sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Minkä väristä valoa lamppusi antaa?

Hehkulamppu oli hehkulamppu -- riitti kun tiesi wattimäärän ja kannan koon (E27 tai E14). Energiansäästölamput vaativat paljon enemmän osaamista. Sitä kuluttajilla ei vielä ole.

Olen kuluneella viikolla perehtynyt energiansäästölamppuihin ostamalla useita erilaisia ja kokeilemalla niitä kodin eri valaisimissa. Varsinkin CFL-lamput ovat kehittyneet kovasti muutamassa vuodessa -- ja syytä olikin. Uudet lamput käynnistyvät aiempaa nopeammin eikä väri ole enää ällöttävän keltaista.

LED-lamppujen sanotaan olevan tulevaisuutta, mutta niitäkin on monenlaisia. Otetaan esimerkiksi edullinen (onko 7,95 euron pienlamppu edullinen?) kohdelamppu, jonka ostin Clas Ohlsonilta:


Tutkitaanpa tarkemmin lampun teknisiä tietoja:


Listasta selviää että
- lampun verkosta ottama sähköteho on 2 wattia
- sen antama valomäärä on 120 lumenia (vastaa noin 15 W hehkulamppua, mutta toisaalta valo kohdistetaan kapeaksi keilaksi joten pakettiin merkitty 2 W = 25 W ei ole ihan huijausta)
- värilämpötila on noin 3000 Kelviniä (joka taulukon mukaan merkitsee "lämpimän valkoista" valoa)
- värintoistoindeksi on 70
- täysi valoisuus saadaan heti, ilman lämpenemisaikaa
- lamppua ei voi himmentää (Dimmable: no)
- lampun luvataan kestävän 15000 käyttötuntia (20,5 vuotta, jos käyttö on 2 h/vrk)
- käyttölämpötila -20...+40 astetta
- kestää 7500 sammutus/sytytyskertaa (10 vuotta, jos kytkentöjä on 2/vrk)
- ei sisällä elohopeaa (toisin kuin CFL-lamput)
- toimii 220-240 voltin 50 Hz vaihtojännitteellä (AC)
- valokeila on kapea, 20 astetta, mikä on tyypillistä kohdelampulle

Huomasitko listasta tiedon, jonka vuoksi tätä lamppua ei kannata ostaa?

Tuskinpa. Vasta kun ruuvaat lampun kotona kattovalaisimeen havaitset, että jotain on pielessä: valo on valkoista ja kirkasta, mutta värit näkyvät jotenkin omituisesti ja tuntuvat jopa häviävän.

Syyllinen on Ra eli värintoistoindeksi. Clas Ohlsonin myymässä lampussa se on vain 70, kun suositeltu vähimmäisarvo on 80. Ra-arvo kuvaa, miten tasaisesti (CRI, Color Rendering Index) valo sisältää eri aallonpituuksia. Hehku- ja halogeenilampun spektri on jatkuva, joten niiden Ra saa maksimiarvon 100. Varsinkin LED-valoissa valo voi sisältää vain muutamia aallonpituuksia. Ne sekoittuvat toisiinsa, joten lopputulos näyttää valkoiselta, mutta koska esine heijastaa vain oman värinsä mukaisia aallonpituuksia, sen värit latistuvat.

Toinen valon laatuun vaikuttava tekijä on värilämpötila. Alhainen lukema merkitsee kellertävää, "lämmintä" valoa, korkea lukema sinertävää ja "kylmää" valoa. Hehkulamppujen värilämpötila on noin 2700 K, halogeenilamppujen hieman korkeampi. Kesäpäivänä ulkona näkyvän luonnonvalon lämpötila on noin 5600 K.

Jokainen video- ja valokuvauksen harrastaja tuntee värilämpötilan merkityksen. Jos kamera arvioi lämpötilan väärin, tuloksena on joko punertavia tai sinertäviä kuvia. Silloin lämpötila-arvo pitää asettaa manuaalisesti kohdalleen. Mutta jos valon Ra-arvo on pieni, värisävyjä ei saa mitenkään oikeiksi, koska tarvittavat aallonpituudet puuttuvat.

Harva ostaja tietää tutkia Ra- ja värilämpötilalukemia kaupassa. Eikä siitä aina olisi hyötyäkään, sillä Ra-lukemaa on harvoin merkitty pakkaukseen. Väritoiston laatu selviää vasta kotona.

Haluttu värilämpötila on jossain määrin makuasia, sillä yksi pitää lämpimistä ja toinen viileämmistä väreistä, mutta huono väritoisto (alhainen Ra-lukema) on aina kielteinen asia. Hyvän väritoiston ns. täysspektrilamppuja myydään esimerkiksi Viva-Lite-tuotemerkillä (kts. Adluxin verkkokauppa sekä Valotorni).

LED-malliset täysspektrilamput eivät ole halpoja, sillä 60 watin hehkulampun korvaajaksi sopivan mallin hinta on peräti 67 euroa. Samalla hinnalla saisi sata vastaavan tehoista hehkulamppua!

(katso myös edellinen kirjoitus energiansäästölampuista sekä varoitus todella huonosta LED-lampusta)

12 kommenttia:

samik kirjoitti...

Joko on saatavilla kohtuuhintaan energiansäästölamppuja, joiden Ra olisi edes yli 90? Minä en ainakaan ole löytänyt kuin noita Viva-litejä, jotka taas ovat hurjan kalliita ja joiden värilämpötila on makuuni turhan kylmä.

