohtaneen sen tosiasian että kyseessä on oman maan iso yritys, iso työllistäjä ja iso julkisverojen maksaja. Yritys joka on kantanut osaa koko maan bruttokansantuotteesta jo toistakymmentä vuotta. Siitä sietäisi olla oikeasti ylpeä ja tulisi tavalla tai toisella tukea. Eikä ne tuotteetkaan niin huonoja ole mitä antaa ymmärtää. Monet Nokian tuotteista on hyvin laadukkaita ja viimeisteltyjä (huomattavasti laadukkaammista komponenteista tehty kuin esim Applen tuotteet). Vaikka valtavassa tuoterepertuaarissa väistämättäkin on pari lipsahdustakin sattunu. Jälleen vuosikymmenien saatossa.
Noh vahingoniloinen kansa saa mitä ansaitseekin. Kohta lisää veroja ja vähemmän oikeita ylpeydenaiheita.
Sinänsä ihan totta, mutta Nokian tulevaisuus on ulkomaisissa käsissä. On ihan sama, mitä Nokiasta tai sen puhelimista ajatellaan Suomessa. Myynti ulkomailla ratkaisee. Nokian osaaminen siirtyy Microsoft-sopimuksen myötä yhä enemmän ulkomaille.
Menestyjää seuraa kateus, epäonnistujaa vahingonilo. Juuri nyt Suomi haluaisi palata 1980-luvulle, sulkeutua sisäänpäin ja ottaa markan takaisin käyttöön, jotta kaikki olisi niin kuin wanhaan hyvään aikaan.
Ettei akkua voi vaihtaa tai että akun elinikää on tietoisesti pyritty rakenteellisesti lyhentämään tulee usein Apple-uskoisille pienoisena tai vaikka vähän suurempana yllätyksenä. On se sen verran härskia designia. Ei kaikki kuluttajat sentään ihan idiootteja ole. Jos olisivat tienneet sen etukäteen olisivat ehkä sittenkin valinneet toisin.
Onneksi Applen tietokoneissa voi sentään vaihtaa akun. Olisi hiukan turhan kallis peli kertakäyttöiseksi. Ehkä tuo kertakäyttöisyyden rajakin on Applella tarkkaan harkittu.
Toisaalta kertakäyttöön on totuttu muutenkin entistä enemmän. Jos vähääkään on kokemusta kännyköiden elinkaaresta niin on empiirisesti joutunut havaitsemaan, että ne kestävät käytössä vain 2-3 vuotta. Usein hiukan yli oman takuuaikansa. Tai kytkykaupassa kestävät juuri 24 kk maksuajan yli. Mitä sitä siinä ajassa mitään akkuja vaihtamaan.
Ja usein on kyse vielä työsuhdekännykästä jolloin siihen suhtaudutaan helposti vain työnantajan ongelmana. Omalla rahalla kalliin iPhone'in ostanut saattaa ajatella toisin, mutta jos kuuluu hyvinvoipiin kansalaisiin pystyy vaivatta ostamaan uuden älypuhelimen aina 2-3 vuoden välein kun se on tavallaan pakko.
Samanlaisen suuntauksen huomaa polkupyörissä. Halvat tai keskihintaiset polkupyörät ovat muuttuneet kertakäyttötavaroiksi. Kun se tarvitsisi kunnon huoltoa ostetaan tilalle uusi entistä trendikkäämpi polkupyörä. Ja vanha pyörä lähtee seuraavissa siivoustalkoissa kaatopaikalle.
Sinänsä olen osasta kommentteja samaa mieltä.
Mutta en usko että markkinoinnilla voidaan hämätä täysi. Jos näin olisi nokia olisi edelleen suurin älypuhelin toimittaja, sen markkinoinnissa ei ole vikaa.
