torstai 8. syyskuuta 2011

Painavaa asiaa JFK:n salamurhasta

John F. Kennedyn salamurhasta Dallasissa 22.11.1963 on kirjoitettu enemmän kirjoja kuin mistään toisesta ei-uskonnollisesta tapahtumasta. Useimmat kirjat väittävät, että murhan takana oli salaliitto, ja ettei Lee Harvey Oswald ollut ainoa ampuja. Joidenkin mielestä Oswald ei ollut ampuja lainkaan, vaan pikemminkin lavastuksen uhri.

Monista kirjoista yksi on ylitse muiden: Vincent Bugliosin Reclaiming History -- jos ei muuten, niin ainakin laajuutensa vuoksi. Amerikkalainen syyttäjä Vincent Bugliosi vietti 21 vuotta tutkien kaiken mahdollisen materiaalin ja haastatellen vielä elossa olevat henkilöt. Tuloksena on vuonna 2007 julkaistu tiiliskivi, jonka pitäisi ratkaista asia lopullisesti.


"Tiiliskivi" on vähättelevä nimitys kirjalle, jossa on huimat 1612 sivua. Pelkkä esipuhe, joka ei ole mukana sivunumeroissa, on 46 sivun mittainen. Sivut ovat isoja ja fontti pientä. Se, mitä paperille ei ole mahtunut, löytyy pdf-tiedostoina kirjan takakanteen liimaltulta rompulta (yhteensä 1128 sivua). Oma talousvaakani ylsi vain kahteen kiloon asti mutta arvioin, että kirja painaa lähes kolme kiloa.

Kirja on sopivaa luettavaa näin 9/11-iskun vuosipäivän alla. Tapauksilla on paljon yhteistä ja juuri Kennedyn murhasta kumpuava epäluottamus on toiminut myös 9/11-salaliiton polttoaineena.

Tässä tiivistelmä 1612 sivusta: mitään salaliittoa ei ollut. Oswald ampui Kennedyn yksin, eikä tapauksessa lopulta ole mitään epäselvää.

Jos haluaa pidemmän version, kannattaa tutustua itse kirjaan ja varata riittävästi aikaa, sillä asioiden käsittely on perusteellista ja pikkutarkkaa. Esimerkiksi neljän kriittisen päivän tapahtumat käsitellään minuutin tarkkuudella (sivut 1-319). Oswaldin henkilöä ja elämää esitellään sivuilla 513-788. Satoja sivuja on omistettu erilaisille teorioille ja motiiveille aina kuubalaisia, FBI:tä ja Mafiaa myöten. Mikään niistä ei lopulta ole uskottavia.

Oswald ampui kolme laukausta, joista ensimmäinen meni ohi (s. 467-472), toinen, kiistanalainen "taikaluoti" lävisti presidentin kurkun ja osui sen jälkeen kuvernööri Connallyyn (s. 472-482) sekä kolmas, joka lävisti presidentin pään. Osuma näkyy kuuluisan Zapruderin kaitafilmin ruudussa 313. Valitettavasti filmissä ei ole ääntä, joten kahden muun laukauksen tarkat ajankohdat ja tulosuunnat ovat johtaneet loputtomiin spekulaatioihin ja salaliittoteorioihin. 9/11-iskuista on paljon enemmän videomateriaalia, mutta materiaalin paljous tuntuu sekin vain lisäävän eri tulkintojen määrää.

JFK:n tapauksella on paljon yhteistä 9/11:n kanssa. Timo T.A. Mikkonen tutki salaliittoa tv-ohjelmassaan 1970-luvulla ja kirjoitti aiheesta artikkelin Sotilasaikakauslehteen. Mikkonen oli aikansa salkkari eivätkä hänen lennokkaat väitteensä ("aukiolla ammuttiin kaikkiaan 11 luotia") jää yhtään jälkeen tämän päivän 9/11-teorioista ("mitään lentokoneita ei osunut WTC-torneihin, kaikki oli vain videotrikkejä").

Yksi JFK-salkkarien keskeisistä väitteistä on se, ettei Oswald olisi voinut osua liikkuvaan autosaattueeseen, koska hän oli niin huono ampuja (vertaa 9/11:n terroristit, jotka hädin tuskin osasivat lentää). Kuitenkin Bugliosi kertoo (s.549), että armeijan ampumakokeessa 21.12.1956 Oswaldin 212 pisteen erinomainen tulos oikeutti tarkka-ampujaluokkaan (sharpshooter, alaraja 210 pistettä).

