keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Operaattorit estämään Pirate Bayn käyttöä?

Piraattipuolue on vuotanut julkisuuteen muistion, joka tähtää tekijänoikeuslain pykälien 56 g ja 60 b muuttamiseen niin, että operaattorit voitaisiin velvoittaa estämään pääsy piraattipalvelimille.

Erikoista "muistiossa" on se, ettei se ole mikään muistio vaan käytännössä valmis hallituksen esitys. Dokumentti on kuitenkin tarkoitettu muistioksi, koska sen ensimmäisellä sivulla lukee isolla MUISTIO. Kirjoittajista ei ole muuta tietoa kuin viimeisellä sivulla oleva teksti "Asiaa on valmisteltu tekijänoikeustoimikunnassa. Toimikunta on valmistelun aikana kuullut asiantuntijoita." Ilmeisesti kyse on tästä kokoonpanosta. Kuultuja asiantuntijoita ei ole mainittu nimeltä, mikä on outoa: demokraattisessa prosessissa olisi hyvä tietää, onko molempien osapuolten ääni tullut kuulluksi. Hallituksen esityksen naamiointi muistioksi herättää myös epäilyn siitä, että joku ulkopuolinen taho pääsee kirjoittamaan lakitekstiä.

"Muistiossa" kuvataan menettely, jolla operaattori voidaan velvoittaa estämään asiakkaidensa pääsy piraattisivuille. Esimerkkinä mainitaan Pirate Bay.

Sinänsä asia on selvä -- Ruotsin laajakaistan "lahja" maailman nettikäyttäjille on todettu laittomaksi ja sen ylläpitäjät tuomittu. On häpeäksi Ruotsille, ettei se ole ilmeisesti pystynyt toimeenpanemaan oikeuden päätöstä. Asia kuuluu kuitenkin ruotsalaisille, ei Suomen viranomaisille. Omat poliitikkomme voivat korkeintaan painostaa ruotsalaisia kolleegoitaan toimimaan pontevammin asiassa.

Yleensä lakia säädettäessä ei ole merkitystä sillä, miten helppoa lain kiertäminen on. On laitonta ajaa ylinopeutta, vaikka se tulee koko ajan helpommaksi, ja vaikka kontrolli on korkeintaan satunnaista. Silti ajatus Pirate Bayn poistamisesta maailmankartalta vain nimipalvelua rukkaamalla tuppaa väkisinkin hymyilyttämään. Jokainen piraatti osaa kirjoittaa piratebay.orgin sijaan palvelun ip-osoitteen. Tehokkaampi estäminen pakottaisi operaattorit hankkimaan Kiinasta tuttuja suodatusjärjestelmiä, mikä olisi kallista ja muutenkin monin tavoin arveluttavaa.

Palveluiden estäminen ei koskaan ole hyvä ratkaisu. Jos sille tielle lähdetään, seuraukset voivat olla arvaamattomia, sillä kiellettävää netissä kyllä riittää. Vahinko, jonka Pirate Bay aiheuttaa, on sama kaikissa maissa. Siksi Suomen omat toimet eivät edistä laillista sisältökauppaa tai ylipäätänsä mitään muutakaan. Pirate Bay on suljettava, ei estettävä.

Operaattorin rooli palvelujen tukkimisessa on niin tulenarka aihe, ettei siihen pidä ryhtyä omin päin. EU:lla pitää olla yhteinen kanta asiaan. Vähintäänkin Suomen tulee odottaa EU-tuomioistuimen päätöstä vireillä olevassa kiistassa, jossa operaattorin vastuuta punnitaan.

Tällaiset julkisuuteen vuotavat "muistiot" eivät edistä lainkaan luovan teollisuuden asiaa, pikemminkin päinvastoin.

5 kommenttia:

bulbasaur kirjoitti...

Internetin globaalin luonteen vuoksi vaatii sen suitsiminen globaalia yhteistyötä. Selvästi thepiratebay.org-osoite tulisi mustalistata globaalisti. (Kiertämisen esto vaatisi toki myös rajoituksia välityspalvelimiin, mirrorointiin, jne.; mutta tämäkin on periaatteessa täysin tehtävissä globaalisti harmonisoidulla lainsäädnnöllä.)

