keskiviikko 23. elokuuta 2023

Ääkkösongelma toiseen potenssiin

Järvisenä tiedän, miten ääkköset (å, ä, ö) aiheuttavat vieläkin ongelmia ulkomaisissa nettipalveluissa, vaikka Unicode-merkkijärjestelmä yleistyi jo vuosituhannen vaihteessa. Nyt Espoon teatteri on tehnyt jotain vielä hankalampaa: brändiuudistuksen myötä laitos on vaihtanut nimensä et-merkkiin eli ampersandiin (&). Kyse on todellakin teatterin nimestä, ei pelkästä logosta, joka muistuttaa lähinnä vääristynyttä 88 numeroa (jolla taas on ikävän kuuloinen linkki Heil Hitler -tervehdykseen).

&-nimi voi olla huomiotaloutta, mutta nykyään kannattaisi miettiä myös tietoteknisiä ulottuvuuksia. Merkki on hankala, sillä tietotekniikassa sillä on erikoismerkityksiä. Aiemmin &-merkki ei kelvannut tiedostonimeen. Nykyään Windows, Mac ja Linux hyväksyvät sen kyllä sovelluksissa käytettynä, mutta merkkipohjaisesta käyttöliittymästä &-merkki voi tuottaa ongelmia eikä sitä suositella.

Wordissä & kelpaa tiedostonimiin, mutta voi silti tuottaa yllätyksiä.

Digimaailmassa merkkijonot ovat kaikki kaikessa, siksi kirjainten käytössä täytyy olla tarkkana. Seuraavassa muutamia esimerkkejä &-merkin ongelmista:

  • & ei kelpaa domain-nimeen, joten sähköpostiosoitetta ohjaaja@&.fi ei voi käyttää. Espoon teatterilla on siis digimaailmaa varten oltava perinteinen osoite (tässä tapauksessa @espoonteatteri.fi).
  • Samasta syystä nettisivut eivät voi olla www.&.fi.
  • Merkki ei kelpaa myöskään somessa hashtagiksi, sillä #& ei toimi.
  • &-merkin hakeminen Googlella tuottaa vaihtelevia tuloksia, joissa Espoon teatteri tuskin koskaan nousee ensimmäiseksi.
  • & ei käy myöskään sisäverkossa työasemien tai palvelinten nimeksi, mikä on organisaation sisäisen käytön kannalta hankalaa.

Netin ongelmat &-merkin suhteen johtuvat siitä, että merkkiä käytetään url-osoitteissa parametrien erottamiseen. Tulkintaa voidaan muuttaa koodaamalla &-merkki muotoon %26, mutta kuinka moni osaisi etsiä teatteria tällä koodinumerolla?

Ilmeisesti Espoon teatteri aikoo jatkossakin kuljettaa somessa, hakukoneissa ja sähköposteissa muotoa @espoonteatteri ja #espoonteatteri. Silloin koko &-show tuntuu markkinointitempaukselta. Tarvittiinko siihen kaksi vuotta kestänyt brändiuudistus?

No, hässäkällä oli ainakin yksi hyvä puoli: suurin osa espoolaisista ei tainnut edes tietää, että kaupungilla on oma teatteri. Siinä mielessä & on täyttänyt hyvinkin tarkoituksensa.

5 kommenttia:

jeejee kirjoitti...

Teen työkseni webbiä, et uskoisi kuinka paljon ongelmia tietyt erikoismerkit edelleen herran vuonna 2023 aiheuttavat. & ? ; pahimmat, ja sitten kaikki lainausmerkit, sulkumerkit, tabulaattorit seuraavina.

Lisähuomio: Piti laittaa tähän pieni esimerkki, mutta nähtävästi Blogger alusta ei salli entieettejen käyttöä kommenteissa.

Anonyymi kirjoitti...

Tietotekniseltä kannalta tavallaan ihan hyvä, että tällainen nimi paljastaa puutteet tietojärjestelmissä. Mahtaako vaikkapa Kaupparekisteri kelpuuttaa &-nimen? Tai erilaiset kulttuuritapahtumia keräävät saitit?

Väkisinkin tulee mieleen tämä:
https://www.schneier.com/blog/archives/2017/01/an_sql_injectio.html
https://xkcd.com/327/

Anonyymi kirjoitti...

entieettejen?

Anonyymi kirjoitti...


Joku kysyi "entiteettien?"

--Reserved characters in HTML must be replaced with character entities.

https://www.w3schools.com/html/html_entities.asp

Anonyymi kirjoitti...

Itse kans törmännyt ongelmaan kun joissakin URL-osoitteissa on jopa välilyöntejä ja muita erikoismerkkejä niin sitten joskus linkki katkeaa ensimmäiseen erikoismerkkiin. Esimerkiksi Suomi24:n keskusteluissa ei pysty jakamaan ollenkaan toimivasti linkkiä jossa on ä-kirjain.
Ihan ihmettelen eikö missään nettisivujen suunnittelijoiden koulutuksissa oteta tätä asiaa ollenkaan huomioon?