lauantai 6. helmikuuta 2021

Wiseling huijaus esiintyy suomalaisena

Wiseling-niminen verkostoyritys kauppaa pyramidihuijaukselta kuulostavaa toimintamallia, josta mm. BehindMLM varoittaa. Dubaissa järjestettävät suuret massatapahtumat (koronaviruksen vuoksi vähän pienentyneet, tosin) kuuluvat tämänkin lahkon tyyliin.

Vuonna 2020 perustettu yhtiö markkinoi itseään nettisivulla Onecoinin tapaan: "Wiseling perustettiin startup-yrityksenä ja se asemoi itsensä yhdeksi modernin finanssi- ja sijoitusalan johtajista. Olemme pitkään työskennelleet ahkerasti kootaksemme tiimin, jonka yhdistävät yhteiset ideat. Asetamme itsellemme kunnianhimoisen tavoitteen - tulla yritykseksi, joka voi muuttaa paitsi rahoitusmarkkinoita myös kunkin kumppanimme elämää, ohjata kehitystyön suuntaan, josta on hyötyä paitsi meille myös kaikille, kumppaneille ja sijoittajille." 

Muuttaa rahoitusmarkkinoita ja jäsenten elämän - jep jep, tämä on kuultu ennenkin. "Yksinkertainen taloudellinen koulutus" - tutulta kuulostaa. Käännös on kohtuullista suomea, vaikka muutama termi pistää silmään. "Suorat salausvaluuttaoperaatiot, joihin voit luottaa"? "Voimakas kaupan salauksen muoto"? Sivulla oleva laskuri kertoo jäsenmääräksi 76 108.

Erikoista on se, että yhtiö ja sen johtajat esiintyvät suomalaisina. Ovatko Onecoinin kytkökset Suomeen näyttäneet esimerkkiä uusillekin huijareille? Kuvitellaanko, että suomalaisuus antaa maailmalla uskottavuutta?

Matias Lappo ja Suomen lippu.

Seura-lehti kirjoitti huijariyrityksen taustoista. Olin itsekin tekemässä muutamia selvityksiä.

Matias Lappo väittää syntyneensä Helsingissä ja olevansa 37-vuotias. Videoilla hän puhuu neutraalia englantia ilman aksenttia. Joulutervehdys vaikuttaa olevan Suomessa kuvattu.  

Suomeen suunnattu tervehdys on dubattu päälle suomeksi. Videolla on vaatimattomat 92 katselukertaa. Saksaksi dubatulla versiolla vielä vähemmän (75). Verkosto näyttää toimivan lähinnä Aasiassa. Persiankielisellä tervehdyksellä on yli tuhat katselukertaa. 

Kielivalikoman perusteella Wiseling toimii monissa maissa.

Puitteet ovat silti yhtä prameat kuin Onecoinissa. On hienoja esittelyvideoita ja toimisto täynnä työntekijöitä. Suomeen rekisteröity toimisto sijaitsee osoitteen perusteella toimistohotellissa, josta saa vuokrata tiloja ja neuvotteluhuoneita tuntihintaan. Kaupparekisteriin ilmoitettu osoite on asianajotoimiston. Mikään ei vastaa videolla yrityksestä annettua kuvaa.

Matias Lappo voisi sukunimen perusteella olla suomalainen, vaikka nimi onkin harvinainen (nykyisenä nimenä alle viidellä henkilöllä, ehkä vain yhdellä?). Jos Matiaksella olisi kaksi yliopistotutkintoa (taloudesta ja juridiikasta, aivan kuten Ruja Ignatovalla), hänet löytäisi varmasti sosiaalisesta mediasta tai Linkedinistä. Jos henkilö olisi oikeasti suomalainen, joku tuntisi hänet. Nyt miehestä ei löydy juuri mitään tietoja. Vielä vähemmän löytyy hallituksen varapuheenjohtajaksi ilmoitetusta Elias Mattilasta.

Homma haisee huijaukselta kilometrin päähän. Jos törmäät tähän jossain, ilmoita poliisille. 

Positiivista on, että tällä kertaa Finanssivalvonta ja poliisi ovat olleet hereillä. Finanssivalvonta varoitti Wiselingistä jo marraskuussa 2020: "Finanssivalvonnalla on syytä epäillä, että yhtiö tarjoaa sijoituspalvelua Suomeen ilman asianmukaista toimilupaa." Poliisi on ottanut yhteyttä kaupparekisteriin merkittyyn hallituksen jäseneen, jolloin kävi ilmi, että hänet oli merkitty tietämättään vastuuhenkilöksi.

Luultavasti Finanssivalvonta on varoituksensa jälkeen ilmoittanut asiasta poliisille, joka on tehnyt omia selvityksiään. Juuri tässä on se ratkaiseva ero: FiVa puuttuu tapauksiin, joissa yritys tarjoaa sijoituspalveluita luvattomasti. Onecoinissa toiminta tapahtui verkostona ja siksi FiVa ei puuttunut siihen.

