tiistai 29. elokuuta 2023

Romanssihuijarit ovat alhaisimpia kaikista - näin toimi lääkäri Jemenistä

Nettihuijarien alhaisin laji ovat romanssihuijarit, sillä he rahastavat uhrejaan vetoamalla ihmisen yksinäisyyteen ja rakkauden kaipuuseen. Aiemmin luulin, että kyse on yksittäisistä tekijöistä, mutta huijausten mittakaava viittaa kokonaiseen kukoistavaan teollisuudenalaan. Ilmeisesti aiemmat nigerialaiskirjeiden lähettäjät ovat joukolla vaihtaneet romanssihuijauksiin.

Olen seurannut erästä tapausta ja yrittänyt puhua järkeä uhrille, mutta se on toivotonta. Kun huijari on saanut uhrin valtaansa, faktat menettävät merkityksensä.

Peruskuvio on aina sama. Huijari esiintyy jonkin alan ammattilaisena, joka on joutunut pulaan tehtyään huonon sopimuksen tai jouduttuaan maksuvelvolliseksi työssään aiheuttamasta vahingosta. Hän on kyllä varakas, mutta ei olosuhteiden vuoksi pääse käsiksi rahoihinsa. Välit sukuun ovat poikki tai sukulaiset ovat kuolleet.

Yllättävää kyllä, huijareilla ei näytä olevan mikään kiire. He voivat viestitellä uhrin kanssa kuukausia tai jopa vuosia, usein ihan tavallisia arjen asioita. Näin he luovat uskottavuutta ja mielikuvan suhteesta. Pieni imartelu ja vihjaus orastavaan rakastumiseen kuuluvat asiaan. Sekään ei haittaa, vaikka uhri kertoisi olevansa vähävarainen - pienetkin Bitcoin-lahjoitukset ovat avuksi (ja Afrikassa nekin ovat iso raha). Lisäksi uhri pystyy levittämään tietoa avuntarvitsijasta lähipiirilleen, josta ehkä löytyy varakkaampia auttajia.

Välillä täytyy melkein ihailla huijarien kekseliäisyyttä. Jos netistä löytyy huijarin käyttämä profiilikuva, sitä selitetään identiteettivarkaudella ja huijauksella, jonka seurauksena tekijä on luopunut some-käytöstä. Yhteydenpito tapahtuu vain Whatsappin tai jonkin some-sovelluksen kautta. Ei puheluita, ei videoita. Sovellukset mahdollistavat käännöskoneiden käytön, joten kielitaitokaan ei ole ongelma.

Nyt törmäsin ihan uuteen juttuun: huijari lähetti suomenkielisen ääniviestin, jossa hän puhutteli uhria nimeltä ja vakuutti lämpimiä tunteitaan. Uhri otti viestin täydestä, mutta itse huomasin jujun heti: viesti oli tekoälyn puhesyntetisaattorilla tuottama. Toinen lähetti kopion passistaan. Harmi vain, että passin järjestysnumero oli 12345678 eli se oli otettu viranomaisen sivulta ja henkilötiedot vaihdettu kuvankäsittelyllä.

Seuraamani tapaus on klassinen "lääkäri Jemenissä". Huijari ("A.") on pyörittänyt uhriaan jo kolmen vuoden ajan. Mies on kertomansa mukaan syntynyt San Franciscossa, mutta kun vanhemmat kuolivat auto-onnettomuudessa, ranskalainen setä adoptoi hänet ja hän opiskeli lääkäriksi ja ortopediksi Pariisin Sorbonnessa. Suku yritti kaapata hänen omaisuutensa, joten A. katkaisi välinsä sukulaisiin.

Huono onni jatkui. Vaimo petti A:ta tämän ystävän kanssa, jolloin mies otti eron ja teki sopimuksen UNDP:n alaisen sairaalan kanssa. Valitettavasti sopimus on viisivuotinen ja lääkäri voisi vapautua siitä vain hankkimalla tilalleen uuden lääkärin tai maksamalla jäljellä olevan sopimuskauden maksut, 39 000 euroa. Sopimuksen mukaan hän saa palkan vasta, kun koko aika on täytetty. Lääkäri tekee pitkiä työpäiviä ja pystyy viestimään vain iltaisin. Jemenin nettiyhteydet ovat niin huonot, ettei lääkäri pysty hoitamaan  edes pankkiasioitaan.

