torstai 9. kesäkuuta 2011

Auervaara netissä - varo deittihuijaria

Jokin aika sitten minulle soitti Anne (nimi muutettu), joka oli joutunut nettihuijarin uhriksi. Kyseessä oli Auervaaran moderni kolleega -- sulavakäytöksinen mies, joka huijaa naisilta rahaa.

Anne oli jättänyt suomenkielisen treffi-ilmoituksen Match.com-palstalle ja saanut yhteydenoton englantilaiselta, mukavan tuntuiselta mieheltä. Yhteydenpito netin välityksellä jatkui aikansa, kunnes mies ilmoitti tulevansa Suomeen Annea tapaamaan. Matka vaati kuitenkin järjestelyjä, joten mies pyysi Annea lähettämään 2500 euroa. Jokainen arvaa, miten tarina päättyi: rahat menivät, miestä ei koskaan tullut.

Anne oli joutunut ns. dating scam -uhriksi. Hänen menettämänsä rahasumma oli tuntuva, mutta eniten harmitti oma hölmöys. Miten elämää nähnyt, kahden aikuisen lapsen äiti saattoi langeta klassisen Auervaaran pauloihin?

Lohdutin Annea (ja kaikkia muitakin uhriksi joutuneita) muistuttamalla, että nämä miehet ovat ammattilaisia. Kun palkkiot ovat tätä luokkaa, tekijät voivat palkata sosiaalisesti taitavia huijareita. He kyllä tietävät, miten naista käsitellään! Uhrin elämästään paljastamat pienet tiedonjyvät auttavat ohjaamaan huijausta oikeaan suuntaan ja ennen pitkää mies tuntuu suorastaan kohtalon valinnalta. "Vei jalat alta", kuten eräs uhri kirjoittaa netissä (ja tämä auervaara oli vieläpä suomalainen).

Anne selvisi 2500 eurolla, mutta moni suomalainen on menettänyt paljon enemmänkin. Myös Annelta yritettiin pyytää 2000 euroa lisää, josta hän tietenkin kieltäytyi.

Lisäksi huijaukset on toteuttu tosi ovelasti. Rahaa pyytäessään mies oli luovuttanut Annelle luottamuksen osoituksena verkkopankkinsa tunnukset. Anne oli itse käynyt tarkistamassa, että miehen tilillä oli kuusinumeroinen summa rahaa. No, verkkopankki oli tietenkin ollut väärennös, mutta eihän rakastunut uhri tule sellaista ajatelleeksi. En olisi minäkään tullut, vaikka tietoturva on osa työtäni.

Huijari ei ollut mikään nigerialainen, vaan keski-ikäinen, ilmeisen mukavan näköinen valkoihoinen mies. Itselleni oli yllätys, että huijarit ovat valmiita jopa videopuheluihin uhriensa kanssa Skypen välityksellä. Elävä kuva, uskottava tarina, sujuva käytös, ihastunut uhri -- ei ihme, että huijaus onnistuu.

Annen murheet eivät kuitenkaan päättyneet tähän, ja juuri se sai Annen ottamaan lopulta yhteyttä minuun. Anne alkoi saada huijarilta häiritseviä puhelinsoittoja, eikä edes puhelinnumeron muuttaminen salaiseksi auttanut. Jollain keinolla mies selvitti senkin ja soitot jatkuivat.

Anne alkoi epäillä, että huijari oli kaapannut häneen koneensa ja vakoili häntä. On helppo kuvitella, miten ahdistavalta se tuntuu: yksin asuva nainen, jonka pöydällä oleva tietokone muuttuu pelottavaksi ja uhkaavaksi. Ei voi olla varma, katseleeko joku kenties juuri nyt web-kameran välityksellä huoneeseen tai seuraako joku kaikkea, mitä koneella tapahtuu. Mutta ilman tietokonetta ja nettiyhteyttäkään ei voi olla. Ellei omassa lähipiirissä ole nörttejä, kuka tarkistaisi koneen puhtauden ja sen käytön turvallisuuden?

Anne teki tapahtuneesta rikosilmoituksen. Poliisi totesi heti asian selvittämisen toivottomaksi, eikä käytännössä tehnyt mitään. Ainoa neuvo oli houkutella mies Suomeen kuulusteluja varten.

Poliisilla ei ole resursseja tehdä kotikäyntejä tai edes tutkia tietokonetta tämän tason rikoksissa, joten lähdin itse katsomaan tapausta. Kone vaikutti kaikin puolin puhtaalta eivätkä etsintäohjelmatkaan löytäneet mitään epäilyttävää. Varmuuden vuoksi neuvoin Annea kuitenkin peittämään läppärin kameran. Arvoitukseksi jäi, mistä salainen puhelinnumero oli päätynyt huijarille.

Anne sai ilmoituksensa perusteella muitakin yhteydenottoja ulkomaisilta miehiltä. Hän epäili, että monet niistä olivat saman huijarin käsialaa, koska niissä käytettiin samanlaisia ilmaisuja ja pyydettiin samaa rahamäärää.

Myös miehet joutuvat vastaavien huijausten uhreiksi. Miehiä on ehkä jopa helpompi huijata, koska pelkkä valokuva riittää pitkälle. Venäjältä tai Afrikasta ottaa yhteyttä kaunis nainen, joka vakuuttaa rakkauttaan ja haluaa muuttaa Suomeen ("Warning signs: she is too beautiful to be true"). Kuinka ollakaan, matkajärjestelyt vaativat hieman rahaa.

Tunnetuista auervaarattarista on oma varoitussivunsa.

Lisäys 16.10.2011: Iltalehti kertoo vastaavasta tapauksesta, jossa nainen joutui rahaa lähetettyään itse vaikeuksiin.

6 kommenttia:

jeejee kirjoitti...

Tietyllä tavalla täytyy ihailla näiden digiajan Auervaarojen (ja muiden nettihuijarien) liiketoimintaa. Toiminta on täysin ammattimaista ja huijauskuviot näyttävät olevan pitkälle vakioituja.

Huijarit myyvät kauniita unelmia ja epärealistisia odotuksia kuluttajille, eihän se perimmältä idealtaan paljoa eroa tavallisesta kaupankäynnistä.

Antti kirjoitti...

Kannattaa varoa huijareita.Ihmiset eivät aina muista, että maailmassa on paljon huijareita.

Anonyymi kirjoitti...

Love reading about seduction tips. Good stuff!
Also visit my page the tao of bad ass

Anonyymi kirjoitti...

Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
I'll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.
Also see my web page > heartburn no more review

Anonyymi kirjoitti...

This seduction guide works. Hands down.
My webpage : the tao of bad ass

Anonyymi kirjoitti...

I visited various blogs however the audio feature for audio songs present at this site
is truly marvelous.
My site - buy tao of bad ass

Website Security Test