Nyt on viimeinen hetki hamstrata 60 watin hehkulamppuja. Niitä löytyy vielä jonkin verran kauppojen hyllyiltä, mutta uusia toimituksia ei enää tule. Syyskuun alusta lähtien lamppujen toimittaminen jälleenmyyjille on ollut kiellettyä. Seuraavaksi poistuvat 40 watin lamput.
Saamastani palautteesta tiedän, että hehkulamppujen kieltäminen suututtaa todella monia kansalaisia. Korvaajiksi tarkoitetut uudenlaiset energiansäästölamput ovat selvästi kalliimpia ja niissä on monia käytännön ongelmia. Hehkulamppujen kieltämistä pidetään näpertelynä, joka vaikeuttaa kansalaisten elämää, mutta ei todellisuudessa säästä luontoa.
Perehtyessäni hehkulampun korvaajiin olen hämmästynyt tilanteen sekavuutta. Markkinoilla on niin tekniikaltaan kuin hinnaltaan kirjava valikoima uudentyyppisiä lamppuja, joiden edessä kuluttaja on sormi suussa ihmettelemässä. Siitä lisää ensi kerralla.
On monia tilanteita, joissa mikään ei voita perinteistä hehkulamppua. Se syttyy välittömästi täyteen kirkkauteen eikä lämpövaikutuskaan ole aina pahitteeksi. Löylyhuoneen kuumuuteen hehkulamppu sopii hyvin. Sen kellertävä valo on monen mielestä lämmin ja kotoisa. Spottivaloissa, joihin tarvitaan kärkipeililamppuja, ei taida vieläkään löytyä energiansäästölamppua.
Sitten on vielä kaksi erikoistapausta. Ensimmäisenä kattokruunut: energiansäästölamppuja on kyllä saatavissa kynttilälamppuina, mutta niiden valo ei vastaa hehkulamppua, jolle kattokruunut on suunniteltu. Kruunussa voi olla kymmeniä lamppuja, joiden korvaaminen on paitsi työläs myös kallis operaatio.
Toinen ongelmatapaus ovat himmentimellä (reostaatti) toimivat valaisimet. Vain osa energiansäästölampuista toimii säädettävällä jännitteellä.
Hehkulampuille riittää siis kysyntää jatkossakin. Tavarataloista löytyy vielä yksittäisiä 60 W lamppuja hyllystä, mutta halusin ostaa koko paketin. Facebook-ystävä vihjasi, että niitä löytyy ainakin Helsingin Hietalahden kirpputorilta. Kyltistä päätellen en ollut ainoa lampuista kiinnostunut:
Pujahtaessani ovesta sisään vilkaisin vaistomaisesti ympärilleni. Eihän kukaan vain nähnyt? Olin selvästi hakemassa kiellettyä, valonarkaa tavaraa.
Ja mikä ihana näky minua odottikaan -- hyllyt aivan notkuivat kiellettyjä lamppuja:
Ostin neljä laatikollista. Eiköhän niillä pärjää muutaman vuoden.
Paketissa lampulle luvataan 1000 tunnin käyttöaika. Siihen nähden yksittäisen lampun hinta 0,79 euroa on naurettavan halpa.
Jatkossa hehkulamppuja saa ainakin Saksasta tilaamalla. Siellä niitä myydään 60 watin pienlämmittiminä. Kun lamppu on luokiteltu uudelleen lämmittimeksi, myyntikielto ei enää koske sitä. Tilauksen voi tehdä vaikka heatball.de-verkkokaupasta.
Lue myös kirjoituksen jatko-osa.
23 kommenttia:
Etkö näe,siis mitään hyvää noissa
energia/loistelampuissa. Ainakin
lumenit ja luxit tullut tutuiksi
samoin muukin fysiikan valo-oppi.
Ehkäpä ledilamput tulevaisuutta(ko)
Tekniikka kehittyy tuollakin alueella. Valoa kansalle.
"Paketissa lampulle luvataan 1000 tunnin käyttöaika. Siihen nähden yksittäisen lampun hinta 0,79 euroa on naurettavan halpa."
Ja olisi vieläkin halvempi,jos lamppun valmistuksen tavoitteena
olisi ollut tehdä esim 10000 tunnin
käyttöaika, mutta tuo 1000 tunnin
kesto on päätetty jotta saadaan myytyä enemmän lamppuja.
Maailman pitkäikäisin hehkulamppu löytyy yhdysvaltalaiselta paloasemalta - palanut vuodesta 1901 asti tähän päivään! Siihen aikaan lamppuvalmistajat eivät olleet vielä pistäneet pystyyn salaista kartellia, joka määräsi hehkulampun käyttöiäksi toisen anonyymin mainitsemat tuhat tuntia.
http://www.youtube.com/watch?v=AQnyC4_B2qU
Eikä nuo energialamput taida soveltua myöskään vanhoihin laavalamppuihin, jotka itselläkin on luonut kaunista värillistä lämpöä aina talvipimeällä. Nämä nykykotkotukset, kun eivät tuota tarpeeksi lämpöä. Ilmeisesti kaatiskamaa lamput piakkoin, sääli yhden aikakauden loppumisen suhteen.
