sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Mitä tapahtui suomalaisten kuolemille alkuvuodesta 2022?

Mediassa on ollut uutisia ylikuolleisuudesta. Maallikon on vaikea sanoa, mikä on totuus, mutta jotain pystyy näkemään Väestötietoviraston päivittäin julkaisemasta Suomen kansalaisten määrästä. Aloin seurata lukua kesällä 2021 tehdessäni Digiajan tietosuoja -kirjaa, ja olen kirjannut lukeman ylös lähes joka päivä sen jälkeen. 

Vuoden 2022 ensimmäisinä kuukausina väestönkasvu tuntui pysähtyneen täysin, huhtikuussa määrä jopa laski hieman.

Suomen väkiluvun kasvu kuukausittain 8/2021-12/2022.

Joulukuussa 2021 kasvu romahti, mikä ei ole ihmekään, sillä joulukuussa kuolleisuus on aina korkeinta. Jostain syystä myös tammi ja helmikuun sekä varsinkin huhtikuun luvut näyttivät minimaalista kasvua tai jopa vähenemistä (huhtikuussa -9 henkilöä). Toukokuusta alkaen luvut olivat taas normaalilla tasolla. 

Suomen väkiluku kasvaa lähinnä maahanmuuton vuoksi, syntyvyys on historiallisen pientä. Voi olla, että alkuvuodesta 2022 kansalaisuuden myöntäminen oli jumissa tai muuten tavallista vähempää. Joka tapauksessa erot ovat poikkeuksellisia ja pistävät maallikonkin silmään. Hesari kirjoitti ilmiöstä jo elokuussa

Mielenkiintoista nähdä, koetaanko 2023 alkukuukausina vastaava lasku, mutta toisaalta joulukuu 2022 on ihan toista kuin joulukuu 2021. Pelkkä kausivaihtelu ei siis selitä alkuvuoden 2022 kuoppaa. Selittääkö sen korona? Sitä en yritä itse edes arvioida. 

Toivottavasti kuopalle saadaan kuitenkin selitys.

10 kommenttia:

J kirjoitti...

Ihmisiä on liikaa, ainakin 99% pois.
http://jpoli.blogspot.com/2023/01/sitran-megatrendit.html

Anonyymi kirjoitti...

Korona voisi selittää tuon sitä kautta, että terveydenhuollon resursseja laitettiin aivan liikaa koronan hoitoon, ja siksi muiden sairauksien hoitaminen jäi vähemmälle. Kuolleisuutta on siis lisännyt muiden sairauksien hoitamisen laiminlyönti. Yleensä ihminen kun pystyy hahmottamaan vain yhden ongelman kerrallaan, ja siihen tälläkin kertaa poliitikot tarjosivat ratkaisun (vaikka THL oli välillä eri mieltä).

J kirjoitti...

http://jpoli.blogspot.com/2022/11/liikaa-ihmisia.html

Anonyymi kirjoitti...

Tuskin on vain yksi syy

Alla linkki kirjaan joka kertoo miten tuollainen pitäisi selvittää. normi tilastotieteellä menee metsään.

https://www.terracognita.fi/tuote/miksi-syyn-ja-seurauksen-uusi-tiede/

Anonyymi kirjoitti...

"He olisivat kuolleet joka tapauksessa" --Anders Tegnell (kuninkaallinen virologi).

hdmi kirjoitti...

Mitä tälle kirjoitukselle tapahtui?

"keskiviikko 18. tammikuuta 2023
Nettikäyttäjät eivät ole uhreja, eivät tuotteita eivätkä hyödyllisiä hölmöjä "

Anonyymi kirjoitti...

Koronapiikit vain tekevät tehtäväänsä, ei siinä sen kummempaa.

Anonyymi kirjoitti...

https://patents.google.com/patent/US11107588B2/en

Anonyymi kirjoitti...

Tutkippa Petteri tuo patentti. Mitä patentti pitää sisällään.

Anonyymi kirjoitti...

Vanha hokema kuuluu "vale, emävale, tilasto..". Erilaisia selityksiä on kuultu aiheesta "ylikuolleisuus". Termillä haetaan siis eroa "normaalikuolleisuuteen", joka ei tarkoita kaikkia tavallisesti kuolleita, vaan tilastollista kuolleisuutta odotusarvo pohjalta. Väestö ikääntyy ja kuolleisuuden odotusarvot kasvavat. Tilastollisia suureita. Ilmeisesti tähän verrokkilukuun verrattuna kuolleisuutta on ollut enemmän ja loogista on, että se on johtunut koronapandemiasta. Trollipiirit tietysti väittävät heti ylikuolleisuuden johtuvan rokotuksista. Trollithan ovat pitkään levittäneet väitteitä rokotusten vaarallisuudesta. Monikohan peloteltu on jättänyt rokotuksen ottamatta ja kuollut sen seurauksena koronaan? Mikä on pelotteli joiden vastuu?