tiistai 2. helmikuuta 2021

Onecoin-huijaus kuusi vuotta

Taas tulee kuluneeksi vuosia ensimmäisestä Onecoin-kirjoituksestani. Nyt niitä on mennyt jo kuusi, eikä mikään Tommi Vuorisen lupauksista ole vieläkään toteutunut. Ei tullut Onecoinista uutta ja parempaa Bitcoinia, ei auennut pörssi, ei avautunut lähdekoodi, ei tullut Mastercardia eikä Onecoin tuonut taloudellista riippumattomuutta.

Tommi Vuorinen lupasi kaikkien Onecoinin vakavasti ottavien olevan vuodessa taloudellisesti riippumattomia. 

Sen sijaan Ruja Ignatova on ollut kateissa jo useita vuosia, veli Konstantin odottaa yhä tuomiotaan New Yorkin vankilassa. Tuomiota odottavat myös rahanpesijä Gilberto Armenta ja oikeudenkäyntiä Sebastian Greenwood. Prosessit ovat lykkääntyneet kerta toisensa jälkeen koronaviruksen vuoksi. Uusin aikataulu lupailee tuomioita tänä keväänä.

Eniten harmittaa niitä, jotka vuonna 2015 laittoivat esimerkiksi 5000 euroa Tycoon-pakettiin sen sijaan, että olisivat ostaneet Bitcoinia -- sitä "huonompaa" valuuttaa. Löysin tiedon, jonka mukaan 9.2.2015 Bitcoinin kurssi oli 222,78 dollaria. Juuri nyt kurssi on 34 342 dollaria, joten viiden tonnin sijoitus olisi kasvanut 154-kertaiseksi 770 760 dollariin (noin 700 000 euroon). Se on 770 760 dollaria enemmän kuin Onecoin-sijoituksen arvo nyt.

Mahtaa jotain harmittaa, että uskoivat Vuorisen satuja!

Luulin, ettei Suomesta löytyisi enää ketään Onecoin-uskovaisia, mutta heitä on yhä jäljellä. Tuore kommentti onecoinistien keskustelupalstalta (palautteiden lopussa) nimeää yhdeksän suomalaista, jotka edelleen jaksavat uskoa ja toivoa, että Vuorisen lupaukset joskus toteutuisivat ja he saisivat edes omansa pois.

Rehellisyyden nimissä on pakko myöntää, että minuakin harmittaa. Viiden vuoden työni ei saanut edes poliisia kiinnostumaan asiasta ja huijaus saa edelleen jatkua. Vuosi sitten tekemäni Onecoin-kirja jäi samana päivän alkaneen koronavirusepidemian varjoon. Muutama potentiaalinen uhri pelastui, mutta viranomaisten kädettömyys harmittaa edelleen. Kirjan julkaisun jälkeen olen seurannut asiaa enää katseella ja lopettanut yritykseni aktivoida viranomaisia.

Uusia huijauksia tehtaillaan koko ajan, toivottavasti ensi kerralla viranomaiset ovat oppineet jotain.

Lisäys: Tommi Vuorinen vetoaa nyt siihen, että jäsenet ovat ostaneet vain koulutusta, eivät tehneet sijoitusta. Tommin 2014 pitämä webinaari löytyy yhä verkosta, noin 37 minuutin kohdalla esitellään erilaisia sijoitusvaihtoehtoja ja niille tuotto-odotuksia. Ei siinä kukaan koulutuksesta ollut kiinnostunut.

Tommi Vuorinen, jääputouksia bongaileva luontoharrastaja, Yle uutiset 9.2.2021

Lisäys 9.2.2021: Tommi Vuorinen oli Yle Tampereen uutisjutussa klo 18 tv-uutisissa (videoversio, haastattelu lähetyksen loppupuolella) kertomassa jääpuikkojen bongauksesta. Ex-maajohtaja oli ujo eikä halunnut käyttää komeaa johtaja-titteliä, nyt hän oli vain "jääputousbongari ja monipuolinen luontoharrastaja". Olisipa toimittaja kysynyt, mitä Onecoinille kuuluu ja mihin suomalaisilta huijatut 20 miljoonaa menivät. Tai miltä tuntui huijata mukaan pyramidiin afrikkalaisia ja aasialaisia.

