maanantai 9. helmikuuta 2015

OneCoin - verkostohuijaus kryptovaluutalla

Pyramidipelit ja verkostohuijaukset näyttävät olevan ehtymätön luonnonvara. Uusi tulokas alalla on OneCoin, joka ratsastaa kryptovaluutta Bitcoinin menestyksellä. OneCoin haisee vahvasti vedätykseltä. Koska kotimainen media ei ole käsitellyt aihetta, surffasin viikonloppuna hetken aiheen tiimoilta.

OneCoin on ajankohtainen juuri nyt, sillä rahanlouhinta alkoi tammikuussa ja lauantaina 7.2.2015 järjestettiin Marina Congress Centerissä markkinointitilaisuus, jossa uskovaisille luvattiin suuria tuottoja ja loistavia tulevaisuuden näkymiä. Pääpuhujaksi oli saatu OneCoinin äiti, bulgarialainen tohtori Ruja Ignatova.

OneCoinilla on suomalaiset sivut. Katsoin niiltä viime lokakuussa pidetyn tunnin mittaisen suomenkielisen webinaarin Youtubesta (siitä on näköjään uudempikin versio, jossa lukuja on paranneltu).

Webinaarin perusteella OneCoin on virtuaalinen kryptovaluutta, jonka päälle on rakennettu rahastuksen mahdollistava verkostomalli. Odotettu arvonnousu perustuu uusiin jäseniin, joten kyse on lähinnä pyramidipelistä -- siinä ensimmäiset rahastavat myöhemmin tulevien kustannuksella ja viimeisille jää käteen pelkkä mustapekka.

Webinaarissa esitetyt bittirahan historia, poolit ja block chainit ovat teknisesti aivan oikeita ja kuulostavat maallikon korvaan uskottavalta. Homma menee kuitenkin metsään siinä vaiheessa, kun virtuaalivaluutalle luvataan arvonnousua ja mainostetaan OneCoinin olevan alkuperäistä Bitcoinia kehittyneempi, koska OneCoin on alusta pitäen hallittu.

Oikea bittiraha "louhitaan" käyttäjien omilla koneilla. OneCoinissa louhinnan tekevät yhtiön supertietokoneet, mutta jäsenet voivat ostaa tokeneita tulevia virtuaalikolikkoja vastaan. Viimeistään satojen ja tuhansien eurojen hintaisten tuotepakettien pitäisi saada hälytyskellot soimaan.

Webinaarin pitäjän nimimerkki "miljunaari" vihjaa jotain.
Tyypillistä on, että mukaan lähtijöille maalataan ruusuista tulevaisuutta -- mitä aikaisemmin lähtee mukaan, sitä enemmän hyötyy. OneCoinin tapauksessa vertailukohtana on Bitcoinin arvonnousu.

OneCoin ja ennuste tulevasta.
Verkoston jäsen voi myydä bittirahan "tokenit" heti ja ansaita tuhansia, tai säästää ne ja odottaa, kunnes OneCoin listautuu pörsiin ja valuutta vapautetaan julkiseen käyttöön, jolloin voitot ovat huimia.

Verkoston jäsenen rikastumisstrategiat.
Totta on, että Bitcoinin arvo nousi 0,1 dollarista hetkeksi jopa tuhanteen euroon. Sen jälkeen hinta on valunut alaspäin ja on nyt 200 dollarin tuntumassa. Tästä ei kuitenkaan voi vetää mitään johtopäätöksiä OneCoinin suhteen.

Bitcoinin kurssikehitys.
Bitcoin oli kryptovaluutoista ensimmäinen. Runsas vuosi sitten kiinalaisten kiinnostus virtuaalivaluuttaa kohtaan heräsi ja Bitcoinin kurssi raketoi, mutta sen jälkeen kurssi on palannut kohti maanpintaa. Bitcoinin kurssi määräytyy täysin tarjonnan ja kysynnän perusteella ja sitä voi kuka tahansa louhia lisää (tosin louhinta ei ole ollut kannattavaa enää pitkään aikaan). Tämä tekee Bitcoinista "reilun".

Bitcoinin tekniikalla syntyi nopeasti kymmeniä muitakin kryptovaluuttoja, kuten LiteCoin, Feathercoin, DogeCoin, VertCoin, DevCoin ja TerraCoin. Niistä suosituin on ollut LiteCoin, koska Bitcoinista poiketen sitä voi louhia jopa ilman tehokasta näytönohjainta omalla PC:llä. LiteCoinin kurssi kävi korkeimmillaan kymmenessä dollarissa, mutta on tällä hetkellä alle kaksi dollaria. OneCoinin keskeinen väite siitä, että louhinnan vaikeutuminen automaattisesti nostaisi hintaa, on täysin virheellinen.

Suuria lupauksia, tietenkin.
On perusteetonta odottaa, että verkoston jäsenille myytävä OneCoin seuraisi millään tavalla Bitcoinia tai muitakaan vapaasti vaihdettavia kryptovaluuttoja. Jos OneCoinin arvo nousee, kyse on puhtaasti uusien jäsenten pyramidiin tuomasta rahasta ja hyväuskoisten spekulaatioista. Ajatus omasta MasterCardista, joka liittyisi OneCoin-valuuttaan, on puhdasta fantasiaa.

Viime lokakuun webinaarissa kerrottiin, että rahan luominen alkaisi Helsingissä joulukuun alussa 2014 (Youtube-videon kohta 36:30 eteenpäin). Websivuilla kerrotaan kuitenkin nyt muuta:

Arvonnousua saa ehkä odottaa pitkään...
Yhtä luotettavia ovat muutkin OneCoin-lupaukset.

OneCoin eroaa vain vähän WinCapitasta. Silti lauantaina Marina Congress Centerissä oli sali täynnä ihmisiä kuuntelemassa lupauksia ja ostamassa kalliita aloituspaketteja. Tästä herää monia kysymyksiä. Onko kansaa lupa huijata? Eikö mikään viranomainen kiinnostu asiasta? Entä media?

Todennäköisesti OneCoinin Suomen-osaston takana on samoja henkilöitä kuin aiemmissakin huijauksissa. Onko vain sattumaa, että OneCoinin AGC-kolikoissa mainitaan Dubaissa oleva kulta?

Niin kauan kuin ihmisillä elää unelma helposta rikastumisesta huijarit saavat touhuta rauhassa. Järkevät pitävät rahansa itsellään ja jos uskovat kryptovaluuttoihin, ostavat Bitcoineja vapailta markkinoilta.

Kirjoituksen jatko täällä.

114 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huomasitko että jakamasi sivu, jossa esitit onecoinilla olevan "suomenkieliset" sivut, katsoa että sivut onecoin.eu on myös suomenkielinen. Itse löysin useammankin suomenkielellä olevan sivun, joissa mainitaan onecoin.

Sebastian Mäki kirjoitti...

Tuolta Bittirahan foorumiltakin ovat yrittäneet saada lisää höynäytettäviä vaikkakin huonolla menestyksellä.
Lähettelinkin jo 28.1. uutisvinkkiä HS:lle ja Iltalehdelle, jossa ehdotin heitä käymään myös tuolla Marina Congress Centerissä kuuntelemassa tuulipukujen kahinalla soinnutettua herätyspuhetta. Ikävää, etteivät katsoneet tuota uutisoinnin arvoiseksi asiaksi. Toivottavasti jotkut näistä potentiaalisista huijattavista ottaisivat onkeen tunnetun tietokirjailijan auktoriteetilla lausutut varoitukset.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Huomasin .eu-loppuiset sivut, jotka ovat suppeat ja ilmeisesti Google Translatorilla käännetyt.

Annetaan lehdille aikaa. Voi olla, että joku toimittaja on jo aiheen kimpussa, ehkä osallistui lauantain markkinointitilaisuuteenkin. Lehdillä on enemmän resursseja ja mahdollisuuksia taustojen tarkistamiseen kuin yksittäisellä bloggaajalla.

Anonyymi kirjoitti...

Varmasti tilaisuudessa oli joku joka pitää tilaisuutta huijarina ja otti siitä pätkän filmille ja näytti sen sellaiselle jonka oletti sen nostavan julkisuuteen ja aiheuttavan tutkimuksen sekä ilmoitti siitä poliisille.
Hyvä nähdä että asia on julkisuudessa. Hieno ja asiallinen kirjoitus.

Valitettavasti on aina nitä jotka menevät tämän kaltaiseen huijaukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista... tai siis erittäin mielenkiintoista seurata millaisia käänteitä tämä asia ja kirjoitus tulee saamaan aikaiseksi. Saattaa vielä tulla melkoinen kohu, mutta millainen niin se saattaa tuoda mukanaan myös yllätyksiä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jokainen OneCoiniin uskova voi pohtia tätä: miksi kryptovaluutan luonti tapahtuisi tarjoajan omilla palvelimilla? Kannattaa perehtyä valuutan louhimisen käsitteeseen ja merkitykseen.

Toisin kuin webinaarin puhuja väittää, louhintaa ei voi rinnastaa palapelin ratkaisuun, joka tulisi vaikeammaksi mitä vähemmän paloja puuttuu (tilannehan on päinvastainen).