Eikös se EU ole kieltänyt nämä lamput? Norjahan ei kuulu EU:hun eikä Venäjä. Joten rajan takaa hakemaan pakettiautolla ja myymään torille.
Miksi itkeä vanhan tekniikan korvautumista uudella ja paremmalla?
Virhe tosin tehtiin kieltämällä, se on aina huono ratkaisu ja herättää vastarintaa oli oikein tai väärin. Ja kun led-valot ovat tulossa, olisi maltti ollut valttia.
Jokainen minua lukenut tietää, että olen vihreästä yhtä kaukana kuin itä lännestä, mutta silti vaihdoin lamppumme energiansäästöihin jo vuosia sitten, kun poltin sormeni hehkulampussa ;=).
Aalto-yliopisto julkaisi lamppuoppaan:
http://lightinglab.fi/ekovalo/News/lamppuopas.pdf
Marketista ostettu halogeenilamppu (GU10) posahtaessaan rikkoi samalla hetkellä myös sulakkeen. Sulakkeena oli marketin 10A "yleissulake". Sulakkeen poltto loppui kun hoksasin vaihtaa yleissulakkeen tilalle "etanasulakkeen". Mutta 5 vuoden ajan kiltisti vaihdoin sulakkeen halogeenilampun posahtamisen yhteydessä.
-*Psst* Onx tietoo?
- Toki. Pirtua, hepoa, kokaa, nuuskaa vai hehkulamppuja?
"On monia tilanteita, joissa mikään ei voita perinteistä hehkulamppua."
Kyllä kierrekantahalogeeni sopii kaikkeen mihin hehkulamppukin. Se vain kuluttaa 30% vähemmän ja kestää kaksi kertaa kauemmin. Enkä yhtään epäile tuota kestoa, ostin ensimmäiset E27 halogeenit n kolme vuotta sitten, eikä muistaakseni niistä yksikään ole vielä palanut.
Ajatus että hehkulamput pitäisi korvata "energiasäästö" - siis pienloistelampuilla on nettikeskustelijoiden itsensä kehittämä pakkomielle jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.
Jostain syystä kukaan näistä valittajista ei koskaan kerro että mikä vika niissä halogeeneissa on.
Tarkoitat kierrekantahalogeenilla tavallisen hehkulampun näköisiä lamppuja, jotka tosiaan sopivat kaikkeen mihin hehkulamputkin, mutta joilla ei ole mitään tekemistä energiansäästön kanssa?
Halogeenit palavat niin helkkarin kuumina, etten moista ottaisi mökkiini, palo- ja vammavaarallisia.
"Tarkoitat kierrekantahalogeenilla tavallisen hehkulampun näköisiä lamppuja, jotka tosiaan sopivat kaikkeen mihin hehkulamputkin, mutta joilla ei ole mitään tekemistä energiansäästön kanssa? "
Eikö 30% ole mitään?
Kuumuusongelma liitty pistemäisiin halogeeneihin. Näissä E27/E14 lampuissa halogeeni on kuvun sisällä ja lämpöä tulee kaiken järjen mukaan vähemmän kuin samantehoisessa hehkulampussa.
>Eikö 30% ole mitään?
Ei, jos lamppu maksaa 3-4x hehkulampun hinnan.
Hölmöä kieltää hehkulamput (energiatehokkuusluokka E) mutta sallia halogeenit (luokka C tai D). No, halogeenien kielto tuleekin muutaman vuoden päästä.
Vuoden 2016 jälkeen me kaikki käytämme varmasti ledejä, mutta kyllä halogeeni on hyvä väliaikaisratkaisu. Laskelma siis tuossa toisessa ketjussa.
Ison Omenan Citymarketissa oli ainakin viimeviikolla Airamin 60W hehkulamppuja. Ne oli pakattu jonkinlaiseen retropakkaukseen (tai olivat sitten tosi vanhaa varastoa).
Olen itsekin jo joutunut ostamaan joitakin pienloistelamppuja ja seuraavat asiat tulisi ilmoittaa lamppujen paketissa vaikka lain pakottamana, jos valmistajat eivät tähän muuten kykene:
- valovoima (lumen)
- sähkönkulutus (W)
- värintoistoindeksi (CRI)
- välkkymisen taajuus (Hz)
- välkkymisen määrä (vaikka dB maksimitehosta per välkähdystaajuussykli, en tiedä onko tälle jokin yksikkö olemassa)
Näillä tiedoilla kuluttajat voisivat sitten oikeasti painottaa niitä asioita, joista ovat ITSE kiinnostuneita. Itse en ole mikään graafikko tai kultasilmä, mutta matalan värintoistoindeksin lamput sattuvat silmiin värintoiston puolesta sen lisäksi, että ne usein välkkyvät ikävästi. (Itselläni on välkkymiseen keskivertoa herkemmin reagoivat silmät ja en voisi kuvitellakaan ostavani kotiin esimerkiksi yksikennoista DLP-videotykkiä.)
