tiistai 12. syyskuuta 2023

Onecoin-tuomio - vihdoin! Sebastian Greenwood vankilaan 20 vuodeksi.

Vihdoin se on tapahtunut: oikeuslaitos on tuominnut toisen Onecoin-huijauksen päätekijöistä 20 vuodeksi vankeuteen. Tuomittu on Karl Sebastian Greenwood, jolla on äidin puolelta Ruotsin kansalaisuus. Hänen aisaparinsa ja koko huijauksen äiti Ruja Ignatova on edelleen kateissa ja luultavasti surmattu jo ajat sitten. FBI on etsintäkuuluttanut Rujan ja lupaa pidätykseen johtavista tiedoista 250 000 dollarin palkkion.

Yhdysvaltojen oikeusministeriön tiedote Greenwood-tuomiosta.

Helmikuussa 2015 lähtien olen yrittänyt osoittaa Onecoinin huijaukseksi ja saada viranomaiset kiinnostumaan asiasta. Tein kymmeniä blogitekstejä ja vinkkasin aiheesta monille toimittajille. Blogissa palaute oli välillä raivokasta, kun verkostossa mukana olleet halusivat levittää huijausta ja ansaita sillä itse lisää. Kirjani aiheesta ilmestyi juuri koronaepidemian puhjetessa helmikuussa 2020.

Alusta lähtien Tommi Vuorisen tärkein perustelu on ollut yksinkertainen: Onecoin ei ole huijaus, koska sitä ei ole tuomittu missään. Nyt on. Tommi on ainoa alusta lähtien mukana ollut, ja hän jatkaa One Ecosystem -nimelle vaihtaneessa järjestelmässä edelleen. Nykyinen titteli on Euroopan ja Afrikan aluejohtaja. Tommi on omin silmin nähnyt ja kokenut kaiken. Myyntimiehenä toiminut Kari Wahlroos nosti kytkintä jo ajat sitten ja vei omat miljoonat mukanaan.

Vuorinen saattaa väittää, että nykyisellä One Ecosystemin kryptovaluutalla on oikea lohkoketju ja ettei sillä ole mitään tekemistä sen Onecoinin kanssa, jota hän itse vuosina 2014-2018 kiersi mainostamassa ympäri Suomea ja aina Afrikkaan asti. Lohkoketju voi olla, mutta Onecoin ei edelleenkään ole oikea kryptovaluutta, eikä niillä ole julkisesti noteerattua kurssia. Kaikilla normaaleilla mittareilla Onecoin on edelleen puhdasta ilmaa.

Sitä paitsi: jos nykyinen Onecoin on eri asia kuin alkuperäinen, sittenhän Vuorisen markkinointi ja lupaukset osoittautuivat valheeksi. Onecoinin lähdekoodia ei koskaan avattu, Mastercard-korttia ei ikinä tullut, lohkoketjua tai louhintaa ei ollut, arvo ei noussut... kaikki valhetta. Todisteina ovat lukuisat haastattelut, Youtubesta löytyvät esitykset ja muu markkinointimateriaali.

On ihme, elleivät Suomen viranomaiset vihdoin puutu tähän huijaukseen. 

Oikeudenkäyntiaineistossa oli grafiikka, joka kertoo Onecoin-jäsenten määrän maittain heti huijauksen alussa. Suomalaisia oli silloin mukana enemmän kuin kiinalaisia, joista myöhemmin tuli suuret määrät uhreja. Greenwood, Parhiala, Vuorinen ja pari muuta kaveria Suomesta ja Ruotsista laittoivat tämän miljardihuijauksen käyntiin. Sillä pitäisi irrota paikka suomalaisessa rikoshistoriassa.

Suomalaiset olivat Onecoinin ensimmäisiä levittäjiä - ja uhreja.

Suomalais-ruotsalaisesta alusta johtuen Suomen KRP:llä olisi ollut tilaisuus torpata koko huijaus alkuunsa. Se mahdollisuus menetettiin, kun KRP marraskuussa 2015 päätti asiaa tutkittuaan jäädä odottamaan lähdekoodin julkistusta. Sitä ei koskaan tullut, eivätkä viranomaiset palanneet asiaan. Toisaalta myöskään Britannian poliisi ei jatkanut tutkimuksia uhrien tekemistä rikosilmoituksista huolimatta. "Ei todisteita", se totesi ja siirsi vastuun USA:n poliisille - vaikka USA oli ainoa maa, jossa Onecoin ei virallisesti koskaan toiminut (juuri siksi, että huijarit pelkäsivät sen viranomaisten tehokkuutta).

