sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Näkemiin E71, tervetuloa iPhone 4

Vaihdoin viime viikolla Nokian E71-puhelimesta iPhone 4:ään. Ostin 2,5 vuotta sitten iPod Touchin ja jäin odottamaan, milloin operaattorivapaa iPhone tulisi Suomeen. Kun Elisa alkoi myydä laitteita 30.9.2010, laitoin tilaukseni heti sisään. Puolitoista vuotta palvelleen E71:n akku oli tullut sopivasti tiensä päähän viikkoa aikaisemmin.

Netti on pullollaan vertailuja ja käyttäjäkokemuksia, joten ihan lyhyesti vain pari asiaa. Puolentoista vuoden ajalta muistan vain yhden asian, joka E71:ssä yllätti iloisesti: käyntikorttien ja 2D-viivakoodien skannaus. Muutoin puhelin oli äärimmäisen tylsä ja mekaaninen. Se oli konstailematon työkalu, vähän kuin rautakanki.

Parasta E71:ssä oli akkukesto ja näppäimistö. Toisaalta käyttöliittymä oli niin kömpelö, että lähes nolotti. Miksi herätyskello oli Toimisto-valikossa ja uudet sovellukset menivät Asennus-nimisen kuvakkeen taakse? Miksi tekstejä oli rumasti lyhennetty? Edellinen puhelimeni oli N73 ja siinä kuvakkeet olivat kolmiulotteisia ja värikkäitä. Ehkä Nokialla ajateltiin, että koska E71 on bisnespuhelin, askeettiset kuvakkeet saavat riittää. Se oli virhe. Myös työkalun tulee olla inspiroiva ja silmää miellyttävä.

N8:ssa olisi mainio kamera, mutta sen käyttöliittymä on edelleen vanhaa Symbiania. Ja pitkät tekstit on vieläkin katkaistu pisteellä. Ihan oikeasti hei nokialaiset: 2010-luvun älypuhelimessa sellaista ei voi mitenkään pitää hyväksyttävänä.

Kaikki, mikä nokialaisessa on hyvää, on iPhonessa huonoa ja kääntäen. E71 oli avoin ja synkronoi tietonsa näppärästi Bluetoothilla pöytäkoneeseen. Mikään vastaava ei tietenkään toimi iPhonessa. E71 oli rautakanki, mutta iPhone 4 on koru, joka on liukas ja kiiltävä käsissä. Hintaan pitäisi ehdottomasti kuulua suojakuoret. Korussa ei ole paikkaa edes rannelenkille! Harmittelen kovasti myös FM-radion puuttumista sekä onnetonta akkukestoa.

iPhone 4 on puhelimena huono, mutta sillä on yksi tärkeä etu: tämän hetken kiinnostavimmat mobiilisovellukset tulevat jenkeistä ja tukevat iPhonea ja Androidia. Osa tukee myös Windows Mobilea ja Blackberryä. Valitettavasti Symbian-puhelimen käyttäjä jää ilman Foursquarea (ok, sen saa kiertotien kautta http://www.binbert.com/blog/2010/08/download-foursquare-symbian-client-for-smart-phones/), Evernotea, Dropboxia, Layaria ja monia muita uusia juttuja.

Oli puhelimen tekniikka miten hyvää tahansa, vasta sovellukset tekevät siitä älypuhelimen. Siksi Nokian pitäisi ehdottomasti saada kehittäjät taas innostumaan Symbianista.

Sanon E71:lle vain näkemiin, en hyvästejä. Käytän nimittäin sovellusta, joka lukee gps-koordinaatit ja lähettää ne kameralle Bluetoothilla. Olkoon vaan iPhone sovelluskehittäjien lemmikki, mutta vastaavaa sovellusta en ole vielä löytänyt. Ja jos sellainen olisikin, se todennäköisesti tyhjentäisi akun tunnissa. E71 toimii BT-gps:nä koko päivän.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No ei kai se iPhone nyt niin huono puhelimenakaan ole, ihan hyvin siitä kuuluu kumpaankin suuntaan. Akkukestossa kyllä toden totta olisi parantamisen varaa, samoin kamerassa. Kamera on siinä onneksi kelvollinen, mutta Nokia ja HTC vetävät siinä pidemmän korren.