Markkinoinnin taustalla tulee olla tuote joka on ainakin riittävän hyvä kuluttajalle. Susisurkeat häviävät kyllä nopeasti. Kuluttajien tyytyväisyys on kuitenkin hassu juttu. Se ei ole kiinni jostain ranskalaisista viivoista vaan kokonainen käyttökokemus ratkaiseee. Otetaan alkuperäinen iphone tutkittavaksi. Se on vallankumouksellinen tuote. Yksikään sen ominaisuuksista ei itsessään ole sellaillainen. Niistä jokainen oli ollut muodossa tai toisessa nokiassa ennenkin. Mutta kokonaisuus oli. Siinä yhtälössä ei irrotettavalla akulla näytä olleen merkitystä. Enkä minäkään ymmärrä täysin logiikkaa tuon vaatimuksen takana. Alkuperäinen 3G:ni on edelleen päivittäisessä käytössä.
Kuinka pitkä yleensä ottaen on puhelin elinkaari. 3-5 vuotta. Tietääkseni applen akku kestää sen. Ja hassua kyllä nokiakin on uusimmissa malleissaan lähtenyt samaan kelkaan. Kiinteät akut mahdollistavat rakenteellisia ratkaisuja jotka eivät ole mahdollisia irrotettavilla akulla varustelluilla puhelimilla. Ja irrotettavat osat ovat tietenkin myös uhka. Minulla on laatikossa kaksi nokiaa jotka toimivat jos niihin laittaa pahvia akun pohjaan pitämään akun kiinni kosketuspinnassa.
Tapaus flash. Palataan siihen kun se toimii jossain kunnolla ja kysymys kuuluu mikä nykyinen ongelma on se jonka se ratkaisee.
Osa applea kieltämättä on rajoitukset. Valinta on ollut helppo vapaus windows/android sulkeutuneisuus apple. Hyvin tuntuu kumpikin kelpaavan. Ei ole mahdollista valitettavasti tehdä laitetta joka kelpaa yhtäläillä laitteitaan muokkaville teknoihmisille ja niille jotka haluavat yksinkertaisen laitteen. En ole vielä koskaan nähnyt onnistunutta hybridiä mistään laitteesta.
Mitä tulee suomalaiseen suhtautumiseen nokiaan. Ei tuo ole mitenkään suomalainen ominaisuus. Kyllä totuus on se, että etenkin jenkit hakkaavat omiaan täysin surutta jos syytä on.
Nokiaa olisi pitänyt hakata surutta jo aiemmin. Trendi oli täysin selvä jo vuosi kaudet. Mutta nokia ja suomalaiset kommentaattorit latoivat vain mantraa: Nokia on suurin ja tulevat tuotteet tuovat sen kilpailijoiden rinnalle. Ja toivatkin mutta kun kilpailijat olivat siirtyneet vielä nopeammin eteenpäin. Olen Markuksen kanssa eri mieltä. Nokian markkinoinnin tueksi olisi riittänyt riittävän hyvä tuota, ei erinomainen. Ne eivät olleet riittävän hyviä. Operaatorit olivat palautusten ja tyytyväisyys kyselyiden perusteella tietoisia tästä. N8 oli viimein yritys, tietääkseni maailmanlaajuisesti operaattorit tekivät äärettömän selväksi nokialle että symbian/meego/ameba on nyt lopullisesti karilla ja he eivät tule enää panostamaan nokiaan. Seuraavina viikkoinan Elop julkaisi strategia muutoksen jotta operaattorisuhteet säilyisivät.
Jos nokiaa olisi ruoskittu aiemmin ja sieltä olisi häädetty nämä brandaajat ja muut ei tekniset woodoohenkilöt pois olisi tilanne voinut olla toinen. Irrotettu sovellusalusta täysin raudasta omaksi plattarikseen (keskitytty yhteen) ja tehty rauta jossa kaikki omainsuudet yhdessä. Ja tehty tämä 2008-2009.
Nyt Apple on nokian asemassa. He luulevat tietävänsä kaiken. Heidän yhden puhelimen tuotantomäärät ovat järjettömän suuria. Eli radikaalit muutokset raudassa eivät enää ole mahdollisia koska komponentti toimittajat eivät voi toimittaa uusinta uutta tarvittavia määriä. Ja myynnissä on kolme hyvin erilaista puhelinta (3gs, 4, 4s) jolloin radikaalit softamuutokset ovat nekin muuttuneet mahdottomiksi.
