Hesarin kolumnisti pelasti päivän heti aamutuimaan: Paskanpuhuminen 2.0
Median tehtävänä on kritisoida keisarin uusia vaatteita. Liian usein näkee, että käy päinvastoin: media alkaa kehua olemattomia vaatteita, koska sillä tavalla saadaan uutta julkisuutta ja median oma myynti lisääntyy. Viis siitä, millaiset vaatteet keisarilla on - vai onko niitä lainkaan - tärkeintä on, että vaatteista puhutaan.
Kaikki kunnia Virpi Salmelle: hän kirjoittaa hauskasti, oivaltavasti - ja huom: omalla nimellään. Hän seisoo murhaavan kritiikkinsä takana, eikä ammu puskista anonymiteetin turvin kuten niin moni nettimeuhkaaja nykyään tekee. Salmi muistuttaa, mihin lehdistöä tarvitaan.
En ole lukenut Himasen kirjaa, mutta uskon Salmen osuvan oikeaan kun hän kirjoittaa miten "merkitysyhteiskunnan menestyjät ovat niitä, jotka röyhkeimmin kehtaavat paketoida vanhat itsestäänselvyydet uusiin lahjapapereihin". On helppo puhua merkitysyhteiskunnasta ja tulevaisuuden visioista, kun konkreettinen tekeminen jää muille.
Filosofien tehtävä on ajatella ja puhua. Toimittajien tehtävä on ajatella ja kirjoittaa. Nyt molemmat ovat tehneet osuutensa.
Toivottavasti joku myös oikeasti tekee jotain.
7 kommenttia:
Kirjantekijänä olen tottunut siihen, että any publicity is good publicity, kunhan vain nimi on oikeinkirjoitettu. Himasen kirja meni hankintaan. En kuulu niihin, jotka ottavat kirjallista kantaa lukematta teosta.
Itsellänikin oli pieni juttu tänään (16.3) Hesarin tiedepalstalla. Se näkyy olleen aika luettu, kommenttejakin on tullut yli 30, mikä on tiedeaiheelle paljon. Määrä ei johdu minusta, vaan siitä, että artikkelissa käsiteltiin professori Kari Enqvistin viime viikolla samoilla sivuilla ollutta lapsusta.
Tein pienen vertailun kolmen uutisen herättämästä mielenkiinnosta kommenttien lukumäärä perusteella.
Tiedepalstan ilmapallofysiikka 32 kpl
Ehdota Victoria Beckhamille tekemistä Turussa 97 kpl
Virpi Salmen kolumni 150 kpl.
Ei hirveän imartelevaa kansakunnan tilan mittarina, mutta ei ihan kehnoakaan.
Otin ensi sijassa kantaa Hesarin kirjoitukseen, en kirjan sisältöön. On piristävää nähdä lehdessä omalla nimellä kirjoitettua, suorasanaista kritiikkiä yleisen hymistelyn ja muka-ymmärryksen sijaan.
Yhtä lailla ilahduin helmikuun alussa, kun Yle radioi New Yorkin Metropolitanista suorana Simon Boccanegran oopperan. Studiossa sitä kommentoi kaksi asiantuntijaa (Rilla Kyykkä ja Jorma Hynninen), puhelimitse pari muutakin. Tuomio oli selvä: olkoon vaan, että kyse on maailman ehkä arvostetuimmasta oopperatalosta ja pääroolissa lauloi Placido Domingo, laulu oli huonoa.
Odotan, että joku nyt vuorostaan kirjoittaa Hesariin Himasen ajatuksia yhtä voimakkaasti puolustavan kannanoton.
Kuulen mielelläni myös omat kommenttisi, kun olet kirjan lukenut.
Tuosta helium-jutusta vielä: alkuperäinen kysyjä lehdessä sanoi, että ilmiön voi havaita vaikka auton ikkunat olisivat auki. Mahtoiko tämä johtaa kosmologian professoria harhaan? Miten avatut ikkunat sopivat omaan selitykseesi?
Ymmärsin kyllä pointin. Minäkin olin arvioon niin ihastunut, että se sai minussa heti aikaan hankkimispäätöksen.
Viimeisimmän kirjani (http://www.docendo.fi/?p=showproduct&product=951-0-34167-3 ) myynnissä oli selvä nousupiikki, kun Jore Puusan partaveitsen terävä analyysi kertoi hänen bloginsa (http://puusa.blogspot.com/2009/02/ahneuden-ylistys.html) lukijoille, mistä kirjassa on todellisuudessa kysymys. Siis nuorten lehtikuva-ammattilaisten elämän tuhoamisesta. Monet eivät varmaankaan malttaneet olla omin silmin toteamatta, millaisesta roskasta nyt "keskustellaan"
Sen sijaan Hesarissa myöhemmin keväällä kirjasta ollut kokosivun ilmoitus ei kustantajan mukaan näkynyt juuri lainkaan myynnissä. Siksi "any publicity is good publicity", kunhan se vain tavoittaa oikean kohderyhmän
Arvioni kirjasta tulee blogiini, kunhan saan kirjan hankittua ja luettua. Laitan tiedon siitä tämänkin blogin lukjoille.
Ilmapallon käyttäytyminen auton ikkunoiden ollessa auki vaatii tietysti empiriaa. Eli teenpä vielä senkin kokeen videon kera.
Hauska koe on myös tarkkailla vatupassin kuplan käyttäytymistä kiihtyvässä autossa. Saman voi tietysti tehdä vaikka pullolla, jossa on ilmakupla. Taas mennään "väärään" suuntaan.
Jos joku on näistä poikkitieteellisistä ajatuksista kiinnostunut, niin niistäkin tässä ihan omin luvin pieni buffi.
ps.
Kommenttien lukumäärä oli tilanne 16.3. illalla. Nyt 17.3. tilanne on seuraava.
Tiedepalstan ilmapallofysiikka 37 kpl
Ehdota Victoria Beckhamille tekemistä Turussa 116 kpl
Virpi Salmen kolumni 200 kpl.
Suunta on kuitenkin lohdullinen. Salmen teksti on herättänyt eniten kiinnostusta ja nopealla silmäilyllä kommentteihin näyttää siltä, että jotkut ovat jopa lukeneet kirjan ennen kuin sanovat sen sisällöstä jotain.
Oho, joku oli kommentoinut kahdesti ja tullut kaiketi katumapäälle molemmilla kerroilla. Minä en ole viestejä moderoinut.
Mitä uutisten kiinnostavuuteen tulee, BBC:n uutissivulla on juuri nyt tällainen tilasto:
"Most Popular NowThe most read story in the UK is: Terry breaks security guard's leg"
Minä yhdistin kaksi omaa kommenttiani, mutta näköjään otsikot eivät poistuneet. Eli siinä syyllinen.
Eipä engelsmanneilla näytä muuta puhuttavaa olevankaan, kun jalkapalloilijoiden murtamia jalkoja. Toinen vain osui omaan nilkkaan, tai täsmällisemmin Beckhamin akillekseen. Vähän tulee fiilinki kuin Titanicin upotessa. Pohjaa kohti ollaan jo menossa, mutta laivan orkesteri soittaa hilpeitä tanssisävelmiä.
Lähetä kommentti