Jos yhtiö hallitsee kryptovaluutta, se voi luoda kaikki rahat saman tien ilman mitään "louhintaa". Bitcoinia varten keksitty louhinta on vain tapa hajauttaa tietokanta riittävän monelle koneelle, jotta sen väärentäminen käy mahdottomaksi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Toinen kysymys OneCoiniin uskoville: miksi järjestön yhteystietona on pelkkä anonyymi sähköpostiosoite? Mikseivät avainhenkilöt esiinny omilla nimillään ja kuvillaan? Missä on järjestelmän toimiston katuosoite? Miksi webinaarin puhuja esiintyy vain nimimerkillä "miljunaari"?

Anonyymi kirjoitti...

Ansiokas kirjoitus. Litecoinin louhimisesta kertovassa tekstissä kuitenkin virhe: siinä sanotaan että Litecoinia voisi louhia ilman tehokasta näytönohjainta.

Totuushan nimenomaan on, että se onnistui vain tehokkaalla näytönohjaimella, mutta enää ei edes sillä.

Samoin Bitcoinin louhiminen on jo kauan ollut niin vaikeaa, ettei edes tehokkaalla näytönohjaiomella saa aikaan mitään muuta kuin sähkölaskun ja meteliä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Totta - aluksi Litecoin-louhinta onnistui pelkällä CPU:lla, mutta niin onnistui Bitcoininkin. Nyt Litecoiniin vaadiaan GPU ja Bitcoiniin vielä tehokkaampi, tehtävään erikoistunut ASIC-laite.

Oleellista on, että SHA256-perusteista louhintaa (Bitcoin) on helpompi nopeuttaa ASIC-tekniikalla kuin scrypt-perusteista (Litecoin), joka kuluttaa laskentatehon lisäksi muistia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hong Kongissa epäillään jättimäistä pyramidihuijausta Bitcoineilla: yle.fi/uutiset/hongkongissa_tutkitaan_jattimaista_bitcoin-huijausta__343_miljoonaa_euroa_katosi/7793371

jeremias kirjoitti...

Litecoinillekkin on nykyään ASIC-piirejä. Muutenkin itse pidän aika epätodennäköisenä sitä, että mainausalgoritmi juurikaan vaikuttaisi kryptovaluutan suosioon. Litecoinissa oli hyvä ajoitus ja markkinointi. Veikkaan kuitenkin, että parin vuoden päästä koko valuutta on saatettu jo unohtaa, niinkuin monet muutkin altcoinit. Käyttövaluuttana eivät kuitenkaan tarjoa mitään eroa bitcoiniin, ainoastaan huonomman likviditeetin ja kehittymättömän infrastruktuurin.

Anonyymi kirjoitti...

Yhtiön perustaja. Dr. Ruja Ignatova oli ylen haastateltavana pe. 6.2. en tiedä vielä tarkkaa ajankohtaa, koska haastattelu julkaistaan.
Yksittäisellä bloggaajallakin olisi ollut mahdollista tulla tapaamaan yhtiön perustajaa, kyseessä varsin fiksu nainen.

Anonyymi kirjoitti...

Toinen kysymys OneCoiniin uskoville: miksi järjestön yhteystietona on pelkkä anonyymi sähköpostiosoite? Mikseivät avainhenkilöt esiinny omilla nimillään ja kuvillaan? Missä on järjestelmän toimiston katuosoite? Miksi webinaarin puhuja esiintyy vain nimimerkillä "miljunaari"?
Kommenttisi osoittaa, että huutelet aiheesta, josta et tiedä todellisuudessa juuri mitään. Yhtiön pääkonttori on Bulgariassa ja tällä hetkellä yhtiöllä on 45 vakituista työntekijää. Yhtiö avaa kevään aikana skandinaavian toimipisteen Helsinkiin käykää vaikka siellä sitten ottamassa selvää asioista...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Bulgaria ei varsinaisesti herätä luottamusta IT-asioissa, mutta ei anneta ennakkoluulojen häiritä. Käyn tutustumassa toimintaan heti, kun saavat Helsingin toimiston avattua. Sitä odotellessa...

Anonyymi kirjoitti...

Sain noin reilu vuosi sitten spammia treidauksesta. Avasin sivuston ja kuinka ollakaan, nykyinen onecoin sivusto käyttää lähes samaa pohjaa kuin siloinen spammi. Aivan samat kuvat ja tekstit ja oppaat myytävänä ja samaan hintaan kuin mitä onecoin nyt tarjoa.

Kokeilin hakusanoilla "This package is for those who want to bring their trading skills to the top level" googlata ja löytyihän sieltä jotaikin, kuten:

sabway.biz/

ja lukuisa määrä vastaavia, jotka käyttävät samaa sivupohjaa.

Eikö onecoinilla ole varaa omaan uuteen sivupohjaan, vaan käyttää jo vuosia vanhoja sivupohjia?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kovasti samanlaisia ovat myös tarjotut paketit ja niiden kuvat.

Jos takana eivät ole samat ihmiset, voisi nostaa syytteen vaikka tavaramerkin tai tekijänoikeuden rikkomisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäksi onecoin-sivustolla olevia valokuvia voi helposti tarkastaa netistä TinyEye-ohjelmalla. Mielenkiintoisia tuloksia:)

Sebastian Mäki kirjoitti...

Yksi mielenkiintoinen piirre, mitä olen pistänyt myös merkille on OneCoin-fanittajien matala kynnys uhkailla oikeustoimenpiteillä. Bittirahan foorumilla eräs jäähylle laitettu oli oman väittämänsä mukaan tehnyt minusta oikein rikosilmoituksen. Eipä ole virkavallan edustajia ovella näkynyt.

Taktiikkana tietysti mainio nimenomaan hämäriä kuvioita pyörittäville. Saadaan OneCoiniin kriittisesti suhtautuvat hiljennettyä, kun epäröivät tuoda asioita ilmi potentiaalisten oikeusjuttujen vuoksi.

Myös Samuli Pahalahti blogasi tuolla Bittirahan sivulla aiheesta.

https://bittiraha.fi/content/onecoin-haiskahtaa-vahvasti-huijaukselta

Anonyymi kirjoitti...

Ajat ne vaan muuttuu kun edes Petteri Järvisen blogikirjoituksiin ei enää voi luottaa. Petterin havainnoista käy selkeästi selville ettei petteri ole asiaan kunnolla tutustunut vaan perustaa kirjoituksensa olettamuksiin ja omiin ennakkoluuloihinsa. Tästä voisi herkästi tulkita että kaikki verkostomarkkinointi on Petterin mielestä vedätystä. Onkohan Petteri havainnut että suomessakin on toiminut useita laillisia verkostomarkkinoinnin markkinointitavakseen valinneita yrityksiä jo ainakin toistakymmentä vuotta? Onko Petteri huomannut minkään muun markkinointitavan valinneen yrityksen koskaan sortuneen laittomuuksiin? Totta kyllä on että huijarit joutuvat vaikeuksiin OneCoinin kanssa, nimittäin ne jotka koittavat sitä käyttää väärin erilaisiin laittomuuksiin esim. huume- ja asekauppaan josta bitcoin on surullisen kuuluisa. OneCoinin suhteen kaikki liikenne on Träkättävissä samoin JOKAINEN kolikko auditoidaan ulkopuolisen auditoijan toimesta. Miten Petteri voi väittää että Mastercard olisi vain fantasiaa? Mihin faktaan tämä perustuu? "Verkostomarkkinointivedätykseen"? Kappas kun verkostomarkkinointiyrityksillä on jo omia mastercard kortteja käytössä ja niissä ominaisuuksia joita tavallisissa mastercard korteissa ei ole. Blogia kirjoitellessa ei saisi olla niin kiire että taustatyö jää viiden minuutin mittaiseksi ja loput vedetään omien fiilisten pohjalta.

Sebastian Mäki kirjoitti...

Kuinkahan moni ottaa tosissaan jonkun sellaisen henkilön, joka ei osaa edes kappalejakoa, isojen alkukirjainten käyttöä yms. seikkoja, jotka kertovat kirjoittajan kypsyydestä?

Anonyymi kirjoitti...

Muistathan Petteri Järvinen sitten kertoa avoimesti kaikille miten asia etenee kun olet saanut postia yhtiöltä! Mielenkiinnolla odotan kauanko tämä kirjoitus blogissasi näkyy!

Anonyymi kirjoitti...

Jo Sebastian viittaat edelliseen anonyymiin kommenttiin niin tässä vastaus: Jokainen joka ymmärtää seuraavat kaksi asiaa:
1. Miksi Bill Gates ja Donald Trump ottaisi tyhjän päälle joutuessaan verkostomarkkinointia käyttävän liiketoiminnan seuraavaksi tulonlähteekseen
2. äidinkielen oikeinkirjoittamisella ei ole mitään tekemistä kirjoittajan kypsyyden kanssa, sillä voi olla että haukkuu toisen kirjoitustaitoja.