Ja yhtäaikaa mies jolla riitti vaikutusvalta sanomaan omistajille Ei on poissa. Ehkä nyt alkaa tulemaan kompromisseja. Alkaa tulemaan irrotettavia akkuja ja flasheja koska niin pitää olla koska niin muiden valmistajien ranskalaisissa viivoissa lukeen.
Mielenkiintoista nähdä miten Apple tulee välttämään Nokian asemaassa nokian kohtalon.
Pitkäaikaisen Mac-käyttäjän kommentteja:
Applen käyttäjäystävällisyyden kulmakivi on aina ollut laitteiden, ohjelmien ja palvelujen toimiminen sulavasti ristiin. Eli kaikki ohjelmat tuntuvat heti tutuilta. Tuo sulava ristiintoiminta on niin mukavaa että sen varjolla antaa anteeksi yksittäisen laitteen tai palvelun puutteita.
Itsekkin pidin outona kun Ipodin akkua ei voinut vaihtaa, mutta ilmeisesti kiinteämmällä akulla on saatu puristettua 20-40% lisää toiminta-aikaa. Vaihdatin juuri oman ikivanhan iPodin akun Milliamp.com -palvelussa, hintaa 35 EUR. Onhan siinä akulle hintaa, mutta ikääkin kapistuksella oli yli 4v.
Itsellä on sellainen kutina että käytettävyydessä Applen ylivoima oli suurimmillaan 5-10 vuotta sitten. Työpöytäkoneiden käyttöjärjestelmissä kilpailija oli XP ja Vista. iPodin rinnalla kaikki muut mp3-soittimet tuntuivat halpakopioilta. Nykyään ero on kaventunut merkittävästi, muut ovat menneet joissakin yksityiskohdissa jopa ohitse.
Ja on hyvä muistaa että ei siitä nyt hirveän kauan ole kun Nokian Communicator oli statussymboli nro 1. Se oli kömpelö, epämukava ja epävakaa, mutta laitteella pystyi tekemään asioita joita ei aikasemmin osattu mobiilivehkeillä edes haaveilla. Nokia tie on aina mahdollista myös Applelle: PAri väärää strategista virheliikettä niin kukkulan kuningas syöksyy katuojaan.
Sams0n1te: olen vastavuorosesti osittain samaa mieltä. Sitä en vain ymmärrä, miksi erillinen alusta olisi jokin siunaus. Johan tuo on esimerkiksi androidilla huomattu, että alkaa kääntyä itseään vastaan. Kaikilla on vähän samanlaista. Kukaan ei erotu toisistaan. Samaa ilmiötä on hieman WinMo alustassa. Onhan tietysti apple pärjänny yhdellä OSilla ikiajat, mutta applella on myös vain yksi tuote missä se on (esim iphone4). Se alusta ei toimisi jos tuotteita olisi useammalta eri valmistajalta. Symbianin parjaaminen on täysin tarpeetonta. Se on palvellut kieltämättä jo vuosikymmenen, mutta ei se missää tapauksessa huono alusta ole (esimerkkinä Symbian Anna). Samoin nykyiset Nokian laitejulkaisut on ollut loistavia (juurikin C7, N8, E7). Symbian Anna ja tuleva Belle ovat myös huomattava parannus "vanhuusvaivaan". JA ennenkaikkea ne toimii kuin ajatus. Tottakai kaikessa omat puutteensa on, mutta ne ei ole enää yhtään sen kriittisempiä kuin applen pienet puuttet. Ne on hyväksyttävissä. Jos tuote toimii kuin ajatus, silloin se on hyvä tuote.