Zarr kirjoitti...

Koko uusi talomme on kalustettu Vivaliten päivänvaloCFLillä (ja loisteputkilla). Menihän siihen 500 euroa, mutta jummi että osaa olla kivaa kun sisällä on päivänvalon näköistä jatkuvasti. Yksi vieraskin totesi ensin että luuli meillä olevan kattoikkunan.

Huomattavaa muuten, että nykyään on saatavilla jo himmentimiäkin tukevia päivänvalolamppuja - esim http://www.valotorni.fi/valotornipaivanvalolamppuhimmennettava25we27-p-241.html - ja kyllähän noilla hintaa on, mutta no, Vivaliten (ja Adluxin) kohdalla takuu on todettu toimivaksi pariinkin otteeseen kun lamppu on kuollut parin kuukauden sisällä.

Perusvalonsäästölamput ovat todellakin hirveitä, hehkulampulle ainoa sopiva seuraaja on ollut Vivalite.

Sikäli harmi että *valaisin*suunnittelussakin edelleen käytetään usein periaatetta yhdestä (tai muutamasta) tehokkaasta lampusta, kun nykyään voisi hyvin olla vaikka parisataa lediä antamassa tasaista, epäsuoraa valoa. Yksinkertaisimmillaan valolistan taakse asennettu päivänvaloloisteputkikin toimii tosi hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Toinen ääni Viva-Lite-lampuille täältä. Ensin oli yksi 25W ja seuraavana päivänä kävin vaihtamassa sen kahteen 32W-lamppuun. Hetkeäkään ei ole kaduttanut tuo reilu 60 euron investointi.

Sen sijaan ostin ehkä vuotta myöhemmin 2x 54W loisteputket (Viva-Liteä toki) epäsuoraan valaistukseen ja ESLit saivat uuden elämän toisessa huoneessa. Äskettäin tuli hankittua vielä kattoon 2x E14-kannan Viva-Lite LEDit.

Rahaa on palanut reilut 350 euroa mutta parempaa valoa ei sisällä ole näkynyt. Eikä talvisin väsytä samaan tapaan kuin ennen ja kasvitkin tuntuvat voivan paremmin pimeään aikaan.

JE kirjoitti...

Sadat tuhannet tekevät päivittäistä työtään loisteputkien valossa. Olen aina ihmetellyt, ettei valaistuksen laadusta ymmärretä mitään edes työturvallisuuden nimissä. Puhumattakaan viihtyvyyden.

Tilasin joskus laatikollisen 5000 K loisteputkia maahantuojalta. Ne olivat niin keltaisia, ettei niitä kannattanut käyttää missään. Paikallisen taidemuseon kanssa sitten saimme kunnollisia putkia kimppatilauksena Saksasta.

Täällä eivät myyjät ja maahantuojat tiedä CRI-arvoista mitään. Loisteputkessa se saisi olla yli 92.
Jostain syystä Kelvin-luku ei korreloi värin kanssa siten kun ollaan totuttu.

Jos loisteputkia hankkii, kannattaa kysyä putkia jotka valmistajan luettelossa on otsikoitu graafiselle teollisuudelle. Silloin on ainakin mahdollisuus saada kohtuullisia valonlähteitä. Mm. Eiri Oy myi vielä jokunen vuosi sitten hyvän CRI-arvon omaamia putkia valopöytäkäyttöön.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole helppoa lampun ostokaan.
Mikä mahtoi mennä muuten VR:n lippuuudistuksessa pieleen, kun järjestelmä osoittautuu vasta loppukäyttäjille sudeksi. Tuotiinko
taas tuote betatestattavaksi, junamatkustajille? Ehkäpä rinnakaisena olisi ensin kannattanut kokeilla.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Sen minäkin haluaisin tietää. Miten on mahdollista, ettei lippu-uudistuksen järjestelmää pystytty testaamaan etukäteen kuormitusta simuloimalla? Eikö ollut aikaa, rahaa vai osaamista?

Pasi Turunen kirjoitti...

10-paketti Airamin 60W hehkuja 3,60€ paikallisesta S-marketista.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Oho, tuosta on paha panna paremmaksi! Missä näin halpa marketti oli?

Hietsun hinta oli 7,95 euroa. Siinäkään ei yhden lampun hinnaksi tule kuin 0,795 euroa.

Anonyymi kirjoitti...

Oma suosikkini hehkulampun korvaajaksi on E14- ja E27-kantaiset halogeenilamput.

Niissä on hyvä värilämpötila, syttyvät heti ja ennenkaikkea toimivat hyvin myös ulkona. Hintakin on vain muutamia euroja kappaleelta.

Tarkempia tietoja löytyy esim. valonetistä.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.puuilo.fi/pdf_files/vantaa.pdf
(perintiset hehkulamput 10kpl 3,90eur)

hdmi kirjoitti...

Bauhausissa kaksi 42w halogeenia 3,50 € eli 1,75€ kappaleelta. Kuten tuossa toisessa ketjussa jo tuli todisteltua hehkulamppujen hamstraus ei kannata vaikka ilmaiseksi saisi.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.valotorni.fi/valaistusmittari-t-6.html
tässä sivustossa lämpömittari ei toimii, olen laatanut kuva missä on taustavalona käytetty valolaatikko 3100K, muutta se ilmoitta että olen käyttänyt salama he he