tiistai 9. helmikuuta 2021

Suomen kallein auto oli Bitcoin-Tesla

Elon Musk ilmoitti eilen 8.2.2021 ostaneensa Teslalle 1,5 miljardin dollarin arvosta Bitcoineja. Tiedon tultua julki kurssi nousi yli 10 % ja eurokurssi on yöllä käynyt jo yli 39 000 eurossa. Elämme outoja aikoja.

Muskin ilmoitus toi mieleeni asian, mistä kirjoitin jo vuosi sitten Onecoin-kirjassani (s. 157). 

Tammikuussa 2015 joku osti suomalaisesta autokaupasta Tesla P85 -auton ja maksoi 140 000 euron arvoisen auton Bitcoineilla. Ostohetkellä Bitcoinin kurssi oli noin 380 euroa, joten hinnaksi tuli  noin 368 Bitcoinia. Tänään niiden arvo olisi 14,4 miljoonaa euroa! Näin laskien siitä tuli epäilemättä Suomen kallein auto, jonka rinnalla Rytsölän veljesten vuoden 2000 Lamborghinit näyttävät halvoilta kauppakasseilta.

Vertaus on kiinnostava, sillä Bitcoin ja Tesla ovat aina kuuluneet yhteen. Varsinkin nörttipiireissä molemmat kulkevat käsi kädessä, edustavat uutta maailmaa ja uutta taloutta aivan kuten internet-huuman aikoihin vuosituhannen vaihteessa. 

Autokauppias kommentoi tuolloin tapausta: "Sekä Tesla että Bitcoin edustavat uutta ajattelua, ja monille it-alan kavereille Bitcoin on jumala. Sinänsä hauskaa, että joitakin vuosia sitten kumpaakaan, Teslaa tai Bitcoinia, ei ollut olemassa."

Mitähän Teslan Bitcoineilla ostanut ajattelee nyt? Epäilen tietäväni, kenestä oli kyse. Hänelle on tullut niin kalliita kilometrejä, että ne olisi voinut päällystää 50 euron seteleillä. 

Vaan mistäpä sitä olisi arvannut Bitcoinin hintaräjähdyksen, vaikka olisi Tesla-nörtti ollutkin. Ja jos piti sitkeästi omistuksensa, vaikka kurssi kävi tammikuussa 2019 alimmillaan noin kolmessa tuhannessa eurossa, on nykyisen yli 10-kertaisen arvon ansainnut.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on Suomen kallein taksimatka lentokentältä kotiin. Nykyrahassa noin 250.000€. Tämä vuonna 2012 tutun taksikuskin kanssa sovittuna

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tuosta on paha panna paremmaksi. Otan osaa. Toivottavasti taksikuskisi käytti rahat hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Taksari myi ne noin 50€/kpl pois.

Toisaalta ihmetyttää kuinka paljon porukkaa tunne, joista muutama pilannut elämänsä miettimällä BTC myyntejään. Eli 10 vuoden jälkeenkin jaksavat itkeä menetettyjä miljooniaan.

Pahinta oli pari tapausta muutama vuosi sitten kun perheen poika myi vanhempiensa tietämättä 16 vuoden iässä bitcoininsa pois noin 40.000 eurolla. Siinä meni perheen asumistuet ja muut sosiaalietuudet ja verottajalta pieni kirje lisäveroista.
Onkohan vastaavia paljonkin? Eli coinien myynnin vaikutus sosiaalietuisuuksiin.

Anonyymi kirjoitti...

Turhahan näitä on sen suuremmin voivotella. Jos kukaan ei olisi koskaan myynyt yhtäkään bitcoinia niin eipä olisi sen arvo siinä missä se on nyt.

Anonyymi kirjoitti...

Aika erikoinen veto Teslalta. Hieman kyllä ihmetyttää, mitä Tesla noilla bitcoineillaan aikoo tehdä. Olisihan Tesla voinut hyväksyä bitcoinit maksuvälineiksi ilman, että se ostaa niitä itse etukäteen 1,5 mrd:lla, kun kyse ei varmaankaan ole vaihtorahakassasta. Vai ostettiinko ne vain sijoitusmielessä oletuksin, että bitcoinin arvo nousee aina vaan? Ja mitä Teslan osakkeenomistajat ovat mieltä siitä, että yhtiön varoja laitetaan melkoinen määrä bitcoineihin, joka on kaikesta huolimatta aika riskipitoinen sijoitus varsinkin nykyhinnoilla.

Mutta enpä ole ennenkään ymmärtänyt, miksi joku haluaisi ostaa valuuttaa, jolla ei ole mitään virallista asemaa ja jonka arvo perustuu (loppujen lopuksi) pienen piirin hypetykseen ja jonka käyttäminen oikeana maksuvälineenä ei hypetyksestä huolimatta vieläkään ole yleistynyt. No, ehkä siksi en olekaan rikastunut satumaisesti...

Anonyymi kirjoitti...

Onko Bitcoinissa olemassa vaara että joku bugi pistää koko valuutan jumiin?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei enää. Alussa bitcoinissa oli bugeja, mutta 10 vuoden aikana sitä on testattu ja tutkittu niin paljon, ettei kohtalokasta bugia enää voi löytyä. Kvanttitietokoneet tai jokin vastaava salaustekniikan läpimurto voisi kuitenkin romahduttaa järjestelmän.