Itsekin vannoin pari vuotta sitten, että en enää eläissäni osta Nokian puhelinta. Eli tein tismalleen samaa mistä tuossa ensimmäisessä omassa tekstissäni muita haukkusin. Ostin sitten Samsungin puhelimen. Noh alussa olinkin ihan tyytyväinen mitä nyt facebook mainostetussa puhelimessa se itte facebook sovellus oli täysin ala-arvoinen räpellys, ei yhdessä vaiheessa puoleen vuoteen edes toiminu jnejne (Nokia N8 on erinomainen facebook sovellus). Itse laite alkoi prakaamaan vuosi oston jälkeen. Se kävi kolme kertaa huollossa eikä tuntunu tulevan kuntoon. Halvahkoon muovikuoreen kyllä tuli naarmuja joka kerralla sun muita ihme ruuvimeisselin vääntöjälkiä. Ei siinä sitten auttanu kuin tutkia taas vaihtoehtoja kun laite oli puolitoista vuotta vanha. Sitten tuli Symbian Anna ja samaan aikaan N8 hinta laski ihan mukiinmenevään hintaan. Ajattelin ottaa riskin ja palata silti takaisin Nokia-leiriin.
Tuo on ehdottomasti paras puhelin mitä mulla on koskaan ollu. Mun vaatimustaso ei ole mikään ihan alhainen. On useita sähköposteja. Kalenteri ahkerassa käytössä. Bluetooth synkkaukset. Laite on tyylikäs ja tukeva, ei ollenkaan halvan muovinen. Kertaakaan puhelin ei ole nyt ensimmäisen kahden kk käytön aikana kaatunut, mikä oli yksi näitä symbianin helmasyntejä aikanaan. Kamera on erinomainen, ensimmäinen sellanen mihin voi luottaa jo niin paljon, että en raahaa enää pokkaria mukana reissuilla. Kaikki se toimi mitä luvattiinkin, jopa niinkin pieni asia kuin videotiedostojen tekstitykset jotka siis luvattiin myös samsungissa toimivan, mutta ei koskaan toimineet. Itte asiassa tarkemmin ajatellen Nokialla ei edes luvattu niiden toimivan, mutta ne toimi. Samsungilla luvattiin mutta en ainakaan itse koskaan saanu toimimaan.
Olen siis hyvin monipuolinen älypuhelimen käyttäjä. Käytän lähes jokaista bisnes, sekä viihdeominaisuutta mitä luurista löytyy. Ja Nokia N8 Symbian Annalla on ensimmäinen luuri mitä mulla koskaan on kouraan tullu missä ei ole tarvinnut tehdä MITÄÄN kompromisseja. Ei ole tarvinnu miettiä "jaahast tuo nyt ei ihan toimi niinkuin piti, mitäs nyt sitten" tai "ei tuo nyt niin tärkeä toiminto ollut, ilmankin ollaan tultu toimeen".
Minkä takia pitäisi hylätä alusta joka TOIMII ja joka täyttää hyvinkin vaativan käyttäjän tarpeet. Olen sitä mieltä että jokaisella varteenotettavalla toimijalla pitää olla OMA alusta. Samsungilla on Bada, johon se muuten on jo ilmoittanut että alkaa keskittyä ENEMMÄN androidin sijaan. Muut isot toimijat on jo lopettanu sen vaiheen että alusta on erillään laitteistosta. Vain Nokia nyt kulkee vastavirtaan. Eli olen sitä mieltä että nokia voi hyvin tehdä WinMo luureja, ei siinä mitään mutta nokialla TÄYTYY olla myös oma alusta. Joko sitten Symbian joka on nykyisin jo ihan ok käyttis TAI sitten meego.
Applella on iOS, Samsungilla Bada... Nokialla Win7.5 - ei toimi
Markus olen vuorostani sinun kanssasi samaa mieltä.
Olisi hyvä jos Nokia olisi jättänyt symbianin "harrastuksekseen".
Mutta ymmärrän nokiaa. Joskus on vain laskettava kädessä olevat kortit. Symbian oli menettänyt uskottavuutensa ostavan yleisön mielisssä. Se oli pilaantunut tuote. Esimerkiksi muutama viikko sitten MTV3 uutisissa olleet ostajien haastattelut saksassa kertovat valitettavasti omaa kertomaansa. Oli tehtävä radikaaleja ratkaisuja.
Se onko Wp7 voittaja vai ei, en tiedä. Mutta sen hubi ajattelu ainakin on täysin muuta kuin IOS/Android/symbian.