Ihan vinkkinä Sebastian että jokainen ei elä kirjoittaakseen prikulleen oikein ja hukkaan menee suurilta osin energia jos se on jollain se elämän oleellisin asia johon keskittyä. VARSINKIN blogia kommentoidessa, ei hyvää päivää :D

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä ketä tarkoitat,mutta tän petterin kirjotus ei kyllä oikeen vakuuta. Samaan tapaan kirjoittaa ku maikkarin ja iltasanomien toimittajat. Ilman mitään kunnollista taustatyötä ja faktoja!!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Olen esittänyt kritiikkiä OneCoinin web-sivuista ja lupauksista. Toivon kaikilta keskustelijoilta perusteluita, mikä niissä ei pidä paikkaansa. Ei arvostella toisten kirjoitustapaa eikä älykkyyttä, vaan laitetaan faktoja ja perustellaan mielipiteet. Kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Vain kritiikkiä?
Eikö otsikko "OneCoin - verkostohuijaus kryptovaluutalla" ilman kysymysmerkkiä ole jotain muuta kuin vain kritiikkiä?
Usko tai älä Petteri, en hyökkää äidinkieltä runnovilla kommentoillani henkilökohtaisesti sinua vastaan vaan sitä tapaa/tyyliä jolla tämä blogikirjoitus toimestasi kirjoitettiin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Otsikko on oma johtopäätökseni kunnes joku kumoaa sen faktoilla tai perustelluilla mielipiteillä. Olen perustellut omani, nyt on eri mieltä olevien vuoro (saa toki olla samaakin mieltä).

Anonyymi kirjoitti...

Täysin laillista hommaa, mutta suomessahan tästäkin voidaan tehdä rikollista jouni luihun,krp:n ja median toimesta.. ja niittenhän ei tarvi mitään faktoja esitellä rittää kun on syytä epäillä ja heti on huijausta ja rikollista hommaa..

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin OneCoinista ensimmäisen kerran joulukuussa. Sivuston onecoin.eu selattuani olin aivan varma, että kyseessä on huijaus. Hienoilla termeillä ja Bitcoinin maineella yritetään saada uskottavuutta. Koko valuuttaa on tuskin edes olemassa. Tarkoituksena on vain rahastaa uusilla jäsenillä ja kalliilla koulutusmateriaalilla. Joulukuussa sivustolla odotettiin kovasti jotakin tulevaa splittiä. Enää eivät näköjään kehtaa näin suoraan myöntää häipyvänsä (split) rahojen kanssa jossakin vaiheessa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Minuun otti sähköpostilla yhteyttä henkilö, joka esittäytyi Onecoinin maajohtajaksi. Mahdoton varmistaa asiaa, koska sivulla ei mainita ketään suomalaista henkilöä.

Hän vakuutteli Onecoinin olevan luotettava ja perusteli sitä mm. saksalaisen lakitoimiston suorittamalla lähdekoodin tarkistuksella sekä Bulgarian pääkonttorilla, jossa on töissä 45 henkeä.

Jään odottamaan vastauksia teknisiin kysymyksiini ja sitä, että suomalaiset henkilöt tulevat julkisuuteen omilla nimillään ja kasvoillaan.

Ei kai menestyvän verkostoyrityksen avainhenkilöillä ole mitään syytä salata asiaa, eihän?

Anonyymi kirjoitti...

"Pyramidipelit ja verkostohuijaukset näyttävät olevan ehtymätön luonnonvara. Uusi tulokas alalla on OneCoin, joka ratsastaa kryptovaluutta Bitcoinin menestyksellä. OneCoin haisee vahvasti vedätykseltä. Koska kotimainen media ei ole käsitellyt aihetta, surffasin viikonloppuna hetken aiheen tiimoilta."

Ei voi kun ihmetellä, eli ensimmäinen kommentti viittaa suoraan huijaukseen ja perusteena se kun ei ole kotimaisessa mediassa ollut juttua. Journalistista tutkimusta kerrotaan tehdyn "surffasin viikonloppuna hetken" verran.

Kai Suomi on sitten vapaa maa, eli jokaisella on ilmeisesti rajoittamaton oikeus kirjoittaa mitä haluaa. Tällä samalla analogialla voisin tämän blogin lukemalla tehdä kirjoittajasta, hänen toiminnastaan ja päätelmistään melkoisen provosioivan jutun. En kuitenkaan näin toimi, eli en anonyymina enkä ainakaan omalla nimelläni :-)

En ole OneCoin henkilö, vaikka näiden kirjoitusten perusteella olen asiasta jopa kiinnostunut. Toiset väittää huijaukseksi ja toiset vannovat kyseessä olevan vallakumouksellinen tuleva maksuväline.
Jotain kiinnostavaa näin paljon tunteita herättävässä asiassa on, eli pitääkin lukea juttuja ja tutustua asiaan.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei voi kun ihmetellä, eli ensimmäinen kommentti viittaa suoraan huijaukseen ja perusteena se kun ei ole kotimaisessa mediassa ollut juttua. Journalistista tutkimusta kerrotaan tehdyn "surffasin viikonloppuna hetken" verran.

Lukutaito hyvä, luetun ymmärrys välttävä.

Kirjoitin, että kotisivujen ja webinaarin perusteella Onecoin haiskahtaa vedätykseltä.

Sitten oli ihan toinen asia: koska Onecoinista ei ollut juttua mediassa, piti etsiä tietoa itse ja tehdä omat johtopäätökset.

Jotain kiinnostavaa näin paljon tunteita herättävässä asiassa on, eli pitääkin lukea juttuja ja tutustua asiaan.

Hyvä, palaa sitten tänne kertomaan omat johtopäätöksesi perustelujen kanssa. Minä olen perustellut oman kantani, Onecoinin kannattajilta ei ole tullut muita kuin mutu-väitteitä.

Anonyymi kirjoitti...

Väitätkö Petteri tosiaan, että tuo sinun alkuperäinen kirjoituksesi on jotenkin tukevalla pohjalla eikä mutu-väitteitä ja olettamia?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Petteri, että kirjoitit oman näkemyksesi ja sen millainen vaikutelma asiasta jäi. Olen kanssasi samaa mieltä. Nythän pallo on heitetty sinne vastapuolelle, ja sieltä on jo oltu jotenkin yhteydessä.
Toivottavasti tosiaan kuulemme, jo heti huomenna paljon lisää asiasta, kuka, mitä missä jne.
Jäämme odottamaan mielenkiinnolla vastapuolen seuraavaa tiedotusta :)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tässä on kovin epäsymmetrinen tilanne. Minä voin esittää kysymyksiä ja faktoja, mutta Onecoin-leiri vain lupauksia. Kukaan ei ole nähnyt ensimmäistäkään Onecoinia eikä tehnyt sillä ensimmäistäkään kauppaa. On vain uskottava web-sivuun, jonka leiska on kopioitu muualta ja henkilöihin, jotka pysyvät nimettöminä.

OneCoinin suhteen kaikki liikenne on Träkättävissä samoin JOKAINEN kolikko auditoidaan ulkopuolisen auditoijan toimesta.
Voisiko joku Onecoiniin uskova selittää, mitä kolikkojen auditointi tarkoittaa käytännössä?

Bitcoinissa jokainen transaktio tallennetaan, vaikka osapuolet ovatkin nimettömiä. Aikooko Onecoin muuttaa tätä periaatetta? Kuka haluaa käyttää rahaa, jonka kaikki maksutapahtumat ja niiden osapuolet ovat pysyvästi julkisia?

En ymmärrä kaikkia Onecoin-asioita mutta luulen, että siihen uskovat ymmärtävät vielä vähemmän. Voitte vapaasti paikata tietämättömyyteni.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän se ole symmetristä olettaa, että OneCoin:ssa mukana olevat tai asiaan myönteisesti suhtautuvat osaisivat Petterin kaltaisen ammattilaisen kysymyksiin tyhjentävästi vastata.

Riskitöntä tuollaiseen mukaan lähteminen ei ikinä ole. Mukana tuntuu olevan eri tasoisia ammattilaisia monilta aloilta, eli on pienen nettttisurffailun perusteella muodostaa se mielikuva että mukaan lähteneet on tyhmiä idiootteja kun ovat antaneet itsensä tulla huijatuksi.

Bitcoin:lla on kiistattomia etuja, mutta myös omat haasteensa ja sudenkuoppansa. Monien pörssien käytännössä on hyviä puolia, mutta onhan tässä nähty myös siihen liittyvät ongelmat. Yhden pörssin kanssa toimiminen tuo taas omat etunsa, ja onhan siinäkin riskinsä. No melkoisen monen suomalaisen pörssiyrityksen osakkeet noteerataan vaan yhdessä pörssissä, eli tuossa maailmassa asia toimii.

Mikäli OneCoin pystyy lunastamaan odotukset mm. pankkitoimiluvasta ja Mastercard kortista, niin silloin asia kiinnostaa jo tavallisiakin kadunkulkijoita.
En itse kokemattomana ymmärrä sitäkään, että olisi jotenkin ainoa ja oikea tapa louhia valuuttaa alusta lähtien myös käyttäjien omilla koneilla.

Olen verkostovastainen ihminen, mutta tässä kohdassa tuo suosittelumarkkinointi näyttää toimivan erittäin hyvin. Tuon menetelmän etuna on se, että iso osa mukaan lähtevistä haluaa edestää OneCoin:ia koska se verkoston leviämine on kaikkien edun mukaista. Toisaalta kenenkään ei tarvitse olla verkostoija, eli mitään velvotetta tai painetta oman verkoston rakentamiseen ei ole toisin kuin monessa perinteisessä verkostoliiketoimknnassa.
Toivotaan että asiat ovat niin kun on kerrottu, koska oman maallikkokäsitykseni mukaan tässää on oikeasti todella ison onnistumisen mahdollisuudet olemassa.


