torstai 30. kesäkuuta 2011

Suhteellisuudentajua lasten nettikuviin

On taas jokakesäisen varoituksen aika: älkää laittako lastenne kuvia nettiin, jotta pedofiilit eivät pääse ahmimaan niitä silmillään. Pelastakaa lapset ry:n tiedote löytyy täältä. Ajan hengen mukaisesti aiheelle on tietenkin ehditty perustaa Facebook-ryhmiä, kuten Suojele lasta: Älä julkaise lasten kuvia nettiin!

Kun kyse on netistä ja/tai alaikäisistä lapsista, varovaisuus on aina paikallaan. Toisaalta suhteellisuudentajua ei pidä unohtaa.

Montakohan lasten kuvaa netistä jo nyt löytyy? Miljoona? Kymmenen miljoonaa? Sata miljoonaa? Todennäköisyys sille, että joku kuolaava pedofiili löytäisi juuri meidän lasten kuvia ja saisi niistä tyydytystä itselleen, on äärimmäisen pieni.

Lasten kuvia löytää paljon helpommin aikakauslehdistä -- varsinkin naisten- ja vauvalehtien mainoksista. Lapsia näkee myös kaduilla, koulujen lähistöllä, uimarannalla ja niin edelleen.

Totta kyllä, suomalaisessa kulttuurissa vähäpukeisuus ja suoranainen alastomuus on hyväksytympää kuin monissa muissa maissa. Suomalainen saattaa laittaa FB-sivulleen kuvia, joissa ei itse näe mitään erityistä, mutta jotka herättävät pahennusta vaikkapa amerikkalaisten silmissä. Ja vastaavasti innostusta pedofiileissä.

Mutta silloinkin on pakko kysyä: so what? Jos joku katselee lastemme kuvia toisella puolella maapalloa ja kokee siitä tyydytystä ilman, että me saamme ikinä edes tietää asiasta, tapahtuuko todellista vahinkoa? Mistä tiedämme, ettei niin ole jo käynyt? Kuinka paljon tällaisesta riskistä kannattaa huolehtia?

Todellista haittaa voi syntyä silloin, jos netissä olevat kuvat ja tiedot johtavat yhteydenottoihin tai jopa tapaamisiin. Se lienee kuitenkin äärimmäisen harvinaista. Todelliset henkilö- ja yhteystiedot ovat pelkkiä kuvia vaarallisempia.

Toinen tekijä on henkilön oikeus omiin kuviinsa ja oikeuteen päättää siitä, miten hän näkyy netissä. Itsemääräämisoikeuden nimissä vanhempien ei pitäisi viedä lasta nettiin ennen kuin tämä itse pystyy päättämään asiasta. Tuttaville netissä jaetut kuvat ovat tietenkin OK, mutta julkisten kuvien levittämisessä kannattaa olla pidättyväinen. Täysi-ikäiseksi vartuttuaan lapsi saattaa toivoa, ettei hänen lapsuuskuviaan olisi levitetty.

Kesäkuumallakaan ei kannata unohtaa suhteellisuudentajua, eikä miettiä kaikkia mahdollisia uhkia. Muutoin ei kohta uskalla viedä lapsia edes uimarannalle, koska sielläkin joku saattaa katsella heitä väärissä tarkoituksissa.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lasten kuvia verkkoon julkaistessa kannattaa asettua hetkeksi miettimään asiaa lapsen näkökulmasta. Siis miltä minusta tuntuisi, jos itsestäni julkaistaisiin kuvia netissä saman kaltaisista tilanteista, vaikka sitten ihan vaan rajatulle ja tutullekin käyttäjäryhmälle. Lisäksi jos kuvan julkaiseminen voi johtaa lapsen kiusaamiseen tai noloihin tilanteisiin vaikkapa kaveripiirissään, ei silloin kuvaa tule tietenkään laittaa nettiin esille siten, että se voi päätyä lapsen kaveripiirin nähtäville. Todennäköisimmät ja konkreettisimmat haitat väärästä kuvajulkaisusta tulee kuitenkin lapsen lähiympäristöstä ja kaveripiiristä.

Zarr kirjoitti...