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Itselläni kokemusta E71:stä, E75:stä sekä Samsung Galaxystä (Android).

Androidissa oli parasta se, että sinne kun syötti gmail-tunnuksen ja salasanan, niin se synkronoi saumattomasti Googlen sähköpostin ja kalenterin.

E71:ssä sekä näköjään nyt työpuhelimeksi saamassani E75:ssä raivostuttavin piirre on se, että synkronointi tipahtaa joskus pois päältä. Saattaa kulua puolikin päivää, että puhelin ei ilmoita saapuneista sähköposteista, ja sitten se toimii pari päivää putkeen, sitten taas ei toimi jne.

Anonyymi kirjoitti...

Foursquaren puuttumista ei voi kun pitää siunauksena. Facebookissa blokattuna se ja Farmville!

Läpsy kirjoitti...

Apple uusissa on hieno näyttö, halvemmalla sitä pääsee ihailemaan iPod Touchissa jossa on sama Retina näyttö.
http://trustbus.weebly.com/1/post/2010/10/apple-ipod-touch.html

Prosessori on kanssa sama hyvä Apple A4.

Anonyymi kirjoitti...

"Miksi herätyskello oli Toimisto-valikossa ja uudet sovellukset menivät Asennus-nimisen kuvakkeen taakse?"

Menee kuvakkeen päälle ->Valikko -> Siirrä -> ja valitsee kansion mihin siirretään, vaikka päävalikkoon.
Tai toista kautta valitsee sen mukaan pikavalintoihin. Modifioitavuus on juuri se paras juttu!

Markus kirjoitti...

Tänään pääsin työni puolesta hypistelemään ja testailemaan uutta Nokia N8 luuria...

Vaikka E71 jälkeen vannoin etten enää nokialaiseen hairahdu (ja olen aikaisemmin täällä kirjoitellukkin että olen erittäin tyytyväinen nykyiseen Omnia kakkoseen), niin nyt kyllä näytti jo aivan uskomattoman erilaiselta.

Jos nokia tuohon suuntaan jatkaa niin pieni valonpilkahdus on oikeassti tunnelin päässä nähtävissä.

Puhelinlaite oli viimeinkin TUKEVA. Aikaisempi mielikuvani N-sarjan laitteista on irtoilevat maalipinnat ja minimaaliset muoviset ihme klipsit ja saranat mitkä nitisee ja natisee. Nyt kaikki tämä loisti poissaolollaan. Laite oli kuin rautamurikka olisi käsissä. On myös pirun tyylikäs. Pinta on lasia iphonen tapaan.

Amoled näyttö on hyödynnetty hienosti. Tämän toiminnon puutetta olen kironnu nykyisessä samsungissani. Eli N8 ruudussa näkyy kellonaika KOKO AJAN. Myös valmiustilassa. Kun OLED näyttö kerta on virtaa säästävä, niin miksi tällaista toimintoa ei voisi olla. Nokiassa saapuneet puhelut, viestit ja kello/kalenteri on ruudulla AINA. Tosin pelkistetyn valkoisella tekstillä mutta tämän ymmärtää kun virtaa pitää kerran säästää.

Symbian jota vähäsen jo inhosinkin, toimi kuin ajatus. Oli kaunis ja nopea ja kaikki tarvittava oli heti kolmella helposti liukuvalla työpöydällä.

Virtuaalinäppis on parhaimpia mitä olen nähnyt. Napit on tismalleen oikean kokoisia ja ääkköset on heti ruudulla. Myös ruudun kääntö toimii tismalleen oikein ja oikealla nopeudella. Ei ole liian herkkä eikä liian hidas. Myös typerä animaatio uupuu, korvattu ennemminkin jonkin sortin "fade-efektillä".