Sebastian Mäki kirjoitti...

Tarkoitukseni ei tietenkään ollut toisen kirjoittajan mustamaalaaminen vaan vihjata, että OneCoin-myönteisyydellä ja tietyllä viestinnän tavalla voisi olla yhteys. En elä kirjoittaakseni aina oikein vaikkakin ehkä toisinaan näen hieman ylimääräistä vaivaa ajatellakseni oikein, kun on kyse aiheesta jossa se on tarpeen erehdyksien välttämiseksi. On totta, että olisin voinut muotoilla kommenttini hieman paremmin ja perustella enemmän. Pyydän anteeksi. Vaikka kirjoitustaito tai sen puute ei välttämättä aina olekkaan varma merkki kypsyydestä tai sen puutteesta, tekevät ihmiset kuitenkin päätelmiä sen perusteella, koska korrelaatiokin on hyödyllinen mittari.

Jos teksti ei sisällä juuri muuta kuin väitteitä, joita ei voi vahvistaa puolueettomasta lähteestä, ei näihin väitteisiin voi oikein vastatakkaan. Vastavuoroisesti näillä väitteillä ei myöskään ole mitään arvoa ilman vahvistusta. Väittämien tekeminen niitä perustelematta taas luo sellaisen kuvan kirjoittajasta, että hän itse kokee asian olevan niin selvä, etteivät hänen väittämänsä perusteluja kaipaa. Jos tekstiä kriittisesti lukeva kuitenkin niitä perusteluja kaipaisi, eikä tekstissä muutenkaan ole sellaista sisältöä, jonka perustella kirjoittajaa olisi syytä pitää asiantuntijana vaan päinvastoin teksti sisältää pseudoteknistä ammattikieltä, jää tulkinnaksi helposti se, että kirjoittajan motivaattorina on oma järkkymätön usko eikä hän ymmärrä aihetta mistä kirjoittaa.

Tyypillisen huijauksen uhrin piirteitä ovat:
* On hieman omaisuutta tai säästöjä
* Jää kuuntelemaan pidemmäksi aikaa huijarin markkinointia, mahdollisesti yksinäinen
* Henkilöltä puuttuu tarvittava kypsyys tunnistaa huijarin puheesta hälytysmerkit
* Henkilöltä puuttuu ymmärrys teknologiasta (konferensseissa voidaan sitten valaa uhrit täyteen luottamusta omasta osaamisestaan selittämällä asiat niin, että uhri kuvittelee ymmärtävänsä)
* Henkilöllä on halu tai sosiaalista painetta kasvattaa elintasoaan nopeasti, epätoivo ei ole pahitteeksi
* Henkilö on taipuvainen uskoon(kemikaalivanauskovainen, enkelihoitoihin uskova, horoskooppeihin uskova, auktoriteetteja uskova jne.)

Ihmisillä on myös taipumus pitää uskomuksistaan kiinni sitä kovempaa, mitä enemmän niitä kyseenalaistetaan. Mikäli henkilöllä on todellista ymmärrystä ja faktoja tukenaan, ei hänen maailmankuvaansa uhkaa kyseenalaistaminen. OneCoinistien kiivas reagointi kyseenalaistamiseen antaa kuvan siitä, että heiltä puuttuu tarvittava tekninen ymmärrys ja tieto, jotta he voisivat vastata kyseenalaistamiseen ilman tunnekuohua tai jättää sen omaan arvoonsa. Näin siis ainakin näiden äänekkäämpien tapauksien kohdalla. Lisäksi se, että matalalla kynnyksellä sadellaan uhkauksia oikeustoimilla, eli jonkun ulkopuolisen autoriteetin väliin tulolla, muistuttaa enemmän lapsen toimintaa, joka tottuneesti kutsuu vanhempansa turvaamaan oman toimintansa ja olemassaolonsa silloinkin, kun lapsen omassa toiminnassa olisi parantamisen varaa. Vrt. rikosilmoitus poliisille sellaisessa tapauksessa, jossa on selvää, että syytetty henkilö ei ole syyllistynyt rikokseen.

Kypsyys ei määritä kenenkään ihmisarvoa, enkä tahdo tarpeettomasti loukata. Vähemmän kypsä vain menee lankaan helpommin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

En itse kokemattomana ymmärrä sitäkään, että olisi jotenkin ainoa ja oikea tapa louhia valuuttaa alusta lähtien myös käyttäjien omilla koneilla.

"Louhinta" on harhaanjohtava termi, koska se antaa ymmärtää, että bittirahan luominen olisi jotenkin vaikeaa -- että niitä pitäisi kaivaa yhä syvemmältä kuin timantteja tai kultahippuja.

Bitcoineja syntyy vakiomäärä tunnissa, oli louhijoita sitten yksi tai miljoona. Louhinta on vain tapa kuluttaa tietokoneen aikaa ja jakaa syntyneet uudet kolikot käyttäjille. Pohjimmiltaan kyse on siis arpajaisista: mitä tehokkaammin louhit, sitä suuremman osan saat juuri luoduista kolikoista.

"Louhinnan" sivutuotteena Bitcoin-rahansiirrot saadaan varmistettua ja hajautettua riittävän monelle koneelle, jotta rahan väärentäminen käy mahdottomaksi. Tämä on koko järjestelmän ydin.

Jos yhtiö luo kaikki rahat itse, sen ei tarvitse louhia yhtään mitään ja supertietokoneen voi jättää vaikka murtamaan salauksia NSA:n puolesta -- muutakaan käyttöä sillä ei ole.

Anonyymi kirjoitti...

Sinulle on Petteri Järvinen tullut yhteydenotto yhtiöltä joten voitko nyt myös lukijoillesi avoimesti kertoa miten asia etenee ja millaiseen vastuuseen olet itsesi laittanut kirjoituksellasi ja syyttämällä yhtiötä sekä siinä mukana toimivia huijareiksi!

Yhtiö on toiminut ammattimaisesti kuten yhteydenotosta voit päätellä, toimitko sinä jatkossa ammattimaisesti?

Ehkä tämä opettaa että kannatta kaksi kertaa miettiä mitä blogissasi julkaiset!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Olen esittänyt epäilyni perustellen ja avoimesti. Jostain syystä yksikään Onecoiniin uskova ei ole halunnut esiintyä omalla nimellään.

Sähköpostissa maajohtajaksi esittäytynyt mies ei halunnut nimeään julki, koska ei saa Onecoinilta palkkaa eikä voi antaa lausuntoja julkisuudessa -- niitä voi antaa vain Ruja Ignatova itse.

Onecoin on luvannut avata koulutuskeskuksen Helsinkiin huhtikuussa. Ehkä kesällä olemme viisaampia.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen tunkeille on syötetty "salaista tietoa" siitä että itse Rovio olisi lähtemässä tähän lähiaikoina mukaan eli siis käytännössä hyväksymässä Onecoinin maksutavakseen. Otinkin yhteyttä Rovion aspaan ja sieltä kerrottiin etteivät halua olla missään tekemisissä tällaisen kusetuksen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Mites kun katsotaan noita Onecoinin youtube-kanavan katsojanmääriä niin melkein kaikilla videoilla katsojamäärät jäävät muutamaan sataan. Onecoinin nettisivuilla kuitenkin mainitaan jäsenmäärän yltävän jo lähes 66000 jäseneen. Voisi kuvitella että tuolla jäsenmäärällä videoiden katselumääriä olisi enemmään. Tästäkin voi normijärkinen ihminen vetää omat johtopäätökset.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Sebastian Mäki kirjoitti ylempänä (ja omalla nimellä):

Yksi mielenkiintoinen piirre, mitä olen pistänyt myös merkille on OneCoin-fanittajien matala kynnys uhkailla oikeustoimenpiteillä

Sain tänään sähköpostia Sofiasta, jossa väitetään kirjoitukseni levittävän valheellisia tietoja yrityksestä, loukkaavan tekijänoikeuksia ja vaaditaan blogitekstin poistamista oikeustoimien uhalla.

Palaan aiheeseen tarkemmin erillisessä blogitekstissä.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä on Petteri ja Sebastian ulkona kun lumiukot..huh huh ei voi muuta todeta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ole siis ystävällinen ja siirrä meidät sisään. Tee se vaikka nimettömästi, jos et kehtaa omalla nimelläsi.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan. Todellaki

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista seurata mitä tämän asian tiimoilta seuraa. Jos tästä paljastuu kusetus, niin Petteri on pelastaja ja sanakari. Mikäli OneCoin osoittautuu olevan asianmukainen ja kunniallinen yritys, niin Petteri tulee kunnolla nöyryytetyksi.
Nyt kaiketi pelataan upporikasta ja rutiköyhää, eli aika sitten näyttää kuka on oikeassa miten pelissä käy.

Anonyymi kirjoitti...

