Kymmenen vuotta sitten Suomi heräsi suru-uutiseen: Nokia oli myynyt pahoihin vaikeuksiin ajautuneen matkapuhelinbisneksensä Microsoftille. Seuraavana päivänä lööpit antoivat palaa: Stephen Elopista tehtiin jutun pahis, joka tuli Microsoftilta toimitusjohtajaksi 2010 ja palasi sinne puhelimet mukanaan kolme vuotta myöhemmin.
Elop joutui pahiksen rooliin. |
Suomalaisten oli mahdoton hyväksyä ajatusta, että Nokia oli ihan suomalaisten johtajien toimesta tuhonnut aiemman rahasammon, joka oli tuottanut Suomeen satoja miljonäärejä. Jorma Ollilaa pidettiin suuressa arvossa, vaikka myöhemmin kävi ilmi, että yhtiö kaatui nimenomaan huonoon johtamiseen.
Mutta eipä hyvin mennyt Microsoftillakaan. Se oli halunnut yhteistyöhön Nokian kanssa jo 1990-luvulta lähtien, kun matkapuhelinbisnes alkoi kasvaa. Nokia torjui kuitenkin lähentelyt ja piti kiinni omasta Symbian-järjestelmästä.
Kun iPhone tuli 2007 markkinoille, peli muuttui täysin. Nokian johto teki klassisen virheen aliarvioidessaan iPhonen vaikutusta. Johto luuli, että ylivoimainen markkinajohtaja on turvassa, ja että iPhonesta puuttuva 3G-tuki vähentäisi asiakkaiden innostusta. Ei rajoittanut. iPhone ja Android siirsivät fokusta päätelaitteista palveluihin, jotka Nokian kymmenissä eri malleissa eivät koskaan toimineet sujuvasti. Nokian Ovi-palvelut olivat yksinkertaisesti surkeita ja laatuongelmista kärsinyt N97-puhelinmalli buginen.
Nokialla nähtiin kehityksen suunta, mutta johtamisen ongelmien vuoksi siihen ei kyetty vastaamaan. Helmikuussa 2010 Nokian oli pakko nöyrtyä Microsoft-yhteistyöhön. Vaikka puhelimet olivat teknisesti kelpoja, markkinoille kolmas ekosysteemi oli liikaa. Lopulta Microsoft osti miljardikaupalla puhelimet itselleen, mutta joutui itsekin toteamaan tehtävän mahdottomaksi. Toukokuussa 2016 Microsoft luovutti ja Lumia-puhelinten taru päättyi. Erona oli kuitenkin se, että valtavien kassavarojensa turvin Microsoftilla oli varaa epäonnistumisiin. Nokialla ei ollut.
Kymmenen vuotta sitten oli toiveissa, että jäljelle jäänyt verkkoyhtiö Nokia nousisi uuteen kukoistukseen. Niin ei ole käynyt. Verkkojen rakentaminen on sijoittajien kannalta epäkiinnostavaa bisnestä, joka ei enää kasva entiseen malliin. Edes kiinalaisten kilpailijoiden joutuminen kieltolistalle ei ole ainakaan vielä nostanut Nokiaa takaisin sijoittajien suosioon.
Verkot ovat kuitenkin strateginen osa yhteiskunnan infraa. On vain ajan kysymys, milloin jokin jenkkiyhtiö ostaa loputkin Nokiasta. Sen jälkeen Nokiasta on jäljellä enää renkaat ja muistona kumisaappaat.
13 kommenttia:
Myös verkkolaitepuolella kustannukset painuvat vahvasti. Eli "merchant silicon"-pohjaiset tuotteet valtaavat alaa. Jos verkkolaitetölkin ydintoiminnoista huolehtii joka tapauksessa Broadcomin Jericho-piiri, onko sillä väliä onko lukeeko laitteen kyljessä Cisco NCS vai Nokia IXR...
Ironista on se, että Apple jyräsi Nokian tismalleen samalla tavalla kuin Nokia aikaisemmin jyräsi aikaisemmat kilpailijansa.