Toinen keskeinen väite on taikaluoti, joka osui kahteen henkilöön ja vieläpä hyvin erikoisessa kulmassa. Bugliosi selittää asian yksinkertaisesti niin, ettei luodista JFK:n jälkeen osuman saanut kuvernööri Connolly istunut suoraan presidentin edessä vaan hieman vasemmalla. Asia käy ilmi edestä päin otetusta valokuvasta.

Bugliosi romuttaa myös kolmannen väitteen: toista luotia ei ammuttu edestä Grassy Knollin viheriöltä (s. 845-871) vaan takaa ylhäältä, kirjavaraston ikkunasta. Vaikka Kennedyn pää retkahtaa taaksepäin, luodin osuessa pää liikkuu ensin hieman eteen ja alaspäin. Kun Zapruderin filmin ratkaisevan ruudun kontrastia lisätään riittävästi, luodin vaikutuksesta leviävä aivoaine nousee ylös- ja eteenpäin, mikä sopii täysin viralliseen teoriaan. Taaksepäin suuntautuvan liikkeen Bugliosi selittää lihasreaktiolla.

Bugliosin kirjassa on vain yksi periaatteellinen heikkous. Kirjoittaja on entinen syyttäjä, eikä kirja pyrikään olemaan puolueeton tutkimus aiheesta. Bugliosi tekee alusta pitäen selväksi, että hän on kerännyt aukottoman todistusaineiston, joka olisi riittänyt Oswaldin tuomitsemiseen, mikäli oikeudenkäynti olisi joskus päästy järjestämään. Koska niin ei käynyt, englantilainen LWT-tuotantoyhtiö järjesti kesällä 1986 Lontoossa televisioidun "oikeudenkäynnin", jossa Bugliosi toimi syyttäjänä. Vaikka kyse oli televisiosta, kaikki tapahtui kuten oikeassa prosessissa ja valamiehistö oli lopulta tuomiossaan yksimielinen: syyllinen.

Jo alussa Bugliosi kirjoittaa, että JFK:n tapaus on periaatteessa hyvin yksinkertainen. On vain salamurhaaja, kuuluisa uhri ja muutamia odottamattomia käänteitä, joista keskeisin tietysti Oswaldin oma surma tv-kameroiden edessä vain kahta päivää myöhemmin. Näistä aineksista on keitetty rajattomasti teorioita, kirjoja, väittelyitä, elokuvia jne.

9/11-iskut olivat huomattavasti monimutkaisempi ja laajempi tapahtumasarja. Vaikka niitä tutkittaisiin kuinka syvällisesti, aina tulee löytymään niitä, joiden mielestä asiassa on jotain mätää. JFK:n salaliittoteoriat ovat eläneet kohta jo 50 vuotta, joten 9/11-spekulaatioille voi odottaa vielä moninkertaisesti pidempäää elinikää.

Katso myös JFK - avoin tapaus kirjana.

33 kommenttia:

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Minulla on asiasta oma teoriani, murhan takana oli varapresidentti Johnson, jonka Kennedy oli juuri vastoin tahtoaan määrännyt matkustamaan Suomeen, punakylään, jonne Johnson viimeksi halusi ja ilmaisikin sen vierailullaan selvästi. Vähemmästäkin on murhia tehty ja kun palkkiona vielä oli pressan virka ...

Mutta Petteri,olkoon seuraava salaliittosi, jota puit, "Missä on Jimmy Hoffan ruumis?" ...

mikahe kirjoitti...

Kun nettiäänestys vaaleissa saadaan joskus käyttöön ja sen jatkoksi muutkin toiminnot, kuten lainsäädäntö WikiLaw-tyyliin, poliittiset (ja muut) salamurhat päättäjiä vastaan loppuvat. Niille ei ole enää tilausta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Niinkö luulet? Eikö Breivikin tapaus juuri osoittanut, että yksittäiset kahjot eivät piittaa yleisestä demokratiasta vaan ottavat oikeuden omiin käsiinsä?

Becker kirjoitti...

