keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Vuoden henkilö: mielenosoittaja

TIME-lehti on taas julkistanut vuoden henkilön. Tällä kertaa valinta kohdistui mielenosoittajiin. Ja tottahan se onkin, että 2011 tullaan muistamaan vielä pitkään arabikevään ja Occupy Wall Streetin mielenosoittajista.

Vuoden 1982 valinta oli henkilökohtainen tietokone. Vuonna 2006 valinnaksi tulit sinä ("You") sosiaalisen median (josta vielä silloin käytettiin nimeä Web 2.0) edustajana. Viime vuoden valinta oli Mark Zuckerberg. Näiden merkittävien trendien välissä on valittu tavanomaisia poliitikkoja kuten Vladimir Putin (2007), Barack Obama (2008) ja George W. Bush (2004).

Mielenosoittaja on loogista jatkoa vuosien 1982 ja 2006 valinnoille. Ilman tietokonetta ja sosiaalista mediaa moderneista mielenosoituksista ei tulisi mitään. Ja kuitenkin niitä tarvitaan: maailmaa ei voi parantaa kitaraa soittamalla (Eppu Normaali), mutta ei liioin tietokoneen näppäimistöä takomalla. Viime kädessä on pantava likoon oma itsensä ja kohdattava siihen liittyvä terveydellinen riski.

On ihailtavaa, miten amerikkalaiset ovat ajan hermolla. Mikrotietokoneen valinta 29 vuotta sitten oli rohkea, aikaansa edellä ollut teko. Sosiaalinen media, Zuckerberg, Jeff Bezos (1999) ja Intelin pääjohtaja Andy Grove (1997) osoittavat, että toisin kuin suomalaisille, amerikkalaisille tietoyhteiskunta sovelluksineen on jotain todellista ja vaikuttavaa. Meillä Suomessa se on lähinnä juhlapuheita ja seminaareja.

TIMEn valinnalla on lähinnä viihdearvoa. Silti muut kuin poliitikkovalinnat ovat osoittautuneet kaukonäköisiksi ja hyvin aikaa kestäviksi. Jos mielenosoittaja onnistuu yhtä hyvin, edessä on kiinnostavia aikoja. Ei miellyttäviä, mutta jännittäviä.

2 kommenttia:

Osmo kirjoitti...

Vuonna 2001 valinta oli Rudolph Giuliani, kun ilmiselvästi valinta olisi pitänyt olla Osama bin Laden. Ilmeisesti nousi pupu pöksyyn ja nimitys ymmärretään nykyään kunnianosoitukseksi. Ennen oltiin rohkeampia. Vuonna 1938 valinta oli Hitler ja vuonna 1939 Talvisodan aikana Stalin.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Hmm..

"Vuoden henkilöksi" vasemmistolainen rähinäjoukko?

1970-luvulla varmaankin valittiin "Woodstock",ruohoa rauhaa ja vapaata seksiä?