FiVan varoituslista on muuten pitkä, jo 167 nimeä. Yksin tänä vuonna siihen on lisätty seitsemän yritystä. Huijareita siis riittää.

Lisäys 21.2.2021: Wiselingin nettisivut eivät enää vastaa. Myös Youtube-kanava ja Facebook-sivu ovat hävinneet. Uusi kirjoitus 23.2.2021.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Videoilla hän puhuu neutraalia englantia ilman aksenttia."

Kaikilla on joku aksentti, ja tässä tapauksessa se ei ainakaan ole suomalainen. Joku varmaan pystyisi määrittelemään aksentin perusteella äidinkielen.

Ulkonäön puolesta on aika lähellä suomalaista. Mielestäni näyttää Itä-Eurooppalaiselta.

"Matias Lappo voisi sukunimen perusteella olla suomalainen, vaikka nimi onkin harvinainen (nykyisenä nimenä alle viidellä henkilöllä, ehkä vain yhdellä?)"

Soitin nyt Väestörekisteriin, eikä tätä henkilöä ole.

"Jos Matiaksella olisi kaksi yliopistotutkintoa (taloudesta ja juridiikasta, aivan kuten Ruja Ignatovalla), hänet löytäisi varmasti sosiaalisesta mediasta tai Linkedinistä."

Suomessa kuka tahansa voi pyytää oppilaitokselta tiedot tutkinnosta.

"Poliisi on ottanut yhteyttä kaupparekisteriin merkittyyn hallituksen jäseneen, jolloin kävi ilmi, että hänet oli merkitty tietämättään vastuuhenkilöksi."

Identiteettivarkaus. Tuleekohan tästäkään mitään tuomiota? Nyt jo ulkomaiset rikolliset ovat huomanneet, että Suomen poliisin rahoitus on karsittu minimiin. Ja vaikka tuomio tulisikin, rankaistukset ovat nekin minimaalisia.

Anonyymi kirjoitti...

https://bulliscoming.com/matias-lappo/#:~:text=Matias%20Lappo%20is%20the%20CEO%20and%20Co-founder%20at,Finland%20Top%20Interviews%20with%20Matias%20Lappo%20Wiseling%20Owner

Linkedin löytyy https://fi.linkedin.com/in/matias-lappo-1097681b0

Petteri Järvinen kirjoitti...

Vaikka Matias Lappo sanoo syntyneensä Helsingissä, hän ei sano että tutkinnot olisivat Suomesta. Noin teoriassa olisi mahdollista, että hän olisi opiskellut muualla.

Taitaa olla pelkkä rekisterimerkintärikos, ellei merkintä kaupparekisterissä ole aiheuttanut uhrille suurta haittaa. Saisiko tuomion myös Suomen lipun häpäisemisestä? Kunhan poliisi ensin tavoittaisi tekijän.

Some-profiilit kyllä löytyvät, mutta ovat selvästi feikkejä ja perustettu vain tätä varten. Menneisyyttä on somessa mahdoton väärentää.

Anonyymi kirjoitti...

Nythän olisi tarvetta laajalle kasvojentunnistusohjelmalle.

Tommi Helanteräs kirjoitti...

Itse en ainakaan päässyt kuvahaulla (Matias Lappo ja Elias Mattila) selvyyteen ovatko kuvapankista tai mistä. Ei löytynyt edes irrottamalla pelkkä kasvokuva hakuun.

Kovin ovat vaivaa nähneet huijauksen vuoksi. Löysin hupaisan jutun asiaan liittyen https://www.greened.kr/news/articleView.html?idxno=274972 on koreaksi, mutta muuttuu "informatiiviksi" käännöksellä.

Hyvä että Finanssivalvonta on aktivoitunut.

Juha L kirjoitti...

Tässä on uusi Wiseling video eiliseltä jolle saa taas repeillä. Wiselingin "CEO" joka on siis täysi näyttelijä eikä todellinen henkilö, "Matias Lappo", ilmoittaa ilmeisesti ponzin sisäisessä viestinnässä että nyt on tehty sopimus Suomen Keskuspankin ja EU:n kanssa Visan ja Mastercardin käyttämisestä Wiseling voittojen kotiutuksissa.

https://youtu.be/aCqhhgIQChk

Anonyymi kirjoitti...

Loistavaa! Vieläkö siis ONECOIN-humorismi jatkuu, nyt Wiselingin nimellä?

Juha L kirjoitti...

Wiseling ponzi kyllä antaa tämän hetken parasta ponzi-huumoriarvoa. Harmi vaan että vaikka CEO ja yhtiö esittäytyy suomalaisiksi, niin sattuneesta syystä Suomessa ei varmaankaan tämän huijauksen markkinointia tapahdu..

Juha L kirjoitti...

Töpseli vedettiin ilmeisesti seinästä.
Wiselingin nettisivut ja Youtube-kanava hävisivät verkosta...

William Gallop kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
William Gallop kirjoitti...

Wiseling.uk käväisi verkossa 5.2.