keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Devil's coin on kirja Onecoin-uhrin näkökulmasta

Helmikuussa 2020 ilmestyi kirjani Onecoin-huijauksesta. Se oli tietääkseni ensimmäinen koko maailmassa. Sen jälkeen kirjoja on tullut lisää. Toimittaja Jamie Bartlettin kirja The Missing Cryptoqueen - The Billion Dollar Cryptocurrency Con and the Woman Who Got Away with It (Amazon) ilmestyi kesällä 2022 ja nyt uusimpana Jennifer McAdamsin kirja Devil's Coin: My Battle to Take Down the Notorious OneCoin Cryptoqueen (Amazon).

Onecoin books by Petteri Järvinen (2020), Jamie Bartlett (2022) and Jennifer McAdam (2023).

McAdamin kirja kertoo Onecoinin tarinan uhrin näkökulmasta, eikä se ole mukavaa luettavaa. Jennifer McAdams syntyi Skotlannissa ja kasvoi vaatimattomissa oloissa. Jo 17-vuotiaana hänestä tuli poikavauvan yksinhuoltaja, eikä elämä kohdellut helläkätisesti myöhemminkään. McAdamilta diagnosoitiin krooninen väsymysoireyhtymä (ME, myalginen enkefalomyeliitti). 

McAdamin isä työskenteli mainarina hiilikaivoksella ja jätti kuollessaan 5000 punnan perinnön, jonka tytär luuli sijoittavansa viisaasti uuteen kryptovaluuttaan. Hänestä tuli ensimmäinen 5000 euron Tycoon-paketin ostaja Skotlannissa ja hän alkoi hyväuskoisena levittää Onecoinin sanomaa lähipiirissään. Monet heistä haksahtivat sijoittamaan vähät rahansa järjestelmään, joka vähän myöhemmin osoittautui pyramidihuijaukseksi. 

Ryhdyttyään taistelemaan Onecoinia vastaan McAdam kuvaa tuntemuksiaan "it was like watching a car crash happening in front of you and you can't do anything about it". Omat tuntemukseni olivat täysin samat. Yrityksistäni huolimatta en saanut Suomen viranomaisia kiinnostumaan asiasta ja saatoin vain sivusta seurata huijauksen leviämistä. 

Keväällä 2015 kävin poliisin kuultavana ja perustelin, miksi Onecoin ei voi olla oikea kryptovaluutta. Sen jälkeen KRP kuuli Tommi Vuorista ja Sofian pääkonttorilta lentänyttä lakijohtajaa (joka on nyt luovutettu USA:han oikeudenkäyntiä varten), mutta päätti marraskuussa 2015 jäädä odottamaan Onecoinin lähdekoodin julkistusta. Sitä poliisi ilmeisesti odottaa vieläkin. KRP:n wait-and-see asenne oli Suomen verkostolle vahva todiste siitä, että valuutta on laillinen.

Britannian poliisi oli yhtä saamaton. Asiaa tutkinut etsivä Kieron Vaughan lähetti McAdamille kirjeen, jonka tämä kertoo kehystäneensä seinälle: "Sorry, Jen, the investigation is being closed. No evidence." Yli 100 miljoonaa puntaa oli huijattu, mutta Britannian poliisi lopetti tutkimukset todisteiden puuttuessa ("no paper trail"). Suomessa huijattu määrä oli noin 25 miljoonaa euroa, mikä maiden kokoeron vuoksi oli meillä vielä paljon suurempi asia.

Kirjan kertomat asiat tulivat tutuiksi Suomessakin. Onecoin-jäsenet olivat kuin uskonlahko, joka tarkkaili toisiaan: "The greatest sin was buying Bitcoin or any other digital currency" (s. 75). Ryhmä vahvisti yhteenkuuluvuutta torjumalla kaiken ulkopuolisten kritiikin. Se oli vihaajien ("haters") tai suurten pankkien levittämää vihakampanjaa. Jos ryhmän jäsen erehtyi esittämään kritiikkiä, hänen tilinsä suljettiin ja virtuaalisena näkynyt suuri omaisuus yksinkertaisesti katosi.  

Rujan kadottua ohjat otti veli Konstantin, josta McAdam ei säästele sanojaan: "Konstantin is an idiot, but Ruja is pure evil, Satan in a female form." (s. 235) McAdam käyttää veljestä sukunimeä Ignatova, mikä on käsittääkseni virhe. Veli oli Konstantin Ignatov. Typeryys koitui veljen kohtaloksi, sillä vietnamilaisen henkilön neuvosta hän lähti matkalle Yhdysvaltoihin, vaikka Sofian konttori oli varoittanut matkan olevan turha riski. Los Angelesin lentokentällä poliisit pidättivät veljen ja vyyhdin tutkimukset alkoivat.

--

Ennakkotietojen mukaan ensi tiistaina Sebastian Greenwood saa tuomionsa USA:ssa. Ruja Ignatovan aisapari pidätettiin Thaimaassa marraskuussa 2018 ja hän on istunut vuosia New Yorkissa tutkintavankeudessa, ilmeisesti hyvin ankeissa olosuhteissa. Ruja itse on yhä kateissa, luultavasti kuollut. "Ruja may have vanished but haunts all of us", McAdam kirjoittaa.

Greenwoodin tuomiolla tulee olemaan valtava symbolinen merkitys. Onecoin-uskovaiset ovat vuosia väittäneet, että valuutan täytyy olla laillinen, koska yhtään tuomiota ei ole annettu. Pian on. Sen jälkeen Tommi Vuorisella, joka on ainoana ollut mukana toiminnassa alusta lähtien, on paljon selitettävää.

Toivon, että Vuorinen ja kaikki muutkin toiminnassa yhä mukana olevat lukisivat McAdamin kirjan ja miettisivät, miten monen ihmisen elämän ovat tuhonneet.

1 kommentti:

KohtoKohto kirjoitti...

Uskovaiset ovat uskovaisia. Minun on hyvin vaikea ymmärtää niitä henkilöitä, jotka huijaavat ymmärtämättömiä ihmisiä. OneCoin huijauskin on jälleen esimerkki siitä, miten ns. "tyhmää" vedätetään.