Liian monta kertaa uutta nokiaa myytiin argumentilla, tämä muuttuu päivityksillä paremmaksi. Näillä argumenteilla tapettiin symbianin uskottavuus. Valitettavasti.
Jos N8 olisi julkaistu Annalla tai Bellalla niin tilanne olisi voinut olla toinen. Mutta niiden olisi pitänyt olla valmiit silloin kun N8 julkaistiin.
Ja rehellisesti sanoen Exchange/google integraatio on edelleen Annassa/bellassa buginen eikä tule kilpailijoiden tasolle. Samoin integraatio dropboxiin, evernoteen tai muihin tuottavuus palveluihin. Eikä yksikään toimistoohjelma (word,excel) viritys ole kilpailijoiden tasolla. Eli pilvi-integraatio on käytännössä nolla, täällä käydään seuraava taistelu.
On äärettömän surullista että alan kehitys on luisunut jenkkeihin. Syytän tästä Nokia johtokuntaa ja ahneita omistajia. Oli todella kuolemattoman hyvä ajatus aikoinaan hävittää kaikki CDMA kehitys pois jotta saadaan pari kolikkoa lisää osinkoihin.
CDMA kehityksen myytä päätettiin koko USA unohtaa. Ja tuohon tyhjiöön syntyi Android joka oikeasti on Nokian kipupiste, Tykkää tai ei, USA on markkinana niin iso ettei yksikään tuote/palvelu voi olla elinkelpoinen ilman merkittävää markkinaosuutta jenkeissä.Kaikki ihmiset juovat coca-colaa, jopa Intiassa.
On mielestäni aikaista tyrmätä nokian Wp7 puhelin vielä. Mango on oikeasti hyvä käyttöjärjestelmä. Niin sitä ei voi viilailla niinkuin osaava voi aymbiania. Kamppailua käydäänkin hieman eri ihmisistä. Nokiakin on edelleen valitettavasti liiketoimintaa. Jos Nokia onnistuu tosiaan julkaisemaan puhelimen joka on muotoilultaan N9/N8 tasoa, siinä on nokian kartat ja N8 tason kamera. Nokian markkinointikin vielä osuisi kohdilleen, tällöin vain taivas on rajana.
Tietenkään aikaisempiin 60% markkinaosuuksiin ei ole palaamista. Mutta tuollaiset markkinaosuudet eivät olekaan luonnollisia dynaamiselle eteenpäin menevälle teollisuuden haaralle.
Tämä menee aika lähelle trollausta mutta sanotaan nämäkin nyt
Itse käytän puhelinta pilven kautta. En ole siis edes 3G:tä synkannut ikinä tietokoneeseen muuta kuin median siirtoa varten. IOS 5:tä olen käyttänyt ensimmäisestä betasta. Joten iphoneni enää aikoihin ollut missään synkassa tietokoneen kanssa. Samoin on ollut alusta asti WP7/andoid. Joten synkat on mielestäni menneisyyden puuhasteluja.
Nämä alustojen ympärille rakentuvat palvelut toisaalta ovat pelottava keksintö. Ne ovat nopea tie kultaiseen vankilaan josta et pääse enää mielekkäästi ulos. Googlelle on sentään nostettava hattua että heillä on data liberation front jolla mistä tahansa heidän palvelustaa on exportoitavissa kaikki tiedot ulos.
Nokia ymmärsi tämän jo 2000-luvun alussa ja alkoi rakentaa näitä palveluita. Mutta eivät onnistuneet olemaan helppokäyttöisiä tai yhtenäinen palveluiden kokonaisuus. Niitä sai yhdelle puhelimelle muttei toiselle koska markkinoinnin ammattilaiset pääsivät mukaan pitoihin. Ja ennenkaikkea oli päätetty unohtaa jenkit omiin oloihinsa. Vakavaa yritystä ei ollut microsoftin tai googlen kanssa. Pelkkää markkinointi jargonia.
