tiistai 6. toukokuuta 2008

Suomesta Euroopan turvallisin maa v. 2015 mennessä

Löytyihän se lopulta. YLEn eilinen uutinen viittasi ilmeisesti Sisäasiainministeriön 31.3.2008 päivättyyn dokumenttiin nimeltä Esitys sisäisen turvallisuuden ohjelmaksi. Hrrr... en varmaan ole ainoa, jolle sanaparista sisäinen ja turvallisuus tulee kylmiä väristyksiä. Kohta ollaan Stasissa tai Homeland securityssä terroristeja jahtaamassa.

Onneksi olemme Suomessa. Ministeriön ohjelmalla on maanläheinen, joskin kunnianhimoinen tavoite: Suomesta pitäisi tehdä vuoteen 2015 mennessä Euroopan turvallisin maa. Ottaen huomioon ikääntyvän väestön (koti on vaarallinen paikka: v. 2006 koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa kuoli 2 710 ihmistä), parisuhdeväkivallan, aseiden suuren määrän ja humalahakuisen juomakulttuurin, olisi ollut helpompi tavoitella vaikka suomalaista tukikohtaa kuuhun tai jalkapallon MM-voittoa.

Kuten ohjelma itsekin toteaa (kohta 4.4 Väkivalta): "Tahallisia henkirikoksia tehdään Suomessa vuosittain asukasta kohden edelleen noin kaksinkertainen määrä Euroopan unionin jäsenmaiden keskiarvoon verrattuna. Vain Baltian maissa, Romaniassa, Bulgariassa ja Unkarissa rikollisuustaso on Suomea korkeampi." No, tavoitteita pitää toki olla. Mitä korkeampia, sen parempi.

Eilinen YLEn uutinen liittyi rasistisiin rikoksiin netissä, mutta sen kytkentä päivän tapahtumiin oli hieman outo. Uutisen taustalla oli Tampereella alkanut oikeudenkäynti, jossa syytetty oli tehtaillut pila- ja herjaussivuja tunnetuista julkisuuden henkilöistä aina presidenttiä ja pääministeriä myöten.

Tämän päivän lehtiuutinen kertoo näin: "Miehelle luettiin maanantaina Tampereen käräjäoikeudessa vakavat syytteet lukuisista törkeistä kunnianloukkauksista, joiden kohteena on kansanedustajia, syyttäjiä, käräjätuomari ja rikoskomisario." Miten radiouutiset olikin vääntänyt tämän osoittamaan, että rasistiset rikokset yleistyvät netissä?

Väkivalta-, onnettomuus-, alkoholi- ym. uhkien jälkeen raportissa on kohta 6.2 Maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen turvallisuuden parantaminen. Siitä muutama lainaus (ilman omia kommentteja):
  • "Suomalaisten asenteet etnisiä vähemmistöjä kohtaan ovat hitaasti kehittyneet positiivisimmiksi. Positiivisesta kehityksestä huolimatta suhtautuminen etnisiin vähemmistöihin jakaa edelleen suomalaisia."
  • "Joidenkin selvitysten mukaan maahanmuuttajien arvioidaan joutuvan väkivallan uhriksi jopa kaksi kertaa useammin kuin valtaväestön edustajien."
  • "Suomessa asuvat ulkomaan kansalaiset ovat vuosittain olleet rikoksista epäiltyinä väestöosuuteensa nähden noin 1,3 - 1,5 kertaa useammin kuin suomalaiset. Tilastolliset erot johtunevat osaltaan siitä, että. maahanmuuttajaväestössä ovat suhteellisesti yliedustettuina suurissa asutuskeskuksissa asuvat nuoret miehet, jotka syyllistyvät rikoksiin useimmiten myös valtaväestön joukossa. On myös arvioitu, että maahanmuuttajataustaisten henkilöiden tekemät rikokset tulevat valtaväestön tekemiä rikoksia helpommin viranomaisten tietoon."
Ongelmiin halutaan puuttua toimenpiteillä, joista kohdassa viisi mainitaan myös internet (ja tätä on pakko kommentoida itsekin):

  • "Varmistetaan, että lainsäädännön ja oikeusjärjestelmän avulla voidaan tehokkaasti puuttua rasistisiin rikoksiin ja internetissä esiintyviin rasistisiin viesteihin rikosoikeudellisin keinoin. Arvioidaan tarve säätää internet-sivustojen ylläpitäjille erityinen rasistisen rikoksen tunnusmerkistön täyttävän aineiston seuranta- ja poistamisvelvollisuus."
Tätäkö uutisessa pidettiin huolestuttavana, arjen turvallisuutta uhkaavana kehityksenä?

Kaikki yritykset säätää internet-sivustojen ylläpitäjille valvontavelvollisuus muiden kirjoittamiin viesteihin herättävät minussa huolta. Jo nykyisen lain nojalla jokainen vastaa itse viestiensä lainmukaisuudesta. Laki, joka siirtäisi vastuuta verkkopalvelujen ylläpidolle, olisi karhunpalvelus suomalaiselle nettikulttuurille ja siirtäisi häiriköt ulkomaisille areenoille. Niiden suhteen poliisi on voimaton.

Eilen alkaneessa oikeudenkäynnissä tamperelaista miestä syytetään ilmeisesti Suomen räikeimmistä herjauksista. "On vaikea kuvitella tekomuodoltaan tämän törkeämpää kunnianloukkausrikosta" sanoo lehtiuutinen. Siitä huolimatta herjaussivut ovat edelleen kaikkien nähtävissä Blogspotissa, sillä Suomen poliisi ei pysty sulkemaan amerikkalaisessa palvelimessa olevia sivuja. Miten kotimaisten lakien kiristäminen olisi vaikuttanut tähän tapaukseen? Ei mitenkään.

Ja miksi juuri rasististen sivujen pitäisi saada laissa erityiskohtelu? Onko maahanmuuttajien herjaaminen vakavampi rikos kuin presidentin, pääministerin tai kansanedustajan herjaaminen?

Ei kommentteja: