keskiviikko 20. syyskuuta 2023

Kotiosoitteesi voi olla julkista tietoa

Sain kyselyn hämmästyneeltä käyttäjältä, joka oli soittanut pienyrittäjälle ja kysynyt tarjousta palvelusta. Ennen kuin soittaja oli ehtinyt sanoa edes nimeään, yrittäjä oli jo tiennyt, mihin osoitteeseen palvelua haluttiin. 

Kaiken viimeaikaisen gdpr-kohun jälkeen luulisi, että kotiosoite on tiukasti salassa pidettävää tietoa. Ei ole. Aikojen muuttumisesta huolimatta kansalaisten osoitetiedot ovat edelleen julkisia, ellei niitä erityisesti pyydetä yksityisiksi. Kun puhelin soi, numerosta näkee soittajan ja esimerkiksi Fonecta-haulla selviää samantien kotiosoite.

Käsittelin näitä asioita viime vuonna ilmestyneessä Digiajan tietosuoja -kirjassani. Siinä lanseerasin käsitteen rekisteriturvallisuus, joka viittaa ihmisen tietoisuuteen omista rekisterimerkinnöistään, niiden julkisuuden asteeseen sekä tietojen oikeellisuuteen. 

Jos kotiosoitteensa haluaa salata, se kannattaa tehdä oman mobiilioperaattorin verkkopalvelussa. Samalla kannattaa suojata tiedot Traficomissa (jos omistaa auton) sekä Väestötietojärjestelmässä (VTJ), josta niitä muuten luovutetaan esimerkiksi puhelinpalveluna kysyjille.

19 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Unohdit sen oikein bisneksenä tietoja jakavan tahon, joka osoitetietojen kanssa tässä maassa kaikkein eniten tekemisissä on, Suomen Postin!

Eli sieltäkin kannattaa hyvin hankalasti löydettävien asetushässäköiden takaa laittaa kaikki vivut kieltoon.

Se on vieläpä hieman hankalaa, se on epäintuitiivisen näköinen ja siten voi vahingossa jäädä jotain huomaamatta. Siitähän posti sai juuri jopa SAKOT. Kun ei ole tehnyt asiaa helpommaksi.

Posti on siis se taho, joka eniten tietoja vuotaa. Rahasta.

Markus kirjoitti...

Toinen vinkki. Jos perustaa toiminimiyrityksen, niin myös tiedoista tulee siinä vaiheessa vapaata riistaa. Sitä ei edes voi mitenkään estää jälkikäteen.

Vinkki on yksinkertainen. Rekisteröitäessä yritystä, älä anna puhelinumeroa rekisteritietoihin. Osoite on pakko antaa, mutta sillä "hakemistopalvelut" ei tee yhtään mitään. Puhelinnumerolla tekee ja se soittelu alkaa ihan just tasan sillä sekunnilla kun yritys on rekisteröity. Puhelinnumeroa ei ole pakko antaa ja se hyödytön tieto, kukaan asikas ei niitä tietoja sieltä rekisteristä hae. Se pitää itse markkinoida erikseen. Mutta jos puhelinnumeron menee antamaan viralliseen rekisteriin, odottele haaska-puhelutulvan tulevan ja ne on niin epärehellisiä että tietävät, että yrittäjillä ei ole kuluttajansuojaa ja afrikkalainen huijarikin olisi parempi vaihtoehto kuin nuo huijarit, koska se yksi ainoa kyllä sana vahingossa siinä puhelussa saattaa oikeasti saada sopimuksen aikaiseksi. Joskus tekevät sopimuksen vaikka et olisi suostunutkaan. Kaikki taistelu on ilman kuluttajansuojaa, itse tehtävä ja huijarit tietää asian.

Eli uudelleen se vinkki. Älä anna puhelinnumeroa sinne.

Anonyymi kirjoitti...

Turvallisuusalan keikkatöitä tekevänä otin jo vuosia sitten vinkistä vaarin, ja salasin osoitetietoni. Puhelinnumeroni on julkista tietoa, mutta osoitteeni ei ole.

Anonyymi kirjoitti...

Ei Posti niitä osoitteita varsinaisesti vuoda, koska ne ovat aivan julkista tietoa lähtökohtaisesti.

Markus kirjoitti...

En minä sanonut, että posti vuotaa niitä. Posti MYY niitä. Siinä on vissi ero. Vasta asiasta oli oikeudenkäynti. Muuttajalla ei ollut helppoa tapaa muuttoilmoituksen yhteydessä antaa selväksi, ettei halua tietojensa levittämistä samaan aikaan. Oikeus oli muuttajan kannalla ja posti sai sakot asiasta.

Samoin Petterikin voisi ottaa näissä neuvoissaan huomioon eri tilanteiden aiheuttamat klikit. Kuten juuri tuon, että yksityishenkilöllä itse asiassa on aika helppoakin peitellä tietojaan. Yksityishenkilöllä on myös lakisääteisiä apupalveluita, jotka vahtii asiaa tai voi puuttua asiaan. Mutta yksityishenkilö riisuutuu aseista sillä hetkellä jos vaihtaa oman statuksensa yrittäjäksi. Toiminimiyrittäjähän on edelleen yksityishenkilö, mutta monissa tilanteissa käy niin, että ne yksityishenkilön eduksi olevat asiat ei enää koskekaan, eikä myöskään valitusoikeudet/puolustusmahdollisuudet jos hankkiikin itselleen y-tunnuksen ja rekisteröi itsensä kaupparekisteriin. Monet aikaisemmin lukitut vivut yhtäkkiä aukeaakin.