No mitä ihme super osaamista ja ymmärtämistä nykyään vaaditaan Bitcoinin luohinnassa silloin, kun henkilö voi ostaa louhintaa joltain louhintapalvelun tarjoajalta?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mikäli OneCoin osoittautuu olevan asianmukainen ja kunniallinen yritys, niin Petteri tulee kunnolla nöyryytetyksi.

Minulla on pelissä vain oma maine (+mahdolliset oikeustoimet), ja olen erehtynyt ennenkin.

Joillakin muilla on pelissä omat rahansa, pahimmillaan toistenkin tai pankin rahat. Heillä ei ole varaa erehtyä.

Anonyymi kirjoitti...

OneCoin on näemmä samassa sarjassa Bitcoinin kanssa, eli kirjoittajia löytyy joka lähtöön.

http://www.uusisuomi.fi/raha/67231-tassako-uusi-pyramidihuijaus-miksi-kukaan-loisi-jarkevaa-virtuaalivaluuttaa

Anonyymi kirjoitti...

Sebastian Mäki, Piraattipuolueen kantavia voimia. Tämä tieto antaa kyllä ymmärrystä henkilön mielipiteille ja näkemyksille liittyen myös kryptovaluuttaan. Politiikkaan sotkeentuneet kun eivät ole saaneet yhteiskunnassa aikaiseksi mitään todella rakentavaa ja järkevää, tulos on ollut korkeintaan oman egon pönkitystä ja omaan pussiin pelaamista. Käteiset, Urpolaiset ja Stappit ovat jo todistaneet sen. Voi olla, että edellä mainitut kolme ovat älykkäitä, mutta eivät välttämättä ihan viisaimpia.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa lukea ainakin tämä sivu, jos ei ole vielä vakuuttunut OneCoinin olevan huijaus:
http://behindmlm.com/mlm-reviews/onecoin-review-100-5000-eur-ponzi-point-cryptocurrency/

OneCoin muistuttaa kovasti Wincapitaa, jossa monet suomalaiset menettivät rahansa muiden varoitteluista huolimatta.

Anonyymi kirjoitti...

Netistä löytyy aina kaikki totuudet, usko nyt vaan se on ihan totta sanoo IT-nörtti:). Nettihän on IT-nörttien raamattu jonne kirjoitetaan vain pelkkää faktaa, Buahahahahahahahahahahaaaaaaaa

Anonyymi kirjoitti...

Lainaten Mikko Hyppöstä: Bitcoineja ostavat eivät käytä niitä vaan säilyttävät arvonnousun toivossa. Uskon, että jokin digitaalinen raha tulee olemaan vielä iso juttu. En ole vakuuttunut, että se on Bitcoin.

Anonyymi kirjoitti...

No häviäähän sitä ihmiset paljon muutenkin rahaa esim. Lottoon ym. Veikkauksen peleihin. luulen että tossa on paremmat mahdollisuudet voitvoittaa kuin lotossa.

Anonyymi kirjoitti...

Melkoista kädenvääntöä joka suunnassa. Kovaa kritiikkiä kryptovaluuttaa kohtaan yleensä, eli syytöksiä satelee.

Sitten kädenvääntöä juupas/eipäs tyyliin Bitcoinista ja OneCoinista.

Edelleenkään en voi ottaa todistaa suuntaan tai toiseen onko OneCoin huijaus vai ei. Kuitenkin OneCoinin esittämä malli keskitetystä hallinnasta pankkitoimilupineen vaikuttaa ihan toimivalta ajatukselta verrattuna siihen että valuutan äärellä ja nimellä voi puuhastella kuka tahansa toimija ilman kenenkään riittävää kontrollia.
Keskitetty toiminta on kuitenkin hallittavissa, ohjattavissa ja helpommin rakennettavissa luotettavaksi tai ainakin luotettavammaksi mm. auditoijien toimesta.
http://www.ts.fi/uutiset/talous/733099/Business+Insider+Bitcoinyritysta+epaillaan+pyramidihuijauksesta+Hongkongissa

Anonyymi kirjoitti...

Pari aamusta mieleen tullutta näkökulmaa.
Kun joku väittää Bitcoinia huijakiseksi, niin sen voi tehdä huoletta, koska kukaan ei voi ns. omistajan roolissa ottaa asioihin kantaa. Voidaan siis vain väitellä :-)

Toinen pohdinna aihe oli OneCoin ja siihen liittyvä huijausväite. Mietin, että jos olisin tekemässä kunnon huijausta, niin miten sen tekisin ja mitä en missään nimessä tekisi.

No pikaisen pohdinna perusteella loisin Bitcoinin tapaan valuutan joka ei ole kenenkään omistuksessa ja en missään tapauksessa loisi omalla nimelläni yritystä joka on sitten sekä syytettynä kun asia paljastuu. Enkä missään tapauksessa antaisi asialle omia kasvojani, eli en edes tällaisena taviksena saati sitten jos olisi enemmän meriittejä ja myös kansainvälistä tunnettuvuutta.

Ainakaan itse en valitsisi OneCoin tyyppistä kähestymistapaa jos olisin tekemässä kunnon puhallusta, koska nämä mittasuhteen saavuttaneen asian paljastuminen huijaukseksi tekisi pääarkkitehdin elämästä enemmänkin kun vaikeaa ja hankalaa.

No olen varsin kokematon puhallusten suunnittelussa, eli voihan se olla että jollakin on enemmän osaamista ja ehkä jopa kokemusta :-)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jatkossa mahdolliset kommentit uuden kirjoituksen perään, kiitos.

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Ehkä naurettavin teksi tällä palstalla on "soitin Rovion asiakaspalveluun ja ilmoittivat, että eivät halua olla missään tekemisissä tällaisten "huijausten" kanssa!!??" :))))))))
Hahhahhah....Rovion aspalla on varmasti yhtiön ajankohtaisista asioista heti ensimmäisenä tieto. Pitäisikö seuraavaksi kokeilla vaikka Microsoftille otta luuria jos niiden aspalla olisi jotain sijoitusvinkkejä!! hahhahhahah :))))))))))))))

Anonyymi kirjoitti...


Sijoitustategia, jossa haetaan selllaisia kohteita, jotka ovat voimakkaan pilkan kohteena ja usein jopa huijaukseksi haukutaan on osoittaunut hyväksi.

Ostin Nokiaa 1990-luvun alussa, kun Kari Kairamo teki itsemurhan, eikä kukaan uskonut yhtiöön. Ostin Applea, kun kaikki olivat varmoja, että firma menee konkkaan, 2000 luvun alussa.
Ostin bitcoineja 2010, kun kaikki sanoivat, että kusetusta koko touhu, ei mitään tulevaisuutta.
Tuntuu, että Onecoinia on kohta haukuttu sen verran paljon,että voisi laittaa ostoon :).
Kryptoraha on tullut jäädäkseen sanoisin takuuvarmasti. Varsinkin kun FIAT-valuutan konkurssiaalto on pikku hiljaa alkamassa.

Anonyymi kirjoitti...

Niin olen tehnyt minäkin. Olin myös Wincapitassa ja tein paljon rahaa. Asun ulkomailla ja Wincapitahan ei ollut rikos missään muussa maassa kuin Suomessa ja saivat pitää voittonsa eikä viranomaiset ole kyselleet mitään, vaan ovat pitäneet aivan normaalina liiketoimintamallina, jota tuhannet ja taas tuhannet harrastavat lailliseti kaikkialla maailmassa. Suomen viranomaiset ovat kaikkialla Euroopassa tunnettuja korruptuneidestaan ja Suomi tunnettu viranomaisrikollisuudesta. Ei ole ihme,että kaikki normaali liiketoiminta, jota on kaikkialla harrastettu jo vuosikausia, koetaan Suomessa heti rikolliseksi. Suomessa viranomaiset ovat 30 vuotta jäljessä eivätkä ymmärrä ollenkaan normaalia internetliiketoimintaa, jota mitä ilmeisemmin myös Onecoin edustaa.

Unknown kirjoitti...

Petteri, Petteri..itseäni ei ainakaan harmita pätkääkään vaikka muutama tuhat euroa menisi jonkun pitkäkyntisen taskuun. Pitää aina muistaa nyrkkisääntö "älä koskaan pelaa isommilla panoksilla kuin olet valmis häviämään!"
Jos rahani häviäisin niin nuolen tappioni ihan tyytyväisenä ja otetaan suunta kohti uusia yrityksiä. Ei kannata olla liian negatiivinen. Hymyä huuleen Petteri poika! :)
Huolestuttavaa on kuinka paljon aikaa ja energiaa esim. Petteri Järvisen kaltaiset henkilöt käyttävät muiden taloudesta huolehtimiseen. Petteri kyllä me pärjäämme. Juuri sinun kaltaisten henkilöiden takia vaihdoin itse jo ajat sitten maisemaa kauaksi Suomesta. Pidä Petteri lippu korkealla ja mieli virkeänä niin voit joskus menestyäkin. Yksi pieni elämänohje vielä sinulle Petteri poika. Koita korjata äkkiä tuo umpi pessimistinen ja skeptinen asenteesi. Katso pakko ei ole mukaan lähteä. :)

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Sebastian taitaa habituksestaan päätellen kuulua itse ihan tuohon tuulipukukansan kärkikaartiin. Huvittava lukea ainaista viittausta "tuulipukukansaan" ja kun katsoo henkilöitä, jotka nimeä käyttävät voisivat vilkaista peiliin. Siellä se tuulipuku kurkistaa ja sama veri virtaa niin kuin Aurajoki Turus! :)
Jäikö Sebastianilla jotain huomioimatta!? HS ja Iltalehti eivät paikalle tulleet, mutta Yle kuule tuli. Etkö muistanut Yle:lle kilauttaa!? :)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kuka Ylen toimittajista oli 7.2. tilaisuudessa?

