sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Näytön värinhallintabugi Windowsissa

Aikoinaan ihmettelin, miksi värinhallinnan käyttöönoton jälkeen kuvat muuttuivat näytöllä oudon keltaisiksi. Googlella selvisi, että moni muukin oli törmännyt samaan ilmiöön Samsungin näytöillä. Annoin koko asian olla.

Viime viikolla hankin uuden Fujitsun IPS-paneelilla varustetun monitorin. Ja kas: heti, kun asensin näytön mukana tulleen profiilitiedoston, vanha ongelma iski jälleen. Vaikka monitorin valmistaja on toinen ja vaikka käyttöjärjestelmä on vaihtunut Windows 7:ään, ongelma on yhä jäljellä.

Virheen näkee helposti Windowsin omalla tiedostonhallinnalla, joka ei käytä värinähallintaa ja näyttää siksi valitun tiedoston esikatselukuvan oikein. Kun kyseisen tiedoston avaa kuvien näyttöohjelmalla (Windows Photo Viewer), joka taas käyttää värinhallintaa, kuva on kellertävä. Eron huomaa selvästi kuvaa ympäröivästä alueesta, jonka pitäisi olla molemmissa kuvissa puhtaan valkoinen.


Onko vika värinhallinnassa, Windowsissa, ajureissa vai monitorivalmistajissa? En tiedä. Tämä on näitä Microsoft-maailman riemuja... Maceissä värit olisivat varmasti kohdallaan, sillä Apple tekee kaiken itse.


Kellertävän värin saa pois vaihtamalla sRGB-oletusprofiiliin, mutta tämä on tietenkin hätäratkaisu. Siksihän monitorien mukana toimitetaan profiileita, että ne toimisivat. Profiilin pitäisi saada värit näkymään täsmälleen oikein, ei selvästi väärin.

Microsoftin tietokannan mukaan virhe on profiilitiedostoissa, mutta onko kyse bugista vai yhteensopimattomuusongelmasta? Ja miksei sitä saada korjattua?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minä olen joutunut Applen läppärit kalibroimaan, kun profiilit on OOB:na olleet lähinnä sinertäviä. Herkkänä kaverina hermo ei sellaista tahdo kestää.

Anonyymi kirjoitti...

Otsikko on harhaanjohtava. Vika on (joidenkin) monitorien mukana toimitetuissa profiileissa, ei Windowsissa. Microsoftin ohje on aivan pätevä. Itse kalibroimalla tietenkin päästään parhaaseen tulokseen.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Olisi kuitenkin kiinnostavaa tietää, miksi eri valmistajien näytöissä on sama bugi vuodesta ja Windows-versiosta toiseen.

Vaikka bugi teknisesti olisikin näytön mukana tulevissa ajureissa, käyttäjä kokee ongelman olevan Windowsissa.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Lievästi värisokeana ei onneksi haittaa;).

Hyvää A380-lentoa,saattaa tuulla vähän ...

Anonyymi kirjoitti...

Todennäköisesti Microsoftin antama ohje on aivan oikein. Jos haluat tutkia asiaa enemmän, niin avaa sama kuva jossain Adoben ohjelmassa. Adoben ohjelmat käyttävät omaa värinhallintamoduuliaan Microsoftin sijaan, joten kuvan näyttäessä kutakuinkin samalta on vika profiilissa. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla asentaa saman profiilin Maciin ja katsoa näyttävätkö värit keltaisilta myös siinä.

Itsellänikin on huonoja kokemuksia näyttöjen mukana toimitettavien profiilien laadusta. Siksi yleensä heitän ne romukoppaan ja valitsen laajagamut näytölle näyttöprofiiliksi AdobeRGB:n ja tavalliselle näytölle sRGB:n. Jos asia kiinnostaa oikeasti, niin suosittelen kalibroimaan ja profiloimaan näytön asianmukaisella mittalaitteella.