Kamera on aivan mahtava. Kuvat tulevat kuin digikameralla. Xenon salama ja pikku yksityiskohtana jopa ihan oikea sähköinen linssinsuojus (tosin lasin takana mutta silti). Kun kameran kytkee päälle, linssinsuojus liukuu pois ja päinvastoin.

Kerta kaikkiaan toimiva pakkaus enkä löytänyt yhtään moitetta.

Olen jo tutkailemassa seuraavan luurin ostoa ja ollut erittäin kiinnostunu WinMo seitsemän luurista, esim omnia 7 kun vain saapuu joskus markkinoille MUTTA nyt ihme ja kumma tuo kapine oli niin vakuuttava laite että aikaisemmista haukuista huolimatta, nokiakin on jälleen vaihtoehto.

Hinta kun on ihan sopiva 499 euroa!

Ja viimeinkin laite tuntuu LAADUKKAALTA!

Aika näyttää pitääkö ensivaikutelma kutinsa! Mutta nyt voi sanoa että nokialla on oikea suunta!

Sääli vain Petteri, ostit ehkä valitettavasti pari viikkoa etuajassa tuon iPhone nelosen. Tuo N8 olisi voinut olla käyttötarkoitukseesi parempi! (gps, maps)...

Markus kirjoitti...

piristävänä yllätyksenä vielä, pohjassa luki muuten "made in finland"

Akkukanttahan laitteessa ei ole mutta parin thorx ruuvin avaamalla pohja irtoaa ja akun saa kotikutosin konstein irti ja vaihdettua. Eli tämäkin on parempi kuin iphonessa. Puhelimessa virallisesti ei ole akkukantta, mutta epävirallisesti akku on silti helppo vaihtaa. (akkukansi on ruuveilla kiinni)...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mukava kuulla hyviä kommentteja N8:sta. Se on laitteena ja puhelimena epäilemättä iPhonea parempi. Älypuhelimessa sovellukset ovat kuitenkin tärkeä tekijä ja tällä hetkellä monet valmistajat tukevat vain Androidia ja iPhonea. Toivottavasti Nokia onnistuu vakuuttamaan sovelluskehittäjät takaisin puolelleen.

Lumix kirjoitti...

Media pelaa kovaa peliä kännyköillä.
http://trustbus.weebly.com/1/post/2010/10/medialla-oma-agenda.html

Saman vaihdon tehnyt kirjoitti...

Tein saman juuri. Miten muuten ratkaisit yhteystietojen siirtämisen E71:stä iPhone 4:een? Sim-kortit ovat eri kokoiset, eli se ei onnistu. Bluetooth-siirtokaan ei pelitä ja E71:n tietoja en ole synkannut mäkilleni koskaan. Eli miten ihmeessä tavarat saa siirrettyä uuteen puhelimeen?

Oodi E71:lle kirjoitti...

Vähän saman tapaisen vaihdon olen minäkin tehnyt, useamman kerran, suuntaan ja toiseen

En ole vielä tutustunut iPhone 4:een, enkä taidakaan, sillä sekin on pelkkä kosketusnäyttö, ja Petterikin sopivasti jo lyttäsi sen siinä, mikä minulle on tärkeätä.

Aikanaan vaihdoin E71:n iPhone 3:een, ja muutaman kuukauden kuluttua kiitreesti takaisin.

Nyt olen kokeillut jonkun kuukauden ajan Samsung Galaxya ja muutaman viikon Nokian E7:aa, ja kuinka ollakaan, ensisijainen SIM-kortti siirtyi jälleen E71:een.

Se on ainoa laite, jota osaan käyttää silmät kiinni. Ainoa, johon osaan vastata laskettelurinteessä -20 pakkasessa. Se on minun silmääni kaunis kuin mikä, ja tuntuu namupalalta kinesteettisen sormissa.