Kun katsotaan kännykkäaikojen alkua, Nokia oli ensimmäinen valmistaja joka hoksasi tehdä kolhosta bisneslaitteesta kivan näköisen ja ennenkaikkea sellaisen KÄYTTÖLIITTYMÄN, jota osasi pikkulapsikin käyttää. Tämä siis nestekide harmaanäyttöjen aikana. Nokia vähensi nappuloiden määrän minimiin kuluttajalaitteissa. Tuli NAVI-niminen käyttöliittymä jossa oli neljä nappia ja numeronäppäimet. C-"koti" nappi, menu nappi ja nuoli ylös - alas. Siinä kaikki. Sekä selkeä iso ruutu, jossa on isolla tekstillä kaikki missä olet. Selkeät valikot, joita on helppo rullata ja vanha mummokin osaa sitä käyttää. Mitä kilpailijoilla oli? Esimerkiksi ericssonilla oli surkeat näyttöruudut. Yes-No nappulat? Jotka oli samaan aikaan luuri nappuloita. Samoin nokian laturi oli pyöreä pistokkeinen, työnnät vain laturin reikään ja puhelin lataa. Ericssonilla oli outoja muovihärpäkkeitä, missä oli puristettavia tai taitettavia nipsejä. Samoin nokia toi hauskaakin. Vaihdettavia värikuoria, tilattavia soittareita, myöhemmin polyfonisia, sekä hauskoja logokuvioitakin ruutuun. Ei ollut muilla valmistajilla. Näin nokia raivasi sen viisikymmentä kilpailijaa pois markkinoilta. Luurit oli käteen sopivia, joka nappi oli aina oikeassa kohdassa kun piti painaa.
Sitten itse asiassa jo ennen Applea, Nokialta katosi asia. Se alkoi simpukkapuhelinteen aikaan. Samsung yhtäkkiä jyräsi. Yhtäkkiä nuoriso kiinnostui pikkusista simpukoista, mitkä oli kevyitä, ja valtavalla isolla tarkalla värinäytöllä. Nokia toi kiireellä ensimmäisen kolme kertaa paksumman kolhon, surkealla hailukalla ruudulla josta vielä hajosi saranat. Eli itse asiassa nokia menetti käyttöliittymä-edun juuri värinäyttöjen tullessa. Voisi melkein sanoa, että joka ikinen nokian series/symbian värinäyttöinen luuri oli suoraa roskaa. Ironisesti Nokialla oli yksi kultakimpale, meego ja N9, sekä Lumia sarjasto taas oli hieman katsottu, mitä asiakkaille tuputetaan. Windows Phone ei ollut huono ollenkaan. Eikä lumiat luureina.
Mitä Apple sitten teki? No saman älypuhelimille mitä nokia teki peruspuhelimille. Vaikka erilaisia älykalikoita oli ollut jo vuosikausia PALM-laitteita ja Windows Mobile taskutietokoneita puhelimia, Apple oli ensimmäinen joka teki toimivan KÄYTTÖLIITTYMÄN, niin että sitä laitetta pystyi käyttämään sormin ilman kynää ja niin että pikkulapsi tai vanha mummokin ymmärsi mitä tapahtuu kun painat kuvaketta. Mitään muuta Apple ei oikeastaan tehnyt. Eli Apple jyräsi Nokian, Nokian omalla pelillä. Meego N9:ssä on tänä päivänäkin muuten parempi käyttis ja käyttöliittymä kuin niin iOS kuin Androidikaan on. Nokialla oli se koko ajan.
Nokian historiassa kännykät olivat vain hyvin lyhyt jakso. Paperia ja kumituotteita valmistanut Nokia lähti vain reilu 50v sitten elektroniikkapuolelle ostettuaan ensin Valtion Telepajan, eli Televan. Televasta tuli sittemmin Nokia Elektroniikka, joka kasvoi ostamalla lähinnä kulutuselektroniikkaa, kuten Saloran, Finluxin ja Schaub-Lorentzin tuotantolaitokset. Varsinainen läpimurto tuli Televasta, jossa oli kehitelty mikroprosessori pohjasta puhelinkeskusta. Syntyi MD110-puhelinkeskus, jota myytiin ympäriinsä. Toinen kulmakivi oli Saloran osto. Salora alkoi valmistaa viranomaiskäyttöön Salora SRP-radiopuhelinperhettä. VHF-taajuuksilla toimivan radiopuhelimen ydin oli mikropiiripohjainen synteettinen taajuus kello. Aiemmin taajuudet oli kellotettu vaihdettavilla kiteillä. SRP:stä kehitettiin ARP, eli autoradiopuhelin. Radiopuhelimessa käytettiin kahta taajuutta, jolloin puhelin toimi duplex-periaatteella. Puhuminen ja kuuntelu tapahtui samanaikaisesti tarvitsematta hallinnoida liikennettä "kuuntelen"-kommenteilla. Siten tuli ARPin seuraaja NMT, ja loppu onkin historiaa. Myytyään älypuhelimet ja muut rönsyt, Nokia on palannut juurilleen verkkolaitteisiin. Tragikoomista on se, että Elop tappoi Linux-pohjaisen käyttöjärjestelmän Windows phonen alttarille. Microsoftin selättänyt Android pohjautuu Linuxiin, kuten Nokia Meego. Nokia hukkasi tilaisuutensa sille kehittyneeseen ylimielisyyteen ja omahyväisyyteen. Sen pituinen se.
Eniten tässä huolestuttaa se, että kun nykyisin katsoo koko maan tilannetta, näyttää kuin nokia olisi palannut jättiläiskokoisena. Huonoja johtajia, pyrkyreitä joka paikka täynnä niin että päät yhteen kolisee, vain omaa etuaan vahtimassa. Neuvostoliittomaiset työolosuhteet ja neuvottelutaidot joka puolella. Kaikilla on ylimielisesti turhan suuret luulot itsestään. Suomi maailman paras siinä sun tässä. Tuo tarinahan on siis totta, näin ulkomailla oikeasti puhutaan. Suomesta puhutaan kuin jokin fantasiamaa, joka vain on ollut kadoksissa. Monet tulee Amerikasta ja Australiasta asti ihmettelemään tätä ihmeiden valtakuntaa.
Viitisen vuotta sitten hehkutettiin Suomen pisa-numeroita. Australiasta tuli tosiaan filmiryhmä Suomeen taisi olla Espooseen tai Kauniaisiin. Ystäväni australiassa kertoi, että tällainen tuli televisiosta heillä. Se löytyi youtubesta ja katsoin sen. Jotenkin tuli sellainen olo, että nyt aussiparoille syötettiin niin paljon kakkelia että suu oikein täyttyi. Se näytti tietysti hyvin vakuuttavalta, mutta ei kuitenkaan siltä, mitä lehdet jo orastavasti kertoi ongelmista. Koulussa oppilaat istui ja viittasi, mutta ei näkynyt yhtään toisenväristä koko talossa. Ei nepsyn nepsyä. Kukaan ei tuijottanut kännykkää. Koulurakennus oli kuin ostoskeskus, lasia lattiasta kattoon. Jääkiekkokentät pihalla. Välitunnilla pelattiin pleikkaria ja biljardia. Mä sanoin aussikaverille että kyllä tämä homma nyt on niin että muutaman vuoden kuluessa tulet näkemään aikamoisen romahduksen ja se ei ole romahdus, vaan se on se totuus. Se ei koskaan ollut totta. Se oli näytelmää. Koko Suomi on yksi iso vitsi. Huijaus.
Kerroin todellisuudesta, että tieverkko on kuin venäjältä. Rautatiet on kirjaimellisesti Venäjän ajalta. Pankkipalvelut toimii jos toimii, huomenna ei välttämättä toimi. Terveyskeskuspalveluista ei tietoakaan. Kaikki "maksuton" on järjettömän kallista. Euroopan kalleimmat lääkkeet esimerkiksi. Joka entiteetti korviaan myöten veloissa ja rommaa viimeistään siinä vaiheessa kun korot nousee muutamaan prosenttiin (niin kuin nyt on tapahtunut).
Silti meillä on johtajat kuin nokialta. Surkeita päätöksiä toisensa perään. Maalle ei tule tuloja mistään. Kaikki tuottava on myyty pois. Mutta menot on sitten jotain ihan järjetöntä kuten sote-pomojen viidentoista tonnin kokouspalkkiot kertoo. Mahtaako edes amerikassa missään pankissa olla tuon luokan kokouspalkkioita kuin suomen "julkisella sektorilla" on?