Kun Onecoin on nyt virallisesti todettu huijaukseksi, suomalaiset uhrit voivat tehdä rikosilmoituksia. Osa heistä on kuitenkin itse rekrytoinut mukaan uusia uhreja, joten he nielevät tappionsa mieluummin kaikessa hiljaisuudessa.

Poliisia tämän ei pitäisi estää. Vuorisen toiminnasta on runsaasti muuta aineistoa. Oikeusministeriön tiedote toteaa sen, mitä olen itse sanonut alusta lähtien: 

  • unlike legitimate cryptocurrencies, OneCoin had no actual value and was conceived of by GREENWOOD and IGNATOVA as a fraud from day one
  • OneCoin lied to its members about how its cryptocurrency was valued, claiming that the price of OneCoin was based on market supply and demand, when in fact OneCoin itself arbitrarily set the value of the coin without regard to market forces
  • GREENWOOD also lied to investors about the utility of the tokens included in trader packages, claiming that they could be used to secure positions in OneCoin’s “mining pools,” depicted in promotional materials as computer hardware used to “mine” OneCoins. 
  • there were no mining pools and no computers to mine OneCoin either.

Kaikki, mitä tiedote sanoo Greenwoodista, pätee myös Tommi Vuoriseen ja muutamaan muuhun suomalaiseen avainhenkilöön, jotka levittivät näitä valheita. Vuorinen ei voi vedota siihen, ettei hän tiennyt. Hän itse mainosti tuntevansa yrityksen toiminnan hyvin ja kehui Greenwoodia hyvin aikaansaavaksi herraksi. Kysymysteni olisi pitänyt havahduttaa hänet siihen, ettei yhtiön kertoma voinut pitää paikkaansa. Viimeistään silloin hänellä olisi ollut selonottovelvollisuus.

Vaikka Onecoin myöhemmin alkoi muka myydä koulutusta, alussa Ruja Ignatova vastasi Iltalehdelle sähköpostilla, että kyse on sijoitustoiminnasta, jossa voitot kulkevat käsi kädessä riskien kanssa (kirjani s. 55). Koulutusmyynti keksittiin myöhemmin kun yhtiö huomasi, ettei kuka tahansa voi markkinoida sijoitustoimintaa.

"Parin vuoden kuluttua olen joko narri tai sankari", Vuorinen sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa (kirjani s. 62). Nyt on aika toimia, ennen kuin narrin rikokset vanhenevat.

Tekstiä muokattu 13.9.2023

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muuten hyvä tarina, mutta tämä pilasi koko kirjoituksen:

"Ruja Ignatova on edelleen kateissa ja luultavasti surmattu jo ajat sitten"

Mene ihmeessä noiden tietojesi kanssa FBI:n juttusille niin ne poistaa sen löytäpalkkion.

Anonyymi kirjoitti...

Luultavasti hyvä nyymi. Luultavasti. Ja hyvä näin.

Makela kirjoitti...

Ei suomen poliisi juurikaan tutki enään noin vanhaa tapausta kun suurin osa kerätystä rahasta tuli yli 5 vuotta sitten, sama tapahtui jo Ikaros Groupin osalta ja poliisi lopetti tutkinnan vaikka tiesi tarkalleen missä päätekijä "majailee" ja koska hän ei ollut suomessa niin tutkinta lopettiin vaikka todisteet kertoivat huijauksesta.

Eli jos tekee rikosilmoituksen Onecoinista niin todennäköisesti poliisi sanoo että rikos niin vanha että turha enään tutkia ja koska olinpaikat ei tiedossa missä huijarit niin ei varmasti johda mihinkään.

William G. kirjoitti...

Historian havinaa: Greenwood ja "Onecoin-suihkari" ( joka vaihtaa moottorien sijaintia kesken lennon).
https://youtu.be/HWJFsUyxw_c?si=pHUq7eniawJyLK1o

Juha L kirjoitti...

Vuorinen saattaa väittää, että nykyisellä One Ecosystemin kryptovaluutalla on oikea lohkoketju ja ettei sillä ole mitään tekemistä sen Onecoinin kanssa, jota hän itse vuosina 2014-2018 kiersi mainostamassa ympäri Suomea ja aina Afrikkaan asti.

