sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Suomen huonoin LED-lamppu?

Energiansäästölamppujen tutkiminen jatkuu. Clas Ohlsonista löysin varmaankin Suomen huonoimman LED-lampun:


Lamppu on Osram Parathom Classic A 15. Paketin vihreä väritys ja lupaus 90 prosentin energiansäästöstä vetoavat ostajaan, samoin peräti 25 vuoden toiminta-aika.

Lampun tekninen rakenne on erikoinen, yhteensä 42 pientä lediä näyttämässä valoa eri suuntiin:


Vasta kotona pettynyt ostaja huomaa, että 7,95 euroa maksavan lampun valo on pistemäistä ja mikä pahinta, likaisen keltaista. Valo sopisi ruumishuoneelle tai varastoon, mutta ei mihinkään muuhun. Valo ei ole paketissa luvattua "warm white" -sävyä nähnytkään.

Valistunut asiakas välttyy huijatuksi tulemiselta jos älyää lukea paketin kääntöpuolen tekniset tiedot:


Kuten aiemmassa kirjoituksessa varoitin, Ra-lukema on tärkeä. Tässä lampussa väritoistoa kuvaava lukema on vain 60, mikä alittaa kirkkaasti kotikäytön minimisuosituksen (80).

Lyhyesti sanoen: kaikki ei ole hyvää, mikä hienon LED-tekniikan nimissä myydään.

Lamppukaupassa kannattaa olla tarkkana. Clas Ohlsonin hyllyssä oli saman valmistajan 40 W LED-lamppua kahtena eri versiona: toiselle luvattiin 10, toiselle 15 käyttövuotta. Lisäksi 15 vuoden lampun väritoistoarvo oli parempi (80 vs. 85). Lamput olivat kuitenkin hyllyssä sekaisin ja niillä oli sama hintalappu. Kannattaa olla tarkkana!

Kaksi lähes identtistä LED-lamppua, joista toiselle luvataan 10 ja toiselle 15 vuoden käyttöikä (tosin molemmille 15000 käyttötuntia). Uudemman väritoisto (85) ylittää minimivaatimuksen selvästi.

Kauppoja kierrellessäni huomasin myös, miten virheellisesti lamppuja markkinoidaan. Lampun kestävyys vuosissa on nostettu tärkeimmäksi tiedoksi, joka merkitään hyllyn etureunaan. Teksti 8V ei enää tarkoita kahdeksaa volttia vaan kahdeksaa vuotta. Arvio käyttöiästä on puhtaasti laskennallinen eikä sen toteutumisesta ole mitään takeita. Paljon riippuu siitä käyttöjaksojen määristä sekä lampun käyttötunneista. Näin asiakkaan mielenkiinto suunnataan ihan virheelliseen asiaan.

16 kommenttia:

Vesa kirjoitti...

Kyllä.

Ra arvoa ei kokemukseni mukaan edes löydy kaikista lampuista.

Lisäksi kotimittauksin noiden valoteho jää selvästi alle paketissa luvatun (ja useimmissa kaupoissa ei ole tehokkaampia lamppuja laisinkaan).

Ra:sta myös puhutaan ja valistetaan oikein vähän, vaikka se on valaisukokemuksen kannalta hyvin merkittävä tekijä. Vaikka valotehoa muuten riittäisikin, syö huono värintoisto sen hyödyt helpost pois.

Ja mistä saa rahat takaisin jos lamppu pamahtaakin jo parin kuukauden käytön jälkeen? (Artikkelissa mainitussa ruotsalaisessa rautakaupassa se ei ainakaan onnistunut - kuulemma käyttäjän virhe, väkisinkin, koska paketissahan sanotaan että se kestää X vuotta).

Anonyymi kirjoitti...

