tiistai 26. syyskuuta 2023

The Creator -elokuva saa pohtimaan tekoälyn ja ihmiskunnan tulevaisuutta

Tällä viikolla ensi-iltaan tuleva The Creator -elokuva on herättänyt ennakkoon paljon kiinnostusta. Ohjaajan aiempi työ Rogue One lasketaan niin suureksi meriitiksi, että se on nostettu melkeinpä elokuvan alaotsikoksi. Pääsin näkemään elokuvan etukäteen, suurelle yleisölle se avautuu 29.9.2023.

Elokuvan aihe on ajan henkeen sopivasti tekoäly ja alku suorastaan kliseinen. Tekoäly on räjäyttänyt ydinpommin Los Angelesin keskustassa, minkä vuoksi sen käyttö on kielletty länsimaissa. Aasiassa tekoäly on kuitenkin voimissaan. Se on tuottanut ihmisen kaltaisia robotteja, jotka on helppo tunnistaa pään takaosan läpinäkyvästä reiästä sekä reiän ympärillä pyörivistä renkaista. Paikalliset ihmiset suhtautuvat tekoihmisiin myönteisesti.

"Created to save/destroy us", elokuvan mainos Rautatieasemalla 27.9.2023

Yhdysvaltojen armeija pyrkii tuhoamaan Aasiassa piileskelevän tekoälyn tukikohdat ennen kuin tekoäly tuhoaa ihmiskunnan. Lähtökohta on tuttu, mutta sitten elokuva lähtee uusille urille, joista ei kannata paljastaa liikoja.

Julisteesta näkyy, että kaikkien tavoittelema tekoälyn huipennus on itse asiassa lapsi. Siinä vaiheessa elokuvan uskottavuus alkaa rakoilla, vaikka hienot visuaaliset tehosteet ja ainakin Imax-salissa hienosti kuulunut monikanavaääni vaientavat katsojan järkeilyt. Niitä ehtii pohtia sitten kotona leffan jälkeen.

Elokuvan kantavana voimana on perinteinen rakkaustarina. Se antaa motiivin yli kaksituntiselle rymistelylle, joka tiivistettynä on kuin Vietnamin sota robottiaikaan siirrettynä. Paikoin mieleen tulee Bladerunner ja Total Recall, jopa Starship Troopers.

Miten pieni lapsi voi olla avain maailman hallintaan ja tekoälyn tulevaisuuteen? Se on hyvä kysymys. Elokuvan antama vastaus on epäuskottava. Tapahtumien vyöryessä asiaa ei malta jäädä pohtimaan ja myöhemmin se hukkuu monien muiden loogisten mahdottomuuksien alle. Loppuhuipennuksessa epäuskottavuus kohoaa aivan uusille tasoille. Mikään filosofinen pohdiskeluelokuva tämä ei todellakaan ole. 

Robotti-ihmisten pään aukko on takuulla aiheuttanut harmaita hiuksia erikoisefektien tekijöille, sillä sen läpi pitää näkyä. Aukon ympärillä mekaanisesti pyörivät renkaat ovat visuaalisesti hauskoja, mutta mitään järjellistä syytä niille ei pysty keksimään.

Huvittavasti elokuvassa on tukku alan kliseitä. Numerolukon suojaama holvi murretaan numero kerrallaan ja tuhoisat kranaatit alkavat piipittää äänekkäästi juuri ennen räjähtämistään. USA:n joukkojen komentaja on (tietenkin) ydinräjähdyksessä poikansa menettänyt armoton naisupseeri, onhan kyse lähitulevaisuudesta. 

Käskystä vastustajan rintamalinjaan omilla jaloillaan juoksevat pommit ovat aidosti karmaiseva näky, koska niissä robotiikan ihmismäisyys yhdistyy aseeseen.

USA:n armeijan rooli tuntuu vihjaavan, että ihmiskunnan tulevaisuus on Aasiassa eikä lännessä. Jos tekoäly kehittää ylivertaisen rodun, eikö sillä ole oikeuskin ottaa maapallo hallintaansa - aivan kuten Homo Sapiens syrjäytti kauan sitten Neandertalinihmiset? Vai olisiko rauhanomainen rinnakkainelo sittenkin mahdollista?

The Creator on ennen kaikkea Elokuva, josta pitää nauttia liikoja miettimättä. Pohdinnat tekoälyn ja ihmiskunnan tulevaisuudesta kannattaa jättää muihin tilaisuuksiin. Uusi Bladerunner tämä ei ole, mutta kelpo toimintaseikkailu kuitenkin.

Muokattu 27.9.2023

5 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Eli terminator remastered?

Kuulostaa jo kuvailun perusteella puhtaalta roskalta.

Eikä siinä ole nykyisin mitään outoa. 95% elokuvista ja sarjoista on nykyisin puhdasta roskaa ja Oppenheimerit on kerran neljässä vuodessa tulevaa poikkeusta sääntöön.

Anonyymi kirjoitti...

"että ihmiskunnan tulevaisuus on Aasiassa eikä lännessä."
Ennustan että länsimaat tulevat romahtamaan omaan mahdottomuuteensa: Ihmiset masentuvat elintasokilpailuun. Sosiaalisiin ongelmiin ei voida puuttua koska ihmisoikeususkonto jota sovelletaan parodiamaisesti.
Länsimaiden pitäisi osata pitää puolensa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Aasiassa vasta kova elintasokilpailu onkin, samoin kilpailu työ- ja opiskelupaikoista. Siellä maksetaan kovaa inhimillistä hintaa talouden nopeasta kasvusta.

Markus kirjoitti...

On siinä pieni vihi, että lännessäkin olisi opittava pitämään puolensa. On se vanha sanonta "Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan". Täällä ei ole ymmärretty, että sitä moukaria iskee vähän joka suunnasta ja koko ajan. Tilanne myös ilmeisesti hyvin nopeasti pahenee. Ei tarvitse kuin katsoa tuonne länsinaapuriin, joka sieltäkin säteilee ympäriinsä. Mutta yhtäläisesti Venäjän ympärillä vähän joka suunnassa kuhisee. Taas kerran.

Siinä Petteri on ihan oikeassa, että Aasia on ihan yhtä pahaa kaaosta kun täälläkin päin. Ellei jopa pahempaa. Sekin saattaa myös säteillä tänne päin.

Koko planeetta tällä hetkellä hakee uutta suuntaansa.

Paha johtajuuspula on vähän joka puolella. Ikivanhoja puolikuolleita papparaisia ja mammaraisia joka puolella. Pohjoismaat sentään erottuu edukseen, siinä missä kanadakin. Mutta näissä suurvalloissa kaikkien olisi pitänyt jäädä eläkkeelle jo aikapäiviä sitten. Eikä yhtään missään ole katu-uskottavia ehdokkaita. Katsotaan Venäjän Putinia, tai Kiinan Xi Jipingiä. Mutta yhtäläinen ongelma on demokratiasta aina höpöttävässä Jenkkilässäkin. Puoli kuollut kukkasille puhuja ja showpelle. Tosi hyvät vaalit tulossa.

Anonyymi kirjoitti...

@Markus: Kanada ei todellakaan erotu edukseen, vaan yksi pahimpia woke-maita. Esimerkiksi trans-kysymyksissä menettänyt järkensä täysin. Trudeau todella kuplautunut johtaja, jonka todellisuudentaju vääristynyt pahasti.