lauantai 17. toukokuuta 2008

Oikeudet YLEllä: kukaan ei saa nähdä teräväpiirtoa

Kanadassa pelattavien jääkiekon MM-kisojen huono kuvanlaatu on herättänyt runsaasti ärtymystä. YLE on itsekin pyydellyt anteeksi teknisiä ongelmia, joista osa johtuu ilmeisesti NTSC-PAL-muunnoksesta. Mutta ei se voi olla oikea selitys: Yhdysvalloista on lähetetty niin parit olympialaiset kuin jalkapallon MM-kisatkin, eikä silloin kukaan valittanut urheiluvälineiden näkyvän kahtena ja vinoviivojen sahalaitaisina.

Tämä oli kuitenkin kaiken huippu: eilen paljastui, että Viasat oli lähettänyt vahingossa muutaman ottelun suomalaisille katsojille hyvällä teräväpiirrotarkkuudella. Niin ei saa tehdä, sillä YLEllä on yksinoikeus kisalähetyksiin Suomessa. Hd-lähetykset oli lopetettava.

Menettely on yleinen, mutta lopputulos siitä huolimatta absurdi: julkisen palvelun ansiosta kaikkien suomalaisten on tyydyttävä surkeaan kuvanlaatuun. Jokainen katsoja joutuu maksamaan lupamaksua siitä hyvästä, ettei saa katsoa Suomen otteluita hyvälaatuisena teräväpiirtona!

Toivottavasti YLE ei enää käytä rahojaan katsojien julkiseen epä-palveluun. Annettakoon edes halukkaille mahdollisuus katsoa urheilulähetykset 2000-luvun tekniikalla ja niillä hienouksilla, joista isoa taulutelevisiota hankittaessa on jo maksettu.

Ei kommentteja: