Ostin viime viikolla uuden älypuhelimen: Huawei 8800, jota Elisa myi tarjoushintaan 199 euroa (Ideos X5). Hinta ei edellyttänyt liittymän ostamista, joten kuka tahansa saattoi kävellä kadulta sisään ja lähteä ulos halpa älypuhelin taskussaan.
Alle 200 euron Android-älypuhelin oli niin halpa, että ostin sen melkeinpä kesäleluksi. Huaweillä on mukava testailla Android-sovellusten valtavaa valikoimaa. Puhelin ei tietenkään ole täydellinen, mutta siinä on iso näyttö ja käypä prosessori. Kamera on heikkotasoinen ja akkukesto voisi olla parempi. Eniten itseäni harmittaa FM-radion puuttuminen, sillä kuuntelen usein radiota puhelimella. Huawein kanssa on tyytyminen nettiradioon.
No, tällä hinnalla ei voi saada kaikkea. Vielä viime kesänä vastaavantasoisesta älypuhelimesta olisi saanut maksaa 500 euroa. Ja juuri tässä on Nokian painajainen.
Etsittäessä syitä Nokian nykyisiin ongelmiin monet (kuten Helsingin Sanomien pääkirjoitus tänään sunnuntaina 12.6.2011) syyttävät Applen iPhonea. Niin olen itsekin tehnyt. Vähättelyn ja itsevarmuuden sijaan Nokian olisi pitänyt huomata, miten aika oli ajanut Symbianin ohi. Valikkorakenne, painikkeet ja joystick, jotka vielä 1990-luvulla olivat näppäriä ja edistyksellisiä, vanhenivat 2000-luvulla suunnittelijoiden käsiin. Nokia ei joko nähnyt tätä tai ainakaan se ei kyennyt reagoimaan muutokseen.
iPhone ei ole ainoa syyllinen Nokian romahdukseen, vaikka onkin saanut eniten julkisuutta. Sen pelin Apple -- ja amerikkalaiset yleensäkin -- kyllä osaavat. Jenkkifilosofialla kehitetty iPhone herätti valtavan innostuksen kotimarkkinoilla, mutta Apple ei olisi koskaan uhannut Nokiaa.
Apple ei halunnut valloittaa maailmaa erityyppisten puhelinten kirjolla, vaan keskittyä muutamaan high-end-malliin. Apple halusi mieluummin säilyttää iPhonen premium-tuotteena ja tehdä rahaa musiikilla, sovelluksilla sekä palveluilla. Siihenkin bisnekseen Nokia havahtui aivan liian myöhään.
Varsinainen Nokian kaataja oli kuitenkin Android. Googlen käytännössä ilmainen Android muutti koko toimialan logiikan. Entinen, hyväkatteinen puhelinbisnes muuttui nopeasti pc-bisnekseksi, jossa ratkaisevaa on vain hinta -- mahdollisimman alhainen sellainen.
Halpabisneksessä kiinalaiset ovat ylivoimaisia. Ensi kesänä hyviä Android-älypuhelimia saa jo alle sadalla eurolla ja nyt ostamani puhelin vaikuttaa kalliilta. Kiinalaismalleissa ei ehkä ole viimeisintä kameraa eikä parasta akkua, mutta halpa hinta ja valtava sovellustarjonta ratkaisevat asiakkaiden lompakon äänestäessä. Näin kävi pc-maailmassa, ja niin tulee käymään myös älypuhelimissa. Älypuhelin on kaikin tavoin tulevaisuuden pc. Ollila itse sanoi niin jo kymmenen vuotta sitten, Nokian loiston päivinä.