Vanhempien OIKEUS on pistää lapsen temmellyksistä noloja kuvia nähtäville. Nämä ovat erityisen hilpeitä esiin kiskaistaviksi kun potentiaalinen tyttö/poikaystäväehdokas tulee käymään :)

jaska kirjoitti...

PeLA: "Ikävä tosiasia on se, että lapsiin seksuaalista mielenkiintoa tuntevien on helppo kopioida ja käyttää lasten kuvia omiin tarkoituksiinsa. Siksi myös viattomassa tarkoituksessa otetut ja julkaistut kuvat lapsista ovat haluttua materiaalia käytettäväksi seksuaalisiin tarkoituksiin."

Tällaisesta on aivan turha huolehtia ja varoitella. Kukaan ei vahingoitu tällaisesta toiminnasta. Jos itse saisin tietää, että joku vauva tai lapsuus kuvani on jollain pedofiilisivulla, niin se ei kyllä loukkaisi minua pätkääkään. Kuka siitä edes saisi tietää. Ei kai kukaan käy pedofiilisivuilla varta vasten tarkistamassa löytyisikö sieltä oma kuva (tai ihan muuten vaan)?

Lapsipornon ongelma ei ole se, että siitä joku kiihottuu, vaan se, että yleensä sen tuottaminen vahingoittaa lapsia.

Kiusaaminen teinien kesken voi olla ongelma, mutta kuinkakohan paljon siihen vaikuttaa joidenkin lapsuuskuvien saatavuus? Minun teinivuosina ei tarvittu kuvia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

@Jaska: juuri näin - tämä on sitä tarpeetonta pelottelua, josta halusin kirjoituksellani varoittaa.

PeLa: "Siksi myös viattomassa tarkoituksessa otetut ja julkaistut kuvat lapsista ovat haluttua materiaalia käytettäväksi seksuaalisiin tarkoituksiin"

Jos tälle tielle lähdetään, nettiin (tai lehtiin) ei pitäisi laittaa ihmisten kuvia lainkaan. Ei edes aikuisten.

Timo Suvanto kirjoitti...

Tämä liittyy yleisempään kysymykseen. Mikä on ihmisen oikeus omaan kuvaansa? Tämä johtaa taas jatkokysymyksen. Missä ja ketä saa kuvata?

Viime kesänä keskusteltiin aika kiivaastikin kuvauskielloista yleisillä uimarannoilla. Tässä keväällä en voinut olla huomaamatta ryhmää esikoululaisia tiedekeskus Heurekassa. Sehän on julkinen paikka ja siellä saa kuvata vapaasti. Siellä myös kuvataan paljon, kuten tällaisissa paikossa on tapana.

Esikoulun tädeille oli varmaan ylempää kerrottu tai he olivat kertoneet itse itselleen, että heidän oppilaitaan ei saa kuvata. Ehkä vanhemmat olivat laittaneet huolestuneita kysymyksiä asiasta. Joka tapauksessa esikoulutädit ryntäilivät hysteerisinä pilttiensä perässä ja koittivat keinolla millä hyvänsä estää heidän näkymisensä jonkun näyttäessä kameraa vähänkin lapsosiin päin. Eikä edes mitenkään läheltä.

Minulle jäi se tunne, että koko tiedekeskusvierailu meni luokan ja ohjaajien kohdalta osittain pilalle tämän hysteerisen asenteen takia. Päähuomio ei ollutkaan Heurekan näyttelykohteissa vaan siinä, ettei vaan lapsosten sielua vangita pedofiilin kameran syövereihin ja sieltä ties mihinkä levitykseen.

Kokonaan toinen asia kuvaajan korrekti käytös etenkin vieraita lapsia kuvattaessa. Jo ihan tavalliset käyttäytymissäännöt edellyttävät kohteliaan luvan kysymistä, jos lapsi on kuvan pääaihe. Toisaalta maalaisjärjen käyttö on myös sallittu. Esimerkiksi Petterin kuvaamaan Pride-kulkueeseen tulijat tietävät vuoren varmasti, että heitä tullaan kuvaamaan. Luvan pyytäminen jokaiselta kuvattavalta olisi lähinnä absurdia. Tulemalla julkiselle paikalle, jossa tietää otettavan valokuvia henkilö antaa ns. hiljaisen myöntymisensä ottaa kuvia, joissa hän itsekin on näkyvillä.

jaska kirjoitti...