Kaikki tämä on uskomatonta puppua ja siitä on varoitettu moneen kertaan. Uhri on kuitenkin vakuuttunut, että tällä kertaa kaikki on toisin ja että A. on todella lääkäri. Olen tarkistanut, ettei A. tietoja löydy Ranskan terveysalan ammattilaisten rekisteristä. Hänen ilmoittamansa terveydenalan ammatinharjoittajien numero ei edes pituudeltaan täsmää Ranskassa käytettyyn.

Asensin jopa Viber-ohjelman, jotta A. voisi ottaa suoraan yhteyttä minuun. Lupasin hoitaa maksun hänen puolestaan, jos hän vakuuttaa minut asiastaan. Varauduin tekemään muutamia kontrollikysymyksiä, joihin oikea lääkäri osaisi vastata välittömästi, mutta jotka huijari joutuisi googlaamaan. Ei niinkään yllättävää, ettei A. ole ottanut yhteyttä.

Lopuksi muutama oma havainto. Ilmeisesti huijarit ovat afrikkalaisia. Se selittäisi, miksi lääkärin väitetään valmistuneen juuri Sorbonnesta. Huijarit tuntevat ranskalaisen järjestelmän ja osaavat ehkä tarvittaessa puhuakin ranskaa. 

Huijarit ovat paitsi kärsivällisiä myös taitavia käsittelemään ihmisiä. He tietävät, miten vedota ihmisen tunteisiin ja tuottaa onnellisuuden tunnetta. 

Silti he ovat täysin säälimättömiä. Luultavasti rikkaina pidettyjen länsimaisten naisten huijaamista ei Afrikan perspektiivissä edes pidetä huijauksena. Se vain tasaa kohtalon epäoikeudenmukaisuutta, kun itse on syntynyt köyhiin oloihin ja toinen varakkaaseen länsimaahan. Omapahan on vikansa, jos uskoo tällaista!

Ilmeisesti huijarit toimivat ryhminä tai suorastaan yrityksenä. Eri henkilöt vastailevat vuorollaan eri uhreille, joten kirjoittajat eivät aina muista, mitä ovat jo aiemmin sanoneet. Selitykset muuttuvat koko ajan, kirjoitustyylikin voi vaihdella. Ja selityksiä tosiaan riittää! Sama huijari saattaa esiintyä yhdelle uhrille jopa useana täysin erillisenä tapauksena.

Vaikka järkipuhe tuskin koskaan auttaa, läheisten velvollisuus on kuitenkin yrittää. Päivän Helsingin Sanomien juttu kertoo huijatun rakkauden hinnasta, joka siinä tapauksessa oli 19 000 euroa. Vaikka suhde paljastuukin huijaukseksi, osa uhreista on rahojen menettämistä enemmän harmistunut siitä, että suhde päättyy. Niin vahva on ihmisen tarve tulla hyväksytyksi, huomatuksi ja rakastetuksi.

Lisätietoja romanssihuijareista on osoitteessa https://nettideittiturva.fi. Aiemmassa Maikkarin jutussa 80-vuotias kokemusasiantuntija Tuula Visa lupasi myös auttaa uhreja ja jutussa on puhelinnumerokin, johon voi soittaa.

12 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Intiassa on kokonaisia toimistopilvenpiirtäjien kerroksia varattu näille "call center"-huijareille, jotka soittelee klassisia tech-support puheluita eri firmojen nimissä "microsoft-tuki huijaukset". Nämä taas vetoaa ihmisten tietämättömyyteen tekniikasta mutta tietysti tunnetilana on pelko ja samoin käytetään myös kiirettä, asia pitää heti hoitaa. Eli tech support-huijausten peritaktiikka on aika käänteinen verrattuna romanssihuijauksiin.