Oleellista on, ettei Androidin kanssa voi kilpailla, koska Googlella ei ole matkapuhelinmarkkinoilla mitään hävittävää eikä mitään voitettavaa. Sille on samantekevää, vaikkei Android ikinä tuottaisi taalaakaan. Google haluaa vain lisää käyttäjiä omille netti- ja mobiilipalveluilleen. Miljardien käyttäjien tietovirtojen ohjailu ja heille mainostaminen on parempi bisnes kuin puhelinten tai käyttöjärjestelmien valmistaminen ikinä. Google kilpailee aivan eri markkinoilla kuin Nokia. Siksi kilpailutilanne näiden kahden välillä on alusta lähtien mahdoton.
Viikon takainen Business Weekin artikkeli kertoi, miten Nokian johto havahtui vasta 3.1.2011 huomaamaan Meegon ongelmat (kts. myös Guardian-lehden artikkeli). Tuolloin kävi ilmi, että tuotantosuunnitelmien mukaan yhtiö saisi valmiiksi vain kolme Meego-puhelinmallia vuoteen 2014 mennessä. Siis kolme! Vaikka kyse oli Symbianin seuraajasta, joka puolestaan oli keskeinen tuote koko yhtiön tulevaisuuden kannalta.
Jos tieto tosiaan pitää paikkansa, se on ällistyttävä ja paljastaa vielä yhden syyn Nokian romahdukseen. Eikö kukaan seurannut Meego-kehityksen etenemistä tämän tarkemmin? Miten johdolle voi tulla yllätyksenä, ettei strateginen tuote valmistu likimainkaan ajoissa? Miten yhtiön hallitus voi katsoa peiliin tällaisen jälkeen?
Jotain oli todella pahasti pielessä Nokian sisällä. Elop ei tuhonnutkaan Nokiaa vaan pelasti sen, mitä pelastettavissa vielä oli. Todelliset virheet oli tehty paljon ennen häntä, ja virheitä oli monta.
Applen iPhone oli tässä keitoksessa vain rikka rokassa.
11 kommenttia:
Aivan en hiffaa tätä kolmea MeeGo-luuria. Jos niitä saadaan aikaiseksi yksi, niin Nokian logiikalla niitä saadaan samalla 10. Ei noissa uusissa luureissa niin hirveästi tunnu eroa olevan... Copypastea eri väreillä.
Sitä paitsi, jos Nokia olisi saannut kolmessa vuodessa ulos 3 luuria, niin se olisi ollut tasan yhtä monta kuin tulee Applelta ulos samassa ajassa.
Kaikki on niin suhteellista.
Syyt Nokian alasajoon:
1. Softakehitys hämmästyttävän heikkoa. Nokialla oli melkein 10k työntekijää Symbianin kimpussa ja siitä ei saatu ikinä purkkaa parempaa.
Katsokaa nyt mikä fiasko Symbian 3 päivityksetkin ovat. Aikataulut venyvät.. Q1 -> Q3.
Symbian oli ohjelmoijan painajainen. QT:llä ei saa vieläkään edes nykyään kineettistä scrollausta kunnolla toimimaan. Pitää puukottaa suoraan.
2. Symbian hidasti uuden raudan käyttöönottoa ja OPK ajoikin koko rautakehityksen alas. Nyt kun muut siirtyvät uudelle raudalle 12kk jaksoissa kestää se Nokialle lähes kaksi vuotta.
Jos joku väittää ettei rauta merkitse mitään niin ei ymmärrä mistä puhuu. N8/E7 ovat jatkuvasti tukossa.
3. Viimeinen naula arkkuun ovat tosiaan Android puhelimet. En ymmärrä miten edes S40 pysyy kohta kaupoissa kun 100€ Android puhelimet jotka toimivat paremmin kuin 600€ E7 tulevat kauppoihin.
4. Microsoft on oikea valinta. Silverlightin helppous verrattuna Symbianiin on uskomatonta. W8/WP8/XboxLive/Skype tulevat olemaan vielä kova yhdistelmä. Nokia on kuitenkin kuralla seuraavat vuodet koska lowend S40 ja S60 tulee kuolemaan täysin Androidin alle.