(Luonnollisesti älyllisesti epärehelliset nörtit itkevät, että tämä on muka "sensuuria", mutta lähinnä toimenpide on verrattavissa minkä tahansa palvelun pakkosulkemiseen, tai henkilön pidätykseen, jottei lisävahinkoa pääse tapahtumaan.)

En tiedä olenko ennen linkannut täällä YK-tutkija Ahmad Kamalin The Law of Cyber-Space -kirjaa, joka käsittelee Internet-lainsäädännön globaalia harmonisointia -- esimerkiksi juuri anonyymiutta vähentämällä.

Anonyymi kirjoitti...

Koko kasettimaksuidea on kuolleena kuopattava idea. Nyt Wessberg esittää jotain niin megalomaanisen tyrmistyttävää, että alkaa tässä laillisellakin leffa ja musiikin ostajalla käymään mielessä softan asennus, jos moiset tulevat lainvoimaisiksi.

Hannele kirjoitti...

Pidemmän päälle rajoituspolitiikka käy vaikeaksi.
http://jpoli.blogspot.com/2011/05/superaly-heraa-oletko-valmis.html

Jokivaris kirjoitti...

Pari kommenttia, ensinnäkin siihen miten Pirate Bay on todettu Ruotsissa laittomaksi, onkohan asia näin yksioikoinen? En ole Ruotsalaisten oikeusistuimien päätöksiin tutustunut, mutta käsittääkseni kyse oli siitä että Piratebayssä todettiin olevan määrä x laitonta sisältöä ja ylläpitäjät yritettiin velvoittaa poistamaan tämä sisältö, mikä on vahvasti eri asia kuin koko domainin/palvelun laittomuus. Toisaalta kun olemme Suomessa emmekä Ruotsissa, niin nähdäkseni minimivaatimus palvelun käytön estämiseen on se, että _Suomalaisesta_ tuomioistuimesta pitää saada lainvoimainen tuomio ko. palvelua vastaan.

Toisena asiana on sitten yleensä operaattorin vastuuttaminen asiakkaidensa tarjoamista tai käyttämistä sisällöistä, joka on mielestäni ajatuksena kestämätön. Tekijänoikeuden "puolustajat" esittävät propagandassaan asian usein siten, että netti pitää saada saman lainsäädännön ja määräysten piiriin kuin reaalimaailmakin, ja näin perusoikeuksista kiinnostuneena en voi muuta kuin olla täydestä sydämestäni samaa mieltä, kunhan pidetään huoli että tämä toimii molempiin suuntiin. Olen siis valmis hyväksymään operaattoreille asetettavat velvoitteet siirtämänsä tiedon valvonnasta ja rajoittamisesti heti kun vastaavat rajoitteet on säädetty myös Itellalle ja kaikille fyysisen maailman kuriiripalveluille ja logistiikkafirmoille.

Anonyymi kirjoitti...

Ja Napsterin sulkeminen oli kuolinisku piraateille .... eiku höh.

Otettuani Spotifyn käyttöön laittomien musiikkimateriaalien lataaminen netistä loppui kuin seinään. Steam on tehnyt saman peleille. Otoskoko 1 ei ole kovin pätevä, mutta tuskin olen yksin. Osaltaan tietenkin vaikuttaa myös että iän myötä on tullut käyttövaroja.

The Pirate Bayn sulkeminen ei ole ratkaisu*, piratismia helpommat tavat kuluttaa mediasisältöjä laillisesti ovat.

* Etenkin kun 1) TPB:n laittomuus on yleensäkin hieman kyseenalaista, 2) TPB:n tilalle ekkiäkös nousee jotain muuta (muut saitit taitavat olle muodikkaampia?), 3) Googlella löytää samat torrent-filut joka tapauksessa (milloin operaattorit velvoitetaan sensuroimaan http://www.google.com/search?q=torrent?) ja 4) torrentit ovat muutenkin eilispäivän piraattiteknologiaa, tulevaisuuden sana laittoman tiedostonjakelun saralla ovat vahvasti salatut ja suojatut, anonymiteetin takaavat darknetit. Tekijänoikeusjärjestöt eivät voi voittaa tätä taistelua kieltämällä mitään.