Uusimpia rajuimpia huijausten muotoja on taas iPhone-varkaudet. Nehän saatiin aikoinaan kuriin laittamalla luurin sisään salauspiirin, jolla luurin voi lukita omaan apple tiliinsä ja näin varkaudet loppuivat, kun varkaan eivät saa tehtyä kalikalla mitään.

Varkauden loppumisten ilo oli kuitenkin suht lyhyt. Varkailla on uusi kikka. Puhelimessa on ICE-yhteystieto yleensä sellaisena, että siinä on jokin varkauden uhrin lähiomainen yleensä laitettuna. Nyt röyhkeät varkaat varkauden jälkeen soittavat tähän ICE-yhteystietoon ja alkavat uhkailla hyvinkin rajuin sanamuodoin tätä uhrin läheistä. Uhrin pitää poistaa iPhone "Etsi-toiminnosta" tai he tulevat murhaamaan koko perheen. "Me tiedämme missä asutte ja tarkkailemme teitä koko ajan, yksi päivä aikaa tai...".

Eli sitä myötä kun suojakeinot paranee, balanssi hakeutuu uuteen asentoon ja myös rikosten raakuus pahenee. Tuo ICE-puljaus on oikeasti jo todella hurja. Ehkä on jopa parempi olla käyttämättä nykyisin koko toimintoa.

Eräs kansanryhmä, sellainen isolla hameella varustettu täällä Suomessahan on aikoja jo käyttänyt huijauksen muotona liikennevahinkoja. Etsitään suvun ruppaisin autonromu ja sillä karautetaan jonkin komean mersun persuksiin. Mersukuski haluaa tietysti poliisin paikalle, kun pitää vakuutuksesta rahat saada. Tämähän sopii seurueelle mainiosti, koska hekin haluavat sen poliisin paikalle. Poliisi on se huijauksen työkalu. Poliisi tekee normaalin raportin asiasta, josta tietysti lähetetään pöytäkirjakopiot molemmille osapuolille KAIKKINE HENKILÖTIETOINEEN. Näin öh seurue saa tämän mersu-varakkaan henkilötiedot, polisiin avustuksella. Tietysti heillä ole mitään aikomustakaan mitään vahinkoja maksella. Mutta joku saattaa käydä yöllisessä kylässä tai henkilötiedot myydään eteenpäin.

Kyllä näitä riittää.

Anonyymi kirjoitti...

Huijareiden keskuudessa vallitsee heteronormatiivisuus: olettavat länsimaalaisten automaattisesti olevan kiinnostuneita vastakkaisesta sukupuolesta. Olen miehenä saanut useita huijausviestejä sähköpostissa ja Facebookissa "kuumilta naisilta" jotka etsivät miestä mutta en kertaakaan "komeilta miehiltä" jotka etsivät miestä.

Anonyymi kirjoitti...

Hankala on näihin lankeavaa ihmistä auttaa. Siinä ei järkipuhe juuri auta.

Markuksen kommentteihin näistä pöytäkirjoista kaikkine henkilötietoineen en nyt ihan ymmärrä. Ei näillä ihmisten yhteystiedoilla nyt niin kummoisia aikaan saa ja toivottavasti loputkin porsaanreiät nopeasti tukitaan. Vahva tunnistautuminen on päivän sana.

Anonyymi kirjoitti...

Osassa näistä huijareista on kyse vielä paljon isommasta, laajemmasta ja vakavammasta järjestäytyneen rikollisuuden toiminnasta, jotka huijaavat köyhiä ja hädänalaisia lupaamalla parempaa tulevaisuutta ja jotka sitten päätyvät käytännössä orjuuden kaltaiseen pakootyöhön.

Kyse ei siis ole vain nokkelien Nigerialaisten nuoten miesten uusista bisneksistä ja tavasta louhia varallisuutta länsimaisilta.

HN -sivustolla näytään käyvän tänään keskustelua eilen YK:n julkaiseman jutun ympärillä.

HN:n keskutelussa on hyviä linkkejä muihin juttuihin ja videoihin tähän Etelä-Aasian (SE Asia) kehitykseen liittyen, jotka kannattaa käydä katsomassa asiasta kiinnostuneen.

