tiistai 13. joulukuuta 2011

Minä vakooja: älypuhelimesta gps-jäljitin

Osui silmiini uutinen maailmalta: vaimo oli pyytänyt vartiointiliikettä asentamaan miehensä autoon jäljityslaitteen jotta saisi tietää, missä tämä liikkuu. Mies huomasi laitteen, luuli sitä pommiksi ja soitti poliisille. "autossa oli välkkyvä laite..." -- ovatko nämä vartiointiliikkeen miehet ihan idiootteja, vai katselleet liikaa elokuvia?

Oikea jäljityslaite ei vilku eikä herätä muutenkaan huomiota. Ja mikä parasta (tai pahinta), sellainen syntyy kätevästi keneltä tahansa. Tarvitaan vain älypuhelin. Halvan Android-mallin saa satasella, omissa kokeiluissa käyttämäni Huawei maksoi kesän alussa 199 euroa.

Idea on tämä: seurattavan henkilön autoon tai laukkuun laitetaan matkapuhelin, jossa on seurantaohjelma. Se tietää sijaintinsa gps-paikannuksen perusteella. Vakooja lähettää tekstiviestin puhelimeen, jolloin puhelin vastaa toisella tekstiviestillä ja kertoo sijaintinsa. Sorry, ei elokuvista tuttua animaatiota liikkuvasta kohteesta, koska se söisi akun liian nopeasti.

Käytin kokeiluissani Norton Mobile Security -tietoturvaohjelmaa, jonka Anti-theft-asetuksissa määritellään etäpaikannuksen (sekä etälukituksen ja etäpyyhinnän) salasana (tässä selkeyden vuoksi sala):


Sen jälkeen puhelin piilotetaan seurattavan henkilön laukkuun, koulureppuun, autoon tms. Kun puhelin saa tekstiviestin, jonka sisältönä on avainsana locate sekä määritelty salasana, se vastaa kertomalla sijaintinsa:


Esimerkissä vakoojan omassa käytössä on iPhone, mutta mikä tahansa puhelin kelpaa. iPhone näyttää tekstiviestin sijaintitiedon linkkinä, joka avaa suoraan Googlen karttapalvelun ja näyttää auton sijainnin.

Ilmaisohjelma Where's my Droid ajaa saman asian. Siinä paikannuksen avainsana voidaan itse valita:


Sijaintitieto saadaan aivan kuten edellä Nortonia käytettäessä.

Yllätyin, miten herkkä halvan Huawei-älypuhelimen gps-vastaanotin on: se pystyi paikantamaan itsensä tavaratilasta.

iPhonessa vastaava jäljitys on vakio-ominaisuutena, mutta laite on turhan kallis pelkäksi paikantimeksi:


Joten kun seuraavan kerran lähdet öisille retkillesi, kannattaa ehkä tarkistaa ettei laukusta tai auton tavaratilasta löydy ylimääräisiä puhelimia...

PS 1. Vain alle 15-vuotiaan henkilön saa paikantaa ilman lupaa. Tätä vanhempien paikantaminen on laitonta, sillä sijaintitiedot rinnastetaan televiestinnän tunnistetietoihin.

PS 2. Vakoojan gps-jäljitin on vain yksi esimerkki laitteista, joita halvasta älypuhelimesta voidaan rakentaa. Tulemme varmaan näkemään muitakin kiinnostavia sovelluksia.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa Petterillä olla juttujen aiheet hieman vähissä, kun pitää tälläisellä iltalehti otsikolla vanhoja juttuja kirjoitella?

Mitäs jos vähän vähentäisit juttuja ja keskittyisit kirjoittamaan asiaa etkä vain kosiskelemaan tietämätöntä tuulipuku jengiä?

Anonyymi kirjoitti...

Mikäs vika tuulipukukansan valaisemisessa on? Hyvä Petteri!

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Taas todella mielenkiintoinen aihe,ei kannata välittää kateellisten nimimerkin takana piileksivien vellihousujen kommenteista!

Tuossa aiemmin epäilin,että minua yritettiin paikallistaa (*),kun Nokia Navigaattorini pakkokäynnistyi lentokoneessa,mutta nyt huomaan,ettei lentokoneella ollut mitään tekemistä asiassa, ei sitä saa enää sammutettua maissakaan muuten kuin akun irti repimisellä. Ilmiö näillä kiinteäakkuisilla uusilla saattaa olla kiusallinen.