Värintoistoindeksiä (CRI) mittaava Ra-arvo on kehitetty jo vuosikymmeniä sitten lähinnä loisteputkitekniikkaa silmälläpitäen mittaamaan keinovalojen värintoiston laatua suhteessa optimina pidettyyn päivänvaloon. Vaikka indeksiä on korjattu useita kertoja, niin se ei kykene ilmoittamaan luotettavasti eri valonlähteiden värintoiston laatueroja -etenkään LED-tekniikan osalta. Kansainvälinen valaistuskomissio (CIE) valmisteleekin paraikaa parempaa mittaria värintoiston laadun arvioimiseen myös uusilla valonlähteillä. Ainut toimiva mittari LED-valojen värintoistolle on vielä tänä päivänä oikeastaan ihmissilmä, sillä myös alhaisen Ra-arvon omaavilla LED-valonlähteillä voi olla nk. katkeamaton spektri ja ne voivat toistaa siten kaikki näkyvän valon sävyt toisin kuin valtaosa energiansäästölampuista tai loisteputkista. Ihmissilmä saattaakin arvioida jonkun alhaisen Ra:n LED-lampun värintoiston huomattavasti paremmaksi kuin korkeamman Ra-arvon omaavan energiansäästölampun.

Lamppupakkauksissa muuten pitäisi olla nykylainsäädännön mukaan kaksinkertaisella fonttikoolla lampun valovirta (lumen, lm) arvo suhteessa esim. sähkönkulutukseen tai muiden suureiden fontteihin. Tuo valovirta kertoo etenkin LED-lampuista sen mistä tuotteesta riittää yleisvaloksi ja mikä jää luomaan tunnelmaa tuikullaan. Sähkönkulutus ei enää kerro lampun valontuotosta oikeastaan mitään.

Toistaiseksi ainoat riittävän valovirran omaavat ympärisäteilevät kierrekantaiset LED-lamput olen itse löytänyt Valtavalolta.

Insinörtti kirjoitti...

LED-lamppu on kovasti hypetetty juttu, mutta olen silti mieltä että 80v vanha General Electricin tuote on edelleen parempi.

Haittana on kuitenkin, että täysimittaiset loisteputket tarvitsevat omat valaisimensa, eikä niitä voi laittaa hehkulamppujen tilalle. Mutta se on valaisinvalintakysymys - minulla on enää kolme Edison-kantaista valaisinta, ne ovat myös vähiten käyttämiäni valaisimia.

No, eipä sen paremmin miniloistelamput, kuin LED-lamputkaan toimi samalla tavalla, kuin hehkulamput hehkulampuille tarkoitetuissa valaisimissa.

Tässä on suurin käyttäjien kokema ongelma mitä sokea "CFL/LED on hyvä, hehkulamppu on paha" ajattelu saa aikaan. Vaikka Edison-kanta on saman kokoinen, valokuviot ovat kaikkea muuta. Väri-indeksit ovat toinen juttu.

Teknisesti pienten tehojen laitteet ovat vapautettuja loisteho- ja radiohäiriömääräyksistä, mutta suurten käyttömääriensä takia niillä pitäisi olla yhtä tiukat määräykset kuin isotehoisilla laitteilla. Tämä on tietysti vastoin tavoitetta tehdä halpoja laitteita.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi: Mitä Ra-arvo sitten käytännössä kertoo, jos ei väritoiston tasaisuutta ja spektrin jatkuvuutta?

>ympärisäteilevät kierrekantaiset
>LED-lamput olen itse löytänyt
>Valtavalolta.

Ovatko ne niitä lamppuja, jotka näyttävät lähes samoilta kuin kirjoituksessa haukuttu lamppu (monta pientä lediä läpinäkyvän kuoren sisällä)?

Pekka kirjoitti...

Ostin tuollaisen lampun juuri ja olen ihan tyytyväinen. Se tuli numerovaloon talon seinään. Kuparinen valaisin, jossa numero yksi näkyy valaistuna polttoleikattuna kupariin. Kohdalla on katuvalo ja ulkovalolamput. Tuo lamppu täyttää kohteessa hyvin lain kirjaimen. Valaisin on hämäräkytkimellä ohjattu. Olisi pitänyt laittaa lampun kantaan vaihtopäivänmäärä.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Jahas, "lamppulan lapset" jatkaa ;=).
Miten nämä ingenjöörit osaavat tehdä joka asiasta niin h...n monimutkaisia?

Minä kun poltin sormeni wanhan hehkulampun vaihtamisessa päätin jo monta vuotta sitten siirtyä kokonaan "energiansäästölamppuihin". Menin ja ostin sellaiset kaupasta ja olen ollut suhteellisen tyytyväinen moisiin, Ikean tarjouslamput kylläkin himmenivät puoleen nopeasti, nykyiset antavat ihan mukavaa valoa.

Himmennettävää lamppua en tarvitse, eihän kotini ole disko tai bordelli. Sauna .. no, siellä on ritilän takana vielä talon ainoa hehkulamppu. Yhtään energiansäätölamppua ei ole vielä tapaturmaisesti rikkoontunut, joten elohopeaongelmaa ei ole. Muutoinkin tuo 1-2 mg Hg per lamppu nyt on sellainen määrä, että ohjeet talon tuulettamisesta viikon verran ovat vähintäänkin naurettavia. Metallisen elohopean myrkyllisyys - näin kemistinä uskaltaa sanoa - on suhteellisen vähäinen, lapsena pyöriteltiin särkyneen mittarin elohopeasta palloja lattialla ja vain tämän verran on äly kärsinyt. Orgaaniset elohopeayhdisteet luonnossa ovat toinen juttu ja siksi soisi lamppujen palauttamisen ao. pisteisiin, joita joka marketissa.

Mutta, kiitos Petterille kuitenkin arvokkaasta vaivannäöstä ja tuotevalistuksesta!

Anonyymi kirjoitti...

Suosittelenpa Petterille ja muille asiasta kiinnostuille tutustumaan Wired lehden syyskuun numeroon jossa käsitellään LED-valojen kehitystä. Ainakin pääartikkeli on netissäkin luettavana ilmaiseksi:
http://www.wired.com/magazine/2011/08/ff_lightbulbs/

nokku kirjoitti...

Kävinpä tässä tänään Prismassa ja vilkuilin läpi energiasäästölamppujen tuoteselosteet. Valikoimasta ainoastaan Megamanin lampuissa oli mainittu Ra-arvot, kaikista muista (Philips, Airam, Rainbow, Samsung) se puuttui.

Anonyymi kirjoitti...

Pakkausmerkinnöistä päätellen veikkaan, jotta tuo lamppu, jonka värintoisto on ilmoitettu huonommaksi, on uudempi.

Värintoistoindeksiä ei tarvi mainita pakkauksessa, mutta internetsivuilla se tieto on mainittava. Valtavalon sivuilta en pikaisella vilkaisulla tätä tietoa löytänyt, eli yritys ei noudata asetusta.

Valtavalon lampusta ei muutenkaan ole hyviä kokemuksia. Valotehokkuus on yllättävän hyvä, mutta värintoisto ei ole moitteeton ja valo välkkyy. Lisäksi laatu on huono, lediosan liimaus oli jo valmiiksi pettänyt ja kupu aukesi todella helpolla, jolloin piirilevy tuli esille, eli sähköiskun vaara on suuri.

Anonyymi kirjoitti...

Jollen aivan väärin ole CRI:tä tulkinnut, niin CRI:n ilmoittama Ra-arvo mitataan käsittääkseni vain 8:sta eri aallonpituusalueesta, jolloin näillä ja vain näillä värisävyillä säteilevä valonlähde voi teoriassa saada arvon 100. Tällöin on mahdollisuus, että välistä puuttuu koko joukko sävyjä. Tämä lienee tilanne myös perushintaisissa loistelampuissa, joiden spektriä sopivalla mittalaitteella mittaamalla pistää ihmetyttämään kymmenkunta "intensiteettipiikkiä", jotka -yllätys, yllätys- asettuu juuri niille aallonpituusalueille, joilta tuota CRI:tä mitataan. Ra-arvo ei siis kerro spektrin katkeamattomuudesta mitään muuta kuin sen, että välistä ei voi puuttua kovin pitkiä sävypätkiä, koska nämä 8 mitattavaa aallonpituutta ovat kuitenkin näkyvän valon aallonpituusalueelle ripoteltuna aika lähekkäin toisiaan.

Se täytyy sanoa, että etenkin ensimmäiset, käytännössä minkä tahansa valmistajan LED-valot, ovat olleet joko huonoja tai tosi huonoja virityksiä siihen hypeen nähden mitä LED-tekniikasta on ollut. Mutta muutamia hyviäkin on jo markkinoille ilmestynyt kun täysin turhista lastentaudeista on viimein päästy. LED-tekniikassa on osalla valmistajista jo toinen sukupolvi menossa jolloin ensimmäisen generaation virheistä on opittu.