Tommilla voi olla vähän vaikeaa väittää uskottavasti ettei Onecoinilla ole mitään tekemistä One Ecosystemin kanssa, kun CEO Zlatkov itse toteaa että kyseessä on uudelleen brändäys samalla kolikolla: https://twitter.com/CryptoXpose/status/1701890953663959387

Sama bulgarialainen yhtiö One Network Services Ltd pyörittää aivan samaa ja samalla tavalla toimivaa huijausta samasta toimistosta kuin Rujan ja Sebastianin aikana, nyt uudella brändi-nimellä.

Se on sikäli ihan sama onko pääkirja SQL-tietokanta vai lohkoketju jos kolikon "arvo" määrätään itse eikä se ole vaihdettava valuutta. Ja edelleen kun yhtiö pitää kaikki krypto-avaimet itsellään, niin kaikki kolikot ovat yhtiön hallinnassa oli sitten SQL-tietokanta, lohkoketju tai jokun muun tyyppinen pääkirja.

Aivan samaan tapaan kuin Rujan ja Sebastianin aikaan käyttäjä menettää kolikkonsa jos yhtiö niin päättää. One Ecosystemin julkinen lohkoketju ei tähän tuonut mitään muutosta koska yhtiö ei anna krypto-avaimia käyttäjille oman kryptolompakon hallintaan. Ja näinhän on käynyt monelle huijauksesta lähteneelle "liidereille".

Huijaus shitcoin ei muuksi muutu oli se sitten missä pääkirjassa tahansa.

Juha L kirjoitti...

Greenwoodin anteeksipyyntö tuomionluvussa:

- "Olen pahoillani. Hyväksikäytin ihmisten kryptovaluutta-unelmia. Tämän ei tarvinnut olla minun elämäni."

"I am sorry. I exploited their cryptocurrency dreams. This did not have to be my life."
https://twitter.com/innercitypress/status/1701626651971395791

Toki Greenwood on pitkän ajanjakson sarjahuijari, jolla on paljon muitakin huijauksia plakkarissaan OneCoinin lisäksi. Nyt Greenwood haukkasi liian ison palasen.

Saa nähdä joutuuko Tommi Vuorinen koskaan minkäänlaiseen vastuuseen teoistaan. Sitä ennen on anteeksipyyntöä turha odottaa Tommilta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Greenwood saa olla tyytyväinen, että on hengissä. Todennäköisesti Onecoinilla oli kytkentöjä Venäjän mafiaan. Kun pyramidi alkoi kaatua, se ei halunnut jättää todistajia. Siksi Rujan oli kadottava. Greenwoodilla olisi ollut sama kohtalo.

Ilmeisesti edes Greenwood tai veli Konstantin eivät ole tienneet, mitä Rujalle on tapahtunut. Muutoin asia olisi varmasti selvinnyt poliisitutkinnassa.

Juha L kirjoitti...

Venäjän mafiasta on arveluja, mutta Bulgarian mafiasta on varmuus. Asiahan on tullut mainituksi OneCoin keissin oikeudellisissa dokumenteissa, joissa todettiin Konstantinin puhelimesta löytyneen yhteyksiä vaikutusvaltaiseen itä-Eurooppalaiseen huumemafiosoon.

Ja varsin hupaisaa oli se, että One Ecosystemin Plovdiv 2021 eventin lipputulot lähetettiin pankkitilille jonka omisti Ventsislav Gerov:in yhtiö, yksi tunnetuimmista mafia nimistä Bulgariassa, lempinimeltään Ventsi the fox. Tunnettu jo 90-luvulta erikoistumisista varkauksiin ja petoksiin josta juontaa tyypin epävirallinen mafiatitteli: "boss of thiefs" - varkaiden pomo.

Itsekin varmistin tuolloin asian Plovdiv eventin lipunmyyntisivulta ja Bulgarian yhtiörekisteristä. Rahat eventti-lipuista tosiaan piti lähettää hyvin tunnetun bulgarialaisen mafioson yhtiön bulgarialaiselle tilille. Kohtuu absurdia. Kukaan huijauksesta ei ole ikinä tietenkään kommentoinut asiaa.

Samassa kuuluisassa Vis-2 rikollisryhmässä Gerovin kanssa 90-luvulta 2000 luvun alkuun toiminut kokaiinikuningas Hristoforos Amanatidis 'Taki' on myös yhdistetty Rujaan, ja hänen on väitetty jopa järjestäneen Rujan tappamisen, jos tappo on todella tapahtunut eikä ole vain hämäystä.
https://bird.bg/en/moi-documents-ruja-ignatova-was-killed-on-takis-orders-the-head-of-the-police-killings-department-worked-for-him/

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ja ihan varmasti Tommi Vuorinen on tietoinen näistä mafiakuvioista, rahanpesusta, peiteyhtiöistä ja kaikesta kähminnästä - silti hän on roikkunut mukana alusta lähtien ja kiertänyt ympäri maailman vakuuttamassa, että kaikki on laillista.