Haastattelu tuli sopivasti päivälleen 6 vuotta sen jälkeen, kun ensi kertaa kirjoitin tähän blogiin Onecoin-huijauksesta.

18 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Petteri Järvinen. Olet viisas ja maailmaa nähnyt ja hyvin paljon tietotekniikka-alalla aikaan saanut ihminen.

Silti minua nyt suuresti hämmästyttää, ettet kuitenkaan kaiken elämän näkemisen jälkeen ole nähnyt sitä yhtä asiaa, joka siis viittaa tähän kirjoittamaasi.

Et siis ymmärrä, miksi viranomaiset eivät kiinnostuneet onecoin-jutusta?

Syy on hyvin yksinkertainen. Niitä ei kiinnosta! Niin kauan kun suomessa rikos tapahtuu siten, että uhrina on vain tavallisia virtasia, ei viranomaisia ihan oikeasti kiinnosta. Oli se sitten tilauspetos tai onecoin.

Viranomaisia alkaa asia kiinnostamaan vasta jos uhrina on isorikas tai itse valtio.

Me emme elä CSI:ssä, jossa poliisia kiinnostaa löytää totuus viimeiseen asti. Ei kiinnosta, edes sielä jenkkilässä. Poliisia kiinnostaa saada keissi mahdollisimman nopeasti pois alta, mahdollisimman halvalla ja tässä kuviossa totuudella ei ole mitään merkitystä. Siinä pyritään saamaan vain tunnustus ja keissi ohi. Ihan se ja sama onko tekijä syyllinen vai syytön.

Onecoin tutkinta maksaisi valtiolle rahaa, jota valtio ei yhtään mistään saisi takaisin. Ei sitä kyllä saisi ne uhritkaan.

Johan täällä miljoonia on maksanu kaiken maailman anneli auer, aarnio, ties mitkä maailman sotarikostutkinnat jotka jostain syystä pitää täällä suomessa nekin tutkia? Ei tällaiset pikkuset tavallisten virtasten raharyöstöt sielä kiinnosta kun ne tulisi vain ison pinon päälle kuormittamaan jo ennestään kuormitettuja.

Valitettavasti me ihan oikeasti emme elä CSI-maailmassa. Poliisi on vain verottajan jatke ja rikkaiden tahojen suojelija ja muut tulevat toimeen miten parhaaksi näkevät. Sinun fillarisi saa käytännöllisesti katsoen poliisin luvalla varastaa - ketään ei kiinnosta. Saat myös tuhlata rahasi romanialaisten naisten taskuun jos haluat. Älä kuitenkaan aja pientä ylinopeutta - koska se on näiden viranomaisten oikea tehtävä. Kerätä rahaa valtiolle. Näin oikeassa maailmassa. Itse asiassa näin asia on ollut jo tuhansia vuosia. Ympäri maailman. Poliisin nimeksi voi vaihtaa miliisi tai ritari tai ihan mitä tahdot.

Uusi huijaus tulee ja annan ystävällisen neuvon. Älä hakkaa päätäsi seinään. Silläkin on tuhansia uhreja. Sekä ne rikkaat pepsodent-hymy (yleensä aika amerikkalais-tyylisen näköset) gurut, jotka kertovat tuhannen ja yhden yön sadut. Ironista on, että sitä se koko amerikka on aina ollut ;) Nyt se totuus siitäkin on alkanut paljastua.

Nimetön kirjoitti...