Tällä hetkellä kannattaa katseet suunnata yleisvalaistusta hankkivilla valonlähteen valovirtaan, eli lumen-arvoon. Kun 60W kirkaspintaista hehkulamppua korvataan, saisi lumeneita irrota 700 kpl ja mattapintainan 60W tai kirkaspintainen 40W antoi tyypillisesti rapiat 400 lumenia. Eli tämmöisiä arvoja jos alkaa LED-lampun kyljestä löytyä, niin avot.

Toinen asia johon kannattaa kiinnittää huomiota on värilämpötila, joka etenkin kotona saisi olla 4000K tai alle. Päivänvalo 5000K+ LED-valot tuntuvat etenkin "sekakäytössä" energiansäästö- ja hehkulamppujen kanssa todella kylmiltä.

LED-lampun edut: välitön syttyminen, välkkymättömyys, pitkä käyttöikä ja sytyttämisen ja sammuttamisen vähäinen vaikutus käyttöikään kannattaa myös muistaa. Samoin kuin UV ja IR -valoalueiden puute, jotka voivat olla esim. valoallergikoille huipputärkeitä juttuja!

Anonyymi kirjoitti...

"Toinen asia johon kannattaa kiinnittää huomiota on värilämpötila, joka etenkin kotona saisi olla 4000K tai alle. Päivänvalo 5000K+ LED-valot tuntuvat etenkin "sekakäytössä" energiansäästö- ja hehkulamppujen kanssa todella kylmiltä."

Kun on kerran kokeillut päivänvaloa vastaavaa valoa (5500K, Ra 96 ja spektrikin jatkuva) niin ei todellakaan hehkulamppu keltaisen valonsa kanssa sytytä. Jostain kumman syystä ihminen viihtyy ulkona päivänvalossa joten miksei sitä samaa voisi tuoda sisäänkin mahdollisuuksien mukaan?

Tarinanihan meni niin, että ostin em. lampun ja seuraavana päivänä hankin tilalle hieman isompitehoisen vastaavan ja toisenkin yksilön. Sittemmin hankin näiden tilalle loisteputket tuottamaan epäsuorasti valoa eikä tässä muutaman vuoden aikana ole tippaakaan kaduttanut muutaman sadan euron investointi vaikka opiskelija olenkin. Pimeään aikaan väsyttää vähemmän ja kasvitkin tuntuvat tykkäävän.

Anonyymi kirjoitti...

"Kun 60W kirkaspintaista hehkulamppua korvataan, saisi lumeneita irrota 700 kpl ja mattapintainan 60W tai kirkaspintainen 40W antoi tyypillisesti rapiat 400 lumenia. Eli tämmöisiä arvoja jos alkaa LED-lampun kyljestä löytyä, niin avot."

Kyllä 60-wattinen himmeäpintainenkin hehkulamppu antaa sen 710lm valovirran.

Anonyymi kirjoitti...

Ostin myös tuollaisen lampun ja se on ainoa led-lamppu johon olen tyytyväinen, juuri tuon suhteellisen lämpimän värisävyn takia. Mitään pistemäisyyttä, ainakaan varjostimen alla en ole havainnut. Mielestäni tuon tehoinen lamppu on tarkoitettu lähinnä tunnelmavalaistukseen, johon itse kaipaisin vieläkin lämpimämmän keltaista valoa.

Anonyymi kirjoitti...

Osram ei ole Clas Ohlsonin oma merkki, vaan sitä myyvät myös monet muut jälleenmyyjät.

Anonyymi kirjoitti...

KORJAUS EDELISEEN TEKSTIINI!
Mainitsit tekstissäsi että valon väri on likaisen KELTAISTA.

Unknown kirjoitti...

Normaalit valomerkit ovat ottaneet kokemuksieni mukaan todella huonoja patchejä tehtailta, lähes poikeuksetta melkein halvimpia. Tämä on muuttumassa kun evastec oy alkaa maahantuomaan oikeita led-tuotteita minkä tekniset tiedot vastaavat todellisuutta ja CRI indeksit aina yli >80 ja 30 000h on standardi. hinnatkin 10%muita alemmat.