keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Tuntemattomasta vihaisiin lintuihin

Tiedän, että tästä aiheesta ei voi puhua itsenäisyyspäivänä, mutta ehkä sen jälkeen: miksi toinen maailmansota yhä dominoi itsenäisyyspäivän viettoa? Ja erityisesti: miksi Tuntematonta sotilasta yhä esitetään jokaisena itsenäisyyspäivänä?

Sotaveteraanit tekivät arvokkaan työn puolustaessaan Suomea ja säilyttäessään sen itsenäisyyden. Mutta ei jatkosodan historia pelkkää gloriaa ollut. Silti ei taida löytyä toista Euroopan maata, jonka itsenäisyyspäivän traditio nojaisi niin vahvasti toiseen maailmansotaan -- sotaan, jota Suomi ei varsinaisesti voittanut.

Yksi traditio on Tuntemattoman sotilaan näyttäminen televisiossa. Kun eilen kirjoitin aiheesta Facebook-sivullani, kommentit menivät odotetusti täysin ristiin. Monelle Tuntematon on elämää suurempi klassikko. Eräs lause jäi erityisesti mieleeni. Sen mukaan "Syntyy aina uusia sukupolvia, joiden on myös hyvä nähdä elokuva".

Millä silmin nykynuoret mahtavat katsoa elokuvaa? Sehän ei elokuvana ole kovinkaan ihmeellinen. Nuoriso on tottunut värikkäisiin Hollywood-spektaakkeleihin, joissa elokuvan kerronta on huippuluokkaa ja efektit sen mukaiset.

Tuntematon sotilas on aikansa lapsi. Omassa digi-tv:ssäni sen mustavalkoinen kuva näytti ilmeisesti pakkaustekniikan vuoksi jotenkin nykivältä. Kun joukko miehiä hiipi metsässä aseiden kanssa, vesisade kulki heidän mukanaan. Pelkään, että tällaiset yksityiskohdat saavat elokuvan näyttämään nykynuorten silmissä hassulta, jopa camp-henkiseltä.

Olisiko aika katsoa menneisyyden sijasta tulevaisuuteen? Suomen tuleva itsenäisyys on ennen kaikkea yhteiskunnan hyvinvoinnin ja taloudellisen turvallisuuden varassa. Kreikan tielle joutuminen veisi meiltä itsenäisyyden ilman, että laukaustakaan tarvitsee ampua. Tästä pitäisi puhua paljon enemmän.

Nuorille pitäisi iskostaa päähän, että isoisien aseellinen taistelu on muuttunut markkinavoimien taisteluksi. Suomea ei puolusteta chillaamalla ja tekemällä työtä vain sen verran, että pystyy maksamaan puolen vuoden ulkomaanmatkat.

Ehkä 6.12.2020 alkaen korvaamme Tuntemattoman "Nokian maailmanvalloitus" tai "Näin vihaiset linnut lensivät historiaan" -dokumenteilla?

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nuorille pitäisi iskostaa päähän, että isoisien aseellinen taistelu on muuttunut markkinavoimien taisteluksi. Suomea ei puolusteta chillaamalla ja tekemällä työtä vain sen verran, että pystyy maksamaan puolen vuoden ulkomaanmatkat.

Eli nuorten pitää raataa loppuelämänsä duunissa 24/7, jotta saavat sinun sukupolvesi ottamat syömävelat maksettua? Aika paksua.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei, nythän nuoret elävät käytännössä vanhempiensa luoman hyvinvoinnin turvin. Kun sen ikäluokan säästöt ja työpanos on kulutettu, Y-sukupolvi palaa arkeen. Jos tekee vain töitä sen verran, että pääsee ulkomaille, mitään ei jää yhteiskunnan rakentamiseen eikä itselle säästöön.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Se Linna teidän Pispalanharjultanne sen Tuntemattoman kirjoitti ;=).

Vaikka olen sota-ajan lapsia,alkaa tuo jokavuotinen rymistely minuakin ärsyttää. En minä kuitenkaan Ollilalla tai vihaisilla linnuilla itsenäisyyttämme juhlisi,jotain vähemmän kaupallista.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Linna ei tainnut asua Pispalassa, sekoitat ehkä Lauri Viitaan?