Paljoa en ole seurannut asiaa rikosilmoitusten näkökulmasta, mutta moniko on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille? Millaisia vastauksia poliisilta?
Voisiko nämä mahdolliset poliisin vastaukset julkistaa?
Onko kanneltu poliisin toiminnasta ylimmille virkamiehille?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ymmärrän kyllä, ettei KRP ole kovin kiinnostunut penkomaan kansainvälistä verkostohuijausta, joka vaatisi paljon työtä ja jonka rahat ovat jo aikaa sitten päätyneet ulkomaille. Verottaja on nostanut jotain juttuja Vaasan käräjäoikeudessa, mutta nekin lykkääntyivät koronan vuoksi.

KRP:llä on kädet täynnä selkeämpiä tietotekniikkarikoksia, kuten vaikkapa Case Vastaamo ja Venäjän vakoilutapaukset.

Rikosilmoituksia on tehty, mutta ne ovat alemman tason jäseniltä ja menetykset 100-5000 euroa. Paikallispoliisi ei niistä innostu, summat eivät ole poliisin silmissä kovin merkittäviä. KRP:n olisi pitänyt kerätä Onecoin-ilmoitukset yhteen ja muodostaa niistä kokonaiskuva, mutta jostain syystä se ei niin tehnyt.

Markus kirjoitti...

Jotenkin minulla on paha aavistus, ollut jo vastaamo-keissin alusta alkaen ollut --- eiku hei minähän kirjoitinkin asiasta jo tänne ennenkuin asiat oli edes tapahtunut.

Että on käynyt juuri se pahin mahdollinen. Minulla ei ollut alun alkaenkaan uskoa, että sekään keissi missään KRP:n kärkikahinoissa on. Syyllinen on ulkomailla, eikä ulkomailla yhtään ketään kiinnosta jokin suomen vastaamo-keissi. Ulkomaita on myös useita, jossa se tehty asia ei välttämättä ole edes rikos. Siten paikallista poliisia on mahdotonta aktivoida. Vielä enemmän maailmassa on suurvaltoja, joissa oman maan kamaralla tehty asia on rikos, mutta sama rikos ulkomailla tehtynä ei katsota heidän asiakseen. Siten taas kerran, vastaamo-keissi joka on internet-rikollisuutta on täysin mahdoton tutkia. Tietysti KRP on tiennyt tämän asian alusta alkaen, mutta eihän sitä voi julkisuuteen tälleen kertoa.

Siten on otettu se taktiikka josta jo kirjoitinkin. Odottelevat vain peukaloita pyöritellen tekemättä yhtään mitään. Pöly laskeutuu ja se varsinainen uhri eli potilaat taas kerran jäävät oman onnensa nojaan. Niinhän siinä on käynyt. Asia on kadonnut lehdistä. Putkahtelee silloin tällöin puoleksi viikoksi näkösälle ja loppujenlopuksi pian katoaa kokonaan.

Äärimmäisenä törkeytenä asiassa käytetään vielä tyypillistä "rakennusalan kikkaa", että vedetään koko vastaamo konkurssiin. Näin ollen ei ole enää firmaa, joka vastaa tekemättä jättämisistään. Sehän tietysti perustetaan jollain uudella nimellä hetken kuluttua ja sama kuvio toistuu. Mutta potilailla itsellään ei ole enää pian terapiapalveluita, joutuvat koko rumban käymään alusta asti uusiksi. Pahimmillaan koko tähän asti maksettu terapian tulokset ovat täysin tuhoutuneet. Samoin myös luottamus tulevaan.

Ei se amerikkalaisen hepun näkönen selittelijä aina ole "Vuorinen" se voi olla myös tuo vastaamon myynyt "Tapio" itse asiassa taas kerran hyvin amerikkalaisen näköinen heppuli joka kaiken tämän jälkeen vain nauraa hampaat valkosena urheiluautolla ajellessa matkalla pankkiin.