(*) No,en nyt ihan tosissani,en tunne ketään tässä galaksissa,jota kiinnostaisi vähääkään sijaintini;)
Esitin vain teknisenä haasteena alan miehille/naisille!

Ekku kirjoitti...

Onko esitetty kuvio hyvä myös jos haluaa mahdollistaa kadonneen tai varastetun älypuhelimensa sijainnin?
Kiitos Petteri hyvistä jutuista!!

Anna-Liisa kirjoitti...

Kiinnostava juttu!

Anonyymilla on kummallinen näkökanta. Ensinnäkin: aina silloin tällöin iltapäivälehdissäkin on kiinnostavia juttuja, jotka jäävät niiltä näkemättä jotka eivät ao. lehtiä päivittäin seuraa. Toiseksi: Petterin it-aiheet tuskin ovat iltapäivälehtien varassa. Itse asiassa olen varma että Petteri tietää alaltaan aika lailla kaiken iltapäivälehdistä riippumatta.

Jan kirjoitti...

Hyvä juttu, että Petteri on jutuissaan valinnut linjan, jossa uutta teknikkaa ja sen mukanaan tuomia uusia mahdollisuuksia valotetaan kansanomaisesti ja ymmärrettävästi.

Yksinkertaistaminen ei aina ole yksinkertaista. Näin kuitenkin saavutetaan mahdollisimman moni lukija. Toinen tapa on käsitellä niin vaikeita asioita, että mukana ajatuksissa pysyy vain pieni ja valveutunut joukko - pahimmassa tapauksessa kirjoittaja jää yksin ajatustensa kanssa.

Osmo A. Wiion jalanjäljillä on hyvä jatkaa. Kirjoittaa siis tekniikasta selkeästi ja ymmärrettävästi (ja kiinnostavasti...). Tämä ei tee kirjoittajasta yksinkertaista, vaan fiksun kansan valistajan. Tässä Petteri on hyvä...

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Anon1:lle voisi sanoa, että jos ei kiinnosta, niin miksi luet tai seuraat sellaisia postauksia jotka eivät kiinnosta tai joista olet jo tiedät vaikkapa ilta-ryönän ansiosta kaiken?

Blog pulsen mukaan maailmassa on jo noin 180 miljoonaa blogia, joten valinnanvaraa kyllä löytyy.

Ja jos ei löydy, niin voit aina alkaa kirjoittamaan omaasi.

Mutta itse aiheeseen. Koska näistä älykännyistä löytyy niin videokamera kuin nauhoitusominaisuuskin, niin lienee ajankysymys että tarjolle tulee sovelluksia joilla voi harjoittaa etäohjattua salakatselua tai salakuunteluakin. Vai joko sellaisia on tarjolla?

Tyyliin kännykkä jemmaan sopivaan paikkaan ja näin mustis voi koko ajan seurata mitä se puoliso oikeasti tekee... Itseasiassa aika pelottava ajatus.

Anonyymi kirjoitti...

"Itse asiassa olen varma että Petteri tietää alaltaan aika lailla kaiken iltapäivälehdistä riippumatta."

Uskomatonta henkilöpalvontaa :-D
Jos Petteri tietäisi alaltaan aikalailla kaiken olisi hän aivan eri hommissa, kuin missä nyt on.

Ei tuulipukujen valaisemissa mitään pahaa ole mutta perusteeton ja ei todellisuuteen perustuvassa henkilöpalvonnassa on.

Ilkka Pirttimaa kirjoitti...

Google Latitudella tämä onnistuu myös helposti, löytyy kaikkiin kännyihin ja toimii taustalla pienellä virrankulutuksella.

Anonyymi kirjoitti...

Vaimon reittien selvitys onnistuu helpoiten Hunter(?)-pannalla. Metsästäjät käyttävät GPS pantaa koirilla. Saa melko nopeasti selville kohteen (auton) siainnin. Ei tarvitse lähetellä viestejä. Pannassa on akku. Voi varmasti liittää myös autolaturin. Näin auton sijainti pysyy koko ajan selvillä. Vastaanottimena toimii oma kännykkä. Päivitystaajuus paikalla on muistaakseni 1 minuutti.

Ei sitä helposti huomaa vararenkaan päältä. Viitseliäs kaveri laittaa sen auton verhoiluun.

Huh huh. Siis jos on todella syytä epäillä. Tälläiserstä kiinni jääminen saattaa aiheuttaa luottamuspulaa /riitaa...