@Anonyymi: no, ehkä Android ei kuitenkaan ole vaihtoehto S40:lle. Moni haluaa jatkossakin "ihan tavallisen" puhelimen.
Skype, Xbox ja Windows 8 herättävät toiveikkuutta Nokiankin tulevaisuudesta. Toivottavasti Microsoft pelaa korttinsa oikein.
Oletko itse koodannut Silverlightilla? Mikä siitä tekee niin hyvän?
Kiina panostaa Androidiin. Asia jota ei kannata aliarvioida.
http://tietsikka.blogspot.com/2011/06/harmony-unified-processor.html
Omalta osaltani allekirjoitan tuon mielipiteen Silverlightin kyvykkyydestä. Näin "vanhana koodarina" olen tutustunut tuohon ko. ympäristöön ja kyllä siinä hienoja puolia on paljon.
Olin itseasiassa aika yllättynyt sen kyvykkyydestä.
Erityisesti niille, jotka ovat jo tuttuja Visual Studion, .NET ympäristöjen, .NET kielien ja Web Services rajapintojen kanssa. Puhumattakaan käyttöliittymä suunnittelun helppoudesta.
Nähtäväksi tietysti jää, että kuinka "slick" tuosta Silverlightista W8:in puhelinversioon tulee. Toivottavasti hyvä!
Kyllä omasta mielestäni suurin ongelma on tuon käyttöliittymän rinnalla, vielä suurempana toi App Storen ja Android marketin ylivoimaisuus tarjonnan osalta.
Kyse on koko ekosysteemistä!!!!
En olisi varma softatarjonnan merkityksestä. Kaikki oleelliset appsit on saatavissa nykyään myös Symbianille. Uudet jutut tulevat iPhonelle ja Androidille, mutta onko niillä merkitystä muille kuin nörteille ja trendsettereille? Androidin tarjonta on valtava, mutta joukossa on pelkkää kuraa. Laatu ratkaisee, eivät numerot.
Itsellä sama Huawei käytössä ja aika samoja ajatuksia herännyt Nokian tulevaisuuden suhteen. Huawei ei ole täydellinen mutta hintalaatu suhteeltaan loistava.
Symbianin ongelmat ovat kaikkien tiedossa mutta itse ihmettelen mitä ihmettä tapahtui Maemo / Meego alustalle. Maemon eka versio esiteltiin jo 2005 ja sitä käytettiin Nokian kämmenmikroissa (samaan hengenvetoon voidaan ihmetellä miksei N800:a jalostettu kunnon tablettia). Puhelimeen Maemo tuotiin tietenkin N900:n muodossa 2009. N900 oli lähes valmis tuote: nörttimäinen lelu mutta maallikkona voisi kuvitella että pienellä fiksauksella tuosta olisi saanut hyvän alustan myös massoille.
Maemoa ei sitten tuotu koskaan ns. tavallisiin puhelimiin vaan päädyttiin Meegon kehittämiseen. Valmista ei ole vieläkään. Mitä ihmettä tuossa on tehty kaikki nämä vuodet? Ei ammattilaisena voisi kuvitella, että Maemon koodissa / arkkitehtuurissa oli pahoja puutteita joita ei saatu korjattua kuin ns. puhtaalta pöydältä aloittamalla.
Microsofthan on ilmoittanut että softat uudelle käyttikselle tehdään HTML5/Javascript-kombinaatiolla eikä millään muinaisella Silverlightilla (mistä viimeisetkin Mircosoftin alustoille sovelluksia tekevät ovat vetäneet herneet nenäänsä).
Nyt sitten Nokia on jälleen kilpailukykyinen Androidin kanssa.
Se missä Nokia olisi voinut pärjätä ja pärjää vieläkin on tuotteiden tekninen laatu. Äänenlaatu ja kameran laatu. Esimerkiksi N8:ssa oli varsin hyvä kamera http://thehandheldblog.com/2010/10/04/shootout-nokia-n8-v-canon-550d-dslr/
Lähetä kommentti