sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Milloin viimeksi maksoit enemmän kuin pyydettiin?

Paljonko maksaisit yritykselle polkupyörän renkaan paikkaamisesta? Läheinen polkupyöräkorjaamo laskutti siitä 16 euroa. Minusta hinta oli niin halpa, että maksoin 20 euroa ja käskin pitää vaihtorahat.

Ei ollut ensimmäinen kerta kun tingin hintaa ylöspäin. On hienoa, että polkupyöräkorjaamo on melkein naapurissa, sillä tämä oli jo kolmas kerta kun tarvitsin heidän apuaan. Kun kyse on pienistä summista mutta suuresta avusta, tuen mielellläni yrittäjää. Samalla toivon, että palvelu säilyy jatkossakin, sillä pyörän kuljettaminen muualle korjattavaksi olisi hankalaa.

Monet pienistä yrittäjistä ovat nykyään ulkomaalaistaustaisia. Niin tämäkin, vaikka vierasperäistä korostusta tuskin edes erottaa hänen puheestaan. Myös läheisen autokorjaamon, joka vaihtaa talvi- ja kesärenkaita, sekä autopesulan työntekijät ovat ulkomaalaisia. Ja pizzerian tietenkin. Ilmeisesti näihin töihin on vaikea saada supisuomalaisia.

Toivottavasti kyse ei ole asenneongelmasta vaan siitä, ettei Suomesta enää löydy polkupyöräkorjaus-, autonpesu- ja korjaustaitoa.

10 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Itselläni kävi pari viikkoa sitten samantyylinen kokemus auton kanssa. Käynnistin auton aamulla kun olin töihin lähdössä. Pellin alta kuului karseaa vikinää... Noh soitin sitten merkkihuoltoon ja kyselin asiasta - sanoivat että on parin viikon jonot ... nou can do... Vaikka kuinka koitin anella että jos nyt kuitenkin vilkasisi kun tarvitsisin autoa töihin kulkemiseen, saan kyllä pari päivää vapaata mutta en sentäs paria viikkoa. "nou can duu"...

Noh sitten soitin paikalliseen lähellä olevaan korjaamoon joka yleisesti ottaen on hoitanut vain rengas-asioitani. Noh hän suostui ottamaan auton tutkittavaksi. Seuraavana päivänä hain auton. Sieltä oli mennyt ohjaustehostimen kiristinlaakeri. Kylänseppä hoksasi että samanlaista laakeria käytetään ties missä moottoripyörässä ja löysi moisen murikan hyllystä. Hinta 8 euroa. Koko korjaus maksoi 60 euroa. Noh sanoin siinä sitten että "kuulosti kyllä paljon kalliimmalta vialta että ei ollenkaan paha"... Korjaaja katsoi hämillään hetken aikaa ja sanoi että "Yleensä hyökätään silmille. Piristävää kuulla joskus asiakkaalta lausahdus näinkin päin..."

Jäin totisesti ihmettelemään ... merkkikorjaamo olisi ottanut ainakin kolmesataa ... ja vaihtanu puolen konehuonetta.

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Mitä? Oletko löytänyt polkupyöräkorjaamon, joka tekee sellaista jälkeä, että tekee mieli maksaa lisää.

Kerro välittömästi firman nimi ja osoite!

Jukka kirjoitti...

Antoiko kuitin?

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni 16 euroa on aika paljon, en esimerkiksi itse kehtaisi laskuttaa tuollaista hintaa pelkästä renkaan paikkauksesta. Onneksi paikkaan itse kumini.

Jokivaris kirjoitti...

16 euroa ei ole ollenkaan paha, ja se mitä harrastaja / satunnainen kotiseppä tuollaisesta hommasta kehtaa ottaa, ei ole kovinkaan käyttökelpoinen vertailukohta. Se, että joku tekee jotain hommaa itselleen tai satunnaisesti ilman elannon hankkimisen paineita muille, on huomattavan eri asia kuin ammatin harjoittaminen.

Jos nyt ajatellaan että polkupyöräsepällä on toimitilat, työkalut ym, ja kulujen kattamisen lisäksi pitää saada jonkinlainen tuntipalkkakin, niin suunnilleen 30€ tunti on aika kohtuullisen kuuloinen hinnoittelu. Vaikka ammattitaitoinen seppä ei puolta tuntia yhden renkaan paikkaukseen käytäkään, niin suunnilleen sen verran voisi kuvitella tuohon 16€ hintaan lasketun. Tuollaista hommaa ammatikseen tekevän pitää kuitenkin saada katettua päivän tuloilla nekin tunnit, joita ei suoraan saa asiakkaalta laskutettua.

Itse en muista "ylihintaa" kovin usein maksaneeni, mutta muuten pyrin siihen että ainakaan ammattimiehen tuntiveloituksesta en lähde tinkimään ja valittamaan. Tietenkin sillä oletuksella että homma tosiaan sujuu ammattimaisesta, jos laadussa on puutteita ja hinta silti ammattilaistasoa, niin tällaisesta luonnollisesti pitääkin valittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä noita Fillarin sisukumeja kannata alkaa paikkailemaan. Parempi vaihtaa vaan uusi sisukumi.
Mistä ylipäätään löysit korjaamon
joka suostui paikkaamaan?

Anonyymi kirjoitti...

Nähtävästi polkupyöräkin on joillekkin liian tekninen laite ja
rautakankeenkin tarvitaan käyttö-ohjeet.

Erno kirjoitti...

Itseäkin rupesi kiinnostamaan, että paikkasiko kyseine lafka todella kumin?

Viime keväänä meni paremmalta puoliskolta kumi puhki fillarista ja kuskasin kaverin kanssa fillarin huoltoon, kun kaikki satuimme olemaan sopivasti tien päällä. No, huollossa oli pientä ruuhkaa, mutta korjaaja otti fillarin jonon ohi ja vaihtoi uuden sisäkumin. Kysyin hintaa ja vastaus oli: ilmainen. Kiitin ja poistuin paikalta. Tämä Lappeenrannnassa.

Anonyymi kirjoitti...

Tokihan nyt kumit paikata kannattaa, ellei sitten ihan räjähtänyt ole. Paljon halvemmaksi tulee kuin ostaa uusi sisäkumi joka kerta. Eikä minulla ainakaan ole koskaan paikattu kumi vuotanut paikan kohdalta, toki sitten puhjennut uudestaan toisesta kohtaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ai Suomesta ei löydy polkupyöränkorjaustaitoa? Kyllä löytyy ja kasvavissa määrin polkupyöräilyn suosion koko ajan kasvaessa. Itsellä on ainakin pk-seudulla on tarjonnassa ihan runsaudenpulaa.

Website Security Test