Anonyymi kirjoitti...

On jotenkin järkyttävää tajuta kuinka paljon maailmassa on rikollista toimintaa. Intian Call Centereistä ja Afrikan Ghanasta Porin kaduille. Joka paikassa joku tekee rötöksiä, isompia tai pienempiä. Yksi omista suosikkisarjoistani on National Geography -kanavalla pyörivä Salakaupan julmat kasvot, jossa tuotantokaudesta toiseen Mariana van Zeller tutkii ja tutustuu eri rikollisuuden alalajeihin ja tapaa kasvotusten naamioiden taakse kätkeytyviä rikollisia. Tuotantokauden 2 jakso 2 on rakkaushuijauksista. Jäljet vievät Ghanaan Afrikkaan. "Vuonna 2020 romanssihuijarit höynäyttivät amerikkalaisia yli 600 miljoonan dollarin arvosta. Marianan tutkimukset johtavat Ghanaan. Hän tapaa huijareita, jotka etsivät sinnikkäästi varakkaita kohteita treffisovelluksista ja sosiaalisesta mediasta."

On jännä ajatella, että kun itse herää joka arkiaamu orjan lailla klo 06:50 ja lähtee lailliseen mutta pienipalkkaiseen työhön, joku toinen herää joka aamu tavoitteenaan huijata niin paljon rahaa kuin mahdollista kohdalle osuvilta ihmisiltä. Salakaupan julmat kasvot -sarja avaa rikollisten näkemystä omiin rikoksiinsa. Rikolliset eivät jostain syystä koe pienintäkään määrää empatiaa uhreilleen. Siinä ei nähdä mitään pahaa, että joku afrikkalainen huijausporukka onnistuu viemään suomalaiselta eläkeläiseltä 30 000 euroa tai joltain amerikkalaiselta 100 000 euron eläkesäästöt.

Motiivit rikollisten valintojen taustalla ovat usein inhimillisiä. Kyse on eriarvoisuudesta ja elämässä selviytymisestä. Suurin osa rikollisistakin ovat kuitenkin kuten me – heillä on unelmia ja tavoitteita, mutta ei mahdollisuuksia toteuttaa niitä. Jäljelle ei jää normaaleja keinoja selviytyä. Rakkaushuijareilla ei ole mitään rajaa missään kohdassa. He ovat valmiit tyhjentämään kenen tahansa pankkitilin tilaisuuden tullen.

Markus kirjoitti...

Poliisin pöytäkirjoissa on henkilötunnukset myös. Niitä voidaan käyttää vaikka klarna-huijauksiin.

Anonyymi kirjoitti...

Kun ei itselle tuolta Tinderistä millään tule mätsejä niin pitäisikö vaan alkaa samalla tavalla kuin huijaritkin lähettelemään sähköpostissa ja somessa randomeille viestejä jospa niistä joku sitten ihastuisi minuun?

Zarr kirjoitti...

Niitä voidaan käyttää vaikka klarna-huijauksiin

Mitäs muuten tapahtui tuolle käsittääkseni uudelle laille / säännöstölle jossa vaadittiin vahvaa tunnistautumista maksuvälityspalveluihin? Kuoliko se edellisen hallituksen mukana?

Anonyymi kirjoitti...

"Kun ei itselle tuolta Tinderistä millään tule mätsejä niin pitäisikö vaan alkaa samalla tavalla kuin huijaritkin lähettelemään sähköpostissa ja somessa randomeille viestejä jospa niistä joku sitten ihastuisi minuun?"

Maailma on häiriintynyt paikka, kun rikollisilla pyyhkii taloudellisesti paljon paremmin kuin rehellistä työtä tekevillä rehellisillä ihmisllä. Jos lähestyt Tinderissä tuhatta naista, niin kai yksi sieltä sitten löytyy. Numbers game. Ei voi etsiä sitä oikeaa, vaan spämmätä ihan jokaista ja katsoa, vastaako kukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Romanssihuijarit ovat tosiaan alhaisimpia kaikista. Rikollisikin kun on sekä rehellisiä että epärehellisiä. Epärehellinen rikollinen väittää myyvänsä rakkautta, mutta ottaa vain vastapuolen rahat. Epärehellinen rikollinen väittää myyvänsä Subutexia, mutta asiakas saa allergialääkettä. Epärehellinen rikollinen väittää myyvänsä kokaiinia, mutta asiakas saa pussillisen vehnäjauhoa ja tomusokeria, tai rotanmyrkkyä ja kuolee sitä otettuaan. Keitä nämä epärehelliset rikolliset ovat?

