Järvisenä tiedän, miten ääkköset (å, ä, ö) aiheuttavat vieläkin ongelmia ulkomaisissa nettipalveluissa, vaikka Unicode-merkkijärjestelmä yleistyi jo vuosituhannen vaihteessa. Nyt Espoon teatteri on tehnyt jotain vielä hankalampaa: brändiuudistuksen myötä laitos on vaihtanut nimensä et-merkkiin eli ampersandiin (&). Kyse on todellakin teatterin nimestä, ei pelkästä logosta, joka muistuttaa lähinnä vääristynyttä 88 numeroa (jolla taas on ikävän kuuloinen linkki Heil Hitler -tervehdykseen).
&-nimi voi olla huomiotaloutta, mutta nykyään kannattaisi miettiä myös tietoteknisiä ulottuvuuksia. Merkki on hankala, sillä tietotekniikassa sillä on erikoismerkityksiä. Aiemmin &-merkki ei kelvannut tiedostonimeen. Nykyään Windows, Mac ja Linux hyväksyvät sen kyllä sovelluksissa käytettynä, mutta merkkipohjaisesta käyttöliittymästä &-merkki voi tuottaa ongelmia eikä sitä suositella.
Wordissä & kelpaa tiedostonimiin, mutta voi silti tuottaa yllätyksiä. |
Digimaailmassa merkkijonot ovat kaikki kaikessa, siksi kirjainten käytössä täytyy olla tarkkana. Seuraavassa muutamia esimerkkejä &-merkin ongelmista:
- & ei kelpaa domain-nimeen, joten sähköpostiosoitetta ohjaaja@&.fi ei voi käyttää. Espoon teatterilla on siis digimaailmaa varten oltava perinteinen osoite (tässä tapauksessa @espoonteatteri.fi).
- Samasta syystä nettisivut eivät voi olla www.&.fi.
- Merkki ei kelpaa myöskään somessa hashtagiksi, sillä #& ei toimi.
- &-merkin hakeminen Googlella tuottaa vaihtelevia tuloksia, joissa Espoon teatteri tuskin koskaan nousee ensimmäiseksi.
- & ei käy myöskään sisäverkossa työasemien tai palvelinten nimeksi, mikä on organisaation sisäisen käytön kannalta hankalaa.
Netin ongelmat &-merkin suhteen johtuvat siitä, että merkkiä käytetään url-osoitteissa parametrien erottamiseen. Tulkintaa voidaan muuttaa koodaamalla &-merkki muotoon %26, mutta kuinka moni osaisi etsiä teatteria tällä koodinumerolla?
Ilmeisesti Espoon teatteri aikoo jatkossakin kuljettaa somessa, hakukoneissa ja sähköposteissa muotoa @espoonteatteri ja #espoonteatteri. Silloin koko &-show tuntuu markkinointitempaukselta. Tarvittiinko siihen kaksi vuotta kestänyt brändiuudistus?
No, hässäkällä oli ainakin yksi hyvä puoli: suurin osa espoolaisista ei tainnut edes tietää, että kaupungilla on oma teatteri. Siinä mielessä & on täyttänyt hyvinkin tarkoituksensa.
5 kommenttia:
Teen työkseni webbiä, et uskoisi kuinka paljon ongelmia tietyt erikoismerkit edelleen herran vuonna 2023 aiheuttavat. & ? ; pahimmat, ja sitten kaikki lainausmerkit, sulkumerkit, tabulaattorit seuraavina.
Lisähuomio: Piti laittaa tähän pieni esimerkki, mutta nähtävästi Blogger alusta ei salli entieettejen käyttöä kommenteissa.
Tietotekniseltä kannalta tavallaan ihan hyvä, että tällainen nimi paljastaa puutteet tietojärjestelmissä. Mahtaako vaikkapa Kaupparekisteri kelpuuttaa &-nimen? Tai erilaiset kulttuuritapahtumia keräävät saitit?
Väkisinkin tulee mieleen tämä:
https://www.schneier.com/blog/archives/2017/01/an_sql_injectio.html
https://xkcd.com/327/
entieettejen?
Joku kysyi "entiteettien?"
--Reserved characters in HTML must be replaced with character entities.
https://www.w3schools.com/html/html_entities.asp
Itse kans törmännyt ongelmaan kun joissakin URL-osoitteissa on jopa välilyöntejä ja muita erikoismerkkejä niin sitten joskus linkki katkeaa ensimmäiseen erikoismerkkiin. Esimerkiksi Suomi24:n keskusteluissa ei pysty jakamaan ollenkaan toimivasti linkkiä jossa on ä-kirjain.
Ihan ihmettelen eikö missään nettisivujen suunnittelijoiden koulutuksissa oteta tätä asiaa ollenkaan huomioon?
Lähetä kommentti