Unknown kirjoitti...

Olen itse mukana pienellä sijoituksella tässä onecoin "huijauksessa". Olin Helsingissä kuuntelemassa mitä Dr. Ruja Ignatovalla oli kerrottavaa aiheesta ja voin todeta, että tässä vaiheessa minulla ei ole syytä epäillä tätä huijaukseksi. Se mitä tällä palstalla aikaisemmin puhutaan että, että mihin sitä louhintaa tarvitaan, jos kolikot luodaan yhtiön toimesta, ihmetyttää siinä mielessä, että miten se louhinta muuttuu helpommaksi, jos se tehdään yhdessä paikassa vs. monella koneella.(PS. Ei pilkka kommentteja, vaan asiallisia vastauksia tyhmälle jolla lukee onecoin pörssissä YOUR SHARE OF COINS: 4 400.00000000)

Minun käsityksen mukaan valuutta louhitaan käyttäjille juuri siitä syystä, että on riittävästi käyttäjiä, jotta siitä voi syntyä käyttäjien arvostama vaihdannan väline, kuten verottaja kryptovaluutan noteeraa.

En ole puolesta enkä vastaan pikemminkin päinvastoin.

Anonyymi kirjoitti...

Todennäköisin ongelma OneCoinissa on, että järjestelmästä ei saa rahojaan pois ainakaan helposti. Lukemani perusteella tällöin tarvitaan kopio ajokortista tai passista. Itse en ainakaan luovuttaisi kumpaakaan tuntemattomille. Ei ole mitään väliä miten suuria OneCoin, token ym. lukuja voit nähdä tietokoneesi näytöllä, jos niitä ei voi muuttaa oikeaksi rahaksi tai ostaa niillä haluamiaan tuotteita tai palveluja. Todennäköisesti aluksi järjestelmästä saakin ulos rahaa, jotta ihmisten luottamus säilyy. Myöhemmin sijoitettujen rahojen pois saaminen voikin olla mahdotonta. Luvatun maksukortin toteutumista pidän myöskin hyvin epätodennäköisenä.

Anonyymi kirjoitti...

Yksi kirjoitus aiheesta

http://onecoin-asiaa.blogspot.fi

Unknown kirjoitti...

Aivan oikein tässä kohtaa näkyy vain numeroita näytöllä. Toisaalta sijoittamani summa on hyvin vähäinen ja annetaan ajan näyttää miten tämän tyyppinen tapa toteuttaa kryptovaluuttaa toimii pitkässäjuoksussa.

Jokunen tuttavistani on kokeillut nostaa myös euroja tililtä ja sekin ainakin toistaiseksi on toiminut hienosti.

Eräs tuttavani maksoi verkkopankissa koulutuspaketin väärällä summalla ja laittoi myös maksuviestin väärin. Sähköposti asiakaspalveluun ja rahat palautuivat tilille kahden päivän päästä.

Mielestäni on hienoa myös, että vaativat henkilön tunnistautumista ennen rahan luovutusta.

Kuulin eräältä tuttavaltani, että Petteri Järvinen on arvostettu bloggaaja. Toivoisin, että tällaisella sivulla keskustelu pysyisi asiallisena molempiin suuntiin.En ole puolesta enkä vastaan pikemminkin päinvastoin.

johan.s kirjoitti...

http://www.moneymakergroup.com/Coin-Onecoineu-t476729.html&st=15&start=15
Olen arvostellut Onecoinia ja Ruja Ignatovaa muilla foorumeilla siitä, että taustalla vilahtelee Sebastian Greenwood, tunnettu verkostokoijari.
Tässä kuviakin aiheesta:
http://sebastiangreenwood.eu/sebastian-greenwood-great-friend-and-professional/
http://www.social-peek.com/Keywords/Ruja%20Ignatova%20and%20Sebastian%20Greenwood%20in%20Malaysia

Greenwoodin taustalla on jo aiempi vedätys samalla kaavalla, Bigcoin . Homma tuntuu jatkuvan.
https://sebastiangreenwoodscam.wordpress.com/

Selaisin Bigcoinin sivuja hieman. Siellä ne Mastercardit ja kultaharkot köllöttelivät, tuttuja kuvia.

http://www.realtid.se/ArticlePages/201006/24/20100624141723_Realtid277/20100624141723_Realtid277.dbp.asp
Ja Sebastian onkin ollut alalla lähes yhtä kauan kuin meidän Petteri.

Norjalais-ruotsalainen huijaus tämä vaan on, ei sen vakavampaa.

Anonyymi kirjoitti...

Katseltavaa

http://youtu.be/0sbJkkvA83A

Anonyymi kirjoitti...

Käsittäänkseni monessakin tietoturvayhtiössä on käytetty ja käytetään entisten hakkereiden ammattitaitoa ja osaamista.

Voi toki olla ontuvakin vertaus, mutta eikö Sebastian voisi olla verkostoitumisen osaaja jonka taitoja voitas käyttää myös kunniallisen verkostoliiketoiminnan edistämiseen?

Onhan tuo kaverin maine sellainen joka aiheuttaa haastetta, mutta toisaalta juuri maineen takia en uskoisi sitä että hänet on palkattu tekemään taas yhtä huijausta.

Ja onko kyseessä huijari, eli täytyy taas muistaa että paljon kaatuu yrityksiä ja silloin kovin helposti jollekkin ollaa sovittamassa syyllisen viittaa harteille.

Nämä ovat minulle mutuiluasioita, eli en tunne tai tiedä Sebastianin taustoista mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä palstan lukijakunta. Tämä asia on erittäin tarpeellista huomioida ja ymmärtää lukiessa tämänkin palstan kirjoituksia.

Mitä osa täällä olevista kirjoituksista edustaa aivan selkeästi??? MUSTAA PROPAGANDAA.

Mitä on MUSTA PROPAGANDA? Se on pahojen tai halventavien lausuntojen ja ajatusten syytämistä ilmoille jotakin ihmistä tai tahoa kohtaan. MUSTA PROPAGANDA tekniikka pyrkii alentamaan halvennettavan tahon maineen niin huonoksi, että henkilöltä, yritykseltä tai valtiolta kielletään "yleisellä sopimuksells" aivan kaikki oikeudet. Henkilö, yritys tai valtio voidaan sitten tuhota vähäpätöisellä hyökkäyksellä, ellei musta propaganda itsessään ole jo saavuttanut sinä.

Tämän MUSTA PROPAGANDA taktiikan aiempi muoto oli vanhojen naisten ilkeämielinen ja valheellinen juoruilu ja se oli niin pahaa, että jollakin alueilla heidät pantiin jalkapuuhun tai ajettiin pois kaupungista. Nykyaikana MUSTAA PROPAGANDAA vastaan ei ole tällaisia hillitseviä keinoja. Herjauksen ja panettelun aiheuttamat oikeusjuttujen kulut ja hankaluudet, lehdistönvapauden väärinkäyttö ja niin edelleen saattavat kenet tahansa alttiiksi tällaiselle kampanjalle.

Tähän tietoon kun lisätään vielä sellainen totuuden tieto, että sillä taholla joka huutaa ja raivoaa eniten toista tahoa vastaan on itsellään eniten tehtynä huonoja tekoja toisia kohtaan (ja ne on myös tietenkin salattu toisilta).

Anonyymi kirjoitti...

"No häviäähän sitä ihmiset paljon muutenkin rahaa esim. Lottoon ym. Veikkauksen peleihin. luulen että tossa on paremmat mahdollisuudet voitvoittaa kuin lotossa."

Kyse ei liene siitä voittaako vai häviääkö, vaan siitä, voittaako tai häviääkö laillisella toiminnalla vai laittomalla.

Pyramidi verkostomarkkinoinnit on suomessa laittomia ja jos Onecoin sellaiseksi todetaan (joka mielestäni on vain ajankysymys), ei voida tuollaista sallia ja on hyväkin että tällaisesta varoitetaan varsinkin kun nyt tiedetään Onecoinin taustoja hieman tarkemmin jotka ei kyllä minun mielestäni kestä päivänvaloa.

"Salaisen palvelun agentti, väitöskirjat todettu salaisiksi, pääkonttori pubin osoitteessa."

Ei ole mitään sellaista asiaa joka antaisi toiminnasta luotettavan kuvan. Päinvastoin.

Anonyymi kirjoitti...

Osa näistä Anomuumeista on kyllä selkeesti saman henkilön eri persoonien kirjoituksia, kirjoitusvirheistä päätellen sama kaveri on mukana mm. ZinZinossa ja ties missä muissa kusetuksissa

Anonyymi kirjoitti...