Juha L kirjoitti...

Kaikki nuo asiat kuitataan huijauksessa "meluna" johon ei pidä kiinnittää huomiota. En usko että Tommia edes kiinnostaa juurikaan mitä kulisseissa tapahtuu. On helpompaa selittää itselleen ja uhreille paskaa, kun keskittyy vain "yhtiön viralliseen informaatioon".

One Ecosystemin laillisuutta yritetään selittää mm. siten että yhtiö on rekisteröity Sveitsiin, joka ei pidä edes paikkaansa. One Ecosystemillä ei koskaan ole ollut mitään toimintaa Sveitsissä.

Sveitsissä oli entisen vara-kapteeni Emil Blumerin rekisteröimä pöytälaatikkofirma EcoSystemOne AG, jolla ei Blumerin mukaan ollut mitään toimintaa One Ecosystemissä. Ja Blumerhan heitettiin huijauksesta pois ja hän menetti myös kaikki kolikkonsa.

Kun Blumer sai lähtöpassit, One Ecosystemin pääsivulla ollut Terms & Conditions​ -linkki lakkasi toimimasta jossa mainittiin EcoSystemOne AG. Blumer itsekin totesi että Terms & Conditions jossa EcoSystemOne AG mainittiin ei ollut validi, tämän jälkeen linkki katosi. Yhä edelleen huijarit kyllä kertovat puheissaan että One Ecosystem on rekisteröity Sveitsiin että onhan meidän siksi oltava laillinen!

https://i.imgur.com/p9i7cUj.jpg

https://youtu.be/YjlvPQwwm_A?t=387

Jaakko 3nen kirjoitti...

>Wahlroosia ei epäilty rikoksesta OneCoiniin liittyen.

Eli vaikka tiedostaa, että bisnes on 100% pelkkää huijausta, niin sen mainostaminen ja siihen ihmisten mukaan rekryäminen ei ole laitonta Suomessa?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kieltämättä Suomen viranomaisten passiivisuus lähettää viestin, että tällainen toiminta on jatkossakin hyväksyttävää eikä siitä joudu vastuuseen.

Toisten tietoinen huijaaminen on kriminalisoitu. Wahlroos oli kuitenkin "vain" palkattu myyntimies. Vain kansainvälinen tutkinta voisi todistaa hänen toimineen tietoisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Luulen että poliiseja on onecoin "sijoittajina" joten sitä ei tutkita koska häpeällistähän se olisi suuressa määrin asianosaisille varsinkin jos joku poliisi on jopa "leaderina" tai mainostajan puuhaillut.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Kari Wahlrooskin kuuluisi mielestäni linnaan, eikä mihinkään Ferrarin ratin taakse.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Ruja on suurella todennäköisyydellä kuollut ja todennäköisesti mädäntynytkin jo aikaa sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Se huumekauppias Taki piilottelee Rujaa dubain tiluksilla tai on tappanut tämän. Dubaissa on helppo piilotella.

Anonyymi kirjoitti...

Uskotko Tommi Vuorisen saaneen tästä kaikesta rahaa vai onko vain ollut todella syvällä huijauksessa itse ja uskoo tämän mielikuvituksen muuttuvan vielä todeksi? Ei ainakaan vaikuta kovin hyvin toimeentulevalta toisin kuin Wahlroos

Anonyymi kirjoitti...

Ai että Rujan piti kadota koska "mafia etsii"? Ja tietysti hän katosi "sattumalta" heti sen jälkeen kun sai tietää Europolissa olevan operaatio suunnitteilla, sillä ei ollut mitään tekemistä katoamisen kanssa.. ei... koska... mafia. Jep jep. Ja Rujan kuolema on selvää, koska hänestä ei ole havaintoja? Havaintojen puuttuminen ei johdu siis siitä, että Ruja asuu Dubaissa sen sheikkinsä kanssa ja käyttää nykyisin hijabia. Ei tietenkään, koska Ruja on kuollut aikapäiviä sitten. FBI ei sitä tiedä, mutta Petteri Järvisen blogissa se tiedetään.

Eiköhän oteta drinkit Rujan kuolemalle. :)