Noh, kai se sitten uskottava on. Hyvä että kerkesit perehtymään kirjaan muiden puolesta. Luotan arvostelukykyysi, jotta suhtaudut eepokseen ennakkoluulottomasti, joten tätä on turha enään jo pullottavaan hyllyyni hankia.Onko tätä kyseistä kirjaa ruodittu muualla asiallisesti?
Muistan kyllä tapahtuman. Isäni oli varsin järkyttynyt ja epäili jo ensi alkuun Neuvostoliiton osuutta murhassa.
Kennedyn murhakin sisältää aikalailla erikoisia yhteensattumia, joten nämä teoriat saavat kyllä happensa niistä.

Todellakin seuraavaksi ehkä Hoffa, jota Tanskanen tuossa ehdottaa.
Jospa avaisit uuden blogin "Havaintoja salaiittoteorioista", sillä sinulla tämä tuntuu olevan hanskassa ja jaksat myöskin kommentoida aiheita.

hdmi kirjoitti...

".Onko tätä kyseistä kirjaa ruodittu muualla asiallisesti?"

Hesari arvioi kirjan 2007:

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Virallinen+totuus+Kennedyn+murhasta+on+sittenkintotta/HS20071122SI1KU03r4v

Jos tuo möhkäle on liikaa, niin tiivimpi tyrmäys salaliittoteorioille:

http://mcadams.posc.mu.edu/home.htm

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tekstissä oli linkki Amazon-kirjakaupan sivulle, missä on kirjan tiedot ja joukko lukijoiden arvosteluja. Googlella löytyy varmasti lisää, kirjahan on suhteellisen tuore (vain n. 4 vuotta).

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Niin, Jimmy Hoffahan oli erittäin vahvan kuljetustyöläisten liiton puheenjohtaja, mahtimies joka pisti
polvilleen irkkumafian presidentin ja veljensä, oikeusministerin. Salaliittoteoria on siinä, että Kennedyt järjestivät Hoffan katoamisen. Toimittaako Hoffan raato betoniraudoituksen virkaa Miami Beachin hotellissa (kuten monet muut)vai menikö krokotiilin menuu´n,
se ei varmaan koskaan selviä, lähes kaikki asiasta tietävät puskevat jo itsekin horsmaa.

Ismo kirjoitti...

War on terror! Absurdia Breivik, Mäkkärin ampuja ja pannukakkuampuja. Tämä lista tulee jatkumaan loputtomiin ja se on sitä oikeaa terroria. Sen ratkaiseminen on vähän monimutkaisempi juttu.

WTC 7 on kiistaton rakennuksen ammattimainen purku. Se purku tehtiin nyt sattumalta 11.9.2001.

Mikko Levälä kirjoitti...

JFK:n murha on lähes ainoa salaliittovouhotus joka minua kiehtoo (Viiltäjä-Jack on toinen :-)). Olen lukenut runsaasti kirjallisuutta salaliiton puolesta ja sitä vastaan.
Luotan Occamin partaveitseen, mutta silti en oikein usko että Oswald oli yksin syyllinen. Väitän että JFK:n liberaalius ja humaanius oli liikaa "vanhan sukupolven" edustajille. Näitä pahantahtoisia jääriä oli (ja on) yhdysvalloissa liikaa eri instansseissa; sotateollisuus, armeija johto, Kuuban pakolaiset, Hooverin FBI, CIA, järjestäytynyt rikollisuus. Tämä vastenmielinen ilmapiiri loi otolliset olosuhteet uskaliaalle teolle ja mahdollisti kansallisen itsepetoksen myöhemmin. Salaliitto tuskin oli monimutkainen, mutta sopivan hetken tullen mahdollinen. Ehkäpä Carlos Marcellon tunnustus on lähellä totuutta. Valtiollisten elimien salaliitto tuntuu liiotellulta, ulkovallat (venäjä, kuuba) eivät ole uskottavia, mutta vallastaan juopuneen rikollisen juoni voisi sitä ollakin. Ainakin yhtä mahdollista ja uskottavaa kuin yksinäisen miehen teoria.
Arvioimaasi kirjaa en ole lukenut, mutta taidampa sen joskus hankkia. Kiitos suosituksesta kirjasta!

Hannu Tanskanen kirjoitti...

"Pahantahtoisia jääriä" ovat kaikki isänmaansa asiaa ajaneet, "hyviä" taas "kurjuutta kaikille" sosialistit?