Vielä sellainen asia, joka ei suoraan juttuun liity, tuli mieleen. PeLa:n toiminnassa on muutenkin kaikenlaista omituisuutta (konservatiivista kukkahattuilua ja hysteerisyyttä), joka ei edistä lasten hyvinvointia. Matti Nikki on tuonut näitä esille sensuroiduilla sivuillaan. Tällaisen yhdistyksen ei pitäisi olla asemassa, jossa se tällä hetkellä on.

Anonyymi kirjoitti...

Hello everyone,

I would like to tell you about free web hosting service I use now.
Register here: [url=http://www.000webhost.com/602878.html]http://www.000webhost.com/602878.html[/url]

They give 1500 MB of disk space and 100 GB data transfer. I am now using them for about 3 months and never seen any downtime of server problems. There is no any kind of advertising on my pages too, so I think its worth to signup.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.overairtv.com/members/usgunkee
http://tweeterspark.com/blogs/viewstory/57753
http://www.videos.lilyjanecollins.com/read_blog/17292/pay-day-loans-bad-credit
http://worldmissions.tv/members/a7hq9jersey
http://wyrez.com/members/olageca

pay day loans uk
pay day loans online
pay day loans uk
pay day loans no credit check
pay day loans bad credit

Anonyymi kirjoitti...

I was not confident that this can end up being also radiant http://www.fpboots.com ugg boots clearance outlet [b][url=http://www.fpboots.com]uggs clearance sale[/url][/b] uggs clearance boots fjxvqf, however are a pleasing cranberry extract color. Significantly less vivid and don't as well green. They are, clearly, tremendous warm and cozy. In my opinion I am have to among each and every coloration! Also, I am unable to reward the uggs customer care sufficient. To remain amazing using questions or even concerns We've got.
I buy Youngsters Ugg boot nevertheless they converted eroajz ugg mini [b][url=http://www.bootsshows.com]ugg mini[/url][/b] uggs bailey button bootsshows msfxaj their own dimensions this year plus they seem to are more stream-lined. Thus, My partner and i wandered upward and also purchased the woman UGGS, they may be great! I adore the actual grey shade as well. That is our fifth set and they also keep going for a while. It do require sometime to obtain these people for what ever reason- in regards to a week . Five. And then, soon after all uggs details was lost on-line!
Well built start and i also love the fresh new colors. I have to admit they aren't since large using the lower in the trunk just like upzcsz ugg sale [b][url=http://www.ingboots.us]ugg sale[/url][/b] ingboots.us yeuugb a time sometime ago. I've had my own authentic Ugg boots in excess of decade and that i had become them australia wide. They will much more room inside the ankle location within the past financial firms not necessarily something which may be altered except inside production end.
Firstly, lmhgus ugg boots outlet [b][url=http://www.labboots.us]uggs outlet[/url][/b] ugg boots outlet china llmwwp I really like uggs! I got myself my standard footwear dimensions plus they in shape great! I am aware everyone states to purchase the size smaller sized, however believe basically do they are often much too warm. Furthermore, the actual Sangria color is not as vibrant becasue it is established within the picture that is a a valuable thing in my opinion pgauhn www.go4boots.co.uk cheap ugg boots [b][url=http://www.go4boots.co.uk]uk ugg[/url][/b] uk ugg boot http://www.go4boots.co.uk cmyyuj qwwzrb since i would not want it which vibrant! I must say i referred to as uggs to make certain it was not really which lively from the green ahead of purchasing, and they also had been therefore wonderful beneficial! The color can be a dim white a number of colors richer in comparison to photo, simply in case any individual wishes to acquire that! (In addition, I obtained them recently as well as enjoy these!) I additionally required to call uggs again to have problem I used to be receiving plus the female feel good helpful, and it's not necessary to hold back about hold pertaining to half an hour : direct you quickly! czvmmr ugg [b][url=http://www.yunboots.com]yunboots.com[/url][/b] uggs sale http://www.yunboots.com dyigjp And she or he entirely connected me upward! uggs rocks!

Website Security Test