Yleisen uskomuksen mukaan levy-yhtiöt kuppaavat artistejaan minkä ehtivät. Isot rahat menevät pomojen taskuihin ja itse taiteilijalle jää vain murusia.
Ei taida enää pitää paikkansa. Moni artisti on yhtiöittänyt toimintansa ja alkanut hoitaa raha-asioitaan itse. Hesari siteeraa 7 päivää -lehteä (en löytänyt alkuperäistä uutista seiskan sekavilta sivuilta) kertoen, että laulaja Chisu tienaa marraskuussa päättyvältä kiertueeltaan 250 000 - 300 000 euroa. Laskutuksen hoitaa laulajan oma Beauty Beat Oy -niminen yhtiö.
Aamulehti puolestaan kertoo Eppu Normaal Oy:n jakavan omistajilleen ennätysosingot, peräti 789 000 euroa. Liikevaihtoa kertyi viime vuodelta 2,5 miljoonaa euroa.
Musiikkibisneksellä tuntuu menevän hyvin, samoin artisteilla. Ja hyvä niin.
Jos menestystä ei tule, vika voi olla musiikin heikossa laadussa. Musiikki on makuasia, joten sen tasoa ei yleensä arvostella. Eilisaamun radiouutisissa Ylen musiikkipäällikkö Hietamäki sanoi kuitenkin suoraan, ettei kotimaista tangoa soiteta koska se on niin huonoa: "teksti ei kanna, sävel ei kanna". Heikki Hietamies toivoi tämänkertaisen tangokuninkaallisen panostavan riittävän paljon ensimmäiseen levyynsä, koska edellisvuosina levyt ovat olleet niin heikkotasoisia. "Ura on tyrehtynyt, koska tuotanto on ollut enemmän tai vähemmän ala-arvoista". Voiko sitä suoremmin enää sanoa?
5 kommenttia:
Kuten noissa HeSarin kommenteissa jo todettiin, laskuttaa Beauty Beat Oy tuon noin neljännesmiljoonan verran mutta kun otetaan kulut huomioon niin kuinka paljon siitä jää katetta on eri asia.
Heikki Hietamies toivoi tämänkertaisen tangokuninkaallisen panostavan riittävän paljon ensimmäiseen levyynsä, koska edellisvuosina levyt ovat olleet niin heikkotasoisia. "Ura on tyrehtynyt, koska tuotanto on ollut enemmän tai vähemmän ala-arvoista".
Tämä koskee nykyistä musiikkibisnestä paljon laajemmassakin mittakaavassa. Levymyyntien alamäestä syytetään yleensä vain ja ainoastaan piraatteja, mutta riipaiseva totuus on se, että levyjä ei myydä, koska suurin osa uusista levyistä on täyttä kakkaa.
Tuomen virallisen albumilistan top-3ssa on muuten jo kaksi viikkoa ollut Marja Tyrnin Tortturalli-levy.
I rest my case.
Eput taas tekee tilinsä levymyynnillä, Teosto-maksuilla ja parilla satunnaisella keikalla, joista tosin iso lasku kirjoitetaan. Epekin saa killinkejä levymyynnistä. Yhtiön kulut lienee aika pienet.
Eli tekijänoikeuksilla elää ne.
Jättitulot koskevat Suomessa vain kourallista artisteja. Sitten on isompi joukko, joka ei ole onnistunut elättämään itseään musiikilla, vaikka on yrittänyt. Ohje "tehkää parempaa musiikkia" ei taida hirveästi tuoda uutta ymmärrystä artisteille siitä, mikä on ongelmana.
Eppujen yritysryppääseen kuuluu muutakin kuin bändi:
http://www.akuntehdas.com/
Hyvää liikemiestaitoa osoittaen punk-bändistä on kasvanut iskelmäyhtye ja media-alan moniottelija.
Lähetä kommentti