Viime aikoina myös on käyty aika paljon uutisointia rakentamisen laadusta. Kun niitä neuvostolaatikoita katsellee, mitä kaikki kaupungit on täyteen viljelty 70-luvulla sillä erotuksella että neliöitä on puolet vähemmän ja ne rumat saumat on pakkeloitu umpeen, kunnes pakkelit tippuu maahan... Nokia. Kaikki hajoaa silmissä täällä.
Mistähän päin Suomea olet Markus, kun asiat ovat teillä noin huonosti. Ainakin täällä Kanta-Hämeessä on asiat kyllä ihan kunnossa mainitsemiesi epäkohtien osalta.
Jotenkin suomessa onnistuttu lähiaikoina siinä missä monessa rikkaassa euroopan maassa aikaisemmin, ryöstetään valtion kassa ja sössitään muutenkin asiat, nämä valtio omisteiset yritykset ja niiden ympärillä pyörivät ns sote viritykset ja johtajien palkkiot, rakennettu sellainen miljoona euroa palkkaklubi, muuten "menetetään" nämä johtajat jonnekkin muualle jos ei anneta sikamaisia palkkoja vaikka alkon johtajalle tai fortumin sikariklubille.
Tästä olen täysin sama mieltä! Nokia suhtautui todella ylimielisesti läppäluureihin ja käyttis oli noihin aikoihin perus läppäluureissa samsungilla parempi.
Pinkit pikkuläppäluurit myi kuin viimeistä päivää ja nokia missasi junan täysin. Toki he olivat oikeassa tavallaan siinä, että se on vain ohimenevä muoti, mutta menettivät paljon siinä - eikä kuunnon esim. kosketusnäyttövastiketta tullut.
Muistan nuo ajat hyvin kun myin tuolloin elektroniikkaa. Ensimmäinen iphone, nokian lasku, N9..
N9 oli kova, mutta kuten läppäluureissa taas liian myöhään. Omaani vaihdoin akun ja kuiret pariin kertaan mutta lopulta oli pakko luovuttaa ja siirtyä eteenpäin.
Jollaa käyttelin pari-kolme vuotta. Nyt on menty iphone leirissä jo vuosia.
Nokian virhehän ei ollut pelkästään asiakasrajapinnan kanssa täydellinen sössiminen. Eli ei nähnyt muuttuneita markkinoita.
Nokia oli erittäin kuuluisa, jopa kansainvälisesti siitä, kuinka surkeasti kohtelee alihankkijoitaan.
Applen ja Nokian keskenäinen suurin ero, jopa tänä päivänä on se, että Apple avustaa tuotekehitystä komponenttitasolla. Nokia on aina vain ja ainoastaan ostanut jo olemassaolevia komponentteja ja erittäin huonoin ehdoin.
Eli Apple antaa konseptiin rahaa etukäteen (vaikkapa MiniLED näyttöruutujen kehitys). Tai Apple ostaa firman (Intelin modeemit), jotta voi kehitellä omansa. Näin me saatiin outo asia jopa. ARM-prosessorit työasemakäyttöön. OLED-näytöt. Applen taktiikka säteilee ympärille ja Applen lahjoittamat tuotekehitysrahat auttaa koko teollisuutta.
Niin se Nokia. "Laskun maksuehto 250 päivää, ota tai jätä". Maksoi laskuja miten huvittaa jälkikäteen ja asetti monia, varsinkin pienempiä yhteistyökumppaneita pulaan. Ylimielinen kohtelu. Mutta Nokia ei tosiaan panostanut kuin vain omaan tuotekehitykseensä. Murikat ostettiin kaikki vain katalogista lukemalla. Ostetaan edelleen.