Vuonna 2020 äkälintujen tai Nokian kaupallinen menestys voi olla hyvinkin isänmaallista. En silti sano, että niin olisi hyvä.

Anonyymi kirjoitti...

nythän nuoret elävät käytännössä vanhempiensa luoman hyvinvoinnin turvin

Se hyvinvointi on luotu toisaalta velkarahalla ja toisaalta pyramidihuijaukselle perustuvalla eläke- ja sosiaaliturvajärjestelmällä.

mitään ei jää yhteiskunnan rakentamiseen

Miksi nuorten pitäisi kantaa huolta jostain abstraktista "yhteiskunnan rakentamisesta", kun vanhemmat ovat järjestäneet heille isommat velat kuin mitä he koskaan pystyvät maksamaan?

Anna-Liisa kirjoitti...

Noh... en tiedä miten falskia ja tarkoitusta varten harjoiteltua Jenni Vartiaisen puhe oli, mutta kuulosti kyllä siltä kuin hän olisi oikeasti puheensa takana: Jenni Vartiainen puhuu itsenäisyydestä kohdassa 00:57

Jennin puheesta saa sen vaikutelman, että joidenkin nuortenkin mielestä on kulunut liian vähän aikaa siitä, kun itsenäisyys oli hilkulla mennä, jotta sen voisi itsenäisyyspäivänä unohtaa vanhentuneena ja aikaan sopimattomana asiana.

Anna-Liisa kirjoitti...

Onko Elopin nimityksessä Nokiapomoksi jotain sellaista tuhoisaa suunnitelmaa, että Elopia pitää boikotoida Linnan juhlakutsuissa? Jotainhan siinä täytyy olla takana. Jos on kyse pelkästään Halosen mielenilmaisusta, on se aika noloa - eikä ainakaan edistä Suomen etuja.

Zarr kirjoitti...

Tuntematon on esitetty joka itsepäisyyspäivä vasta vuodesta 2000 lähtien. Eli tämä on suhteellisen tuore "perinne". Sitä ennen leffa tuli edellisen kerran vuonna -95.

Anonyymi kirjoitti...

Ei me voida mitään muuttaa ... Meidän on pakko katsoa Tuntematon sotilas aina vaan uudelleen. Ja meidän on ihan pakko syödä 10-12 palaa ruisleipää päivässä. Eihän me nimittäin olla itsenäisiä enää ja jotta sitä ei huomattaisi, niin on ihan pakko pitää joitain perisuomalaisia tapoja arvossa. Ihan liian heppoisiksi ovat juhlat menneet, kyllä hävettää. Suomessa ei rillutella. Vain ulkomailla voivat suomalaiset rillutella.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Sitä ennen leffa tuli edellisen
>kerran vuonna -95.

Ahaa. Muistan, että elokuvaa esitettiin itsenäisyyspäivisin jo minun lapsuudessani, mutta ilmeisesti esityksissä on välillä ollut taukoa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Onko Elopin nimityksessä
>Nokiapomoksi jotain sellaista
>tuhoisaa suunnitelmaa, että
>Elopia pitää boikotoida Linnan
>juhlakutsuissa?

Lehdessä mainittiin, että Linnaan kutsutaan vain Suomen kansalaisia (poikkeuksena tietty diplomaattikunta). Kuulostaa loogiselta.

Anonyymi kirjoitti...

Itse oikeastaan uskon enemmän nuorisoon kuin tähän ns. suureen ikäluokkaan.

Suuri ikäluokka on rakentanut lähinnä velaksi hyvinvointi-yhteiskunnan, joka lähinnä natisee liitoksistaan. Suurena ikäluokkana omista eduista ei kuitenkaan tingitä. Ei niitä säästöjä juuri ole ja työpanoskin on vähän so-so. Suomessa on suuri julkinen sektori sen takia että suuret ikäluokat piti Kekkosslovakiassa työllistää.

