torstai 21. lokakuuta 2010

Helppoja ratkaisuja aseisiin ja autoihin

Jokainen toivoo, että vaikeisiin asioihin olisi helppoja ratkaisuja. Ja löytyyhän niitä, kun oikein etsitään.

Hallitus esittää autokouluun neljää lisäopetustuntia, jotka nostavat ajokortin hintaa 250 eurolla. Perusteluna on tietenkin liikenneturvallisuuden parantaminen. Selitys ontuu. Eivät nuoret sen vuoksi ylinopeutta ja kolareita aja, että heiltä puuttuisi osaamista. Kyse on pikemminkin asenteista ja muista vaikeasti ohjattavista motiiveista. Niihin ei vaikuteta ajotunteja lisäämällä.

Järeitä keinoja kyllä olisi: 80-lätkä takaisin, öinen ajokielto, tuplarangaistukset tai kortin ottaminen kuivumaan jo pienestä ylinopeudesta tai rattijuoppoudesta ensimmäisen vuoden aikana.

Kun itse kävin autokoulun, pimeän tai liukkaan kelin opetusta annettiin vain piirtoheittimellä. Auton tankkaamisesta ei koskaan mainittu sanallakaan eikä liioin kerrottu, että ajokortti täytyy aina olla mukana. Näin jälkikäteen em. asiat tuntuvat itsestäänselvyyksiltä, mutta kun aiempaa kokemusta kotoa ei ollut, muistan odottaneeni että niistä ainakin mainittaisiin. Ei mainittu.

Sen jälkeen autot ovat parantuneet, opetusvälineet vaihtuneet kalvoista tietokoneeseen ja opetuksen sisältö huomattavasti laajentunut. Jos tämä ei ole vaikuttanut toivotulla tavalla nuorten onnettomuuksien vähentymiseen, tokkopa sitä tekee neljä lisätuntiakaan.

Toinen deus ex machina oli aselain muutos, joka velvoittaa lääkärit ilmoittamaan mikäli havaitsee henkilön sopimattomaksi aselupaa varten. Kun historian painolastista johtuen aseiden saatavuutta ja käyttöä ei oikeasti haluta rajoittaa, joudutaan turvautumaan pikkunäppäriin ratkaisuihin.

Lakimuutos asettaa lääkärit kohtuuttomaan asemaan. Tavallisen lääkärin pitäisi lyhyen tapaamisen aikana arvioida, onko henkilö henkisesti riittävän tasapainoinen aseen käyttäjäksi. Tehtävä olisi vaikea psykologillekin, vaikka tällä olisi edessään henkilön täydellinen potilaskertomus. Yleislääkärillä ei ole tarvittavaa koulutusta, ei oikeita papereita eikä aikaa.

Muistettakoon, että paikallinen poliisi haastatteli Kauhajoen ampujaa päivää ennen surmatyötä. Vihjeistä ja epäilyistä huolimatta kokenut poliisimies ei pystynyt päättelemään, millaista hirmutekoa mies parhaillaan hautoi mielessään, vaikka Jokelan tapaus oli vielä tuoreessa muistissa. Jos lääkäri tekee vastaavan virheen, häntä itseään voidaan syyttää huolimattomuudesta tai ammattitaidottomuudesta.

Ehdotuksen puoltajat muistuttavat, että lääkäri tekee samanlaisen arvion ajokorttia varten, ja että sitäkin vastustettiin aikoinaan. On kuitenkin aivan eri asia mitata henkilön fyysistä suoriutumista kuin henkistä tilaa. Terveydenhoitajakin osaisi kartoittaa lääkityksen, mitata näkökyvyn ja arvioida ajokortin vaatimusten täyttymisen.

Toivottavasti lääkintöhallitus edes ohjeistaa lääkäreitä arvion tekemiseen. Kriteerien pitäisi olla julkisia, jotta ihmiset eivät turhaan lähde hakemaan lupaa. Olisiko esimerkiksi taipumus masennukseen tai väkivaltaiseen käytökseen riittävä syy luvan epäämiseen? Entä mielialalääkkeen käyttö? Muu lääkitys? Alkoholinkulutus? Harley-Davidson -moottoripyörä? Vai mikä?

Oman etunsa vuoksi lääkärien kannattaa kirjoittaa hullun paperit kaikille aselupaa hakeville.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Todella helppo tapa kitkeä rattijuoppoutta olisi ottaa ajokortin lisäksi myös rattijuopon käyttämä ajoneuvo määräajaksi kuivumaan.

Siinä voisi miettiä pari kertaa, ennenkuin lähtee a) ajamaan autoaan kännissä tai b) lainaa autoaan känniörvelölle.

Kortin poisotto ei autolla ajoa estä, mutta se, että auto seisoo saman ajan poliisin varikolla, estää ajelut hyvinkin tehokkaasti.

Markus kirjoitti...

Kuvaavaa "liikenneturvallisuuden" parantamis-talkoissa on se, että vaikka yleisesti ottaen ollaan hirmuisen huolissaan ylinopeuden ja rattijuopumuksen aiheuttamista onnettomuuksista - sitten taas esim talvirenkaiden käytössä ei olla ollenkaan huolissaan (siis nastarenkaiden). Se on se marraskuun alku ja PISTE... jos ei just ratsiahetkellä satu olemaan liukasta (jota muuten usein on jo lokakuun alusta alkaen), nastarenkaiden käytöstä rangaistaan!