Samoin softien kehittäjät oli pulassa Symbianin kanssa. Heti kun softa oli ulos saatu, tuli uusi symbian versio "se viimeinen aina", jossa tietysti ne vanhat softat ei toiminut. Microsoft itse asiassa mokasi ihan samalla tavalla heti kun Lumia oli tullut. Windows Phonen ensimmäiset versiot perustui siihen vanhaan Windows CE-ytimeen. Mihin aikaisemmatkin Windows Mobile-käyttikset oli perustunut. Kuitenkin, kun softia alkoi tulla, Microsoftkin teki "Nokiat" ja sanoi yhtäkkiä softien kehittäjälle, että Windows Mobile 8.1 alkaen vanhat juuri tehdyt appsit ei enää toimi, kun ydin vaihdetaan NT-ytimeen. Kardinaalimunaus. Tuossa vaihessa softankehittäjät sanoi piut paut. Mikään ei ollut muuttunut. Microsoftin olisi heti alkuun pitänyt laittaa NT-ytimelle asia.
Eli tämä neuvostoliitosta peritty yrityskulttuuri "mä olen isompi ja päätän". Mitä ulkomaalaiset teki? Myi Nokialle suoraan sanottuna kaiken paskan mitä varastoista löytyi. Sen takia Nokian näyttäruudut esimerkiksi oli niin surkeita. Se sai sen kaikkein surkeimman laadun, mitä planeetan päältä löytyi.
Microsoft nykypäivänä ei edelleenkään pärjää rautapuolella kovin kummoisesti. Xbox ei koskaan tullut isoksi ja ilmeisesti uutisoinnista voi päätellä hieman, että ovat jo luovuttamassa. Kahmivat pelitalot itselleen ja tekevät "softaa" (pelejä). Mutta oman raudan sijaan PC:lle ja mobiiliin. Lopettivat jopa maan mainioiden näppistensä tekemisen. Indikoi hieman sitä, että Microsoft jättää vähän kaiken raudan valmistuksen pois. Microsoft on sydämeltään softafirma aina ollut ja ennemmin nykyisin jonkin sortin enkelisijoittaja "pankki".
Enkä allekirjoita sitä, että Meego oli mitenkään myöhässä. Päinvastoin. Sehän pyyhki lattioita sen ajan iOS:lla. Kaikki ominaisuudet oli valovuosia iOS:ia edellä. Tämän lisäksi Androidin tarina menee aika samalla tavoin kuin Nokiankin. Androidihan oli jo julkaisua vaille valmis käyttis, näppäinpuhelimille. Steve Jobs piti legendaarisen esittelynsä, joutui Androidikin siinä ja heti takaisin piirustuspöydän ääreen. Uudelleen suunniteltavaksi. Eli Nokialla oli aikaa siinä missä Androidiakin tehtiin. Ja siinä, missä iOS:n nyt koitettiin saada edes tukea taustakuville.
Meego oli molempia edellä monissakin asioissa. Niin oli Nokiakin. Nokialla oli jo heti alkuun kelvollinen kamera. Kiitos Carl Zeiss-ostoksen. iPhonen kamerat oli ihan roskaa alkuvaiheessa. Nokialla oli HERE-navigointi N9:ssa ja Meegossa vakiona. Applella oli Googlen kartat. Eikä Applen navigointi ole tänä päivänäkään vielä kunnossa. Euroopassahan iPhoneissa on TomTomin navigointi sisäänrakennettuna. Käyttöliittymä Meegossa on tänä päivänäkin vertailtuna vielä paras mitä koskaan on luuriin laitettu. Sen moniajo on aivan häikäisevä ja se oli silloin jo alusta asti varustettu tuolla häikäisevällä moniajolla. Applella ei ollut edes taustakuvaa alkuajan iOS:ssa. Puhumattakaan, että sen moniajo on tänä päivänäkin vielä aika kökkö. Niin tekninen taustaratkaisu kuin käyttömukavuuskin.
Meegossa oli jopa Angry Birds vakiona. Ei vaikuta tänä päivänä kovin isolta asialta mutta tuolloin se oli iso asia. Angry Birds oli kovassa huudossa. Olivat tehneet vaikka punaisen Angry Birds kuorisen luurin markkinoille, lapsille. Ideoita olisi ollut vaikka kuinka.
Ei Nokian olisi tarvinnut tehdä yhtään mitään muuta kuin laittaa sen aikainen OVI-store vimpanpäälle kuntoon ja alkaa puskea Meego rautaa ulos minkä kerkeää. Unohtaa koko Windows hässäkkä. Elophan sen projektin pysäytti.