Uusi rahalahko näyttää sikiäneen Suomeen. Pyramidipelien takana on poikkeuksetta verkostomarkkkinoija tahot jotka siirtyvät lain harmaalta alueelta vitamiineja ja saippuaa vahvempiin aineisiin, selkeämpiin pyramidipeleihin. Mielenhallinnan voima on vahva ja pitkälle viety mielenhallinnan vaikutus näkyy pyramideja puolustavien kommenteissa.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.scam.com/showthread.php?t=618029

Anonyymi kirjoitti...

Lyhyelläkin tutustumisellä "onecoin" haisee pahemmalta kuin rankkitynnyri...

Mutta raahaahan tälläkin tehdään, nopeat putsaa hitaat, ja "Dr Ingatova" korjaa jackpotin. Onnea matkaan, mutta varokaa ettei jää black pete handuun.

Anonyymi kirjoitti...

Teen OneCoinia, en kuseta ketään ja tiedän että yhtiö ei kuseta ketään. ( 100% tieto )
Olen luonut jo satoja tyytyväisiä ihmisiä.

Tulemme jatkamaan työtämme ja teemme menestyksen.

Se mikä OneCoinin arvo on 3 vuoden päästä on minulle aivan sama, kaikki yli 0,5 euron per kappale on puhdasta voittoa.

Emme lupaa mitään mutta mahdollisuudet ovat suuret. Pyydänkin kaikkia suomalaisia panostamaan koulutuspakettien myyntiä ulkomaille ja kasvattamaan painetta suomen markkinoille ulkomaisen pääoman voimin. Kiitos teille vastustajat kauniista sanoistanne, ne antavat voimia tulevaisuuden näyttöihin.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

On valitettavaa, että monet sekoittavat laillisen verkostomarkkinoinnin erilaisiin peleihin ja näiden lisäksi on olemassa vielä monenlaisia pyramidipelejä, ns oikeita kusetuksia, joissa myähemmin mukaan tulevat ostavat jotain ilmaa pussissa ja joko sertifikaatteja, optioiksi tai muiksi osuuksiksi nimettyjä papereita. Samalla vaihtaa raha tai muu vastine omistajaa johonkin (yleensä tuntemattomaan tai jäljittämättömään) paikkaan. Jossain vaiheessa, yleensä, kun kusetettuja on riittävästi, tulee yhtiölle serverin päivityksiä, viime hetken tarjouksia nopeille mukaan lähtijöille, tai viimeisen kuukauden avoinna oleva ennen deadlinea sulkeutuva takaraja vastaan ennen kuin jaettavat/optiot/todistukset/sertifikaatit jaetaan. Todennäköisyys, että ne ovat arvottomia kasvaa sitä mukaan, kun vauhti kiihtyy

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa googlata esim bitcoin huijaus...ihan samat tarinat löytyy lukuisista keskusteluista ja syytökset pyramiidihuijauksista. Ihmettelen miten täällä One Coinin kimppuun hyökänneet tahot ja henkilöt ovat unohtaneet kahden ja kolmen vuoden takaiset kirjoitukset joissa bitcoinia syytettiin pyramiidihuijaukseksi. Ne jutut on edelleen luettavissa tuolla haulla googlesta.

Totuus on että ei ole bitcoinit olleet pyramiidihuijausta vaan verottajakin on ne jo ottanut ohjeisiin eikä ole One Coinikaan. Jälkimmäinen vaan tulee tekemään siitä käytettävimmän ja turvallisemman vaihtoehdon
digitaalisten valuuttojen kilpakentällä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitän muutamaa kommentoijaa hyvin viihdyttävästä tavasta ottaa kantaa asioihin asiattomasti ohi koko asian.

Todetaan nyt että bulgarialainen keulakuva Ruja Ignatova on itse ylen tv ohjelmassa todenut että kyseessä on koulutuspakettejen myynti, ja se että jokaisella on oikeus ostaa juuri sellaista koulutusta mikä on hänen mielestä järkevää. Omathan on rahansa. Onhan niitä koulutusta lisääkin tarjolla jos rahasta haluaa eroon päästä. http://www.ikira.fi/enkelihoitaja.html.
Tämän suhteen suomi on vapaa maa, tämän kaltainen koulutus ei ole luvanvaraista. Maajohtajan välittämässä sähköpostissa Ignatova kiistää, että Onecoin olisi huijaus. Maajohtajan mukaan yhtiö vain myy koulutusta.

Suomessa tapahtuvan markkinoinin on joka tapauksessa noudatettava suomen lakia, riippumatta siitä minkä maalainen yritys itse on. Mainonnan tunnistettavuuden vaatimus koskee kaikkia markkinointikanavia ja -muotoja, myös sosiaalista mediaa.

Kuluttajansuojalain mukaan markkinoinnissa ei saa käyttää hyvän tavan vastaista menettelyä. Totuudenvastaisten tai harhaanjohtavien tietojen antaminen on vastoin lakia. Tämän joutuu jokainen itse päättämään kunnes virallinen taho antaa oman virallisen näkemyksen asiasta.

Kuluttaja-asiamies valvoo markkinoinnin lainmukaisuutta ja asian saatua riittävästi julkisuutta uskon että joku virallinen viranomaistaho antaa tästä kyllä jossain vaiheessa oman virallisen kantansa.

Kovin eroaa yrityksen viestinnästä heidän verkkosivuillaan ja niistä puheista mitkä ovat viihdyttäneet meitä monia jolla uskoa tämän kaltaiseen "sijoittamiseen ei löydy " ja pidämme sitä lähinnä vitsinä että joku tähän uskoo, Yhtäläisyys oikeuden mukaan laittomaan WinCapitaan on joidenkin muidenkin kun Petterin mielestä ilmeinen. Tähän mielipiteeseen on jokaisella oikeus, eikä siinä pitäisi mitään laitonta olla.

Laittomaksi tilanteen tekee vasta se jos kyse on pyramiidi rakenteesta ja sen päättää varmasti oikeus aikanaan jos ja kun asiaa tutkiva viranomaistaho se sinne vie. Sen tulemme näkemään aikanaan.

Anonyymi kirjoitti...

No niin arvoisat onecoinin puolesta puhujat kertokaapa mitä tämä lause nyt ihan oikeasti suomeksi tarkoittaa "JOKAINEN kolikko auditoidaan ulkopuolisen auditoijan toimesta."

Unknown kirjoitti...

Asioita pitäisi ajatella aina eri näkökulmista. Petterin pitäs nähdä kaksi scenaariota. Otetaan esim. 1 000 000€ joka kuvaa Petterin puheiden vaikutusta suomalaisten sijoittamisessa onecoiniin. 1. Scenario Onecoin ei toimisi kaikki rahat menisi. Tässä Petteri pelasti 1 000 000€ Suomalaisten rahoja. 2. Scenario Onecoin toimii ja saavuttaa huikean arvon nousun kolikon arvo nousee 1000€. Petterin höpötyksien vuoksi suomeen jäi tulematta 6,0 Mrd. Varallisuutta josta maksettaisiin vielä 30% pääomatulo veroa 1,8Mrd. Laskutoimutukset tehty tammi helmikuun vaihtokurssien mukaan. Eli jos tätä kautta asiaa miettisi ja kun vielä vetää mutu tuntumalla konseptin toimivuuden suhteen, niin on kaverilla kyllä otsaa. Tsemppiä kaverit liiketoiminnan eteenpäin viemiseen!

Anonyymi kirjoitti...

Antamasi esimeirkki kertoo Mauri jo sinun älyllisistä kyvyistä... huoh.. jos jos jos oisin tehny eurojackptin oisin voinnnu voittaa 90 millii, mutta kun liikkaa jossittelin josjos jos.

faarao kirjoitti...

tuosta lähde koodistä viellä sen verran jos sitä edes koskaan julkaistaan eli toisin sanottuna sitä ei ole olemassa, niin nokia aikanaan teetätti paljon koodeja intiassa siinä toivossa että olisi kustannus tehokkaampaa ja yhtälaadukasta. No mitäs siinä sitten kävikää? Koodit olivat nii päin berberii että joutuivat korjailemaan koodeja suomessa ja hinta kiipesi kalliimaksi kuin että koodit olisi tehty suomessa. HUIPPU osaamista intiassa löytyy(SARKASMIA)

Anonyymi kirjoitti...

Mauri hyvä, asioita voisi tosiaan katso toiseltakin näkökannalta! Esim. minkä laiset sosiaaliset vaikutukset tällä potenttiaalisesti voisi olla jos onkin pyramiidi. Naapurin Matti suosittelin Irmelille onecoinii, Irmeli jounille ja kohta on koko kylän säästöt rujan koti PC:llä....... pyramiidi huijausten tiedeään aiheuttaneen laajoja itsemurha aaltoja.

Anonyymi kirjoitti...

No tuon itsemurhakortin vetäminen oli jo aika överiä... tuskin nyt sentään sijoittamalla keskimäärin 500 egee ja jos sen häviäisi, ketään itseänsä jojoon vetää.

Tiedän useita ihmisiä tuttavapiirissäni jotka sijoittaa, ovat sijoittaneet koko aikuiselämänsä 10-20 eur viikossa lotto yms pellehermanni peleihin (500-1000 eur /vuosi) ja kehuvat että pitäähän sitä olla jännitystä elämässä ja että ainahan joku sieltä voittaa. Niinkuin onkin. Pelit palauttaa osan voittoina ja loput menee... johonkin muualle.