Idealistit ja muut kiiltokuvapojat ovat aihettaneet eniten vahinkoa Yhdysvalloille, Kennedy lähes kolmannen maailmansodan annettuaan Castron huseerata vapaasti ryssän renkinä takapihallaan. Obama on uusi esimerkki, nyt suosio onkin jyrkässä alamäessä ja Texasin kuvernööri Rick Perry´stä voi hyvinkin tulla seuraava presidentti. Clinton oli oma lukunsa, moraalinen porsas, joka mm. (CIA:n Case Officer Robert Baer´in mukaan) ei antanut lupaa Osama BinLadenin surmaamiseen, kun siihen olisi ollut tilaisuus). Nixon oli konna, mutta teki paljon maansa hyväksi, mm. avasi suhteet Kiinaan.

Jos nyt muita kuin Osvaldia pitäisi epäillä Kennedyn murhasta, veikkaisin juuri Kuuban pakolaisia, jättihän Kennedy heidät raukkamaisesti ilman lupaamaansa tukea Castron teurastettaviksi Sikojen Lahden fiaskossa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Partagas: kun kerran olet perehtynyt asiaan niin mikä on oma käsityksesi ampujien määrästä ja sijainnista? Se lienee keskeinen kysymys salaliiton kannalta.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Äänien ostaminen jakamalla vastikkeetonta rahaa rupusakille on demojen perinteinen keino talouden
romuttamiseen.

Ja unohdinko mainita todellisen ritarin, Sir Galahadin, Ronald Reaganin, erään Yhdysvaltain parhaista presidenteistä, joka piti mitä lupasi, tappoi "pahan valtakunnan" eli neukkulan haastamalla sen "tähtien sotaan", joka romutti kommunistidiktaduurin talouden.

Kiimassaan komukat eivät keksineet muuta herjaa, kuin "entinen B-luokan näyttelijä". Olihan se ihan kamalaa näiden broilerien mielestä, että joku oli ennen poliitikon uraansa tehnyt ihan rehellistä työtä!

Anonyymi kirjoitti...

No perhana! Ja minusta Kevin Costnerin loppupuheenvuoro Oliver Stonen JFK -elokuvassa oli niin vakuuttava, kenties paras roolisuoritus häneltä ikinä? Nyt sekin on tuhottu ja jäljelle jää The Postmanin uskottavuus :(

Anonyymi kirjoitti...

Jos kerran 5 metriä takana ajanut moottoripyöräpoliisi saa rintamuksilleen verta ja aivonkappaleita niin paljon, että pelkäsi itsensä saaneen osuman, niin on selvää, että Kennedya ammuttiin jostain edestä/etuoikealta.

Voitte lukea kaiken Warrenin Komission raportista. Ei pitäisi olla kovin vaikeaa tajuta, että ampujia oli ainakin kaksi.

Mikko Levälä kirjoitti...

Pettteri: oma arvioini ampujien sijainnista: TSBD:n yläkerta, Daltex alakerran ikkuna, Grassy Knoll. Eli siis kolme tiimiä/ampujaa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

@Anonyymi: ota huomioon, että auto ja moottoripyörä olivat liikkeessä. Zapruderin 313 ruutu osoittaa nestemäisen aineen lentävän ylöspäin.

Kennedyyn osui kaksi luotia. Jos ampujia oli useita, he olivat todellisia tunareita. Määrättäisiinkö sellaisia salaliittoon? Jäisivätkö he paljastumatta?

Vuoden 1979 komitea HSCA päätyi akustisen analyysin perusteella arvioon "ainakin kahdesta" asemiehestä, mutta dictabelt-nauhan perusteella on vaikea tehdä varmoja johtopäätöksiä. Ei tiedetä edes varmuudella, kenen poliisin mikrofonista äänet tallentuivat.

Komitean mukaan Oswald ampui kohtalokkat laukaukset, neljäs laukaus oli lähes samanaikainen kolmannen kanssa eikä osunut mihinkään.

KGB ruokki tarkoituksella salaliittoteorioita.

Anonyymi kirjoitti...

Ja moottoripyöräpoliisi sanoi, että luuli saaneensa itse osuman. Ylös lentäneestä nesteestäkö? Älä nyt naurata.

Anonyymi kirjoitti...

At 1 PM, November
22, 1963, Malcolm
Kilduff, acting press
secretary, announced
that the President was
dead, explaining it was
a simple matter of a
bullet through the head
while pointing to his
right temple,
attributing that finding
to his personal
physician, Admiral
George Burkley.


http://www.youtube.com/watch?v=V73-unR1Rq4


Case closed.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

"Lentokone iskeytyi juuri Groud Zerolle"


UUTINEN

(Sairasta pilaa!)