Osakeyhtiön perustamisessa tai sellaiseen osakkaaksi asettautumisessa on myös omat kuvionsa, eli tietojaan ei pysty enää kovin helpolla peittelemään kun monet aikaisemminkin peitellyt tiedot muuttuukin yhtäkkiä lakisääteisistä syistä julkisiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Nykyään yksityisen elinkeinoharjoittajan kotiosoitteet eivät tule julki.

Jos kuitenkin menee rekisteröimään itselleen .fi -päätteisen verkkotunnuksen ja rekisteröi sen Y-tunnukselle niin osoitetiedot tulevat julkisiksi WHOIS tietokantoihin eli yrittäjän kannattaa rekisteröidä verkkotunnuksensa yksityishenkilönä eikä Y-tunnukselle.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Miten yrityksen nimiin rekisteröity fi-domain kertoo kotiosoitteen? Ei välittäjä edes tiedä varaajan (yrityksen omistajan) kotiosoitetta.

j.i. kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
j.i. kirjoitti...

Omistan pienen palan metsää, joten olen arvonlisäverovelvollisten rekisterissä. Rekisteritiedot ovat julkisia, joten osoitetietoni ovat löydettävissä nimelläni google-haulla nyt, aina ja ikuisesti. Asialle ei ilmeisesti voi tehdä mitään? Asiaa hankaloittaa huomattavasti se, että olen töissä sosiaalialalla ja en haluaisi omien asiakkaitteni tietävän kotioisoitettani. Vielä ei onneksi kukaan ole tullut uhkailemaan kotiovelle asti.

Zarr kirjoitti...

@j.i: Auttaisiko edes turvakielto moisessa?

Voiko rekisteriin laittaa poste restante- tai postilokero-osoitteen? Tai jonkin muun osoitteen (esim. laittaa "yrityksen" toimipisteeksi jonkun mökinröttelön periferiasta)?

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin vielä pari vuotta sitten jos rekisteröidessä verkkotunnusta antoi HETU:n lisäksi Y-tunnuksen ja yrityksen nimen niin yrityksen postiosoite ja postinumero tulivat julkisiksi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ok, tarkoitat siis tilannetta jossa yrityksen osoite on henkilön kotiosoite. Niin varmaan käy jossain muussakin rekisterissä. Ylipäätään vaikea hoitaa liiketoimintaa salaisesta osoitteesta.

Anonyymi kirjoitti...

Y-Tunnuksia on itse asiassa muillakin kuin yrityksillä. Jopa pariskunnilla on, jos sattuvat omistamaan omakotitalon tai muun kiinteistön yhdessä eivätkä ole naimisissa. Kiinteistöyhtymän tiedot lienevät saatavilla.

Markus kirjoitti...

Näitä on ihan turha puida, koska niitä vipuja ei saa kiinni kuin yrityksensä lopettamalla tai luopumalla asiasta, joka sen y-tunnuksen myötä julkiseksi asioita laittaa.

Ainoa varmasti pätevä tapa on turvakielto. Mutta sitä ei saa kuin jonkin vainoamisrikoksen uhri.

Mutta on hyvä tehdä asia tiettäväksi, että jos y-tunnuksen hankit, niin eri tilanteissa, tilanteesta riippuen, aikaisemmin salatut tiedot saattavatkin tulla näkyväksi. Huomaamatta jopa. Useat ei tätä tiedä. Enkä ole vielä kovin paljoa nähnyt edes tietoturva-ammattilaisten ottavan asiaa esille neuvoissaan. Kehys vaikuttaa asioihin. Yksityishenkilön neuvot ovat valideja vain siinä tapauksessa, jos missään muussa toiminnassa ei mukana ole. Tämä on kuitenkin tavallisen tallaajan suhteen aika harvinaista. Kaiken maailman yhdistyksiä, taloyhtiöitä... näitä on vaikka kuinka, jossa saattaa olla tilanne, ettei se tietojen pimittäminen enää onnistukaan. Ylempänä oleva metsäpalsta-esimerkki ja vieläpä sen tuoma ammatillinen hankaluus oli erinomainen esimerkki asiasta.

Teemu kirjoitti...

Ei olisi ongelma piilottaa Prh:n tietoja tunnistutumisen taakse mutta, kun ollaan sinisilmäisten Suomessa niin eihän siitä mitään voi aiheutua vaikka tiedot on kenen tahansa luettavissa.
Vaikka yrittäjyys ei vaadikaan mitään tutkintoa niin toivoisi, että jokainen saisi jonkun virallisen tietopaketin mihin pitäisi varautua, kun tiedot menee rekisteriin.

Anonyymi kirjoitti...

Katsokaapa mitä ruotsissa kerrotaan. Nimellä löytyy kotiosoite, minkä kokoinen ja arvoinen asunto on, tuloluokkaa..

hdmi kirjoitti...

Ennen nämä netin numeropalvelut löysivät nimen ja numeron pelkän osoitteen perusteella. Se siis kertoi kaikki tietyssä rapussa olevat julkiset numerot - myös yksittäisestä asunnosta. Enää ei näytä onnistuvan.

Teemu kirjoitti...

Hae pelkällä osoitteella (kadun nimi, paikkakunta) jostain pientaloalueelta niin yllättäen löydät tukun numeroita. Ei toki yksityishenkilöitä mutta toiminimiyrityksiä.

Anonyymi kirjoitti...

Yle uutisoi: "Tietomurto Tena-tuotteita kuljettavaan yritykseen – tuhansien asiakkaiden henkilötietoja vaarassa" (https://yle.fi/a/74-20051516)
Kuinkakohan moni sellainen on nyt tietomurron uhri jonka nimissä on kepposena tilattu aikuisten vaippoja näytteeksi?