Kuulostaa ehkä siltä, että en tarvitsisi älypyhelinta ollenkaan, mutta tämäpä laite on minulle juuri sitä. Tämä lukee sähköpostiviestit päivittäin, näyttää missä pitää seuraavaksi olla ja milloin, onko jotakin tehtäviä tekemättä, onko joku tavoitellut minua, ja kaikki toi koskematta koko kapulaan. On kummalista, että "oikeissa" älypuhelimissa tarvitaan tuplakokoinen näyttö, armotonta navigointia ikonien keskellä, eikä sama onnistu siltikään.

Asioimatta sovelluskaupasa E71 opastaa minut perille autolla ja kävellen, toimii sanakirjana (tuota sovellusta kun on tuttonut käyttämään, ei mikään käyttöliittymä tunnu sen jälkeen kömpelöltä, mutta parempaakaan offline-kelpoista ei löydy), toimii radiona ja hirmu hyvänä musiikkisoittimena. Selain on kömpelö ja näyttö pieni, mutta saa sillä tarkastettua polttoaineen hinnan, sääennusteen, osoitteita ja aukioloaikoja sen verran, että ei yleensä tule kannettua mukana kokovartaloälypuhelinta pelkän selaimen virkaa toimittamassa.

Kokeilinpa myös E72:ta. Se olisi monessa suhteessa hyvä upgrade E71:ta, mutta hitto, kun ovat pilanneet näppäimistön ihan tyhmällä stailaamisella. Eivät ole enää vihreä ja punainen luuri värikkäitä eivätkä kohollaan, eivätkä kunnolla ryhmiteltyjä. Eipä siis onnistu enää vastaaminen kintaat kädessä eikä aina ilmankaan.

E71 ruletta, mutta nuo kaikki puhelimet ovat mulla kuitenkin käytössä. Apple ja Galaxy S viihdyttävät lapsia automatkoilla, E7 toimii taskuselaimena ja sovellusten alustana mokkulasta otetulla SIM-kortilla. Näin päin, koska Applessa ja varsinkin Anroidissa on akku aina tyhjä, kun niillä harvakseen huvittaisi leikkiä. E7 ei mitään kuluta, jos ei sitä paljon käytä. Anroid ilmeisesti raportoi tekemättömyydestäkin Googlelle siihen tahtiin, että akku ei jaksa yön yli.

Nyt tuntuu siltä, että kaikki on kokeiltu, siihen saakka, kunnes tekevät E71-form facorilla type & touch-kapulan ja venyttävät näytön noissa ulkomitoissa äärimmilleen.

Petteri Järvinen kirjoitti...

E71 on ollut Nokian menestyneimpiä malleja, eikä syyttä. Se ei ole kaunis eikä hieno, mutta se on äärimmäisen toimiva. Jätin sen itsekin käyttöön, kun vaihdoin iPhoneen (joka on puhelimena oikeasti huono).

Oletko huomannut E71:n radion mykistyvän ajoittain, jolloin vain Bluetoothin sammuttaminen ja takaisinkytkentä auttaa?

Toinen kauneusvirhe on lyhennetyt tekstit puhelimen omissa toiminnoissa. Sama ongelma on uudessa C6:ssa ja N8:ssa, varmaan myös E7:ssa.

Oodi e71:lle kirjoitti...

Vähän verkkaisesti tulee kirjoiteltua...

En ole törmännyt ongelmiin radion kanssa. Sen käyttö on kyllä ollut vähän satunnaista, mutta silloin kun kuuntelen, tulee kuunneltua helposti tuntejakin yhtä kyytiä.

Radion tärkeä funktio on vapauttaa minut parkkipaikalta. Tämän tästä perille tullessa on ohjelma kesken, ja siinähän istuisin, jollei olisi radiota taskussa.

Nyt muuten se touch&type näyttää ilmestyneen, ja vihreä ja punainen luuri ovat saaneet taas kunnolla tilaa ympärilleen. Uskaltaisikoan kokeilla, vai ovatko ryökäleet keksineet jotakin muuta regressiota tilalle.

Website Security Test