Jonkun ominaisuuden ottaminen mukaan tai sen pois jättäminen on AINA kompromissi. Se voi olla kompromissi jonkun ominaisuuden käytettävyyden välillä toisen ominaisuuden välilä.
Valitsemalla N8 sinä olet tehnyt kompromissin jossa et tule käyttämään dropboxin, evernoten tai googlen palveluita täydessä laajuudessaa. Sinun vaakakupissa on painanut erinomainen kamera. Joka selkeästi onkin sinun tapauksessa ilmeiseti erittäin hyvä ratkaisu.
Minä olen jo aikoinaan sitonut itseni palveluihin. Minulle N8 ei ole valinta. Kokeilin sen kun se tuli kauppohin. Ihan kiva mutta laahasi jokaisessa minun kipupisteessäni jäljessä kilpailijoitaan.
Kaikki tekniset laitteet ovat aina kompromissien summa. Itse asiassa koko maailma on aina kompromissien summa. Jenkki bloggareiden virhe on aina ollut kuvitelma että yhtäaikaa voi olla vai yksi laite tai tapa tehdä asioita. Kunkin on löydettävä mitkä ovat omat ydin tarpeet ja sen perusteella valittava laitteensa.
Meidän insinöörien (no,minä lienen jonkinlainen hybridi jenkkilän humanistisen tutkintoni kanssa;)on ollut vaikea ymmärtää,ettei känny enää pitkään aikaan ole ollut tekniikkaa vaan designia. Juppiväki joka ostaa kalleimmat skismot haluaa aina olla eturintamassa. Jo Applen logo on loisto-oivallus, Aatami on puraissut palan hyvän- ja pahantiedon puun omenasta ja tullut jumalan kaltaiseksi. Nokia..no, se kuulostaa japanilaiselta sauvakävelyltä ;=). Ja kännyille tulee antaa persoonallisia ja mieleenjääviä nimiä, ei "Nokia 112233". vaan vaikkapa "Helen".
Tuossapa tabletti, jonka akkua ei viitsi enää vaihtaa:
Intia julistaa 26 euron tabletti-tietokoneen
Älykännykän järkevä elinikä on korkeintaan se 2-3 vuotta koska se on sitten vanhanaikainen. Applen strategia on tehdä hyviä tuotteita hyvinvoivalle kansanosalle eli pienituloiset pellet voivat ostaa Nokiaa.
Tuo USA:n unohtaminen oli kyllä Nokian suurin moka. Strategia olisi toiminut, jos olisi markkinat olisivat pysyneet peruspuhelimissa. Kuitenkin kun älypuhelimien merkitys kasvoi ja niistä tuli yhä enemmän tietokoneen kaltaisia eli niihin ladataan ohjelmia, tulee USA:n merkitys keskeiseksi aivan, kuin se tuli tietokoneissakin. Tässä valossa joku ilmainen navigointi tuntuu aika laihalta myyntivaltilta.
"Cool" on tärkeämpää kuin "good"
Kyllä se nyt vain näyttäisi olevan niin, että insinööri Järvisen aivot eivät millään taivu ymmärtämään Applen tuotteita, kovasta yrityksestä huolimatta. Sinänsä asia on ihan ok, mutta miksi enää edes vaivaudut yrittämään? Jätä vain suosiolla kaikki Applen liittyvä ja keskity omaan ydinosaamiseesi. Pääset paljon helpommalla.
Applen tuotteet ovat "cool" koska ne ovat "good".
Jobs todellakin oli nero ja etenkin markkinoinnissa. Katsoin hiljaittain hänen vuonna 2007 pitämänsä ensimmäisen iphonen julkistamis tilaisuuden. Ihaillein pystyi vain seuraamaan kuinka hyvä taito hänellä oli esitellä tuotteensa markkinointi mielessä. Hän sai Applesta vahvan brändin mikä tosiaan on enemmän cool kuin laadukas.
Väistämättäkin näyttää törmäävänsä tähän ainaiseen aiheeseen Nokiasta ja Applesta. Uskon, että Nokia nousee, kunhan saavat Microsoft Windows 8 käytiksen puhelimet vauhtiin!
Lähetä kommentti