Se vaan on niin katkera pala niellä että joku tässäkin jotain voittaa mutta se ei ole se, joka ei osallistu :(
Tai jos epäilee pyramidipeliksi, se joka maapallon viimeisistä 7 236 500 000:a ihmisistä laittaa roponsa peliin...
Sijoittamiseen, pelaamiseen ei koskaaan kannata laittaa enempää kuin on valmis häviämään.

Moneen edelliseen kommenttiin sopii Kummelien eräs sanonta: Erittäin hyvin sanottu, siellä takarivissä! :))

Anonyymi kirjoitti...

Olen jo menettänyt toivoni siitä, että ihmiset oppisivat. Tyhmien määrä ja heiltä nyhdettävä raha näyttää olevan ehtymätön luonnonvara. Uusia huijauksia pulpahtelee esille aina muutaman vuoden välein erilaisilla höysteillä naamioituna. Virtuaaliraha oli jo odotettavissa.

Muinainen ACN ja muut puhelin-ponzit eivät olevinaan ollut huijauksia, koska niissä oli kuorrukkeena tuo "puhelinoperaattori". Wincapita oli "sijoitusklubi". Nyt tämä onecoin yrittää rahastaa virtuaalirahalla. Ja muitakin loputtomuuksiin.

Näitä kaikkia tapauksia aikanaan seuranneena ei näistä blogipalstan kommenteista jää epäilykselle sijaa, onecoin kuuluu samaan sarjaan.

Kommenttien tyylistä päätellen luulisi vielä, että samat henkilöt ovat olleet näissä kaikissa mukana. Näissä poikkeuksetta tulee ne samat "koirat haukkuu ja karavaani kulkee" -fraasit, isojen voittojen mainostus, uhkailut, epäselvät taustavaikuttajat sun muu tauhka.

Aina edellisen tapauksen romahdettua sitä luulisi, että ihmisten järki lisääntyisi vihdoin. Mutta ei siinä näytä tarvittavan kuin jokin uusi kuorrutus näille "koulutuspaketeille" niin aina löytyy uudet katraat idiootteja höynäytettäviksi.

Anonyymi kirjoitti...

Petteriä komppaavana anonyymina (pysytään samalla tasolla häntä kritisoivien tasolla), niin jotenkin tuon alun valtaisasta vastameuhkaamisesta tuli mieleen itse Tommi Vuorinen. Järkevän kritiikin todella vihamielinen haukkuminen on vähintäänkin erikoista. Tosin eipä se hirveästi eroa jostain zinzinosta tai amwayn vastaavista ikuselta tuntuvilta puolestajavastaan taisteluilta eri palstoilla. Onko tuo puolustelu ja haukkuminen sitten alaan kuuluvaa, enpä tiedä, mutta surulliselta tuo koko homma kuulostaa. Ottaa nyt herneet nenään siitä että joku on eri mieltä,henkeen ja vereen puolustellaan omaa mielipidettä, eikä sallita minkäänlaista kriitikkiä. Jos joku on eri mieltä niin antaa olla.

Kuten monissa tällaisissa tapauksissa, toivoisin oikeasti löytäväni jonkun gradun tai akateemisen tutkimuksen aiheesta. Niin kauan kun tällaisen putiikin tiedon anto pohjautuu kyseenalaistetun firman omiin tutkimuksiin tai heidän omien lähdetietojen pimittämiseen, on kaikenlainen kritiikki mielestäni ihan oikeutettua. Ja tuosta kritiikistä raivostuminen kertoo mielestäni enemmän mukana olevista ihmisistä sen verran, etten todellakaan halua itse sekaantua moiseen.

Mutta kiva jos homma toimii. Eipä se multa ole pois. Ei ole elämän rakkautta elämässä, eikä se raha sitä mun elämään toisi. Eikä mitään muitakaan itselleni tärkeitä asioita.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymisti pitää sanoa, että ei tarvitse kuin vähän selata facebookkia ja internettiä yleensä niin samoja nimiä pomppaa näytölle kuin esim. Spinglo/Synkronice jutussa ja melkein kaikissa muissakin pyramidi hommissa... elikkäs Juha Parhiala, Petri Välilä ja Pehr Karlsson (poistakaa nimet jos niitä ei saa laittaa esille) kaikki nämä taitavat asua Ruotsissa ja jokainen on rikastunut paskanpuhumisella :D
2 näistä herrasta olen tavannut naamatusten ja jos jompi kumpi sanoi, että istuppa tuohon mustaan tuoliin niin kannatti kävellä tuolin ympäri monta kertaa ja varmistaa, että onko se musta vai valkoinen.

Mutta eikös maailma tarvitse juuri tämänkaltaisia ihmisiä, jotka pystyvät puhumalla myymään vaikka hiekkaa saharaan ja pakastimia eskimoille ?

Anonyymi kirjoitti...

Surullisen tutun oloista tekstiä. Entinen yhtiökumppani menetti omaisuutensa Ikaros Groupin pyramidiin. Puheet on niin samoja, toivottavasti tähän rahansa laittavat eivät tee sitä velaksi.

Arto kirjoitti...

Nyt ollaan syksyssä ja voin todeta että onecoin on asiaa. Petterin kirjoitus ei enää ole ihan asiaa. Onecoin ja mastercard yhteistyö nimittän toteutuu ja onecoin on rakenteeltaan toimivampi kuin bitcoin sekä tietenkin turvallisempi. Onecoin saattaa olla voittaja.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Millä tavalla Onecoin on turvallisempi kuin Bitcoin? Sitenkö, että annat rahasi bulgarialaisten, taustaltaan epäilyttävien henkilöiden tilille ja kehut "rahaa", jolla ei voi ostaa mitään?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä voit ostaa kaikkialla missä mastecard toimii, 5000 eur pv.

mikko kirjoitti...

Miten noin meni omasta mielestä Petteri

Aikas moni jäi rikastumatta sun takia!!

Anonyymi kirjoitti...

Prepaid MasterCard, jossa valuuttana euro, ei bitcoin, antaapa hyvän kuvan tuotteesta.

Anonyymi kirjoitti...

Onecoin on huippujuttu mukana 5kk ja nyt jo tiedän että tulevaisuuteni on taattu! Turvallinen olo ja valtiolle omansa tietenkin ja mulle suurin osuus,olen iloinen tulevaisuudestani joka on ensi keväällä jo alkava! koska silloin alan myymään jo enemmänkin! :D

Anonyymi kirjoitti...

Luulisi jos onecoin on niin mahtava juttu ja jäseniä yli 1,5 miljoonaa, niin kyseisen firman Facebook sivuilla olisi edes 100000 tykkäystä.. taitaa kuitenkin jäädä satoihin vain ;)

Anonyymi kirjoitti...

Oncoin on oikeastihyvä raha. Petteri ei nyt yymmärrä tietoteknisiä juttuloita . Oncoinia louhitaan koneilla eikä siihen matikkaa tarvita. Minä ostin 500 paketin ja nyt saan tooikkeneita.

Anonyymi kirjoitti...

Oncoin toimii oikein hyvin. Opettele petteri tietoteknisiä juttuloita ennen ku tyuut tänne pätemään

Anonyymi kirjoitti...

Ulukolainen firma tutkii kolikon ja hyväksyy. Mikä siinäon ny vvaikeaa?

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko joku teistä kaikista asiantuntijoista valaista mikä mahtaa nyt olla OC:n tilanne? Olisi mukava saada oikeata tietoa vaikka sellaiselta henkilöltä, joka on ostanut ja kenties jo myynyt...vai eikö niitä voi vielä myydä muuta kuin sisäpiiriläisille..? Vielä ollaan lupausten ja pelkkien visioiden äärellä?

Anonyymi kirjoitti...

Miten auditointi tapahtuu ja kenen toimesta?

Anonyymi kirjoitti...

Onecoin voi hyvin ja kauppapaikat valuutalla jo avattu. Että terveisiä teille epäilijöille.
Harmi kun täällä Suomessa aina torjutaan tuloja tuovat tavallisille ihmisille sopivat järjestelmät.
Koulutusjärjestelmät tuovat monesti terveyttä ja paljon uusia ystäviä. Monelle myös lisärahaa elämälle. Paavo

Blogger kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Blogger kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Blogger kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Blogger kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
William Gallop kirjoitti...

4. maaliskuuta 2017 klo 16.05 Anonyymi sanoi...
Onecoin voi hyvin ja kauppapaikat valuutalla jo avattu. Että terveisiä teille epäilijöille... Paavo

Murosta poimittua:
Kelpaako Samsung Galaxy S6 hintaan 22 800€? Jos kelpaa, niin niitä on 40kpl myynnissä.

Kallein tuote pelkillä OneCoineilla on yhäkin kiinalainen sisäinen terveysinstrumentti hintaan 393 462,47 ONE (50 kuponkia kaupan). Mainittakoon että 393 462,47 ONE tahtoo sanoa 8,125 miljoonaa euroa. (20,65€ / ONE 5.1.2018)

Anonyymi kirjoitti...

Haukkasit hatulisen paskaa, onnittelut siitä

Anonyymi kirjoitti...

Paljonko tienasit onecoinil?

Anonyymi kirjoitti...

Haha