Onneksi on myös rehellisiä ihmisiä niin laillisen kuin laittoman liiketoiminnan maailmassa. Ihmisiä, jotka voivat olla ylpeitä tarjoamastaan tuotteesta tai palvelusta, joka on aina huippuluokkaa. Ihmisiä, jotka seisovat lupauksensa takana, olipa lupaus laillinen tai laiton.

Maailma tarvitsee enemmän suoraselkäisiä ihmisiä. Ei voi olla niin, että eniten rahaa tienaa kusettamalla ja huijaamalla ihmisiä. Siinä on jotain väärää, mutta niin se taitaa mennä. Aikanaan naureskelin mielessäni Porin kaduilla Ferrarilla ajanutta miestä. Mietin, mitä hän tekee työkseen? Ei taida tulla kenellekään yllätyksenä, että kaupungin hienoin auto oli rikollisen. Hupia riitti siihen asti, kun hän jäi kiinni. Tapaus oli mediassa ympäri Suomea, kun Satakunnan käräjäoikeus langetti 2018 tuomion Cannonball-huumejutussa. Päätekijä oli sen verran rahoissaan eikä halunnut piilotella niitä, että ajeli Ferrarilla ympäri Poria. Tässä kaupungissa se saattaa herättää huomiota vähän väärällä tavalla. Amfetamiinikauppias Ferrarin ratin takana.

Usein mietin, missä ovat normaalien palkansaajien Ferrarit? Rikollisilla kun on autotallit täynnä superautoja ja löytyy huvijahdit. Mutta niin se maailma menee, että niillä on eniten rahaa, jotka sitä suruttomimmin ovat valmiita muilta varastamaan. Yksi tapa varastaa on rakkaushuijaus.

Anonyymi kirjoitti...

"Poliisi tekee normaalin raportin asiasta, josta tietysti lähetetään pöytäkirjakopiot molemmille osapuolille KAIKKINE HENKILÖTIETOINEEN."

Pöytäkirjat voi kuka tahansa pyytää oikeudesta, ja tulotiedot verotoimistosta. Ei siihen kai mitään liikenneonnettomuuksien lavastamista tarvita. Osoitetiedot on saatavissa myös muutamasta muustakin paikasta (nämä on hyvä tietää jos yrittää suojata omat tietonsa niin pitkälle kuin on mahdollista).

Anonyymi kirjoitti...

Jyväskylän yliopistossa viime joulukuussa joku tutkija (en muista nimeä) piti näistä romanssihuijareista jopa luennon. Niilläkin tuntuu olevan jotain empatiaa. Kuulemma joku suomalainen yksinhuoltajaäiti oli saanut rahansa takaisin valitettuaan huijarille tarpeeksi äänekkäästi, että hän oli aivan puilla paljailla.

Yhteydenpito tapahtuu vain Whatsappin tai jonkin some-sovelluksen kautta.
Tämä on kuulemma hyvä varoitusmerkki huijarista: keskustelu yritetään siirtää ulos deittialustalta, koska niitä valvotaan huijareiden varalta. Tutkija ei kuitenkaan osannut kertoa tekosyitä, miksei deittialusta kelpaisi. Tietääkö joku muu?

Ei taida tulla kenellekään yllätyksenä, että kaupungin hienoin auto oli rikollisen.
Ehkä siksi, että ollakseen tarpeeksi tyhmä ja ylimielinen ollakseen rikollinen on oltava myös niin tyhmä ja ylimielinen, että rahat on käytettävä lesoiluun? Auto, ainakin joku Ferrari, on aika huono sijoitus ainakin Porin kokoisessa kaupungissa.