Anonyymi kirjoitti...

http://www.assassinationscience.com/v5n1mantik.pdf


Tuosta asiantuntevampi arvio Bugliosin kyhäelmästä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Tuosta asiantuntevampi arvio
>Bugliosin kyhäelmästä.

En tiedä onko "asiantuntevampi" oikea sana, kun arvostelija on kilpailevan kirjan tekijä. Olen samaa mieltä kritiikistä, joka kohdistuu Bugliosin tapaan todistella omat kantansa oikeiksi puolueettoman analyysin sijaan. Se sopii oikeussaliin, mutta ei kirjaan, eikä sinällään vakuuta lukijaa asiasta.

Lääkäritaustansa vuoksi David Mantikin vasta-argumentit keskittyvät lähinnä röntgenkuvien väärentämiseen. On ällistyttävää, ettei edes surmatun presidentin päässä olleiden reikien määrästä ja sijainnista voida olla yksimielisiä!

Oswald oli joka tapauksessa tappaja: hän ampui J.D. Tippitin (ensin vatsaan ja sen jälkeen teloitustyyliin suoraan päähän). Tätä taustaa vasten on helppo uskoa todisteita, joiden mukaan Oswald ampui myös presidenttiä. Kiistaa on vain siitä, oliko ampujia muitakin.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

WTC911 linkittyy jopa "ilmastonmuutokseen":

Ilmastohuijaus

Anonyymi kirjoitti...

"Oswald oli joka tapauksessa tappaja: hän ampui J.D. Tippitin (ensin vatsaan ja sen jälkeen teloitustyyliin suoraan päähän). Tätä taustaa vasten on helppo uskoa todisteita, joiden mukaan Oswald ampui myös presidenttiä. "????? Onpa tosi tieteellistä ja uskottavaa...

Anonyymi kirjoitti...

http://www.ctka.net/2008/bugliosi_review.html


No tuossa on laajempi katsaus Bugliosin kirjasta. Kannattaa lukea, niin oppii muutakin kuin palikkaversion.

Anonyymi kirjoitti...

No Petterihän meni aivan sanattomaksi. Alkoiko viranomaisUSKO murentua? Vai oliko liian musertava arvio Bugliosin rimanalituksesta?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei kai minun tehtäväni ole puolustella Bugliosia tai hänen kirjaansa? Ei varsinkaan anonyymeille räksyttäjille.

Anonyymi kirjoitti...

Kato, kato. Pontevalla pikkumiehellä palaa käämi. Olet jo unohtanut kokonaan, että puolustelit Bugliosin satuiluja avauksessasi.

Onko solmio nyt varmasti suorassa, tappi?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hoh-hoijaa, välillä sitä kyllä ihmettelee miksi puolustelen nimimerkkien käyttöä nettikeskusteluissa...

Anonyymi kirjoitti...

Sieltähän se oikea karva paljastui...

Anonyymi kirjoitti...

Oletko nähnyt tämän pätkän:

http://www.youtube.com/watch?v=XY02Qkuc_f8

Miksi henkivartijat käsketään pois?

Petteri Järvinen kirjoitti...

En ole nähnyt (ainakaan noilla selityksillä). Syytä en tiedä, enkä ole muutenkaan perehtynyt JFK:n tapaukseen muutoin kuin pinnallisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Todella pinnallisesti.

Heps kirjoitti...

LBJ on varma syyllinen. Ampujia oli ainakin kolme Files ja Nicoletti nyt ainakin. Paikat dal tex toinen kerros,grassy knoll ja kirjavarastosto. Rahoittajina olivat Teksasin öljypohatat. Motiivina raha ja valta. LBJ n jäljiltä on teksasissa useita ruumiita, murha oli hänen tapansa ratkaista asiat. Hommat hoiti useimmiten malcom Wallacea. Oswald oli katsomassa paraatia eikä ampunut, ei ampunut edes tippitiä, koska revolverin iskuri oli epäkunnossa. Oswaldista ei löytynyt ruutijälkiä ja hänen sormenjäkensä saatiin kiväärin vasta kun ruby oli hoitanut osuutensa. Kts. Mm jfkmurdersolved