Muutama vuosi sitten jouduin tutustumaan ensiapu-polilla tähän hyvinvointi-yhteiskuntaan. Kaikki kunnia niille terveydenhuoltoalan ammattilaisille jotka ko. hommassa jaksavat, itse en pystyisi. Itse olin nuorin asiakas ja vietin odotussalissa puoli päivää mutta jeesus sitä suuren ikäluokan edustusta. Lähinnä hävetti ja harmitti kun heitä ei voi yksinkertaisesti heittää hankeen.

Jos taas ei kuulu tähän ns. rapaluokkaan, niin vaihtoehtona on myös "ostin tämän xxx ulkomailta" -luokka. Suomi pysyy ja säilyy takapajulana koska näille pakettimatkojen sankareille ulkomaat ovat se ainoa mahdollinen ostospaikka.

Nuorisosta on matkustavana sukupolvena tulossa sukupolvi, joka ei näe enää niin tiukkoja rajoja maiden välillä ja on valmis tinkimään omasta elintasostaan kokemusten merkeissä. Heille ulkomailla ei ole enää status-arvoa vaan kokemus-arvoa. Hyvä niin.

jaska kirjoitti...

En tiedä onko tuntemattoman esittäminen tarpeellista, mutta jotenkin on mielestäni syytä muistaa ja kunnioittaa veteraanien tekemää työtä juuri itsenäisyyspäivänä. Sodat Venäjää vastaan ovat kuitenkin olleet vakavin yksittäinen uhka Suomen itsenäisyydelle.

hdmi kirjoitti...

Elonetin mukaan Tuntematon on nähty ruudussa:

Televisioesitykset
Pvm Paikka Katsojamäärä
7.12.1967 YLE TV1 2 280 000
6.1.1973 YLE TV1 1 820 000
19.10.1979 YLE TV1 2 589 000
13.1.1985 YLE TV2 1 254 000
2.5.1992 YLE TV1
6.12.1995 YLE TV2
27.11.1999 YLE TV2
6.12.2000 YLE TV2
6.12.2001 YLE TV2
6.12.2002 YLE TV2
6.12.2003 YLE TV2
6.12.2004 YLE TV2
6.12.2005 YLE TV2
6.12.2006 YLE TV2
6.12.2007 YLE TV2
6.12.2008 YLE TV2
6.12.2009 YLE TV2 635 000
6.12.2010 YLE TV2 742 000

80-luvulla elokuvateatterit näyttivät sitä itsenäisyyspäivänä ja ainakin Turussa näytös oli tupaten täynnä joten ilmeisesti kansa haluaa nähdä sen juuri silloin. Olen itse täysin kyllästynyt tuohon, mutta kyllä se kunnollista restauraatiota kaipaisi. Jos vaikka joskus Blu-raylle...

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Niin tuosta esityksen tarpeesta en tiedä. Vaarini joka oli kannaksella sanoi aina , että hyvä, että on tuostakin päivästä jotain hyötyä.

Eli on ristiriitaiset tuntemukset itsellä tuosta veteraanien tuesta esimerkiksi, kun oma vaarinikin vasta elämänsä loppupuolella sai jotain kuntoutusta niistä kerätyistä varoista.
Ehkä veteraanitkin toivoisivat, että voitaisiin viettää tätä juhlaa nykyisin vapaammin ja osittain tuo on Halosen kaudella onneksi toteutunutkin hyvä niin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se niin on että veteraanit pelastivat Suomen itsenäisyyden. Ei sitä voi kiistää. Vaikka sota "hävittiin" niin silti itsenäisyys pidettiin ja moni katsoo sen puhtaaksi voitoksi ottaen huomioon että vastassa oli Neuvostoliitto, Iso-Britania, USA ja Saksa.
Se että tuntematonta sotilas on tv:ssä joka itsenäisyyspäivä on ihan hyvä historiallinen perinne mielestäni. Ainahan sitä tulevaisuuteen katsotaan ja ajatellaan mutta se kuinka Suomi selvisi toisesta maailmansodasta ansaitsee ainakin yhden valtakunnallisen juhlapäivän vuodessa.

Anonyymi kirjoitti...

Perustetaan sotamuisteloille sitten oma päivä. Tai onhan noita, kaatuneiden muistopäivä, puolustusvoimien lippupäivä..