Eli tässä asiassa sitten piutpaut välitetään turvallisuudesta ja muiden turvallisuudesta ja tuijotetaan pykäliä herkeämättä. Tämäkin asia on taas kerran ruotsissa fiksummin. Suomessa kaikissa näissä päätöksissä haisee vain raha... ei yhtään mikään muu...

X-Pertti kirjoitti...

Henkisen tilan arvioittaminen lääkärillä on vielä typerämpää kuin terveydentilan arvioittaminen papilla.

Sairaudet ovat ruumiin toimintahäiriöitä. Mieli ei ole osa ruumista. Täten mieli ei voi olla sairas. Sairas mieli on sairas samassa mielessä kuin sairas vitsi on sairas. Mielisairaus on kielikuva.

Anonyymi kirjoitti...

"Oman etunsa vuoksi lääkärien kannattaa kirjoittaa hullun paperit kaikille aselupaa hakeville"

Heh,tuo oli hyvin sanottu ;-)!

Anonyymi kirjoitti...

Petteri,
uudessa laissa lääkärillä on VELVOLLISUUS ilmoittaa kaikki, joille ei aseet sovi hallussa pidettäviksi (tällaisiksi syiksi mainittiin mm. masennus).

Lain mukaan poliisille siis kertyy rekisteri KAIKISTA mielenterveysdellisistä ongelmista kärsineistä, niin kuin myös kaikista, jotka ovat joskus kärsineet esimerkiksi masennuksesta, ja jutelleet siitä lääkärilleen.

Olisi mielenkiintoista kuulla tämän rekisterin ylläpidosta ja käytöstä tarkemmin.

---------------------------

114 §
Ilmoitusvelvollisuus ja ilmoitusoikeus ampuma-aseen
hallussapitoon sopimattomasta henkilöstä
Lääkärillä on velvollisuus ja
muulla terveydenhuollon ammattihenkilöllä on oikeus salassapitosäännösten
estämättä tehdä poliisille ilmoitus
henkilöstä, jonka hän potilastietojen
ja henkilön tapaamisen perusteella katsoo perustellusta
syystä olevan terveydentilansa tai käyttäytymisensä perusteella sopimaton
pitämään hallussaan ampuma-asetta, aseen
osaa, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia. Ilmoituksen
tulee sisältää sopimattomuutta koskeva kannanotto
perusteluineen."

Petteri Järvinen kirjoitti...

Markus: talvirengassäädökset ovat ehkä kaikkein hölmöintä lainsäädäntöä. Ensin erotellaan, milloin saa ja milloin täytyy käyttää, ja sitten kuitenkin keli ratkaisee.

Anonyymille: tästä rekisteriasiasta on netissä ollutkin jo keskustelua. Rekisteri kaikista mielenterveysongelmista kärsivistä (tai sellaisiksi epäillyistä) taatusti kiinnostaa tietosuojavaltuutettua.

Joillekin pelko rekisteriin joutumisesta tai lääkärin arviosta voi olla syy välttää lääkärille menemistä tai syy hankkia laiton ase.

jaska kirjoitti...

Ihmisen ei ikinä pitäisi joutua pelkäämään oikeudellisia seuraamuksia, jos hän vapaaehtoisesti itse menee hakemaan apua lääkäriltä, oli vaiva mikä hyvänsä: masennus, huono näkö tai väärät seksuaalisen kiinnostuksen kohteet. Sellainen johtaa vain lääkärin välttelyyn tai lääkärille valehteluun.

"Kun historian painolastista johtuen aseiden saatavuutta ja käyttöä ei oikeasti haluta rajoittaa, joudutaan turvautumaan pikkunäppäriin ratkaisuihin."

Jotkut myös arvostavat yksilönvapauksia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Aseiden helppo saatavuus tuskin on mikään yksilönvapauden mittari.

Unknown kirjoitti...

Kotimaisen Kaliberi-lehden suhteellisen tuoreessa pääkirjoituksessa mainittiin fraasi: "Aseoikeus - jokaisen kansalaisen oikeus."

Asiat voisivat toki olla aina huonomminkin.
Miten kävisi ehdotuksena esim. liipaisinjuoppo?

Itseäni tavallaan huvitti eräässä asealan kirjoituksessa loppulausahdus, joka suunnattiin juuri jokasuuntaan vekslaavalle poliitikkokatraalle;
-Mitäs nyt tällaisille ihmisille pitäisi tehdä?

jaska kirjoitti...

Aseiden helppo saatavuus tuskin on mikään yksilönvapauden mittari.

Ampuma- tai metsästysharrastuksen vapaus on toki itsessään vain pieni osa yksilön vapauksia, mutta sellaisenaankin merkittävä, koska harrastus on suosittu. Eikö muka yhden harrastuksen haittaaminen ole yksilön vapauksen kavennus?

Aseilla on kuitenkin laajempikin merkitys yksilön vapauksille. Aseet mahdollistavat kapinan mätää valtion hallintoa vastaan ja tämän mahdollisuuden olemassa olo toivottavasti myös ehkäisee kansaa sortavan hallinnon syntyä.

Aseita ei Suomessa tarvitse pelätä. Muutama laillisilla aseilla tehty satunnainen murha on pieni hinta yksilön vapauksista. Jos taas läheselläsi, päihdeongelmaisella on ase, niin voit olla vaarassa. Silloin voit itse tehdä asialle jotain ilman, että kaikkien tarvitsee luopua aseistaan.