Mainittakoon, että esimerkiksi tuo värintoistoindeksi on niin tuntematon käsite, että isosta rautakaupastakin joutuivat soittamaan valmistajalle asti kun halusin tietää yhden muuten kiinnostavan lampun värintoiston. Lopputuloksena CRI oli 82, joten jätin lampun hyllyyn ajatuksella "kokeilematta paska".
Sanan varsinaisessa merkityksessähän hehkulamput, jotka on valmistettu laittamalla tavallisen lasikuvun sisälle pieni 230V halogeenipolttimo, ovat "energiansäästölamppuja". Itse kannatan näitä vaikka ovatkin (vielä) törkeän hintaisia tekniikkaansa verrattuna.
Ja niille, jotka pelkäävät, että nämä halogeenilamppu-hehkulampun-sisällä -lamput kuumenevat paljon koska "halogeenilamput ovat tosi kuumia" kerrottakoon, että se lämpö tulee vain ja ainoastaan virrankulutuksesta. Jos se halogeenilamppu kuluttaa vähemmän sähköä kuin perinteinen hehkulamppu niin se kuumenee vähemmän.
Ja mitä muuten tulee siihen jenkkiläisen paloaseman hehkulamppuun joka on yli 100 vuotta vanha niin helppohan se on tehdä: tuotetaan vain vähemmän valoa samalla energiamäärällä- Tällöin lampun wolframilanka ei ole niin kuuma, jolloin se kestää pidempään. Jälleen, jos tuostakin lampusta kerrottaisiin sekä valovoima (lumen) ja virrankulutus (W) niin se olisi vertailukelpoisempi muiden lamppujen kanssa.
Mielenkiintoisia ilmiöitä tullut esiin eri ihmisillä, yksi valitti lampun sirisevän, toinen välkkyvän. Ihmisen aisteissa on näköjään eroja.
Halogeenilamput ovat helppokäyttöisiä, koska koko ja valon laatu sekä himmennettävyys ovat lähellä hehkulamppua. Nämä lamput tullaan kuitenkin kieltämään seuraavaksi, joten niistä ei ole pitkäaikaiseksi ratkaisuksi.
Halogeenin kuumentumista liioitellaan. Pystyn koskemaan paljain sormin 40 w vastaavaan lamppuun (oma teho 28 W), vaikka se olisi ollut tunteja päällä. Kirkkaampi (vastaa 55 W hehkulamppua) onkin sitten jo niin kuuma, etteivät sormet kestää pitkää otetta.
Laki velvoittaa jo nyt kertomaan teknisiä tietoja lamppupaketin kyljessä, kuten W-vastaavuus ja energiantehokkuuden luokitus. Ilmeisesti värintoistoindeksi ei kuulu pakollisiin tietoihin, koska sitä näkee niin harvoin paketeissa.
@Harri: olivat varmaan samoja, mitä itse ostin Hietsusta. Paketti on retroa (pahvi jopa tuntuu vanhalta), mutta kylkeen painettu energialuokka E kertoo, että ovat uutta tuotantoa. Aiemmin näitä tietoja ei tarvinnut ilmoittaa.
Pitäisi joskus laskea ROI noille eri energialampuille vs. tavallinen hehkulamppu. Lähtökohdaksi voisi ottaa, että jonkun tutkimuksen (ei lähdettä, sori) mukaan 70 prosenttia ns. hukasta tulee tehokäyttöön lämpönä.
Ja itse olen ostanut 60 watin hehkulamppuja vitosella 20 kappaletta Lahden Hong Kong -tavaratalosta!
"Ja mitä muuten tulee siihen jenkkiläisen paloaseman hehkulamppuun joka on yli 100 vuotta vanha niin helppohan se on tehdä: tuotetaan vain vähemmän valoa samalla energiamäärällä- "
Muistaakseni tuo lamppu palaa 5 watin teholla.
Venäjä on ilmoittanut myös kieltävänsä hehkulamput vuoteen 2014 mennessä, joten sieltäkään niitä ei enää jatkossa saa tavallinen kuluttaja hakea varastojensa täytteeksi.
Allekirjoittanut on hamstrannut satoja erilaisia hehkulamppuja varastoon tulevien vuosien tarpeiksi ja samaa suosittelen muillekin.
"Allekirjoittanut on hamstrannut satoja erilaisia hehkulamppuja varastoon tulevien vuosien tarpeiksi ja samaa suosittelen muillekin. "
Tämä menee jo uskonnon puolelle - niinkuin salaliittoteoriatkin:)
Lähetä kommentti