Eli loppujenlopuksi onecoinissa ja vastaamossa ei ole hirveästi eroa. Toinen vain on suoraa kansainvälistä rikollisuutta jossa höynäytetään sentään sellasia joilla on valinnan varaa. Mutta vastaamossa höynäytettiin sairaita potilaita, joilla ei edes ole koskaan ollut valinnanvaraa. Valtion kansaneläkelaitos ja tämä amerikkalainen höynäyttelijä on ne, jotka valinnat potilaiden puolesta on tehnyt.

Tuho ei ole vain se identiteettivarkaus vaan tuho on myös luottamuksen menetys täysin koko suomalaiseen terapiakenttään. Sekin kun näyttää olevan pelkkä amerikkalainen satutarina. Raha raha raha raha... Joka vitun paikassa sama kuvio.

Mutta kaiken tämän keskellä valtio on vetäytynyt täysin vain odottelukannalle. Vastaamo pistetään pakettiin. Rahamiehet taas nauraa ja potilaat hoitavat molempia vuosikymmenien riesojaan taas yksin miten parhaaksi näkevät. Niin terapia-asioitaan kuin identiteettivarkauteen liittyviä asioitaan.

Tämä on se todellinen maailma.

Nyt arvuutellaan mikä on uuden "vastaamon" nimi. Olisikohan sen logossa kenties ruiskukan kuva vai ... hymyilevä hymiönaama - noh katsotaan. Pian se selviää.

jeejee kirjoitti...

Olen vitsinä ehdottanut että pyramidi -huijaukset pitäisi ottaa Veikkauksen monopoliksi niin jo rupeaisi viranomaisia kiinnostamaan.

Surullista kyllä niin vitsissä näyttää olevan vinha perä.

Kukaan ei puutu jos huijarit nyhtävät kansalaisilta miljoonia. Mutta koitappas mitä tapahtuu jos laitat nettisivuille ulkomaalaisen vedonlyönti-yhtiön mainoksen. Ovella on pikavauhdilla poliisi, verottaja ja kaikki ministeriöt.

Markus kirjoitti...

jeejee

Vastaavanlainen esimerkki on, kun koitat tuoda ulkomailta, tilata eu-maastakin vaikka alkoholia tai tupakkaa. Nuuskaa. Tai huihirviä ostat auton ja yrität kuljettaa sen suomeen. Johan alkaa löytyä niin sanotusti rautaa rajalta.

Mutta muutoin kyllä täältä saa ryöstää kesämökit ja "audien" katalysaattorit ja ratit, eikä samaa rautaa rajalla näytä löytyvän niiden lastien kiinnisaamiseksi. Täysin hampaatonta touhua (paitsi jos se "honda" sattui kuulumaan itse tullin pääjohtajalle, sillon kyllä jopa viron rajalta löytyi sitä rautaa mystisesti, olivat sielä helikopterein ja panssarivaunuin vastassa).

Mutta niin, tuohan vain todistaa jo kirjoittamaani pointtia. Poliisin tottavie palkanmaksaja on valtio ja sille se työtä tekee. Ei meille taviksille.

Juha L kirjoitti...

Ecuadorissa on vähän eri meno kuin Suomessa. Siellä lähti OneCoin naispromoottori juuri istumaan 5 vuoden vankeustuomiota plus sakot ja korvaukset uhreille siihen vielä päälle..

https://www.elcomercio.com/actualidad/sentencia-captacion-dinero-criptomonedas-quito.html

https://www.facebook.com/onelifeecuador/videos/210480369362205

Nimetön kirjoitti...

Petteri sanoi; "KRP:n olisi pitänyt kerätä Onecoin-ilmoitukset yhteen ja muodostaa niistä kokonaiskuva, mutta jostain syystä se ei niin tehnyt."