Sen lisäksi Nokian olisi pitänyt saada lavalle joku karismaattinen esiintyjä tekemään Steve Jobsit ja esittelemään se N9 KÄYTTÖLIITTYMÄ, jota osaa käyttää pieni lapsikin. Sekä kertoa kaikesta siitä mitä Nokiassa saa vielä enemmän kuin mitä kilpailijoilla ei vuosikausiin ollut. Enkä tarkota kertomista siitä että meidän laite oli heti alkuun 3G vaan kertoa että meidän laitteessa on huippuhyvä kamera, jolla saa hyviä kuvia ja meidän laitteessa on navigoinnit ja pelit ja...
Ei se auttanut että lavalla on juopuneessa tilassa oleva rallienglantia möngertävä "suomalais-johtaja".
Kommenteista huomaa ettei kommentoija ole tajunneet mitä kaikkea Nokia on tehnyt olemassa olonsa aikana, ei edes mitä tekee nykyään.
https://www.nokia.com kertoo
Luuletteko että Nokia patenttien käyttö on ilmaista?
https://www.nokia.com/fi_fi/about-us/news/releases/2023/06/30/nokia-ja-apple-solmivat-pitkakestoisen-patenttilisenssisopimuksen/
https://suomimobiili.fi/nokialle-tarkea-voitto-oikeustaistelussa-oppoa-vastaan-nyt-myos-aasiassa/
Edelleen haihatellaan jonkun Meegon perään. Nokialla ei ollut mitään mahdollisuutta omalla jårjrsteömällä. Olisi Samsungin tapaan pitänyt tehdä myös Android puhelimia ja antaa käyttäjien valita.
Käyttöjärjestelmä on vain ohjelma-alusta.
Hyvä kirjoitus ja mukava nähdä näin entisenä nokia-insinöörinä, että se syy yhtiön epäonnistumisessa vieritetään välillä johdonkin niskoille. Mm. Ollila & Co sekä Siilasmaahan ovat useaan otteeseen haukkuneet työntekijäpuolta samalla kun ovat kiillottaneet omia kruunujaan. Työskentely-ympäristö kun oli mitä oli: vieläkin hymyilyttää muistot esim. N97-projektin palaverit, joissa softaporukka yritti saada johdon eri kerroksilta tietoa, että mitä pitäisi tehdä ja samalla selittää että tietyt valinnat väkisinkin poissulkevat toisiaan. Lopputuloksesta voi arvata kuinka hyvin onnistui. Kun itse aloitin Nokialla vuosituhannen vaihteessa, oli ainakin Tampereen sitella henki ja tekemisen meininkin hyvin lähellä sitä, mitä myöhemmin näki Piilaaksossa. Jossain vaiheessa vain uusia organisaatioita ja organisaatiomatriiseja syntyi kuin sieniä sateella eikä kukaan tuntunut saavan päättää mistään. Koko homma muuttui kafkamaiseksi kujanjuoksuksi byrokratialabyrintissä, jonka looginen, symbolinen ja hyvin ikävä loppupiste oli veriteko Hervantalaisessa metsässä Nokian toimistotalojen varjossa.
Meegolla ei oikeastaan koskaan ollut edes oikeita mahdollisuuksia: siinä saatiin liian vähän aikaan liian myöhään. Projektihan kärsi loputtomista teknisistä ongelmista, joista sen johto valehteli suoraan Keilalahteen antaen ihan liian ruusuisen kuvan asioista. Ja tekihän Nokia hetken android-puhelimiakin, mutta niitä ei taidettu koskaan saada yhtään kauppoihn asti, jos oikein muistan.
Jos Nokian mahalaskusta jotain hyvää seurasi, niin se että nykyinen Suomen IT-sektori on sen jälkeen paljon terveemmäll pohjalla: enään ei yksi hallitse kaikkia alihankintasopimuksillaan.
Kyllä Nokian Android-puhelin tuli myyntiin. Oli ihan mukava laite, taitaa vieläkin olla jossain laatikon pohjalla. Nimi taisi olla Nokia X2 dual sim. Nokialla oli jokin aikaisempi saman niminen puhelin, mikä joskus aiheutti sekaannusta.
Lähetä kommentti