Onko mahdollista KRP:n tutkimatta jättminen syystä että KRP:n päällystössä olisi OneCoin veijareita. Tai sukulaisia. Ei olisi eka kerta poliisin jättäessä sukulaisten, poliitikkojen ja kavereitten juttuja tutkimatta. Korruptio on siellä erittäin laaja-alaista.

Nimetön kirjoitti...

Taas näitä salaliittoteorioita. Ja että poliisissako ONECOIN SIOITTAJIA. Ja että korruptiota ja vielä laaja-alaista. En kiellä etteikö sielläkin jonkinasteista nepotismia voisi esiintyä, mutta sellainen on ihmiselle luonteenomaista. Vasta sitten on syytä huolestua kun meininki alkaa olla kuten esim. Venäjällä

Nimetön kirjoitti...

En nyt usko mitään salaliittoteoriasta. Kannattaa lukea esimerkiksi rikostoimittajien muistelmia sekä vastaavia niin huomaa ettei se poliisikaan ole mikään pulmunen.
Ei tässä kukaan ole huolestumassa muutoinkaan.
Itse varmuudella yhden poliisin tiedän olevan ONECOIN SIJOITTAJA. Tosin muutoinkin niistä se hölmöin.
Laaja-alaista korruptio poliisissa on myös silloin kun sukulaisia ja kavereita ei syytetä pikkujutuista, kännissäajamiset painetaan villaisella, tehdään kiusaa vaimon ex-aviomiehelle, annetaan varastettuja/takavarikoituja tavaroita kavereille ja vaikka mitä muuta vastaavaa..

Nimetön kirjoitti...

Tommi tykkää huijaamisen lisäksi myös ulkoilusta :)

http://areena.yle.fi/1-50621669

Haastattelu lähetyksen loppupuolella.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hyvin bongattu. Vai luontoharrastaja nykyään... Nyt tittelinä "Bongari". Tässä juttu Yle Tampereen sivulta.

Nimetön kirjoitti...

Muistaako kukaan että oliko samanniminen veitikka jossain uutisissa kun Lapissa oli esiintynyt huijari luontomatkojen järjestäjänä?!? Mulla on muistikuva että samanniminen miekkonen oli hääräillyt Lapissa muka luontomatkojen järjestäjänä ja touhussa oli jotain hämärää. Mutta en löydä enää niitä uutisia. Tai muistelenkohan kokonaan omiani?!?

Nimetön kirjoitti...

Tommin joku veli tjsp Lapissa eräniehenä. Hatara muistikuva.

Palaute Ylelle:
https://aijaa.com/DccmfA

Nimetön kirjoitti...

Tommi on aiemmin nimennyt YLE:n valemediaksi; joka ei tarkista faktoja. Nyt hän itse keekoilee "bongarina" YLE:n jutussa. Tulisiko tuohon nyt sitten uskoa vai ei?

Markus kirjoitti...

No nyt me tiedetään se vastaamon uusi nimi (:

Sekä pikkuhiljaa sekin fakta varmistuu, ettei poliisi sillekään asialle yhtään mitään aikaiseksi saa.

Nimetön kirjoitti...

Onkohan Tommi tienannut niin paljon että ei tarvitse käydä päivätöissä, vaan voi keskittyä jääputouksiin.

Kari Wahlroos taas ei ole laittanut hetkeen uusia kusetusvideoita youtubeen. Onkohan herra painunut maanalle? Huhu on että kusetti vääriä henkilöitä, 200tuhatta Dubailaisilta jotka laittoivat Karin hakuun....hyytyykö Karin hymy .

Jussi Honkanen kirjoitti...

Joku kyseli samannimisestä veitikasta, joka huijaili Lapissa. Ei ollut aivan Tommi, vaan kyseessä oli Markus Vuorinen. Sukulaisuussuhteista ei ole tietoa. Heppu väitti olevansa jonkin sortin selviytymiskouluttaja, minkä lisäksi oli huijannut Kanadassa taloudellisesti useita naisia yms. Googlailemalla saanee lisätietoa.